AMD X2 4800+ EE (Brisbane)
Ahoj lidi potřebuju pomoct chtěl by sem ho nataktovat ale nevim ajk pomůže někdo nějakej návod nebo tak dík.
[QUOTE=mech13;90012]google nic?
http://www.google.com/search?source=ig&hl=cs&rlz=&q=pretaktovani+AMD&meta=[/QUOTE]
Potřebuju nějakou radu prostě né google jenom zvednout násobič bez napětí chci jestli nemá třeba někdo skušenost s tímdle modelem zrovna.
http://www.google.com/search?source=ig&hl=cs&rlz=&q=pretaktovani+AMD&meta=[/QUOTE]
Potřebuju nějakou radu prostě né google jenom zvednout násobič bez napětí chci jestli nemá třeba někdo skušenost s tímdle modelem zrovna.
Obecne vzato 4800+ Brisbane jde dobre taktovat. Takze reknu ti ve zkratce zakladni kroky pro mirny takt /nechtej zbytecne namahat procesor/. Vse bys mel najit v ADVANCED SETINGS
1/V Biosu vypni CnQ /cool and quiet/, nastav pevnou frekvenci PCIe na 100MHz
2/nastav HT na 3x
4/vlez do nastaveni pameti, pokud budes taktovat cca s FSB do 220MHz, muzes je nechat tak jak jsou, pokud vice, nastav pameti o jednu radu nizsi=jakoby je podtaktujes vzhledem k zakladnimu taktu procesoru
5/nasobic procesoru nastav z AUTO na maximalni hodnotu co tam jde, tj 12.5
6/nyni zvysuj opatrne FSB, zvlaste od hodnot 220MHz radeji po jednokorokovych krocich
7/uloz nastaveni a cekej jestli ti nabehnou winy
8/jakmile budes ve winech s nejakou normalnejsi frekvenci, kterou lze povazovat za pretakt, otestuj stabilitu systemu pres Orthos nebo PRIME program, ci alespon superpi na 30M mist
priklad c1:
dejme tomu, udelas body 1-7 s tim, ze RAMky nechas jak jsou, tj na 667MHz, FSB nastavis 218
tim padem ti CPU nabehne s frekvenci 12.5 x 218= 2725MHz, coz je pro procesor uz solidni frekvence, naprosto dostacujici. Delicka pameti je 8 v tvem pripade, cili pameti nyni budou 2725/8= , cili vynasobis dvema a je to RAM na 681MHz, coz by mela zvladnout, pokud mas 667MHz, kdyby nahodou ne, pridej jim napeti v BIOSE o 0.05V.
priklad c2: rozhodnes se taktovat vice. Potom doporucuju snizit pameti na 600MHz (v reale to je ovsem 2500/9= 555MHz). S napetim pameti nemusis v tomto pripade nic delat, co ovsem asi bude nutne /nejprve zkus bez toho/, bude zvyseni voltaze procesoru. Defaultne Brisbane jede na AUTO a nebo na 1.25-1.35V. Pri zvedani voltaze procesoru postupuj opatrne a sleduj hlavne teploty CPU, napr pomoci Everestu. dejme tomu nastavis 1.3V, FSB na 235, procesor ti nabehne s novou frekvenci 2937MHz, pameti budou na cca 652Mhz.
ALe hlavne, takovouhle frekvenci uz opravdu poradne otestovat Orthosem, abys poznal stabilitu systemu a pozor na teploty, nemely by ti vyskakovat pri max vytizeni na 60 ci vice stupnu. Tech 60 stupnu bych videl jako krajni mez pri max zatizeni.
Osobne bych byl pro prvni variantu, dokud procesor dostatecne vykonove staci, je zbytecne ho trapit
1/V Biosu vypni CnQ /cool and quiet/, nastav pevnou frekvenci PCIe na 100MHz
2/nastav HT na 3x
4/vlez do nastaveni pameti, pokud budes taktovat cca s FSB do 220MHz, muzes je nechat tak jak jsou, pokud vice, nastav pameti o jednu radu nizsi=jakoby je podtaktujes vzhledem k zakladnimu taktu procesoru
5/nasobic procesoru nastav z AUTO na maximalni hodnotu co tam jde, tj 12.5
6/nyni zvysuj opatrne FSB, zvlaste od hodnot 220MHz radeji po jednokorokovych krocich
7/uloz nastaveni a cekej jestli ti nabehnou winy
8/jakmile budes ve winech s nejakou normalnejsi frekvenci, kterou lze povazovat za pretakt, otestuj stabilitu systemu pres Orthos nebo PRIME program, ci alespon superpi na 30M mist
priklad c1:
dejme tomu, udelas body 1-7 s tim, ze RAMky nechas jak jsou, tj na 667MHz, FSB nastavis 218
tim padem ti CPU nabehne s frekvenci 12.5 x 218= 2725MHz, coz je pro procesor uz solidni frekvence, naprosto dostacujici. Delicka pameti je 8 v tvem pripade, cili pameti nyni budou 2725/8= , cili vynasobis dvema a je to RAM na 681MHz, coz by mela zvladnout, pokud mas 667MHz, kdyby nahodou ne, pridej jim napeti v BIOSE o 0.05V.
