Asus P5KC+E8200+aDATA
Díky programu CPU-Z jsem zjistil, že mi to nějak dohromady zlobí. Ale jinak je PC stabilní. Poradí mi někdo, nejlépe printscrenem z biosu stejné konfigurace, jak vše nastavit, abych běžel na cca 3 GHz ?
Tvoje maximální frekvence má být 2,66 GHz ( bez přetaktování ). To, že tam teď vidíš jen 2 GHz, je nejspíš důsledek technologie, která snižuje frekvenci nezatíženého procesoru ( Intel SpeedStep? Nevím, jestli zas neplácám páté přes deváté s tím názvem ). Zkus PC něčím zatížit ( třeba HD film ), frekvence by se měla vyhoupnout na maximum.
Pokud chceš 3 GHz, budeš to muset přetaktovat. Ale netvrdí se, že to zrovna pro tvůj kus HW bude možné. Jak na přetaktování ti poradí někdo, kdo s tím má narozdíl ode mne zkušenosti, ale pokud si projdeš už založené thready, návody najdeš.
Pokud chceš 3 GHz, budeš to muset přetaktovat. Ale netvrdí se, že to zrovna pro tvůj kus HW bude možné. Jak na přetaktování ti poradí někdo, kdo s tím má narozdíl ode mne zkušenosti, ale pokud si projdeš už založené thready, návody najdeš.
Návod typu "střel a jeď" ale asi (95%) to bude fungovat.
Vcore (preventivně, a hlavně ne na AUTO) 1.25V.. později můžeš zkusit jestli stačí míň.
FSB 400
Mem (buď dělička 1:1) nebo při 333fsb nastav paměti na 667 (kdyby nebylo jasný dovysvětlim podle biosu, prostě v CPU_Z musíš vidět na záložce memory FSB: DRAM 1:1)
PCI Express: místo AUTO nastav 100Mhz
Pojede to na 3200Mhz, paměti na 800Mhz
speed :slug
EDIT: A až to všechno pojede tak si v biosu nastav správný časování pamětí (podle záložky SPD v CPU_Z .. 2V a 4-4-4-12)
Vcore (preventivně, a hlavně ne na AUTO) 1.25V.. později můžeš zkusit jestli stačí míň.
FSB 400
Mem (buď dělička 1:1) nebo při 333fsb nastav paměti na 667 (kdyby nebylo jasný dovysvětlim podle biosu, prostě v CPU_Z musíš vidět na záložce memory FSB: DRAM 1:1)
PCI Express: místo AUTO nastav 100Mhz
Pojede to na 3200Mhz, paměti na 800Mhz
speed :slug
EDIT: A až to všechno pojede tak si v biosu nastav správný časování pamětí (podle záložky SPD v CPU_Z .. 2V a 4-4-4-12)
Tak ted jsem si vsiml, že při nabíhání www stránek to na chvilku naběhlo do hodnot na obrázku ... jen tak tak jsem to vyfotil :-) zkusím vyřadit tu šetřící funkce a trochu nastavit a uvidím ... dám vědět
ještě ten obrázek ...
ještě ten obrázek ...
Ty šetřící funkce při tomhle mírném taktování klidně nech zapnuté.. Ale taky se nic nestane když je vypneš to je fakt :)
//JInak ty funkce jsou C1E a EIST(speedstep)
///add obrázek: Jo takhle to má fungovat (při zátěži se přepne násobič z 6 na 8)
//JInak ty funkce jsou C1E a EIST(speedstep)
///add obrázek: Jo takhle to má fungovat (při zátěži se přepne násobič z 6 na 8)
EIST a C1E nech klidne zapnuty, aspon ti CPU zbytecne nejede na plny frekvence, kdyz nemusi. To zvysovani nasobice a vcore se deje automaticky, takze se nemusis bat, ze bys nekdy prichazel o vykon.
Na OC zkus nastavit to, co ti psal speedsnail, to ti musi jet stabilne i na zakladni voltage.... ;)
Na OC zkus nastavit to, co ti psal speedsnail, to ti musi jet stabilne i na zakladni voltage.... ;)
Tak jsem tu zpět s výsledky. A jsem z toho jelen. Napětí Vcore jsem nastavil 1,25V, PCI 100MHz, FSB 400MHz, paměti na 801MB, VoltMemory 2,0V, časování na 4-4-4-12, a nevyženu to vejš než na 2668MHz. Proč to nejde na 3200MHz. Funkce šetření C1E je vypnuta. Ale proč CPU-Z ukazuje DRAM frekv. 333MHz a BUS speed taky okolo 333MHz, to tedy nevím, když v setupu biosu je to jinak.
Imho si tu frekvenci FSB nenastavil na 400, podle vsech screenu ti jede na 333....
C1E na to vliv nema, tu muzes nechat klidne zapnutou.
Vrat se do BIOSu a jeste jednou zkontroluj tu frekvenci FSB.
C1E na to vliv nema, tu muzes nechat klidne zapnutou.
Vrat se do BIOSu a jeste jednou zkontroluj tu frekvenci FSB.
Tak jsem v biosu nastavil nejbližší možnou volbu a to DDR2-940Mhz, ale zase podle CPU-Z je dělička 5:6, tak já už fakt nevím. Jak se to vůbec počítá a proč to potřebuju mít 1:1 ?
