Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejde zapnout PC, monitor nenaskočí

yrram (7)|16.2.2008 20:45
moje sestava :
intel e8200
a-data 2x1gb
Thermaltake armor jr.
VGA Asus 8800gt
samsung spinpoint 500gb
DFI Blood Iron
DVD vypalovačka asus
Seasonic SS-500ET
Cely PC jsem si složil sám doma, ale je to moje první skládání...
Mam to napojeny na CRT monitoru. Po zapnutí se vše zapne jak má, PC jede ale monitor mi nechce naskočit, a klávesnice taky nejede. NWM čim to je. Prosím o rady.
adolfik (236)|16.2.2008 20:52
hmmmm tak to málo věcí pro popis, když se teda točí větráky, ale zařízení jako monitor a klávesnice nefugují, tak může být čímkoliv. Zkus vše jednou pořádně zkontrolovat a pak jednotlivé součástky vyzkoušet na jiných sestavách. Zkontroluj taky základní desku nebo přesněji kondenzátory (to jsou takový ti cvalíci ;) ) a jestli nejsou jakoby nafouknutý.
speedsnail (4876)|16.2.2008 21:02
Tak zkontrolovat vsechnu kabeláž (grafika, přídavné napájení na desku atd), zkusit vyndat jednu ram nebo přeházet ve slotech. A reset biosu taky nemůže uškodit.

//Jinak moc pěkná sestavička. čim to budeš chladit? (E8200 + Blood Iron = očekávám husarské kousky s OC)
yrram (7)|16.2.2008 21:02
Zjistil sem že je to možná tim že neni připojeny kabel pro přídavné napětí. Má to takovy čený port s 8 dirkama. Ale poté co ho zapojim tak se mi PC zapne na 3s a pak zas vypne, tohle to dělá pořád dokola. S těmi kondenzátory, žádný neni nafouknutý. Ale pár jich je malinko na křivo, ale to by asi nemělo vadit. Jsou nahnuty cca na 3 stupně. A taky nechápu jak se může kondenzátor nafouknout. Pokud to teda nejsou nějaky kondenzátory který mají kapalný izolant. xD
adolfik (236)|16.2.2008 21:07
Kondenzátory se nafouknou časem. Platí, čím jsou starší, tím jsou horší-vysychají, což může způsobit nestabilitu počítačové sestavy až její poškození.
speedsnail (4876)|16.2.2008 21:10
To přídavný napájení musí bejt zapojený, bez něj to samozřejmě nemůže fungovat. Jak 8pin na desce (stačí 4pin pokud zdroj nemá 8) tak 6pin na grafice. Zapoj to a pak zkus ty paměti případně reset biosu.

Vadný kondenzátory na nový desce neřeš. To je blbost.
Maximus12 (763)|16.2.2008 21:12
zkus vytahnout grafiku a znovu ji tam dat
vyzkousej jestli ti drzi pevne chladic procaku
kane.shw (1231)|16.2.2008 21:15
Zapoj jen to nejnutnější minimum!

Tzn. desku s cpu, JEDEN modul ramky (nejlépe i nějaký jiný), zdroj, grafiku. Doufám, že jsem nic neopomenul. Odpoj všechny diody a vypínače od casu (nejlépe to celé vymontuj a rozlož si to na stůl - už jsem se naučil, že než cokoli začnu pasovat do casu, tak si to prve pěkně rozložím po stole a takhle odzkouším - věř mi, ušetří to spoustu času a svým způsobem i nervů :thumb ). Prve se pozorně mrkni do manuálu od desky a zapni ji propojením dvou k tomu určených pinů (ideálně malý šroubováček - stačí jen krátce propojit, dotknout se)

Jinak souhlas se speedsnailem, pokud můžeš tak připoj veškeré napájení do desky (popř. grafiky), co ti zdroj umožňuje.
Toho chladiče procesoru bych se toliko nebál, 45nm moc netopí ;)

