reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Diskuze o definici vlastní tvorby

czhunter (775)|1.11.2009 22:33
Mohl bych tu potřetí napsat, že pokud skládám wallpaper z obrázků, tak je tím ani neprodávám, ani neredistribuuju, nepoužívám k tvorbě webových templatů, netisknu ve velkém a dokonce ani neprodávám na hrníčkách, ale neudělám to, protože mě tento kolovrátkový systém argumentace už unavuje.
Dobrou noc.
EditorPO (2819)|2.11.2009 01:03
[quote=czhunter;309344]Mohl bych tu potřetí napsat, že pokud skládám wallpaper z obrázků, tak je tím ani neprodávám, ani neredistribuuju, nepoužívám k tvorbě webových templatů, netisknu ve velkém a dokonce ani neprodávám na hrníčkách, ale neudělám to, protože mě tento kolovrátkový systém argumentace už unavuje.
Dobrou noc.[/quote]
Ano, pokud skládáš wallpaper z obrázků, tak používaš cudzie dielo (obrázky), ktoré je ako také chránené autorským zákonom. Buď sám autor uvedie obmedzenie použitia jeho obrázkov, alebo to zverí samotnému serveru, na ktorom tieto obrázky má.

Skús sa vžiť do úlohy majiteľa obrázka, ktorý si niekto stiahne, niečo tam doplní, niečo prekryje brushom. Takto vytvorený obrázok (väčšia časť obrázka je stále pôvodná a tvoja), potom vydáva za svoje dielo. Ani sa ťa neopýtal, či niečo také s tvojim obrázkom môže urobiť a ešte k tomu ty máš iný vkus a myslíš si, že ho dotyčný svojou prácou znehodnotil. Ako sa na to pozráš teraz? Ty si ho v dobrej viere uploadoval na server (sxc.hu), ktorý v podmienkach použitia obrázkov nemá modifikovanie/upravovanie. Obrázky sa môžu stiahnuť, použiť vo webových prezentáciach, môžu sa vytlačiť a zavesiť na stenu, dať si ich ako wall na mobi, atď..... Nesmú sa ďalej šíriť ani predávať, znevažovať s nimi meno servera a autorov......

Skús sa nad tým zamyslieť. A ako písal zipp, tak nebuď nas**nej..., s emóciami nič nevyriešime. :)
Richmond (8084)|2.11.2009 05:12
[FONT=Verdana]Jako vzdy ma Editor pravdu :thumb

Pokud se do obrazku bude kreslit a autor si usmysli, ze je jeho dilo znehodnoceno, muze pozadovat odskodneni (pokud neni rozsah zmen predem stanoven ve smlouve). Pokud budou pouzity ve vlastnim (![/FONT][FONT=Verdana]) obrazku pouze vynatky v oduvodnene (?) mire tak autorsky zakon neporusujete, [/FONT] [FONT=Verdana][FONT="]§[/FONT]31 ;VZDY JE VSAK NUTNE UVEST AUTORA, nazev a zdroj. Pokud autor da nekam obrazek, prava si pak stanovuje server, autorstvi mu ale neopare nikdo (pokud neni anonym) takze stale plati 31. Tzn. nejjistejsi cesta je pozadat o souhlas autora, protoze na sxc.hu neni nic o upravach (cgtextures je v tomto smeru ok). Na tom ceskym serveru pisou, ze jsou to zrejme fotky na ktere si autor nenarokuje zadna prava ve smyslu peneznich nahrad (to je v zakonu taktez zaneseno, zminoval je tu StD - fotky pro pravidelne vychazejici noviny) a tim padem by se daly pouzit (to by se dalo checknout, snad tu moji englictinu pochopi :D)[/FONT][FONT=Verdana][FONT="]
[/FONT][/FONT]
zipp (166)|2.11.2009 10:56
[quote=EditorPO;309408]Ano, pokud skládáš wallpaper z obrázků, tak používaš cudzie dielo (obrázky), ktoré je ako také chránené autorským zákonom. Buď sám autor uvedie obmedzenie použitia jeho obrázkov, alebo to zverí samotnému serveru, na ktorom tieto obrázky má.
Skús sa vžiť do úlohy majiteľa obrázka, ktorý si niekto stiahne, niečo tam doplní, niečo prekryje brushom. Takto vytvorený obrázok (väčšia časť obrázka je stále pôvodná a tvoja), potom vydáva za svoje dielo. Ani sa ťa neopýtal, či niečo také s tvojim obrázkom môže urobiť a ešte k tomu ty máš iný vkus a myslíš si, že ho dotyčný svojou prácou znehodnotil. Ako sa na to pozráš teraz? Ty si ho v dobrej viere uploadoval na server (sxc.hu), ktorý v podmienkach použitia obrázkov nemá modifikovanie/upravovanie. Obrázky sa môžu stiahnuť, použiť vo webových prezentáciach, môžu sa vytlačiť a zavesiť na stenu, dať si ich ako wall na mobi, atď..... Nesmú sa ďalej šíriť ani predávať, znevažovať s nimi meno servera a autorov......
Skús sa nad tým zamyslieť. A ako písal zipp, tak nebuď nas**nej..., s emóciami nič nevyriešime. :)[/quote]

