Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATI Drivers 8.1 (změna barvy modrá na červená nebo na opak)

merax (3)|28.1.2008 21:02
Dobrý den, mám pro vás trošku perličku.

Pravděpodobně se jedná o problém ovladučů (mám ATI Drivers 8.1 (bez patche)) na grafické kartě HD 3850 (Saphrine). Systém Windows XP SP2 CZ (bez extra dalších záplat). Prakticky čisty OS, jde o nový PC.

Problém se vyskytuje v aplikaci FireFox nebo třeba MS Word 2003, MS Excel 2003 nebo třeba AbiWord (klidně otestuji i OpenOffice, ale asi nemá cenu).

MS Word 2003 : Pokud text označím "červeně" (barva písma) tak ho vidím opravdu červeně. Když ztratím text z dohledu (přepnutím okna, odrolováním v dokomentu), tak ale změní barvu na modrou.
FireFox 2.0.0.11 : Defaultní barvy všech odkazů jsou klasicky modré. Když dám cokoliv vyhledat tak ale čast nebo celé odkazy vidím v jiné barvě (změna modrá => červená). Tady jsem si toho všimnul ihned, velice podivné chování FireFoxe. Chvilku jsem myslel že jde o chybu verze 2.0.0.11 (zrovna jsem ji instaloval).

Prostě pokud jde o vykreslení čistě textu, tak nastavají chyby kdy se zamění barvy "cervená" a "modrá". Klidně i tmavší nebo světlejší odstíny, ale jen u textu ve 2D. Pokud jde o grafiku (nebo 3D) žádné problémy nenastavájí (nepozoroval jsem).

Zajímalo by mě jestli se s tím někdo už setkal, žadný spyware, viry, etc na PC nemám (zkontrolováno důkladně (ClamWin, ..., hijackthis, atd)).

Přikládám krátké video co jsem zachytil jedním prográmkem na zachycené videa.
- zmena_barvy.zip (140KB)
Popis videa - MS Word 2003 (pravý roh, jen výřez z důvodu velikosti) :
názorný text "TEST" obarvím na červenou barvu, ale vídím místo toho modrou. Označím text, ale najednou změní barvu na spravnou tj "červenou " (sám od sebe). Když text na chvilku ztratím z dohledu, opět vidím špatně tj "modrou" barvu.

btw nic s HW nebude, testoval jsem Linux a tam podobný problém vážně nemám :))).

Až si ukrojím chvilku času, bohužel teď ihned nemám. Tak nahraju předchozí verze ovladačů grafické karty, myslím si že to bude řešení.

s pozdravem Merax
husky14 (4214)|28.1.2008 21:19
[QUOTE=merax;85195]Dobrý den, mám pro vás trošku perličku.[/QUOTE]To neni zadna perlicka, tehle problemu je plnej net, staci jen hledat....

Zkus tohle:[QUOTE]Pro ty co s XP i s těmahle drivery mají "divně zbarvené písmo" (font smoothing): Pravym na tento PC -> Vlastnosti -> Upřesnit -> (výkon) Nastavení -> a tady odškrtnout Vyhladit hrany obrázkových písmen[/QUOTE]
merax (3)|28.1.2008 21:50
Yep, je to ono, vyřešeno. Díky. Ja to na googlu hledal samožřejmě, jestli chyba neexituje (ale vstahoval jsem to na ATI Drivers 8.1, takže jsem nenašel řešení). Ještě jednou díky.
husky14 (4214)|28.1.2008 21:54
Nemas zac...