MB DFI nF3 Ultra-D - přetaktování
Ahoj, potřeboval bych poradit, kde dělám chybu při přetaktování CPU AMD Athlon 64 3500+ s kodovým označením Venice na desce DFI nF3 Ultra-D (chipset nForce3 250). RAM GEILL PC 3200 - podtaktované na 200MHz, 2T. HT mám 3x, CPU násobič 11x, frekvence sběrnice 228 a již na této hranici vykazuje procesor při testech v Prime95 chyby:( Nevíte někdo co je špatně, jak z té mašiny vymáčknout víc?
Díky předem za jakýkoli tip. Petr
Díky předem za jakýkoli tip. Petr
Lepsi chlazení, zvysit napetí na cpu ?
Uved default hodnoty, a nasledne posledne stable hodnoty
-
taktiez sa moze stat ze mas smoliarsky kusok uz z vyroby a viac z neho ho uz nedas...
-----
samozrejme mozes ist s fsb dole, a zvysit nasobic, pokial ho tento procesor nema uzamknuty, tym sa mozes dostat na vyssiu frek ...
navyse ak bude nizsia FSB, mozes stiahnut o nieco nizsie aj pamate, a skusit im znizit casovanie
(tu je skor otazka ci nestratis viacej ako ziskas ;) )
Uved default hodnoty, a nasledne posledne stable hodnoty
-
taktiez sa moze stat ze mas smoliarsky kusok uz z vyroby a viac z neho ho uz nedas...
-----
samozrejme mozes ist s fsb dole, a zvysit nasobic, pokial ho tento procesor nema uzamknuty, tym sa mozes dostat na vyssiu frek ...
navyse ak bude nizsia FSB, mozes stiahnut o nieco nizsie aj pamate, a skusit im znizit casovanie
(tu je skor otazka ci nestratis viacej ako ziskas ;) )
Chlazení by mělo být OK - při plné zátěži 53 stupňů přímo na jádře. Přesné hodnoty teď v práci u sebe nemám, ale napětí jsou zkoušel zvýšit o 0,1 (míň mi deska nedovolí) a nepomohlo.
Default hodnoty byly HT 4x, frekvence 200 a násobič nejvyšší - 11x (tedy zvýšit již nepůjde). Co se napětí týče, tak pokud se nepletu bylo 1,45 - zvednuto na 1,55. Paměti jsou DDR1 400MHz podtaktovány na 200 s vyšší latencí (2T) zbytek necháno na auto - zkusím ještě nastavit zbylé časování ručně na horší (vyšší) hodnoty.
Systém v pohodě nabootuje, nikde žádný problém, ale při testech CPU při maximálním vytížení do zhruba do 1 až 3 minut hodí chybu:(
Mám trošku obavu, jestli se nejedná o případ, který popisuješ - zmetek procík od výroby....
Dám večer vědět jak jsem uspěl/neuspěl:)
Default hodnoty byly HT 4x, frekvence 200 a násobič nejvyšší - 11x (tedy zvýšit již nepůjde). Co se napětí týče, tak pokud se nepletu bylo 1,45 - zvednuto na 1,55. Paměti jsou DDR1 400MHz podtaktovány na 200 s vyšší latencí (2T) zbytek necháno na auto - zkusím ještě nastavit zbylé časování ručně na horší (vyšší) hodnoty.
Systém v pohodě nabootuje, nikde žádný problém, ale při testech CPU při maximálním vytížení do zhruba do 1 až 3 minut hodí chybu:(
Mám trošku obavu, jestli se nejedná o případ, který popisuješ - zmetek procík od výroby....
Dám večer vědět jak jsem uspěl/neuspěl:)
Jestli mas ramky podtaktovany na 200DDR, tak casovani zhorsovat nemusis, to uz ti nepomuze.... vypada to na strop CPU.
Napadlo mě - když dáš paměti na 200 MHz, nezobrazuje ti BIOS fyzický takt? To znamená že efektivní taktování by bylo těch 400 MHz a paměti jedou vlastně přetaktované? Zkus Memtest, jestli ti ten nehodí taky chybu. Přidat napětí pamětem nejde? Default by měl být 2,5 V, a do 2,8 V by jim to nemělo uškodit.
