Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak je to s výkoností notebooků?

Horymir (5)|10.1.2008 18:58
Zdravím Vás pánové experti,
jak si to tak čtu a jak znám PC tak podle mě nejvýkonější PC byly a jsou vždy určené pro pařany nebo nějaký renderování.
Takže vlastně by mě zajímalo jak je to u výkonosti notebooků. Dle mého mínění rychlost PC nejvíc ovlivnuji: RAM, Grafika, Procesor a pak take rychlost disku.

Proč tedy lidi kupují notasy s integrovanými grafikami nebo s nějakou shit grafikou za víc money než nějaký našlapaný kus co zvládá i hry?

Zkusíte mi sem někdo popsat jak to vlastně je? Protože mě to celkově dost plete. Chápu že někdo platí za velikost a hmotnost a nekdo za vzhled a jiný za výdrž baterie, ale osobně pro mě je nejdůležitější VÝKON a vůbec mi nevadí že má notas 17 lcd, váží 5 kilo, baterky vyrží 2 hodiny a jeho obal je kraboce od pizzy, ale hlavně všechno dělá v mžiku oka to je pro mě nej.

Budu rád za profesionální výklad jak se k tomu vlastně stavět.

Dík moc.
Horymir
johny__g (6387)|10.1.2008 19:08
No asi jsi to ještě neobjevil, ale na počítači se dá i pracovat a spousta lidí to dělá. A tihle lidé nepotřebují výkonný procesor, nabušenou grafiku atd. navíc spousta lidí si kupodivu koupí přenosný počítač aby ho mohla nosit sebou a to se s nějakou 5 kg cihlou moc dobře dělat nedá. Mluvím o lidech co často jezdí na pracovní cesty, nebo prostě potřebují mít pc po ruce pořád. Já si třeba na služebce nemůžu vynachválit, že mám 14" noťas co váží něco přes dvě kila, při představě že budu půl dne tahat nějakou 17 " krávu, která se pomalu nevejde do přihrádky nad sedadlem v letadle mě jímá hrůza. A co potřebuju to ten notebook taky zvládá v mžiku oka jak píšeš.
Intri (3490)|10.1.2008 20:02
Notebooky jako takové NIKDY nebyly primárně určené jako výkonné stroje. I když se dneska objevují modely, které výrobci označují jako herní, nedosahují výkonů nejnašlapanějších stolních sestav. A tak to nejspíš bude vždy, protože když si vezmeš nadupanou herní sestavu a její spotřebu ( asi 300 W ), nevím, kde bys vzal baterii, aby takovou spotřebu ustála alespoň hodinu. Nehledě pak na hmotnost, která by byla takových 15 kg. A můžu tě ujistit, že takovéto "portable" počítače se dělaly před 20 lety. Dneska se od notebooku očekává hlavně přenosnost, ne výkon. Před 20 lety bylo skvělé, že si počítač můžeš vzít s sebou. Dneska je na noteboocích skvělé to, že ti pro jakoukoliv seriózní práci ( kromě grafiky, která potřebuje kvalitnější displej ) poskytnou více než dostatek výkonu.

Skutečný herní notebook ( jejichž cena bývá kolem 60 tisíc Kč ) využijí jen nároční hráči na LAN-party.
Horymir (5)|10.1.2008 20:35
Jasně tohle já chápu, ale já nejsem úchyl přes hry, ale mám rád prostě výkon a občas si něco zahraju. Takže pro mě bohatě stačí notas, který si složím na http://www.notebooknamiru.cz/ za nějakých 26 000kc (s 2GB ram, 120 disk 7200rpm, 8600GT grafikou, In Duo 2,2GHZ (800mhz) a displej 15).

Jinak taky nosím notas vsude, jelikož mám firemní a jsem pracovne skoro celý rok v polsku a tu bednu mám na rameni stále. Ovsem me ta vaha nejak nevadi a rozmer 15 taky ne. A k tomu to je stary slaby Acer Travelmate 2003LC s 256MB ram sdílenou na 32MB grafiku. A mohu ti říct, že jakmile mám zaply antivirus tak ostatni veci už si skoro nepustim :-) A kdepak hry, max ty karty cojsou ve windows :-)
mech13 (5526)|10.1.2008 20:48
velke notebooky jsou celkem naprd, to si radsi kup dva vykone stolni kompy do mist kde potrebuejs ten NB tahat (pokud to neni na verejne misto...) nikdo si nekupuje "notasy s integrovanými grafikami nebo s nějakou shit grafikou za víc money než nějaký našlapaný kus co zvládá i hry", notasy s integrovanou grafikou jsou pri ostatnich stejnych parametrech vzdy levnejsi nez s normalni grafikou, a jestli porovnavas prenosny DELL s 3letou NBD zarukou a prerostlou neprenosnou rozpadajici se kravu od aceru nebo asusu tak srovnavas jabka a bagry. dalsi podstatna vec je totiz kvalita. NB jako acer nebo asus se zacnou po roce rozpadat a delat jenom problemy, kvalitni notebooky ktere preziji sve moralni zestarnuti jsou delany z jinych materialu a taky jsou samozdrejme drazsi - ale kdyz ten notebook sebou tahas vsude, davas mu zabrat a nechovas se k nemu nejsetrnej tak ti proset bude fungovat. ne jak acer ktery staci dvakrat za tyden opatrne vzit sebou do skoly nebo do prace a stejne se ti rozpadne, urvou se panty, odejde opticka mechanika a jeste ti za odmenu popali stehna jak skvele ma udelany chlazeni

