Výsledky a rady o taktování E8200
Výsledky a rady o taktování E8200
Včera jsem to praskl do case. Istalace XP bez problémů. Stáhl jsem z asusus nejnovější drivery a bios. Vše je v poho akorát mi jednou za čas vyskočí hláška od woken program provedl neplatnou operaci :-(. Nedovedu si vysvětlit čím to je (udělal to u ortosu a u utilitky na sledování teplot od asusus) Jinak na napětí auto(bios) se mi povedl dostat na 3,44Mhz ramky A-DATA EE jedou na 860Mhz CL.4-4-4-12 na 2,1V pak bios nabízí 1060mhz ale to se mi nerozběhlo. Při 3,5Mhz už orthos prakticky okamžitě nahlásil chybu. Co mne celkem zaráží jsou teploty, v klidovém stavu 31°C v orthosu na těch 3,44Mhz se to vyšplhalo max. na 40°C mám chladič Zalman CNPS9500 LED http://www.czechcomputer.cz/product_...0002D0D08.html nevěřil jsem tomu asusáckýmu sledování teplot tak jsem stáhl Coretemp a další utilitky a všechny ukazují naprosto stejně. Tak mám trochu obavy aby to nelhalo a já to nezavařil. Celkem mne zklamaly ty ramky, zkusil jsem je dát na těch 1060Mhz při napětí 2,3V CL-5-5-5-15(5-5-5-18) a buď to vůbec nenabutovalo a nebo se to resetne při úvodní obrazovce Woken. Jinak jsem celkem rozhozenej z těch desítek položek v biosu, se v tom jaksi ztrácím. Prosím o radu kde jsou trochu detailně rozepsány a popsány položky v biosu, na netu je návodů hafo, ale popsaná položka po položce a její vliv na běh PC nikde není. Míval jsem ASUS P5LD2 DELUX tam ten bios nebyl zase tak složitej :-(((. Co ty paměti máte někdo podobné výsledky?
Navrhuji spustit memtest, pro jistotu.
a co mas vlastne za zdroj a desku? bios mas posledni?
Deska Asus P5KR (bios 403 dle asusu nejnovější), CPU Intel E8200, DDR2 A-data 800Mhz EE, Getway ATI HD 3870, fortron storm blue II 500W.
Chystám se přetaktovat muj procoser co mam momentálně v case ( viz podpis ) a říkám si jestli to neni zbytečný, i tak má super výkon a ty tady zvedneš takovouto mašinku na skoro 3,5GHz. Co s tím výkonem chceš dělat? Ale jiank jsi si vybral super procál :-)
Ubral by som ramkám je aj možné, že doska nezvláda FSB lebo od toho procesora by som čakal viac.
myslel si snáď Ghz...
No jasně že GHz, :-))). Já bych řekl, že to taktování je takovej pasivní sport. Kdy pár bláznů, včetně teda mě se snaží z HW vymáčknout maximum.
No a jinak. Včera jsem to projel Orthosem 9 hod. a bez erroru. Zkusil jsem na 3,5 a nejde ani při napětí 1,35V a dál se mi jít nechce. Super PI na 1M za 13s. Jsem pokojenej, Crysis vše nastaveno na vysoké kromě stínů a zvuku to mám na střední bez vyhlazování se zapnutou vSync. rozlišení 1280x1024 na HD 3870 GPU 845Mhz, RAM 2320Mhz od GETWAY, mi jede na 32-40 FPS v pohodě. Pod 30 FPS to nejde, to už se dá celkem v poho hrát.
Co ty teploty? Nepřipadá vám to divný? V klidu 31°C v zátěži na 100% Ortos po několika hodinách 38°C-40°C.
jestli to vazne meri coretemp, tak to asi bude pravdanovsi verze coretempu neni?
OK. Vůbec teď nemám čas, ale o výkendu by to mohlo dopadnou. A pustím se do zvedání napětí. Výsledky pak pošlu. Ale myslím si, že mne brzdí ramky.
Jestli je aspoň trochu umíš nastavovat tak tě nemůžou brzdit, většinou dávají nad 1000MHz CL5 s odpovídajícím napětím, projdi si recenze...
Rád bych se zeptal na radu. Rozbil se mi právě tenhle procesor a na jednom jiném serveru mi řekli že to bylo tím, že sem do něj dal moc velký napětí - 1,5V. Tak bych se rád zeptal vás a požádal o radu, jestli je to opravdu tak nesnesitelné napětí pro CPU. Teploty totiž nešli přez 55 stupňů. A v testech na jiném serveru pouštěli do e8400 (což je podobný procesor) s klidem 1,51V a eště dodaly že s vodím chlazením by zkusili i víc.
1.5V pro 45nm je opravdu hodně. Je dost pravděpodobné že k poškození došlo v důsledku průrazu či lokálního přehřátí.
Pro informaci můžeš dopsat čím jsi to chladil, jakou frekvenci to před smrtí zvládlo a čím si měřil teplotu procesoru. Ať si daj ostatní pozor![]()