[QUOTE=johny__g;79248]Napadlo mě - když dáš paměti na 200 MHz, nezobrazuje ti BIOS fyzický takt? To znamená že efektivní taktování by bylo těch 400 MHz a paměti jedou vlastně přetaktované? Zkus Memtest, jestli ti ten nehodí taky chybu. Přidat napětí pamětem nejde? Default by měl být 2,5 V, a do 2,8 V by jim to nemělo uškodit.[/QUOTE]
To mě nenapadlo, vyzkouším:) Dík za tip:)
To mě nenapadlo, vyzkouším:) Dík za tip:)
Este ku tym pamatiam, pokial nemaju pasivak, tak sleduj ich teplotu, na vyssom napatí sa budu aj viac hriat, a potom nemusia pracovat spolahlivo.
ci uz maju alebo nemaju pasivak, odporucam im spravit aspon aky taky ofuk nech sa neprehreju
ci uz maju alebo nemaju pasivak, odporucam im spravit aspon aky taky ofuk nech sa neprehreju
Ahoj, tak jsem pustil memtest86 na pamětech v podtaktovaném stavu a během půl hodiny mi to vyhodilo dvě chyby:
Tst: 5 a 5
Pass: 0 a 0
Failing Address: 00046f7e070 - 1135.8MB a 00047f7e070 - 1151.8MB
Good: 00000000 a 00000000
Bad: 00000080 a 00000080
Err-Bits: 00000080 a 00000080
Count Chan: 1 a 1
Což mě nemile překvapilo, ptze mám dve Geill ramky v Dual chanell a celou dobu jely v poho (před půl rokem jsem je takto testoval a bez problémů).
Předpokládám, že je to důvod těch chyb při testu CPU, nebo se mýlím?
Může to být jejich podtaktováním? Nebo je v nich prostě chyba?
Je to na reklamaci (maji naštěstí doživotní záruku).
Dík.
Tst: 5 a 5
Pass: 0 a 0
Failing Address: 00046f7e070 - 1135.8MB a 00047f7e070 - 1151.8MB
Good: 00000000 a 00000000
Bad: 00000080 a 00000080
Err-Bits: 00000080 a 00000080
Count Chan: 1 a 1
Což mě nemile překvapilo, ptze mám dve Geill ramky v Dual chanell a celou dobu jely v poho (před půl rokem jsem je takto testoval a bez problémů).
Předpokládám, že je to důvod těch chyb při testu CPU, nebo se mýlím?
Může to být jejich podtaktováním? Nebo je v nich prostě chyba?
Je to na reklamaci (maji naštěstí doživotní záruku).
Dík.
Vyndej je, vyčisti (i sloty), přeházeně zapoj, uveď BIOS do defaultu a testni znova, nesmí tam být ani chybka.
Btw. znatelně přetaktování ovlivňuje taky zdroj, jaký vlastníš?
Btw. znatelně přetaktování ovlivňuje taky zdroj, jaký vlastníš?
POčítám se spuštěním testu ještě na defaultním nastavení BIOSu a hodnotách pamětí. Snad to bude v pohodě. S výměnou by sice problém být neměl, ale na reklamaci můžou být až měsíc, což by mě celkem drtilo... Zdroj mám Fortron 400W (nebo 450W) teď si nejsem jistý..
[QUOTE=Pedroso79;79679]POčítám se spuštěním testu ještě na defaultním nastavení BIOSu a hodnotách pamětí. Snad to bude v pohodě. S výměnou by sice problém být neměl, ale na reklamaci můžou být až měsíc, což by mě celkem drtilo... Zdroj mám Fortron 400W (nebo 450W) teď si nejsem jistý..[/QUOTE]
Tak testík už jede, snad to teda bude OK. Pokud ne, ještě zkusím - jak je psáno výše - vyndat ramky z banků, pročistit a případně proházet.
Tak testík už jede, snad to teda bude OK. Pokud ne, ještě zkusím - jak je psáno výše - vyndat ramky z banků, pročistit a případně proházet.
[QUOTE=Pedroso79;79683]Tak testík už jede, snad to teda bude OK. Pokud ne, ještě zkusím - jak je psáno výše - vyndat ramky z banků, pročistit a případně proházet.[/QUOTE]
Hmm tak chyba se objevila na tom samém místě znovu:( (navíc při restartu PC se vypisuje ram na disk), uvidím po dalším restartu.... Zkusím ještě prohodit bnaky a když to nepomůže, bude muset paměť bohužel na reklamaci....
Hmm tak chyba se objevila na tom samém místě znovu:( (navíc při restartu PC se vypisuje ram na disk), uvidím po dalším restartu.... Zkusím ještě prohodit bnaky a když to nepomůže, bude muset paměť bohužel na reklamaci....