reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poraďte jakou distribuci linuxu?

Maximus12 (763)|3.3.2008 11:23
Chtěl bych se naučit základy linuxu a postupem času i trochu hlouběji linux. Ale nevím s jakou distribucí začít. Poraďte s jakou začít, u jaké se nejlépe naučí základy případně jaká je nejpoužívanější, abych to co sem se naučil využil.

Dík
mech13 (5526)|3.3.2008 11:29
zalezi na tom jak moc jsi pocitacove gramotny... uzivatelsky privetive a rozsirene distra jsou (k)ubuntu nebo openSuse
pokud si veris, muzes skusit gentoo
kane.shw (1231)|3.3.2008 11:29
Nejsem žádný guru linuxu :p, ale používám Ubuntu. Jako úplná linuxová lopata jsem neměl vážnější problém s ničím - uživatelsky fungovalo vše hned napoprvé, což si myslím, že je pro začátečníky hodně důležité, aby se jim nezkazil hned první dojem. Zdá se mi opravdu "uživatelsky přívětivé" - což mi potvrdil i kamarád, co se v tom orientuje už kapku déle a s větším zápalem ;)
johny__g (6387)|3.3.2008 12:31
Doporučil bych Kubuntu, velká výhoda je že si můžeš nejdřív zkusit live systém jen z cd, bez instalace, kde si ověříš jestli nebude problém s nějakým HW. Prostě dáš cd do mecahniky, nabootuješ z něj a najede ti funkční linux systém včetně základních programů jako textový editor, web browser, IM klient atd...
kane.shw (1231)|3.3.2008 12:55
[QUOTE=johny__g;96446]Doporučil bych Kubuntu, velká výhoda je že si můžeš nejdřív zkusit live systém jen z cd, bez instalace, kde si ověříš jestli nebude problém s nějakým HW. Prostě dáš cd do mecahniky, nabootuješ z něj a najede ti funkční linux systém včetně základních programů jako textový editor, web browser, IM klient atd...[/QUOTE]

JO, johny__g s tím liveCD je to důležítá poznámka, jsem zapomněl :notsure, jsem lama :(

Je to paráda, člověk získá daleko větší jistotu s liveCD, když ví, že se "nemůže nic stát", že si to může jen zkusit! :thumb
aumirek (166)|3.3.2008 13:41
mám doma mandrake linux včetně české knihy a návodu.Takže jsem si řekl než to vhodím do popelnice tak to zkusím.Takže instalačka v pohodě překvapilo mne jak krásně a rychle vše šlo.Problém nastal při prvním spuštění nešlo to po prostudováni manuálu jsem zjistil jednu podstatnou vadu že a to je psáno v manuálu jsou problémi s grafikou n vidia.Ale to vše se dá odstranit a opravit nějakejma příkazama něco podobného jako dos u windousu.Což se mi ale nepovedlo.Takže i když uznávám že někomu to vyhovuje a je to i v nějakém případě dobré řešení tak určitě ne pro mne.Takže to nakonec do té popelnice pujde systém kterej není kompatibilní s naprostou většinou programu pro mne není to pravé ořechové.
slavick (77)|5.3.2008 20:09
Já jsem začínal se Slackwarem a na něm jsem se naučil všechno důležité. Uznávám, že není vůbec uživatelsky příjemný, horší je snad už jenom Linux from Scratch :), ale dá toho na něm naučit opravdu hodně, ale chce to pevné nervy. Debian je o něco přítulnější.