Možná hloupá otázka, ale máš připojený speaker? Pípne ti, pípá přerušovaně, nebo ani nepípne?
yrram (7)|16.2.2008 22:02
Tak 4-pin na zdroji mam, zkoušel - nepomáhá, 8-pin taky nepomáhá
Ramku do různých slotů taky zkoušel - nepomáhá
reset biosu - nepomáhá
grafiku sem vyndal a zapojil znova - nepomáhá
speaker zapojený je ale vůbec to nepípá, prostě žádny zvuk
Vede jeden drát z bedny AC97 a ten nwm kam zapojit. V manuálu na bednu tam o něm nic nepíšou a v manuálu na MB tam taky nic nepíšou.
Edit: chladič CoolerMaster GeminII, a asi to celý rozeberu a zložim od znova....
kane.shw (1231)|16.2.2008 22:14
hm, čoveče, tak to je divný, že ani speaker nepípne... zkus ho otestovat a to sice tak, že z toho "nutného minima" odebereš ramku/y... měl by pípat několikrát za sebou - alespoň tedy otestuješ ten speaker ;)

Ten drát AC97 by mělo být front audio (sluchátka s mikrofonem), ale na to kašli to není vůbec důležité.
A zkoušíš to spínat tím šroubováčkem jak jsem ti psal? - tzn. že máš všechny dráty z casu odpojené?

Ještě mě napadla taková hloupost - zkus odpojit fan chladiče cpu (teda pokud na takové bestii nějaký máš ;) ), ale jen fan, chladič tam samo nech!
yrram (7)|16.2.2008 22:26
Tak s tim šroubovákem sem to nějak nepochopil xD
ale ty ramky vyzkoušim i ten fan
Klingacikx (1545)|16.2.2008 22:29
[quote=yrram;91180]Tak s tim šroubovákem sem to nějak nepochopil xD
[/quote]
S tým šrobovákom sa dá zapnúť PC keď ho budeš mať poskladané mimo skrinky:notsure
kane.shw (1231)|16.2.2008 22:35
[QUOTE=yrram;91180]Tak s tim šroubovákem sem to nějak nepochopil xD
ale ty ramky vyzkoušim i ten fan[/QUOTE]

Jde o to eliminovat co nejvíc možných nefunkčních součástí v sestavě. Kdysi se mi stalo, že jsem celý den "tančil" kolem nefungující sestavy a nakonec to byl špatný kontakt (či co to bylo) ve spínači na casu. Proto to zkus zapnout propojením pinů, přímo na desce, které jsou k zapínání určené (neměj prostě do základovky zapojené žádné "drátky" z casu). Zatím se mi nejvíce osvědčil šroubovák (no spíš šroubováček :D)

Jo a doufám, že základovku už máš z casu venku?
romanecko (37)|16.2.2008 22:50
Na tvojom mieste by som vyskusal ak mas moznost pouzit iny CPU na otestovanie. Su totiz urcite problemy suvisiace so 45 nm CPU:
1. Nie vsetky dosky su s nimi schopne pracovat bez aktualizacie BIOSU (vacsina hej ale vynimky su)
2. Pokial mas procesor z prvej serie, bolo medzi nimi vela kusov (prevazne E8400 ale aj nejake E8200 a E8500), ktore maju vadne teplotne cidlo. Ukazuju inu teplotu ako v skutocnosti je. Osobne som sa stretol s 5 stupnovym CPU v klude a 7 v zatazi. Ale viem ze su aj take ktore ukazuju 80 a viac stupnov. V takomto pripade je nutne v Biose vypnut cpu thermal protection, pretoze hned po starte system vyhodnoti teplotu ako krizovu a vypne sa. Da sa to ale zmenit len v Biose a do nho sa s CPU s danou chybou nedostanes.