[quote=jerryczech007;92358]Tak jsem v biosu nastavil nejbližší možnou volbu a to DDR2-940Mhz, ale zase podle CPU-Z je dělička 5:6, tak já už fakt nevím. Jak se to vůbec počítá a proč to potřebuju mít 1:1 ?[/quote]
Nemas nastavovat vyssi frekvenci DDR, spis naopak. Pokud chces taktit CPU musis zvysovat frekvenci FSB.
mas video jen bacha na volty on tam ma jiny procesor. Vsechny nastaveni s "Voltage" nech na auto a "CPU Ratio Control" taky auto.
Nemas nastavovat vyssi frekvenci DDR, spis naopak. Pokud chces taktit CPU musis zvysovat frekvenci FSB.
mas video jen bacha na volty on tam ma jiny procesor. Vsechny nastaveni s "Voltage" nech na auto a "CPU Ratio Control" taky auto.
ioannis: u voltage bych se volbe auto prave co nejvic vyhybal, po OC nekdy deska do CPU opusti nehorazne vysoke napeti...
[QUOTE=mech13;92370]ioannis: u voltage bych se volbe auto prave co nejvic vyhybal, po OC nekdy deska do CPU opusti nehorazne vysoke napeti...[/QUOTE]
OK s tim sem se nesetkal, ale myslel jsem tim aby tam zbytecne nedal 1,325V, jak bylo v tom videu.
OK s tim sem se nesetkal, ale myslel jsem tim aby tam zbytecne nedal 1,325V, jak bylo v tom videu.
Tak jsem to konečně taktnul, běží stabilně, zatím se mi ho nepodařilo vytížit na víc než 35% (spuštěno Pinnacle Studio s renderingem + DVDx s převodem mpeg do AVI + grabování DVD + hrající mp3 na wmp). Jsem fakt spokojenej :-)
Jen mě trošku štve, že integr. síťová karta se připojuje cca 30-40 sec po náběhu všech ikon v "oznamovací oblasti". Zkusil jsem i PCI kartu, ale čas byl stejný. U minulého PC karta nabíhala současně tak jak nabíhaly ikony po startu.
Jen mě trošku štve, že integr. síťová karta se připojuje cca 30-40 sec po náběhu všech ikon v "oznamovací oblasti". Zkusil jsem i PCI kartu, ale čas byl stejný. U minulého PC karta nabíhala současně tak jak nabíhaly ikony po startu.
[QUOTE=jerryczech007;93341]Tak jsem to konečně taktnul, běží stabilně, zatím se mi ho nepodařilo vytížit na víc než 35% (spuštěno Pinnacle Studio s renderingem + DVDx s převodem mpeg do AVI + grabování DVD + hrající mp3 na wmp). Jsem fakt spokojenej :-)
Jen mě trošku štve, že integr. síťová karta se připojuje cca 30-40 sec po náběhu všech ikon v "oznamovací oblasti". Zkusil jsem i PCI kartu, ale čas byl stejný. U minulého PC karta nabíhala současně tak jak nabíhaly ikony po startu.[/QUOTE]
Jakti to může hazet lepší hodnoty neý u 8400???? to nechapu????
Jen mě trošku štve, že integr. síťová karta se připojuje cca 30-40 sec po náběhu všech ikon v "oznamovací oblasti". Zkusil jsem i PCI kartu, ale čas byl stejný. U minulého PC karta nabíhala současně tak jak nabíhaly ikony po startu.[/QUOTE]
Jakti to může hazet lepší hodnoty neý u 8400???? to nechapu????
[QUOTE=Commanderwar;99834]Jakti to může hazet lepší hodnoty neý u 8400???? to nechapu????[/QUOTE]
Chce to jen trochu si s tím pohrát :-) Teď jsem konečně spokojenej, po finálním ladění ! I když, na jak dlouho ? Než zas Intel vymyslí nový jádro ? I opožděné zapínání síťovky už jsem vyřešil ...
Chce to jen trochu si s tím pohrát :-) Teď jsem konečně spokojenej, po finálním ladění ! I když, na jak dlouho ? Než zas Intel vymyslí nový jádro ? I opožděné zapínání síťovky už jsem vyřešil ...
[QUOTE=jerryczech007;93341]Tak jsem to konečně taktnul, běží stabilně, zatím se mi ho nepodařilo vytížit na víc než 35% (spuštěno Pinnacle Studio s renderingem + DVDx s převodem mpeg do AVI + grabování DVD + hrající mp3 na wmp). Jsem fakt spokojenej :-)
QUOTE]
A co ho zkusit zatížit Orthosem nebo Prime 95? Já si taky říkal jak je to stabilní po deseti minutách. A po patnácti mi Prime 95 odpojil 4.jádro které zkolabovalo, a zároveň zatížil 3.jádro na 75 %. Po dalších 10 vteřinách test ukončil a hlásil Fatal Error.
QUOTE]
A co ho zkusit zatížit Orthosem nebo Prime 95? Já si taky říkal jak je to stabilní po deseti minutách. A po patnácti mi Prime 95 odpojil 4.jádro které zkolabovalo, a zároveň zatížil 3.jádro na 75 %. Po dalších 10 vteřinách test ukončil a hlásil Fatal Error.