Jméno tazatele: Hašlerka
Znění dotazu:
Omylem jsem zaplnil 100% kapacity disku a nenašel jsem žádnou metodu podle které bych se k datům dostal, část smazal a disk by opět fungoval. Dále mám dva ATA disky 40GB a 200GB pomocí kterých bych mohl na řešení problému použít.
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Disk - Sagate Baracuda 200GB, 150/300MB
OS - windows XP Professional a PCLinuxOS
Základní deska - Asus K8V-X
Znění dotazu:
Omylem jsem zaplnil 100% kapacity disku a nenašel jsem žádnou metodu podle které bych se k datům dostal, část smazal a disk by opět fungoval. Dále mám dva ATA disky 40GB a 200GB pomocí kterých bych mohl na řešení problému použít.
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
Disk - Sagate Baracuda 200GB, 150/300MB
OS - windows XP Professional a PCLinuxOS
Základní deska - Asus K8V-X
Dost dobře nechápu jak je to myšleno. Pokud je disk plný, tak to přece ničemu nevadí. Nebo se jedná o systémový disk a nechcou najet windows?
Disk je plný 100%. Je na něm systém XP a nejde mi načíst a ani data se mi nezobrazili ve srozumitelné podobě. Prostě to vypadá, že je opravdu na celých 100% plný. Mám na něm data, která potřebuji zachránit. Není jih ani mnoho.
Co takhle použít nějakou live verzi linuxu? Pak se snad dostaneš do systému a na disky ne? ...pokud to tedy chápu správně :notsure :)
Co znamená "nejde načíst"? Disk není vidět v BIOSu, nevidí ho windows, nebo místo dat jsou na něm nesmysly? jestli je to ten poslední případ, zkus nainstalovat systém na ten 40 GB disk, potom připojit ten problémový disk a i ten druhý 200 GB. Pak zkus pomocí softwaru Get Data Back data obnovit.
[QUOTE=kane.shw;107182]Co takhle použít nějakou live verzi linuxu? ...pokud to tedy chápu správně :notsure :)[/QUOTE]
Linux znám jen krátce. Co je možné s live linuxem při takovém problému?
Linux znám jen krátce. Co je možné s live linuxem při takovém problému?
Systém nenastartuje. V biosu vidět jde, ikdyž to už nemusí být taky pravda, jelikož momentálně ho nevidím. Místo dat jsou na něm nesmysly. To by mohlo být řešení, ale není náhodou ten software v plný verzi za prachy?- už jsem ho kdysi použil.
[QUOTE=kane.shw;107182]Co takhle použít nějakou live verzi linuxu? Pak se snad dostaneš do systému a na disky ne? ...pokud to tedy chápu správně :notsure :)[/QUOTE]
Mimochodem v linuxu jsou data taky nesmyslná.
Mimochodem v linuxu jsou data taky nesmyslná.
[QUOTE=Haslerka.23;107185]Linux znám jen krátce. Co je možné s live linuxem při takovém problému?[/QUOTE]
Tak to bude asi lepší, když to uděláš jak ti radí johny__g - instalni si widle na ten vedlejší disk a pak ten tvůj "plný" disk připoj jako slave a pak uvidíš. Ale pokud ti ten tvůj "plný" disk umírá, tak ti nepomůže ani svěcená voda :(
Jinak když máš vypálené instalační cd linuxu, např. Ubuntu 7.10, tak dáš v biosu bootovat z mechaniky a až se ti nabootuje, tak dáš jen spustit, ne instalovat! Ubuntu se ti spustí a můžeš s ním pracovat jako kdyby bylo nainstalované (samo nemůžeš ukládat či tak), ale pro tebe je podstatné, že se dostaneš na ty disky, co máš v PC.
Teď si vážně nejsem zcela jist :notsure, ale mělo by jít odmazat (snad k tomu budeš mít práva) něco z toho tvého plného disku a tak bys to měl posléze spustit...
Tak to bude asi lepší, když to uděláš jak ti radí johny__g - instalni si widle na ten vedlejší disk a pak ten tvůj "plný" disk připoj jako slave a pak uvidíš. Ale pokud ti ten tvůj "plný" disk umírá, tak ti nepomůže ani svěcená voda :(
Jinak když máš vypálené instalační cd linuxu, např. Ubuntu 7.10, tak dáš v biosu bootovat z mechaniky a až se ti nabootuje, tak dáš jen spustit, ne instalovat! Ubuntu se ti spustí a můžeš s ním pracovat jako kdyby bylo nainstalované (samo nemůžeš ukládat či tak), ale pro tebe je podstatné, že se dostaneš na ty disky, co máš v PC.
Teď si vážně nejsem zcela jist :notsure, ale mělo by jít odmazat (snad k tomu budeš mít práva) něco z toho tvého plného disku a tak bys to měl posléze spustit...
