Problém s přídavným PCI USB řadičem
Potřebuji u jednoho starého počítače zprovoznit USB připojení a tak jsem zkusil připojit kartu Belkin (USB 2.0) s čipsetem ALI M5273. Po nainstalování ovladačů a restartu PC vše probíhá bez problémů, ale problém nastane v okamžiku, kdy se chce nainstalovat Enhanced Host Controller Interface. To se totiž PC zničehonic restartuje, pak naběhne systém, chce instalovat ovladače, restart a tak pořád dokola. Pokud u EHCI dám storno, tak se stroj pro změnu zasekne.
Když se prostornuji všemi dialogy až do OS, tak jsou sice oba USB porty ve správci zařízení (a dokonce je i správně detekována připojená tiskárna), ale připojení nefunguje správně. Instalace tiskárny nejdříve zahlásí, že ji úspěšně nalezla a za malou chvilku zase protestuje, protože tiskové zařízení nebylo nalezeno :(
Nevíte někdo co s tím? Máte někdo podobnou zkušenost?
Díky za každý nápad ;)
Když se prostornuji všemi dialogy až do OS, tak jsou sice oba USB porty ve správci zařízení (a dokonce je i správně detekována připojená tiskárna), ale připojení nefunguje správně. Instalace tiskárny nejdříve zahlásí, že ji úspěšně nalezla a za malou chvilku zase protestuje, protože tiskové zařízení nebylo nalezeno :(
Nevíte někdo co s tím? Máte někdo podobnou zkušenost?
Díky za každý nápad ;)
Ten řadič jinde funguje dobře ? A co je to vlastně "starý počítač" ? To může být PIII nebo také PI a tam je sakra rozdíl (u PI je většinou AT zdroj, čili chybí 3,3V napájení).
No tak podle me mas prilis starou revizi PCI na desce... Ali USB chipsety jsou sice pratelstejsi nez VIA (to sou neskutecny sracky), ale i tak to muze delat problemy. Zkus USB 1.1 radic, nejlip OPTi, ty mi chodily vzdycky dobre.
Uvidíme, ještě to zkusím v jiném počítači s W98 (ty jsou totiž na tom starém počítači nainstalovány, předtím jsem to zapomněl zmínit). Předtím jsem to zkoušel jen na XPéčkách, tak je možné, že budu chyba jen v systému...
Jinak jedná se o počítač s AMD K6-2@450MHz, zdroj je tam opravdu AT, ale jiné karty (např. zvukovka) v PCI normálně pracují... :notsure
Jinak díky všem ;)
Jinak jedná se o počítač s AMD K6-2@450MHz, zdroj je tam opravdu AT, ale jiné karty (např. zvukovka) v PCI normálně pracují... :notsure
Jinak díky všem ;)
Co je ale ta zvuková karta zač ? Pokud je to nějaká starší, která nepotřebuje 3,3 V, tak to nemusí nic znamenat. Každopádně vyzkoušej a dej vědět :)
Tak vyzkoušeno. Na jiném počítači s podobnou konfigurací, ale s ATX zdrojem, (AMD K6 200MHz) řadič nádherně běží... Zítra vyzkouším ještě použít ATX u původního PC - deska má combo napájení (jesli se to tak dá říct :D ).
Taky doufám :) Ale ještě jsem zapomněl napsat, že ta karta je v revizi PCI 2.1 a tudíž by měla mít povinné 5V a nepovinné 3.3V napájení. Možná je to ale jen marketingový tah od výrobce, slyšel jsem o případech, kdy tuto informaci někteří z nich mírně "zaonačili" ;)
Pavel Boček: Co vím, tak AT i ATX konektory měly (až na výjímky) téměř všechny desky pro Socket 7...
Pavel Boček: Co vím, tak AT i ATX konektory měly (až na výjímky) téměř všechny desky pro Socket 7...
Pro Super Socket 7, Socket 7 byly původně pro Pentium a tam to byla spíše vyjímka. Chceš vidět moje muzejům :rules
[QUOTE=Pavel Boček;75428]Pro Super Socket 7, Socket 7 byly původně pro Pentium a tam to byla spíše vyjímka. Chceš vidět moje muzejům :rules[/QUOTE]
Tak jsem to prozkoušel a nezaznamenal žádný pokrok. Systém se i po připojení ATX zdroje chová naprosto stejně jako předtím. S největší pravděpodobností půjde asi o extrémně starou desku, která umí asi pouze PCI rev. 2.0 (i když jsem do této doby myslel, že toto byla záležitost max. 486tek :notsure ). Protože kdyby ta karta byla revize 2.2, tak by 100% nešla ani u toho druhého testovaného počítače, který PCI 2.1 umí.
Jinak pokud by to někdo také řešil, tak existuje možnost jak z PCI 2.1 udělat PCI 2.2 - jednoduše se na požadovaný pin slotu PCI (A21) přivede napětí 3.3V. Změň v PCI 2.2 je oproti revizi 2.1 sice více, ale karta by měla v pohodě běžet.
Žádný způsob jak udělat z PCI 2.0 verzi 2.1 ale neznám, pokud vůbec nějaký existuje. Navíc se to u této desky vážně nevyplatí, ta se hodí tak akorát do toho muzea :D :D
Pavel Boček: A chceš Ty vidět moje múzeum? :D
Ten počítač, o kterém mluvíme, má samozřejmě Super Socket 7, jen já z lenosti říkám Socket 7 :D Co do fyzické podoby byly ale oba sockety úplně stejné, ne? Co vím, tak rozdíl byl v tom, že původní Socket 7 umožňoval pouze 66MHz a Super 7 100MHz FSB...
Tak jsem to prozkoušel a nezaznamenal žádný pokrok. Systém se i po připojení ATX zdroje chová naprosto stejně jako předtím. S největší pravděpodobností půjde asi o extrémně starou desku, která umí asi pouze PCI rev. 2.0 (i když jsem do této doby myslel, že toto byla záležitost max. 486tek :notsure ). Protože kdyby ta karta byla revize 2.2, tak by 100% nešla ani u toho druhého testovaného počítače, který PCI 2.1 umí.
Jinak pokud by to někdo také řešil, tak existuje možnost jak z PCI 2.1 udělat PCI 2.2 - jednoduše se na požadovaný pin slotu PCI (A21) přivede napětí 3.3V. Změň v PCI 2.2 je oproti revizi 2.1 sice více, ale karta by měla v pohodě běžet.
Žádný způsob jak udělat z PCI 2.0 verzi 2.1 ale neznám, pokud vůbec nějaký existuje. Navíc se to u této desky vážně nevyplatí, ta se hodí tak akorát do toho muzea :D :D
Pavel Boček: A chceš Ty vidět moje múzeum? :D
Ten počítač, o kterém mluvíme, má samozřejmě Super Socket 7, jen já z lenosti říkám Socket 7 :D Co do fyzické podoby byly ale oba sockety úplně stejné, ne? Co vím, tak rozdíl byl v tom, že původní Socket 7 umožňoval pouze 66MHz a Super 7 100MHz FSB...