Pripadne zapojit len MB, CPU, 1xRAM, VGA - najlepsie taku o ktorej vies ze je funkcna a zapnut. Ozvu sa nejake pipanie (ak ano aky pocet a v akej dlzke) a bezia ventilatory?
kane.shw (1231)|16.2.2008 23:02
[QUOTE=romanecko;91200]Na tvojom mieste by som vyskusal ak mas moznost pouzit iny CPU na otestovanie. Su totiz urcite problemy suvisiace so 45 nm CPU:
1. Nie vsetky dosky su s nimi schopne pracovat bez aktualizacie BIOSU (vacsina hej ale vynimky su)
2. Pokial mas procesor z prvej serie, bolo medzi nimi vela kusov (prevazne E8400 ale aj nejake E8200 a E8500), ktore maju vadne teplotne cidlo. Ukazuju inu teplotu ako v skutocnosti je. Osobne som sa stretol s 5 stupnovym CPU v klude a 7 v zatazi. Ale viem ze su aj take ktore ukazuju 80 a viac stupnov. V takomto pripade je nutne v Biose vypnut cpu thermal protection, pretoze hned po starte system vyhodnoti teplotu ako krizovu a vypne sa. Da sa to ale zmenit len v Biose a do nho sa s CPU s danou chybou nedostanes.

Pripadne zapojit len MB, CPU, 1xRAM, VGA - najlepsie taku o ktorej vies ze je funkcna a zapnut. Ozvu sa nejake pipanie (ak ano aky pocet a v akej dlzke) a bezia ventilatory?[/QUOTE]

Vidiš, na to jsem se chtěl zeptat někoho, kdo se s tím setkal. Když už máš tu smůlu a narazíš na cpu, co má rozhozené ty teplotní čidla, tak při zapojení v základovce speaker ani nepípne? Osobně bych spíš řekl, že bude pípat jak šílený, ale yrramu speaker ani nepíp.. tak nevim - každopádně dík za odpověť, fakt by mě to zajímalo.

S tou podporou desky a 45nm cpu to máš doufám zmáknuté? Předpokládám, že ses koukal na stránky výrobce MB na list support cpu, kde najdeš přesně jaký cpu a od jaké verze BIOSu je podporován.

Ale i tak to, že deska ani nepípne se mi ani trochu nelíbí... :(
speedsnail (4876)|16.2.2008 23:18
Taky jsem prošel web DFI a podpora 45nm je až v posledním biosu. Skoro se začínám přiklánět k tomu že je tam starší bios který CPU nepozná. Zkus si od někoho půjčit CPU, nebo donést desku k obchodníkovi. Měl by ti nový bios zdarma nahrát.
Maximus12 (763)|16.2.2008 23:22
[QUOTE=speedsnail;91218]Taky jsem prošel web DFI a podpora 45nm je až v posledním biosu. Skoro se začínám přiklánět k tomu že je tam starší bios který CPU nepozná. Zkus si od někoho půjčit CPU, nebo donést desku k obchodníkovi. Měl by ti nový bios zdarma nahrát.[/QUOTE]

Nevím zda by to obchodník dělal, aspoň z mé zkušenosti bych se s pozitivním ohlasem nesetkal určitě.
Myslim, že updatnout bios by zvládl sám snad ne ? Zvlášť pokud to bral přes CC nebo alzu nebo tak na dobirku. S tím obchodníkem sem fakt pesimista, ten mu řekne že to není jeho věc, aspoň tak bych to odhadl. Ale zaleží na firmě a přistupu no :-d
kane.shw (1231)|16.2.2008 23:30
[QUOTE=Maximus12;91222]Nevím zda by to obchodník dělal, aspoň z mé zkušenosti bych se s pozitivním ohlasem nesetkal určitě.
Myslim, že updatnout bios by zvládl sám snad ne ? Zvlášť pokud to bral přes CC nebo alzu nebo tak na dobirku. S tím obchodníkem sem fakt pesimista, ten mu řekne že to není jeho věc, aspoň tak bych to odhadl. Ale zaleží na firmě a přistupu no :-d[/QUOTE]