priklad c2: rozhodnes se taktovat vice. Potom doporucuju snizit pameti na 600MHz (v reale to je ovsem 2500/9= 555MHz). S napetim pameti nemusis v tomto pripade nic delat, co ovsem asi bude nutne /nejprve zkus bez toho/, bude zvyseni voltaze procesoru. Defaultne Brisbane jede na AUTO a nebo na 1.25-1.35V. Pri zvedani voltaze procesoru postupuj opatrne a sleduj hlavne teploty CPU, napr pomoci Everestu. dejme tomu nastavis 1.3V, FSB na 235, procesor ti nabehne s novou frekvenci 2937MHz, pameti budou na cca 652Mhz.
ALe hlavne, takovouhle frekvenci uz opravdu poradne otestovat Orthosem, abys poznal stabilitu systemu a pozor na teploty, nemely by ti vyskakovat pri max vytizeni na 60 ci vice stupnu. Tech 60 stupnu bych videl jako krajni mez pri max zatizeni.
Osobne bych byl pro prvni variantu, dokud procesor dostatecne vykonove staci, je zbytecne ho trapit
Asi si budeš musieť o tom taktovaní niečo prečítať, napr. na odkazoch od mecha. Spomínaný procesor totiž nemá otvorený násobič ako BlackEdition verzie, takže táto cesta je zarúbaná.
Ja konkrétne som dostal (viď podpis) z tohto CPU 2950MHz(12,5x236) dokonca pri zníženom napätí , ale každý kus je originál. Možno sa dostaneš vyššie, možno nie.
Ja konkrétne som dostal (viď podpis) z tohto CPU 2950MHz(12,5x236) dokonca pri zníženom napätí , ale každý kus je originál. Možno sa dostaneš vyššie, možno nie.
maximalne by mel dat kolem 3-3,4GHz, je to kus od kusu, zalezi na zdroji, chlazeni, desce atd. Ovsem s tim, ze kdyz sem cetl, jak nejaky uzivatel provozuje sice X2 na 3GHz, ale ma 80 stupnu v zatezi, to pak je hruza...Ja byl nestastnej, kdyz mi procak v zatezi dostaval k 60 stupnum...
[QUOTE=elpsycho;90218]robky > Haluzový kousek, kolik potom dá maximálně? Nebo už víc nebere chladič?[/QUOTE]
No najviac som zatiaľ dal 12,5x252 (3150MHz) na 1,35V, chladenie v poho do 48°C. Brzdia ma však pamäte, resp. nemožnosť nastaviť v BIOS-e väčšie napätie RAM ako 1,95V:thumbdown
No najviac som zatiaľ dal 12,5x252 (3150MHz) na 1,35V, chladenie v poho do 48°C. Brzdia ma však pamäte, resp. nemožnosť nastaviť v BIOS-e väčšie napätie RAM ako 1,95V:thumbdown
Na tohle existuje rada, pry jde pametem zvednout napeti (az pres 2,2V) utilitkou od Asusu primo z Win a prestoze to v biosu neni tak to funguje. Zkusim pohledat jak se to presne jmenovalo..
Jinak ten procak fakt slušnej kousek.
//Edit: O tom programku si psal sam ty. Takze tady nosim drivi do lesa. No nic :)
Jinak ten procak fakt slušnej kousek.
//Edit: O tom programku si psal sam ty. Takze tady nosim drivi do lesa. No nic :)
[QUOTE=robky;90249]No najviac som zatiaľ dal 12,5x252 (3150MHz) na 1,35V, chladenie v poho do 48°C. Brzdia ma však pamäte, resp. nemožnosť nastaviť v BIOS-e väčšie napätie RAM ako 1,95V:thumbdown[/QUOTE]
hele nemas tam nejaky blby bios tuhle desku vsichni doporocovali protoze nf570ultra umi do pameti pustit vic jak 2,1V (a 2,1V do pameti umela i moje blba biostarka za litr)
hele nemas tam nejaky blby bios tuhle desku vsichni doporocovali protoze nf570ultra umi do pameti pustit vic jak 2,1V (a 2,1V do pameti umela i moje blba biostarka za litr)
Tá utilitka sa volá AI Booster a aj ju používam. Max sa dá nastaviť 2,5V.
@matyyy: tá doska má fakt v biose Vram 1,95V.
@matyyy: tá doska má fakt v biose Vram 1,95V.
[QUOTE=robky;90256]Tá utilitka sa volá AI Booster a aj ju používam. Max sa dá nastaviť 2,5V.