Myslim, že kdysi sem něco podobnýho psal v souvislosti s obalem na DVD-když vyfotim obal foťákem, tak fotka je sice moje, ale dílo na ní moje neni, takže to taky asi nebudu moct libovolně používat...

Přemejšlel bych nad stejně jako ty-v dnešním světě si člověk ani nemůže "dojít na záchod" bez svolení, takže postup jakej psal StD se jeví jako nejlogičtější a měl by být samozřejmej...
Karel Polívka (1485)|2.11.2009 14:23
[quote=czhunter;309194]To že obrázky nesmíš prodávat a používat ke komerčnímu tisku se vztahuje k obrázkům na SXC.
To že SHW může jakkoliv toto dílo použít se vztahuje k wallpaperu.

Nicméně koláž je regulérní nové dílo a jeho autorem je ten, kdo obrázky slepil dohromady, ne ten, kdo udělal obrázky původní.[/quote]
Pokud budeme mít wallpaper sestávající se z 5 obrázků, jejichž autorem je někdo jiný než tvůrce wallpaperu, aniž by od nich (respektive přesněji řečeno od držitelů autorských práv daných obrázků) měl svolení k tomuto (nebo aniž by byly ze zdroje, kde by bylo řečeno, že lze obrázky použít pro libovolné užití či k dalším úpravám, a to za jakýmkoli účelem), nelze takový wallpaper zařadit do soutěže, protože byla pro jeho tvorbu bez souhlasu použita díla někoho jiného - díla, na která mají stále autorská práva jejich původní tvůrci (potažmo jiné subjekty, které od nich autorská práva převzaly/odkoupily).

To, že se tato díla použijí za účelem tvorby nového díla (wallpaperu), neznamená, že autor wallpaperu může s původními díly (obrázky) nakládat dle svého uvážení, protože přece dělá něco nového, něco "vlastního" - on sice skutečně dělá něco nového, ale s využitím práce někoho jiného, a o to tu jde.

Nejde zde o pouhou inspiraci, ale o využití konkrétního díla (práce) někoho jiného pro dokončení/usnadnění realizace vlastní myšlenky - a její následný "prodej" (zařazení do soutěže).
[quote=zipp;309251]14.4.3. Účastí v SHWallpaper uděluje Účastník Pořadatelům bezúplatně nevýhradní a časově neomezené právo Dílo užít všemi způsoby definovanými v § 12 a násl. zákona č. 121/2000 Sb.

pokud se KáPo rozhodne na tom wallpaperu vydělat miliony (teoreticky :)), tím že ho nějak prodá-na což má podle mě díku tomuto pravidlu právo, tak je iljusin v ř**i, jelikož na to nebude mít souhlas autora-o to mi jde celou dobu... To že tady wally nikdo prodávat nebude je věc druhá, ale teoreticky by mohl. Tohle pravidlo přímo nijak neovlivňuje to co tady řešíme, ale každej by se měl zamyslet jakej to může mít dopad.[/quote]
Myšlenka přímého prodeje soutěžních wallpaperů tu snad nehrozí, nicméně jsou tu tato fakta:
  • Jedná se o soutěž, v které je občas možné přímo vyhrát věcnou cenu = dojde k obohacení autora vítězného wallpaperu (pro vlastníka autorských práv použitých obrázků to je argument, díky kterému by nad neoprávněným užitím jeho děl nemusel jen tak mávnout rukou, že vlastně o nic nejde).
  • Pokud má dané kolo sponzora (cenou za 1. místo je typicka přímo nějaká věcná cena), získává sponzor nárok na libovolné užití vítězného wallpaperu - bez nutnosti vědomí či svolení autora wallpaperu nebo nás, oXy Online s.r.o., coby pořadatele - přestože o takovém případě užití zatím nevím, může k němu kdykoli dojít a pokud by se tak stalo a posléze by si držitel autorských práv na některý z obrázků stěžoval, že bylo použito bez jeho svolení a toto užití nepovoluje, vzniká problém, který může vyústit v nemalou finanční ztrátu (v nejlepším případě jen ve ztrátu způsobenou stažením/změnou propagačních materiálů, na kterých sponzor wallpaper použil - což může být jen samo o sobě solidní suma).
  • Sami použijeme některé wallpapery ve vlastní propagaci (ať už SHW obecně jako celku nebo přímo soutěže SHWallpaper) - posléze si držitel autorských práv na některý z obrázků bude stěžovat, že bylo použito bez jeho svolení a toto užití nepovoluje, vzniká opět problém, který může vyústit v nemalou finanční ztrátu (v nejlepším případě jen ve ztrátu způsobenou stažením/úpravou našich propagačních materiálů, na kterých jsme wallpaper použili).
[quote=czhunter;309259]Ale ty to pořád nechápeš. KáPo bude prodávat Iljušinův wallapper, ale Iljušin nebude prodávat ty zdrojový fotky, protože to není jedno a to stejné dílo.
Něco jiného by to bylo, pokud by autor fotek zakázal jejich modifikaci, ale to není tento případ.[/quote]
Autor obrázků ale nedal ani svolení k jejich modifikaci a libovolnému užití (které může být v tomto případě komerčního charakteru, viz výše).