Máš jistě pravdu s tím, že by to zvládl sám, ale když si člověk koupí kompletně nový komp a hold doma nemá, popř. nějaký kamoš, zrovna starší cpu do LGA775, tak je to logicky první věc, kterou by měl udělat.
Taky se nabízí otázka, jestli se o tuhle skutečnost neměl zajímat hned při objednávání, resp. vyzvedávání zboží na prodejně (samo při dobírce má peška)... no co už fčíl ;)
Nicméně můj názor je, že každý slušný a schopný prodejce by s takovou výpomocí neměl dělat problémy!
Maximus12 (763)|16.2.2008 23:36
[QUOTE=kane.shw;91227]Máš jistě pravdu s tím, že by to zvládl sám, ale když si člověk koupí kompletně nový komp a hold doma nemá, popř. nějaký kamoš, zrovna starší cpu do LGA775, tak je to logicky první věc, kterou by měl udělat.
Taky se nabízí otázka, jestli se o tuhle skutečnost neměl zajímat hned při objednávání, resp. vyzvedávání zboží na prodejně (samo při dobírce má peška)... no co už fčíl ;)
Nicméně můj názor je, že každý slušný a schopný prodejce by s takovou výpomocí neměl dělat problémy![/QUOTE]

Hold ne každej se v tom vyzná a záleží hold na tom kde a jak to kupovat v tom je asi celej problém. Pokud to kupoval přes net tak tam je asi jasnej problém. Pokud v kameném obchodě a obchodník ho na to neupozornil je to další problém. Pak se dá diskutovat o tom zda mu bios updatne nebo ne a zda zadara nebo ne. Ale to nemá cenu..

Hold at to zkusí a uvidí = myslim s tim obchodníkem, pokud to má přes net musi to nějak zvládnout. Ale z toho co tu je, se dá usoudit, že v tom je ten zakopanej pes v tom biosu.

Hold nejak moc se odbocilo od tematu, ale i to k tomu patri. Mám dobré i zlé zkušenosti z obchodníky tak vím o čem mluvím.
speedsnail (4876)|16.2.2008 23:40
Ten obchodník je, řekl bych až druhá varianta. Co se ochoty přehrát bios týče, je to tak že jsou firmy kde to neni absolutně žádný problém. Jinde jsou schopný dělat kůžičky. Myslim že mnohem jednodušší bude sehnat kamaráda s CPU do 775 a na hodinku si ho půjčit. Tedy doufejme že je to biosem.
tgfh (2985)|16.2.2008 23:51
No tak ten CPU z desky odpoj a PC zapni, jak bude speaker řvát víš že je problém v CPU a můžeš hledat kamoše
kane.shw (1231)|17.2.2008 00:05
[QUOTE=tgfh;91243]No tak ten CPU z desky odpoj a PC zapni, jak bude speaker řvát víš že je problém v CPU a můžeš hledat kamoše[/QUOTE]

Taková titěrnost jako je speaker u pc a co všechno nám dokáže "vyřvat" ! :D
V jednoduchosti je krása!
romanecko (37)|17.2.2008 01:55
no podla mojich skusenosti so 45 nm CPU tak speaker ostane ticho a druha vec vacsina dosiek bez cpu nefunguje vobec, cize nevyda ziaden zvuk.
yrram (7)|17.2.2008 13:35
Už mě to štve a asi si to nechám nějak opravit v obchodě kde jsem to koupil (Alza).
díky za vaše rady
kane.shw (1231)|17.2.2008 14:23
[QUOTE=yrram;91404]Už mě to štve a asi si to nechám nějak opravit v obchodě kde jsem to koupil (Alza).
díky za vaše rady[/QUOTE]

...a nemáš tedy možnost tam zkusit jiný cpu? Nějaký ne 45nm?
yrram (7)|17.2.2008 14:30
Stejně jedu zítra do Alzy a nějak se tam s nima domluvim...

The first time you plug the power cord or clear the CMOS data and then power-on the system, the system will normally shutdown within 10 second. However, you do not need to take any action in the event that the system will automatically restart in one to two seconds time.