Jinak jestli se chceš učit Linux postupně, tak zvol Ubuntu, openSuse nebo Mandrivu. Snad každá z těchto distribucí má live-cd/dvd, takže můžeš prozkoumat, co ti bude vyhovovat. Pak je dobrá ještě Fedora, jen tam je to trochu složitější s kodeky pro filmy a hudbu, ale na netu jsou tuny srozumitelných návodů a česká komunita je podle mě docela přívětivá. Ale je to jako v normálním životě, záleží na koho narazíš.
MiBa (195)|5.3.2008 21:51
Na začiatok napr. Ubuntu live, alebo Mandrivu 2008 live (ostatné distribúcie nepoznám a ani nezavrhujem) a potom to nainštalovať (ikona na ploche) na disk.
Nedelil by som disk nástrojom v Linuxe (mal som s tým problém pri dosť delenom disku), ale napr. v Partition Magic by som si pripravil dve partície (jednu ako Linux ext2, alebo ext3 a druhú ako Linux Swap) a potom by som použil voľbu vlastné delenie disku (Mandriva), alebo použiť existujúce partície (Ubuntu) a do nich to nainštalovať (možno padne námietka, že jedna partícia na "ROOT a všetko" je trochu hazard, ale na doma to stačí).
Ak je k dispozícii lepšie pripojenie na internet (1Mbit) dá sa duševne zvládnúť aj on-line update (prvé update mi trvalo asi 1 hodinu (mandriva vrátane serverovských služieb), ďalšie už rádovo minúty).
Ubuntu bolo na update jednoduchšie (automaticky zapnuté v inštalácii), v Mandrive som musel vybrať zdroj balíkov a zapnúť voľbu automatické update. Na týchto linuxoch je krásne to, že sa sami updatuju, ale mi nenanucujú update nasilu, môžem ho proste v danú chvíľu odmietnuť, alebo si vybrať z ponuky čo konkrétne chcem updatnúť).
Používam aj Ubuntu Studio, je to distribúcia Ubuntu stará vyše roka, v inštalácii je SW na audio, video a animáciu a nie je treba ho jednotlivo doinštalovávať ak nie je v štandardnej inštalácii (nemá menu tak zamorené ako klasické distribúcie množstvom softíkov - môj pocit z niektorých distribúcií).
Mal som problém s Mandrivou 2006 a 2007 na MB K8GM2-FID nešla mi súčasne rozbehať LAN a zvukovka. Mandriva 2008 mi už ide bez problémov.
Prajem veľa dobrej nálady a úspechov s Linuxom.
slavick (77)|6.3.2008 12:48
[QUOTE=MiBa;97269]Na začiatok napr. Ubuntu live, alebo Mandrivu 2008 live (ostatné distribúcie nepoznám a ani nezavrhujem) a potom to nainštalovať (ikona na ploche) na disk.
Nedelil by som disk nástrojom v Linuxe (mal som s tým problém pri dosť delenom disku), ale napr. v Partition Magic by som si pripravil dve partície (jednu ako Linux ext2, alebo ext3 a druhú ako Linux Swap) a potom by som použil voľbu vlastné delenie disku (Mandriva), alebo použiť existujúce partície (Ubuntu) a do nich to nainštalovať (možno padne námietka, že jedna partícia na "ROOT a všetko" je trochu hazard, ale na doma to stačí).[/QUOTE]
A proč nepoužít i nástroje, které používá daná distribuce? Pokud jde o prázdný disk, tak v tom nevidím žádný problém. Jasně, když jde o disk, kde jsou data, tak tady určitě riziko je, ale to stejné riziko podstupuješ pokud budeš dělit Partition Magicem. Teda aspoň podle mých zkušeností. Jednou si partition magicem úspěšně odstřelil všechny data na disku. A doporučuje se udělat před každou takovou operací defragmentaci disku, pokud zase nejde o prázdný disk. a samozřejmost je zazálohovat důležitá data. Tohle je vždycky risk, ať použiješ cokoli.

A pokud jde o rozdělní "root a všechno ostatní", tak podle mě to smysl má i doma. Když jsem migroval z distribuce na distribuci, tak ten přechod byl jednodušší, protože jsem nemusel všechno někam vypalovat. I když zase zlaté pravidlo říká....zálohovat, zálohovat, zálohovat :)
MiBa (195)|6.3.2008 16:46
[QUOTE=slavick;97417]A proč nepoužít i nástroje, které používá daná distribuce?

A pokud jde o rozdělní "root a všechno ostatní", tak podle mě to smysl má i doma. Když jsem migroval z distribuce na distribuci, tak ten přechod byl jednodušší, protože jsem nemusel všechno někam vypalovat. I když zase zlaté pravidlo říká....zálohovat, zálohovat, zálohovat :)[/QUOTE]

Pri dosť delenom disku (4 primárne partície a v nich ďalšie logické partície. Ak padne otázka, prečo tak veľa partícii, proste si to tak želal majiteľ PC) mi Linux vyrobil piatu primárnu partíciu, čo pre Windows na tom istom disku znamenalo problém s prístupom na dovtedy existujúce partície. Mohol to byť problém aj konkrétnej distribúcie. Prázdny disk by som delil nástrojom v Linuxe.

