Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nejasná chyba...

Hammy (12)|20.12.2007 00:45
Deska je mi neznámá, ale je poměrně stará… s754 v ní Sempron 2600+, 2xnoName RAMky, a to nevím či v duálu a s stejným časováním… Grafika x1650pro do AGP (je poměrně nová)… Zdroj mi je taky noName, ale aspoň vím že má 300W, a podle propočtu „eXtreme Power Supply Calculatoru“ ta sestava vychází cca na 220W při plné zátěži. Určitě to není přesní, ale pro začátek, to na představu stačí. IDE Disk, IDE optická mechanika, Disketovka… Problém se projevuje tak, že při běžném používaní cca 2-6hod komp zamrzne, pípne, a monitor zhasne (přehřátí CPU?)… běželo to cca 4měsíce vcelku, celkem v pohodě, a teďka, to zamrzá 1x denně… teploty sou běžné: CPU 40-50, GPU 50-70, (NB sem nesledoval) a to už je nějaký čas zahřátý… kámoš řekl, že si to všiml při prohlížení interNETu… Dejme tomu že Grafika je v pohodě, i teploty sou v pohodě… běží na standartních taktech, HT násobič 4, HTT/CPU je na 200MHz, tak i RAM na 200MHz… čistě teoreticky, může byt chyba v časovaní RAMek, (to že nejsou asi stejný, jim určitě taky moc nepomáhá, ale podotýkám, že to tak běželo celé 4měsíce) nebo jakési komunikaci mezi RAMkou a CPUčkem (obě RAMky sou určitě funkční)… nebo například zdrojem, a následným poškozováním Motherboardu… nebo, je jedna Zdrojová větev tak namožená, že se to prostě posere s šťávou do Grafiky (grafika je poměrně čerstvě koupená… cca měsíc? asi…)… napadá vás ještě něco? Měl někdo PC s podobným symptomem? Podotknu, že Motherboard je vážně noName, ale BIOS je aktuální, a asi ani nebude lepší… (zamrzne, pípne, zhasne monitor… a to v žádné extrémní zátěží)

Případně časem přidám další Info (pokud budu moct)...
mech13 (5526)|20.12.2007 01:10
pro zacatek bych otevrel bocnici, vzal nejaky stolni ventilator a nasmeroval ho smerem do skrine. tim vyloucis spatne chlazeni, pak stahni a spust memtest a mezitim shanej na vyzkouseni nejaky jiny znackovy zdroj (idealne fortron)
Zoidik (1405)|20.12.2007 09:10
AMD pro sc754 nepodporovaly dual chanel pro paměti. Zkusil přidat do skříně nějakej ventilátorek snad přestane, pokud ne, tak udělej reinstal, mužou byt na prd ovladače
johny__g (6387)|20.12.2007 10:11
40 - 50 stupňů pokud je to v klidu, tak to je moc, já se na tolik nedostanu ani v zátěži. A64 moc netopí. Ale ten zdroj bych podezříval taky, 300 W noname je dost málo.
Hammy (12)|20.12.2007 11:24
Aha, nevěděl sem že s754 nepodporuje Dual Channel, tuhle Etapu Hardwaru sem propásl…
Memtest je poněkud zdlouhavá záležitost, a RAMki jsem si jist, že fungovali v pohodičce, a když ještě běží v Singlu, tak by neměl být s časovaním problém. Přesto, tenhle test půjde až na konec… zkusím mu poradit teda to s tím zdrojem pro začátek, a potom Memtest... když nic, tak bez té Grafiky ještě jednou (nějakou PCI)… pokud bude ale vše OK, tak to bude asi (upotřebenou/odpálenou) Deskou…
husky14 (4214)|20.12.2007 11:37
[QUOTE=Hammy;73528]cca 2-6hod komp zamrzne, pípne, a monitor zhasne[/QUOTE]Tohle mi neni moc jasny, komp zamrzne a musis ho rucne vypnout? Nebo se restartuje sam (pada s BSOD)? Po zamrznuti pipne? Zkus to trochu popsat....

Btw. ramky by mel BIOS automaticky nastavit na casovani ty horsi, takze by ti mely jet se shodnym casovanim.
Pavel Boček (4169)|20.12.2007 12:49
Zkus např. Stress Prime 2004, pokud je chyba v pamětech apod. tak buď spadne s chybou nebo počítač zamrzne (protože Memtest nemusí vždycky vykázat chybu, např. u mě jde OK, ale XP x64 chybují). Jak říkali ostatní, zdroj rozhodně vyhodit. Celkově bych všechno vydělal, vysál, pod chladič procesoru dal novou pastu a zajistil proudění ve skříni. Paměti taktéž můžeš vyzkoušet nastavit ručně na horší časování a/nebo jim přidat trošku šťávy (0,1 V).
Hammy (12)|20.12.2007 18:12
no já ten počítač nemám, takže nevidím taky do toho jasně, ale chce pomoc no... osobně by sem vše rozebral, zkontroloval, nastavil BIOS na ideální hodnoty (taky ty RAMky), a pak testolam postupně... zdroj náhradní nemá, takže značna změna bude, pokud Grafiku odpojí... podle toho, co sem od něho vyčetl, jemu PC zamrzne, pípne, zhasne obraz (nevím či ale se vypne i PC, ale když zdůraznil že zhasne obraz, tak mam dojem, že asi stále běží)... vypadá to na přehřáté CPU, ale je pro mne zvláštní, že to šlo do teďka...
Pavel Boček (4169)|22.12.2007 00:57
To by byl ideální postup. Když u toho nebudš alespoň ty, tak přes dva lidi se radí špatně...zdrojem bych začal, koupit 400 W Fortron pokud se bude v budoucnu upgradovat, jinak 350 W (klidně z bazaru, jen ať má aspoň 12cm fan a ideálně aktivní PFC). Věř mi, že to udělá hodně (zrovna mi před pár hodinami psal jeden spokojený uživatel, když řešel na nový zdroj a trochu přidal na chlazení...všechno už má OK :)).