Todle mam napsaný v manualu na MB. Z částy jsem to pochopil že se mi PC bude každou chvilku vypínat a zapínat a to přesně mi PC dělá...
kane.shw (1231)|17.2.2008 14:42
[QUOTE=yrram;91414]Stejně jedu zítra do Alzy a nějak se tam s nima domluvim...[/QUOTE]

Dej pak vědět jak jsi dopadl, vcelku by mě to zajímalo (teda pokud se vážně jedná jen o to přehrání BIOSu). Co jsem se zatím ptal, tak mi ve dvou obchodech řekli, že to není žádný problém. Třeba v Bohemce se na to ptal jeden zákazník na fóru při objednávání a chtěl to přehrát ještě před tím než si to vyzvedne a psali mu tam, že to není problém, jen to má připsat do poznámek k objednávce. No a v druhým, co je takový malý obchůdek na konci světa ;), z toho nedělali vůbec žádnou vědu.
Takže ti držim palec ať to dobře dopadne!
Good luck!
yrram (7)|28.2.2008 21:58
Tak chybka byla v biosu. Po aktualizaci biosu mi PC frčí jak má bez problémů. Všem díky za vaše rady!
TALIS (3)|8.3.2008 11:15
Tak se mi teď stalo to samé, poskládal jsem si z těchto komponent PC :

CPU - Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz 6MB 1333MHz 775pin BOX
MB - Asus P5K Premium/WiFi-AP P35, 775/1333, DDR2, CF,R10,FW
RAM - OCZ 2x1GB DDR2 PC800 OCZ2G8002GK, Gold Gamer
CASE - COOLERMASTER RC-532-SWN1-GP (CENTURION 532 Silver
Zdroj - Chieftec 550W PFC12 20/24 ATX12V 2.0
DVD-R/+R - Samsung SH-S203D 16x16x20x20x SATA
VGA - Zotac 8800GT 512MB OC PCIE DDR3 TV-out dualDVI-I HDTV AM

A když jsem poprvé zapl PC tak se mi to neustále po cca.3-4 vteřinách zapíná a vypíná !? Na ty čtyři vteřiny se všechny větráčky roztočí, i slyším, že pracují HDD, ale než se něco rozběhne, tak restart :-(. Nedojde ani k rozsvícení monitoru, že by se to aspoň snažilo natahovat BIOS.... Tak budu doufat, že to je také jak píšete tím, že ta deska zatím nezná Core2 Duo E8400 ?! Ikdyž dle Asusu "...Support Intel® next generation 45nm Multi-Core CPU" tak nevim :-( . Na jejich webu je uvedeno, že jsou tyto procesory podporovány až od verze BIOSU č. 0504, ale jaký je na desce bios, když mi nenaběhne?....
kane.shw (1231)|8.3.2008 11:21
[QUOTE=TALIS;98023]Tak se mi teď stalo to samé, poskládal jsem si z těchto komponent PC :

CPU - Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz 6MB 1333MHz 775pin BOX
MB - Asus P5K Premium/WiFi-AP P35, 775/1333, DDR2, CF,R10,FW
RAM - OCZ 2x1GB DDR2 PC800 OCZ2G8002GK, Gold Gamer
CASE - COOLERMASTER RC-532-SWN1-GP (CENTURION 532 Silver
Zdroj - Chieftec 550W PFC12 20/24 ATX12V 2.0
DVD-R/+R - Samsung SH-S203D 16x16x20x20x SATA
VGA - Zotac 8800GT 512MB OC PCIE DDR3 TV-out dualDVI-I HDTV AM

A když jsem poprvé zapl PC tak se mi to neustále po cca.3-4 vteřinách zapíná a vypíná !? Na ty čtyři vteřiny se všechny větráčky roztočí, i slyším, že pracují HDD, ale než se něco rozběhne, tak restart :-(. Nedojde ani k rozsvícení monitoru, že by se to aspoň snažilo natahovat BIOS.... Tak budu doufat, že to je také jak píšete tím, že ta deska zatím nezná Core2 Duo E8400 ?! Ikdyž dle Asusu "...Support Intel® next generation 45nm Multi-Core CPU" tak nevim :-( . Na jejich webu je uvedeno, že jsou tyto procesory podporovány až od verze BIOSU č. 0504, ale jaký je na desce bios, když mi nenaběhne?....[/QUOTE]

Sežeň min. 65nm cpu do LGA775 a dozvíš se to ;) Máš tu možnost? Zároveň se dozvíš, jestli je to opravdu tím :thumb