[QUOTE=kane.shw;107190]Tak to bude asi lepší, když to uděláš jak ti radí johny__g
Jinak když máš vypálené instalační cd linuxu, např. Ubuntu 7.10, tak dáš v biosu bootovat z mechaniky a až se ti nabootuje, tak dáš jen spustit. Ubuntu se ti spustí a můžeš s ním pracovat jako kdyby bylo nainstalované (samo nemůžeš ukládat či tak), ale pro tebe je podstatné, že se dostaneš na ty disky, co máš v PC.
Teď si vážně nejsem zcela jist :notsure, ale mělo by jít odmazat (snad k tomu budeš mít práva) něco z toho tvého plného disku a tak bys to měl posléze spustit...[/QUOTE]
Mám verzi linuxu kterou mohu spustit z CD, tak to skusím s tím podělaným diskem a uvidíme :-)
Jinak když máš vypálené instalační cd linuxu, např. Ubuntu 7.10, tak dáš v biosu bootovat z mechaniky a až se ti nabootuje, tak dáš jen spustit. Ubuntu se ti spustí a můžeš s ním pracovat jako kdyby bylo nainstalované (samo nemůžeš ukládat či tak), ale pro tebe je podstatné, že se dostaneš na ty disky, co máš v PC.
Teď si vážně nejsem zcela jist :notsure, ale mělo by jít odmazat (snad k tomu budeš mít práva) něco z toho tvého plného disku a tak bys to měl posléze spustit...[/QUOTE]
Mám verzi linuxu kterou mohu spustit z CD, tak to skusím s tím podělaným diskem a uvidíme :-)
[QUOTE=Haslerka.23;107188]Systém nenastartuje. V biosu vidět jde, ikdyž to už nemusí být taky pravda, jelikož momentálně ho nevidím. Místo dat jsou na něm nesmysly. To by mohlo být řešení, ale není náhodou ten software v plný verzi za prachy?- už jsem ho kdysi použil.[/QUOTE]
Ano, plná verze je za peníze, ale i trial plně data obnoví. Obnovená data lze prohlížet, jen je nejde překopírovat jinam. Dá se to obejít třeba u dokumentů že si ten obnovený otevřeš přímo z GDB a pak dáš "save as". Ale to lze provést jen pokud jde o pár souborů. Ovšem 79 USD za soft, který by mohl zachránit data která jsou nenahraditelná není moc.
Ano, plná verze je za peníze, ale i trial plně data obnoví. Obnovená data lze prohlížet, jen je nejde překopírovat jinam. Dá se to obejít třeba u dokumentů že si ten obnovený otevřeš přímo z GDB a pak dáš "save as". Ale to lze provést jen pokud jde o pár souborů. Ovšem 79 USD za soft, který by mohl zachránit data která jsou nenahraditelná není moc.
Po dlouhé rozvaze jsem se rozhodl, že mi ony data nestojí za několika denní boj. Takže to chce spíše dokonalejší zálohu ve formě externího disku. Měl jsem zálohu na disku intením a když přijde na správu OS a disků, je interní disk, ikdyž v šuplíku s vypínačem on/off, na nic.
Jaký zas boj?
Odpoj ten plný disk a dej tam nějaký disk prázdný, na který si nainstaluješ nově Windowsy.
Po instalaci vypni komp, zase tam připoj ten plný disk (pokud je to PATA, tak to polaď master/slave), zapni komp, naběhne do těch nových Windowsů, ty ho najdou jako nové zařízení a pak si odtud zkopíruj co potřebuješ, nebo to odmaž.
Vypnout, odpojit ten nový disk, připojit zase původní a pak by se ti to po uvolnění místa na disku mělo zase rozjet do původních widlí...
Jestli máš všechny ty disky mechanicky/elektronicky funkční, to už je otázka druhá... :notsure
Co je na tomhle těžkého? :runaway
Btw. na šuplíky se vykašli, připojuj to přímo "disk-základní deska"!
Odpoj ten plný disk a dej tam nějaký disk prázdný, na který si nainstaluješ nově Windowsy.
Po instalaci vypni komp, zase tam připoj ten plný disk (pokud je to PATA, tak to polaď master/slave), zapni komp, naběhne do těch nových Windowsů, ty ho najdou jako nové zařízení a pak si odtud zkopíruj co potřebuješ, nebo to odmaž.
Vypnout, odpojit ten nový disk, připojit zase původní a pak by se ti to po uvolnění místa na disku mělo zase rozjet do původních widlí...
Jestli máš všechny ty disky mechanicky/elektronicky funkční, to už je otázka druhá... :notsure
Co je na tomhle těžkého? :runaway
Btw. na šuplíky se vykašli, připojuj to přímo "disk-základní deska"!