Linux mám celý ako "ROOT a zvyšok", lebo si dáta ukladám na partíciu, ktorú používam aj Linuxu aj z Windowsu. Prechod na inú distribúciu resp. reinštalácia Windows mi týmto nezasahuje do dátových partícií.
Možno je to na prvý pohľad zbytočne zložité, ale mne to takto vyhovuje.
slavick (77)|7.3.2008 09:17
[QUOTE=MiBa;97452]Pri dosť delenom disku (4 primárne partície a v nich ďalšie logické partície. Ak padne otázka, prečo tak veľa partícii, proste si to tak želal majiteľ PC) mi Linux vyrobil piatu primárnu partíciu, čo pre Windows na tom istom disku znamenalo problém s prístupom na dovtedy existujúce partície. Mohol to byť problém aj konkrétnej distribúcie. Prázdny disk by som delil nástrojom v Linuxe.[/QUOTE]

Aha, ta to potom jo :)

[QUOTE=MiBa;97452]Linux mám celý ako "ROOT a zvyšok", lebo si dáta ukladám na partíciu, ktorú používam aj Linuxu aj z Windowsu. Prechod na inú distribúciu resp. reinštalácia Windows mi týmto nezasahuje do dátových partícií.
Možno je to na prvý pohľad zbytočne zložité, ale mne to takto vyhovuje.[/QUOTE]

Je fakt, že rozdělení disku je různé případ od případu. Vycházel jsem z možnosti, že tam bude jenom Linux. Nějak jsem na Windows pozapomněl :)
Styryx (351)|7.3.2008 11:50
[QUOTE=MiBa;97452]... mi Linux vyrobil piatu primárnu partíciu...[/QUOTE]

To taky jde jo? :eek: ... no to by mě dost zajímalo jak se mu to povidlo, vzhledem k tomu, že partition table v MBR má jenom 4 řádky na partitions ... to by mě vážně hodně zajímalo, jak tam tu pátou primární dostal :D
Maximus12 (763)|7.3.2008 13:04
Tak jo všem díky za rady a tipy, zatim sem nahodil Ubuntu a hraju si s tim..Tak všem eště jednou díky..
Libor A. (53)|15.3.2008 20:41
Já osobně jsem (K)Ubuntu nepřišel na chuť a už několik let používám OpenSUSE. Už je k němu i LiveCD s KDE 4.0.1 - http://home.kde.org/~binner/kde-four-live/KDE-Four-Live.i686-1.0.1.iso
Bližší na portal.suse.cz

Jinak pro takové jednoduché první seznámení mohu doporučit i českou distribuci SLAX - http://www.slax.cz
Martin_kukis (53)|17.3.2008 10:09
Jednoznačně Kubuntu je to pro lidičky kteří moc neumí a navíc to vypadá podobně jako windows :o))) ale počítej s tím že tam terminál budeš používat častěji než jsi zvyklý. a ještě navíc díky tomu jak je rozšířený help najdeš na cokoliv ...
sany3000 (3)|1.4.2008 21:13
[QUOTE=Maximus12;96421]Chtěl bych se naučit základy linuxu a postupem času i trochu hlouběji linux. Ale nevím s jakou distribucí začít. Poraďte s jakou začít, u jaké se nejlépe naučí základy případně jaká je nejpoužívanější, abych to co sem se naučil využil.

Dík[/QUOTE]

Já bych doporučil Ubuntu. Poté co jsem zkusil OpenSUSE, Mandrivu, Fedora Core i Kubuntu, jsem
si konečněl našel distribuci svých snů. Jsem s ní naprosto spokojen. Buď mi vše šlapalo hned nebo
jsem našel jednoduchý a hlavně funkční návod jak to či ono ... Prostě pro mě jako člověka dosud
používající WinXP je to super volba.
Frog (510)|2.4.2008 22:00
možem odporuciť Ubuntu (univerzalna distribucia, vhodna pre uplneho začiatočnika, človeka človeka ktoreho windowsy omrzeli, ale aj pre pokročileho uživatela). Alebo v druhom pripade (rozhranie KDE) možem odporučiť SuSE Linux. Použival som oba, ale Ubuntu alebo aj KUbuntu by som určite aspon skusil, sam zbadas, ale pochybujem ze by sa ti nepačili.