treba spolubydlu asus ma tak genialne vyreseny chlazeni, ze mu z krytu pevnyho disku doslova sleza barva...

EDIT: cim vyssi vykon, tim min vydrzi na baterku. a to klidne treba jen hodinu u vykonejsich kousku. proto lidi kupuji NB s integrovanou grafikou, protoze ta mnohem min zere baterku a NB vydrzi klidne o hodinu dyl. 5 hodin ti zadny NB bez integrovane grafiky neda. vic nez 3 notas s normalni grafikou zvladne malokdy, i dve hodiny byvaji problem
pavel_p (993)|10.1.2008 22:11
No ASUS mi přijde i kvalitnější (mechanicky) než třeba Sony Vaio. S teplotou je podle mě v létě na hraně, stabilita dobrá pokud je baterka nad 15% a Wifi je naprosto katastrofální (na čemž se tu shodnem s P@pim). Ale co mě na dnešních notebocích neskutečně sere, je fakt, že slouží v základní instalaci jako reklamní předmět pro desítky programů (předinstalovaný Office, PhotoShop, všelijaké automatické updaty v DotNetu využívající MS SQL Express databázi, přehrávače médií s logem výrobce, Norton Internet Security,....). Po té co takový notebook s Vistama nabootuje jsou ty 2GB paměti skoro sežrané. A plná verze na 60 dní??? Antivir na disku s 5400ot je také kapitola sama pro sebe.
Intri (3490)|10.1.2008 22:31
[quote=mech13;79928]EDIT: cim vyssi vykon, tim min vydrzi na baterku. a to klidne treba jen hodinu u vykonejsich kousku. proto lidi kupuji NB s integrovanou grafikou, protoze ta mnohem min zere baterku a NB vydrzi klidne o hodinu dyl. 5 hodin ti zadny NB bez integrovane grafiky neda. vic nez 3 notas s normalni grafikou zvladne malokdy, i dve hodiny byvaji problem[/quote]

Hodinu a 10 minut o Toshiby Satellite Pro A200-1MI na plný výkon... Necelé dvě a půl hodiny pak v šetřícím módu. Spolužák má Asus s dedikovanou Go 7300 a výdrž mu jde ke čtyřem hodinám s původní baterií. Jinak souhlas.
RHBambus (155)|13.1.2008 00:34
někomu to hold vadí.. někdo prostě nemůže tahat 5kg na zádech ty totiž nejsi jediný na světě a to že tobě nevadí nosit těžký notebook neznamená, že se podle TEBE začnou vyrábět počítače..

Já osobně si nedokážu představit , že bych 3x týdně nosil do školy 5kg.. na těžkých noteboocích vydím jedno positivum a to, že když ti o bude chtít někdo ukrást tak to neunese nebo ho tím pádlem zastřelíš...
Slosi (75)|22.1.2008 19:02
Já jsem si jako kompromis vybral HP 8510p.
Výdrž - až 4 hodiny (a pár minut).
Je tam 2GB RAM, Core 2 Duo (2,2GHz +)
Solo grafika - ATI 2600 (jen nejsou na ofic. stránkách ovladače).
a je to ještě celkem mobilní. Notebook má 2,8kg při 15,4" LCD. Je v klidu tichej a chladnej ale pro střihu videa v novým DivXu, který je optimalizovanej na 2jádra už o klidu po pár minutách nemůže být ani slovo. Ale vždycky jen na chvilku. :)
Intri (3490)|22.1.2008 19:06
Co tam je za baterie, že to s takovou konfigurací vydrží tak dlouho? Já mám v podstatě shodnou konfiguraci a víc než 2 a půl hodiny z baterie nevymačkám.

BTW, v pohodě by měly jít třeba tyto ovladače: http://support.toshiba-tro.de/tedd-files2/0/display-20080114125545.zip ( Vista ), http://support.toshiba-tro.de/tedd-files2/0/display-20071207143025.zip ( XP ). Já používám na svém notebooku právě tyto ( pro Vistu ).