@matyyy: tá doska má fakt v biose Vram 1,95V.[/QUOTE]
Tak bez zvyšování čeho koli jenom pomocí něčeho od asusu sem měl takt @2812.99MHz a teplota kolem 30 stupňů. A mam desku asus m2n-sli deluxe a paměti an těch se dá házet skoro všechno zvádnou i 800MHz a CL4 protě jsou gut. Potřebuju nakrmit totiž HD3870 :D
@matyyy: tá doska má fakt v biose Vram 1,95V.[/QUOTE]
Tak bez zvyšování čeho koli jenom pomocí něčeho od asusu sem měl takt @2812.99MHz a teplota kolem 30 stupňů. A mam desku asus m2n-sli deluxe a paměti an těch se dá házet skoro všechno zvádnou i 800MHz a CL4 protě jsou gut. Potřebuju nakrmit totiž HD3870 :D
Nejlepsi a nejspolehlivejsi je taktovat stejnak pomoci BIOSu...Nemuzu si pomoct...30 stupnu budes mit mozna v idle, otestuj Orthos a teploty ti polezou urcite vejs....
[QUOTE=flanker;90296]Nejlepsi a nejspolehlivejsi je taktovat stejnak pomoci BIOSu...Nemuzu si pomoct...30 stupnu budes mit mozna v idle, otestuj Orthos a teploty ti polezou urcite vejs....[/QUOTE]
Mam tam lepší chlazení a ve skříni 3 x 120mm větrák takže o toplotu se moc nebojim.Spíš nevim jakej takto potřebuju na HD3870 a jestli mi stačí 2GB ram jestli taky nebudou brzdit ale to je asi blbost. :D
Mam tam lepší chlazení a ve skříni 3 x 120mm větrák takže o toplotu se moc nebojim.Spíš nevim jakej takto potřebuju na HD3870 a jestli mi stačí 2GB ram jestli taky nebudou brzdit ale to je asi blbost. :D
Ještě se rozhoduju teď jestli koupit X2 5000+ BE nebo se na to vyprdnout
EDIT by mech13: řesit jen v jednom vlákně pls
EDIT by mech13: řesit jen v jednom vlákně pls
karty nebrzdi dvoujadra taktovana na 2,4Ghz a vyse, takze tak....Tedy pokud nastavis vysoke rozliseni ve hre. Osobne se mi to zda nesmyslne, teploty bych jednoznacne kontroloval pres nejaky sensor a nebo pomoci programu Everest v aktualni verzy po nekolikahodinovem zatezovem testu PRIME ORTHOS http://www.sosejte.cz/nastroje/testy-diagnostika/stress-prime-2004-orthos-v0-41-110-18/stahnout/
Pak muzes rici, ze to chladi dobre, pokud budes mit nizke teploty. 30 Stupnu muze byt tak v idle, vzhledem k teplote okoli...
Jestli 4800+ EE nebo 5000+ BE, rozdil krom 100MHz taktu je hlavne v postupu taktovani, u BE te nezajima nic jineho nez nasobic procesoru, ostatni hodnoty tim padem zustavaji pevne. 4800+ EE taktujes postupem uvedenym vyse. A rozdil cen cca 350Kc mezi nima, to uz zalezi na tobe
Pak muzes rici, ze to chladi dobre, pokud budes mit nizke teploty. 30 Stupnu muze byt tak v idle, vzhledem k teplote okoli...
Jestli 4800+ EE nebo 5000+ BE, rozdil krom 100MHz taktu je hlavne v postupu taktovani, u BE te nezajima nic jineho nez nasobic procesoru, ostatni hodnoty tim padem zustavaji pevne. 4800+ EE taktujes postupem uvedenym vyse. A rozdil cen cca 350Kc mezi nima, to uz zalezi na tobe
Ještě jeden dotázek mam tedy ramky GEIL 2GB (2*1GB) OS: W. Vista Ultimate dostačují tyto ram nebo si mam vzít ještě jeden kit ?? Aby sem měl 4GB ?? jinak využití hry tak částečně jinak internet a sem tam nějaké to video
Když tak už raději dva 2GB moduly než čtyři 1GB. Díky tomu, že je paměťový řadič integrován do procesoru, tak jsem byl i svědkem toho, že pokud vůbec nenastal problém se zprovozněním pamětí (jely s mírně až o hodně horšími parametry), tak alespoň šlo hůře taktovat (nejen paměti, ale i procesor). Dneska stojí tak málo, že není ještě taková ztráta se těchto zbavit a koupit 4GB kit...za půl roku už bys ale mohl ostrouhat :)
Tot muj pripad, co tu popisujes :)...Mam 4x512MB a opravdu jiste potize s taktovanim jsou, jamile to bude mozne, vymenim to za 2x1GB /potvory zacinaji lezt cenou nahoru :)...,ale furt jsou podstatne levnejsi, nez kdyz jsem kupoval PC :)/
[QUOTE=flanker;91334]Tot muj pripad, co tu popisujes :)...Mam 4x512MB a opravdu jiste potize s taktovanim jsou, jamile to bude mozne, vymenim to za 2x1GB /potvory zacinaji lezt cenou nahoru :)...,ale furt jsou podstatne levnejsi, nez kdyz jsem kupoval PC :)/[/QUOTE]
já si necham zatím jenom ty 2GB ram spíš mě brzdí HDD by sem řekl a ramky mě štvou stou cenou :D kupoval sem je za 2800 a teď 1350 :D
já si necham zatím jenom ty 2GB ram spíš mě brzdí HDD by sem řekl a ramky mě štvou stou cenou :D kupoval sem je za 2800 a teď 1350 :D