Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Neznámý adaptér a LED

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    Ahoj, mám dotaz za kámoše - proč se mu v notebooku zobrazuje v sítových připojeních nějaký adaptér 19xx ? A druhý dotaz je, jestli k tomu aby windows uměl např. hybernovat Notebook, tak jestli k tomu musí být kompatibilní základní deska? Prostě jestli musí být s win kompatibilní aby mohl win. ovládat i tyto fce, a pokud to tak je, tak je notebook pro win kompatibilní i s Linuxem, co se těchto věcí týče?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    není ten síťový adaptér 1394....?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Počítače jsou vyráběné podle standardů, kterých se Windows dnes drží. Linux určitě taky, takže o hybernaci bych strach neměl. Ten adaptér zjisti přesně, co to je za číslo a odkud pochází, pak ti budeme moct říct, co je zač a proč tam je.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    ten adapter ako pisal johny__g bude najskor ten 1394 - FireWire, nic neobvykle to nieje
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    Jo, s tím číslem máte pravdu. FireWire jsem nikdy neměl, proč se ukazuje jako sitový adaptér? Takže se o kampatibilitu bát nemusí, všechno výrobci jsou s Microsoftem nějak dohodlí na doladění, jestli to chápu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Tak nějak, jen bych spíš řekl, že jsou shodlí výrobci a Microsoft se těmi shodami řídí.

    FireWire se dá použít i k propojení dvou PC, proto je považovaný za síťový adaptér.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Hibernace je možná spíš záležitost OS a částečně BIOSu, který při hibernaci zakáže třeba změnu nastavení parametrů. Určitě funguje i bez ACPI. Režim spánku je asi trochu specifičtější. Pro Linux existuje balík suspend2, ale nikdy jsem ho neviděl v praxi . Že je Firewire síťový adaptér je úplně normální, vždy ho disabluji, aby neotravoval. Ono není úplně neobvyklé mít na notebooku LAN,Wifi,Firewire a Bluetooth zároveň.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    Ne, já to netvrdil. Já notebook nemám, a FireWire jsem také nikdy neměl, ani k ničemu nepotřeboval, tak proto. Nemyslím si že je to neobvyklé. Jen jsem nevěděl že přes FireWire lze propojit PC jako přes LAN. Co je to to ACPI? Jinak myslím že microsoft musí být dohodlý s výrobci, protože opačně výrobcům by to bylo k ničemu kdyby pro to nebyla softwareová podpora. Když nebereme jenom notebooky, tak stejné je to i u normálních desek předpokládám. Bez hardwareové podpory by třeba hibernace nešla. Docela by mě zajímalo, jak je to vyřešené, co zajištuje hibernaci, a hlavně jak OS komunikuje s tou součástí. Nebo vůbec jak OS komunikuje s diskem pro příkazy tipu vypnout, atd. Myslíte že mu posílá speciální ovládací instrukce které musí být opět podporovány? Nějak se mi nezdá, že funguje dohoda mezi tolika výrobci HW a SW, že všechno funguje se vším. Tedy většinou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    No uspání disku je tuším v ATA specifikaci od nějaké verze, acpi zde http://en.wikipedia.org/wiki/Advance...ower_Interface. Hibernace tuším funguje tak, že se všechny procesy pozastaví, obsah jejich paměti se uloží na disk do souboru (nebo swapu) a u různých periferií se uloží v jakém jsou stavu. Pak se počítač vypne.
    Režim spánku v podstatě přepne všechny komponenty do úsporné verze, kdy si drží napájené paměti (vč. systémové) ale nedělají žádnou zbytečnou činnost a snad spolu ani nijak nekomunikují. Probuzení jim pak dá jen signál, že mají pracovat a je otázkou pár vteřin.
    U Vist je hybridní režím spánku (default u PC, ne u notebooku), kdy počítač udělá vše nutné pro hibernaci a pak se uspí. Při výpadku proudu se obnoví vše z disku, jinak z paměti. Uspání pak trvá asi půl minuty, probuzení vteřinu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Počítače jsou vyráběné podle standardů, kterých se Windows dnes drží. Linux určitě taky, takže o hybernaci bych strach neměl.
    Vskutku se Microsoft řídí standardy? Konkrétně ohledně ACPI bych se to o Microsoftu tvrdit neodvážil. Jeho ASL kompilátor umožňuje vzniknout chybným DSDT? tabulkám, které nevyhovují ACPI specifikaci. Jiné systémy než Windows s nimi pak mají problémy.

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    Hibernace je možná spíš záležitost OS a částečně BIOSu, který při hibernaci zakáže třeba změnu nastavení parametrů. Určitě funguje i bez ACPI. Režim spánku je asi trochu specifičtější. Pro Linux existuje balík suspend2, ale nikdy jsem ho neviděl v praxi
    Pro uspání na disk stačí v Linuxu čistě podpora jádra, ACPI není potřeba. Naopak uspat OS do paměti bez ACPI či APM nelze, alespoň co je mi známo.
    Suspend2 používám jak na své workstation, tak na svém notebooku. Při uspávání do paměti pozor ovšem na některé starší SATA řadiče, které se sice uspí, ale už pro ně není napsána podpora pro probuzení. AHCI ovšem funguje bezproblémově.

    Citace Původně odesláno od B.Gen.Jack.O.Neill Zobrazit příspěvek
    Co je to to ACPI? … Nějak se mi nezdá, že funguje dohoda mezi tolika výrobci HW a SW, že všechno funguje se vším. Tedy většinou.
    Kdybyste si našel, co je to ACPI, tak byste dostal na dobrou polovinu svých otázek uspokojivou odpověď. BTW Co je to za hloupý zvyk ptát se „Co je to …“? STFW!
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    165

    No jo, jenže v češtině toho moc není. Když se člověk učil původně němčinu tak to má těžký. Nebojte se, už se ptát nebudu. Ale všem děkuji za odpovědi.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Tiskárny: Neznámý toner
    Od tm1 v sekci Periferie
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 25-04-2014, 23:12
  2. neznámý/podivný Phenom II X6 1075T
    Od TomasOxx v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 04-12-2010, 10:36
  3. Antiviry: Neznamý...
    Od GUGA74 v sekci Antiviry a bezpečnost
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 11-10-2009, 11:56
  4. Neznamy problem s mechanikami PX a LG
    Od silent64 v sekci Optické mechaniky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 19-03-2009, 21:59
  5. Neznámý notebook
    Od jkl v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 03-03-2007, 08:25