... a znáš to: "V nouzi poznáš přítele!"
husky14 (4214)|8.3.2008 11:31
[QUOTE=TALIS;98023]A když jsem poprvé zapl PC tak se mi to neustále po cca.3-4 vteřinách zapíná a vypíná !? Na ty čtyři vteřiny se všechny větráčky roztočí, i slyším, že pracují HDD, ale než se něco rozběhne, tak restart :-(. [/QUOTE]Uplne nezavisle na (ne)podpore novych CPU muzes jeste vyzkouset zprehazet v kompu napajeni tak, abys mel HDD samostatne na jedny napajeci vetvi a ostatni veci (VGA, DVD atd) na jiny. Proste to zkus nejak prepojit, popr. vsechno odpojit a postupne pripojovat.

Je to jen moznost, se kterou se muj znamej hodne navztekal, nez na to prisel....

Jestli to tim nebude, bude asi nutny resit flash BIOSu (treba i nejakou BETU) a nejspis za pouziti starsiho CPU. Ono Asus ma sice vsude tu podporu uvedenou, ale dost lidi s Asus MB s tim ma problemy.
TALIS (3)|8.3.2008 14:06
Díky za odpovědi :-) . Ještě níže uvádím co jsem našel ve fóru na CZC k mé desce , kde jsem desku kupoval a vypadá to na to co píšeš(te). Zkusim si od známého půjčit předešlou řadu CPU - E6750 a snad to nastartuju abych mohl nahrát nový BIOS.

MILAN.LUKES napsal :
" Vyreseno: skutecne se jedna o chybu BIOS verze 0302 (ktera podle nalepky byla na MB co jsem mel puvodne), resenim by bylo opravdu pouzit starsi CPU, provest flash BIOSu na verzi 0504 a vse by melo fungovat. Na strankach ASUS uz ani verze 0302 neni ke stazeni - jako starsi je tam 0204, kterou jsem mel v novem MB a pak nejnovejsi 0504. Presne jak pise MAEGLIN s 0204 deska najede, zahlasi nepodporovany CPU, ale dovoli provest update, coz s 0302 z duvodu chyby vubec nejde. Po upgrade BIOS na 0504 uz je vse v poradku a system uz mi bezi ;)
Jinak chyba s nastavenim pameti asi taky byla jen v nejake verzi BIOS, s puvodni 0204 najely pameti sice s pomalym casovanim 5-5-5-18, ale alespon se system rozbehl takze bylo mozne provest nastaveni vcetne spravneho nastaveni Vmem.
Zadne problemy tedy uz nemam - je samozrejme take mozne ze puvodni MB byl uplne vadny, nemel jsem moznost to vyzkouset...

Musim tady skutecne objektivne verejne pochvalit CZc: v dobe nakupu nemeli tento MB skladem, tak jsem ho koupil jinde, kdyz jsem tam prisel s timto problemem, poslali me *** s tim, ze jsem CPU nekoupil u nich za flash BIOSu nebo vyzkouseni funkcnosti chteli 200 Kc. S technikem jsem nebyl schopen se domluvit, takze jsem vyuzil moznosti vraceni zbozi pri objednani pres internet - bohuzel, tento prodejce ze me marzi nema...
Vcera vecer jsem dorazil do CZc, vysvetlil technikovi problem a on mi naprosto bez problemu vyzkousel MB s mym CPU (i kdyz koupenym jinde nez v CZc), nechtel zadny poplatek a ja jsem tak uz nesl domu MB s jistotou, ze vse bude fungovat ;)
Tak si predstavuju dobry pristup k zakaznikovi."
sleevin (3)|20.3.2008 11:48
ak som pochopil spravne PC ventilatory sa rozbehnu ale ziadny obraz(ani do BIOS sa nevies dostat ) proste nic, skus vybrat RAM a pustit bez nej PC, ak nebude pipat je mozne ze nejakym sposobom ju mas out, ak nie mas jednu vec otestovanu:), dalej skus mem testy. Ohladom grafiky skus si pozicat nejaku iny a s tou vyskusat ako sa PC tvary, a po tretie skus premerat Zdroj.