[quote=zipp;309264]ale dyť je to nesmysl... jednou prostě ten autor nedal svolení, že to můžeš prodat, takže je úplně jedno jestli to prodá iljusin jako svůj výtvor, kápo jako víteznej wallpaper, nebo někdo úplně jinej, kdo si to stáhne... prostě jednou je tam použitá fotka, která podléhá autorskýmu právu, tak by se prostě v jakýkoliv podobě prodávat neměla.[/quote]
Souhlas
[quote=EditorPO;309274]Veselo sa tu pouzivaju cudzie autorske diela, s tym, ze autor je presvedceny, ze pouzitie obrazkov je free a uplne neobmedzene. Tym, ze nie su stanovene 100% jasne pravidla o pouziti cudzich materialov a sutaziaci sa spoliehaju na nedostatok casu a prostriedkov na kontrolu dodrziavania pravidiel.

Vsetky chyby, o ktorych sa tu bavime, vyplyvaju teda z neznalosti pomerov na serveroch, ktore ponukaju autorske diela k dalsiemu pouzitiu, z nepozornosti a spoliehania sa na to, ze to nikto preverovat nebude. Autori na tychto serveroch nedavaju pausalny suhlas na uzitie ich diela. Kazdy si urcuje okrem vseobecnych aj svoje vlastne obmedzenia.

Taktiez je ine pouzit niekoho dielo tak ako je a bez uprav, napriklad ako wall, ako vytlaceny obrazok a ine je pouzit cudzie dielo ako cast svojho diela a vydavat ho za svoje bez toho, aby o tom autor povodneho diela vedel a dal suhlas. To sa tyka aj sxc.hu. Vzdy musite brat do uvahy zakony danej krajiny, kde to nove dielo vznikne, s prihliadnutim na autorske prava povodneho autora (asi podla krajiny v ktorej zije a dielo tvori).[/quote]
Souhlas
[quote=czhunter;309344]Mohl bych tu potřetí napsat, že pokud skládám wallpaper z obrázků, tak je tím ani neprodávám, ani neredistribuuju, nepoužívám k tvorbě webových templatů, netisknu ve velkém a dokonce ani neprodávám na hrníčkách, ale neudělám to, protože mě tento kolovrátkový systém argumentace už unavuje.
Dobrou noc.[/quote]
Skládání wallpaperů z obrázků = seskupování děl jiných autorů, která podléhají autorským právům jejich držitele. Pokud byste se jimi inspiroval, bylo by to něco jiného. Vy je ale přebíráte a dále (více či méně) upravujete - stavíte na nich svou práci, za kterou navíc můžete získat hodnotnou odměnu a nějaký subjekt ji může i zahrnout do svých propagačních materiálu.
[quote=EditorPO;309408]Ano, pokud skládáš wallpaper z obrázků, tak používaš cudzie dielo (obrázky), ktoré je ako také chránené autorským zákonom. Buď sám autor uvedie obmedzenie použitia jeho obrázkov, alebo to zverí samotnému serveru, na ktorom tieto obrázky má.
Skús sa vžiť do úlohy majiteľa obrázka, ktorý si niekto stiahne, niečo tam doplní, niečo prekryje brushom. Takto vytvorený obrázok (väčšia časť obrázka je stále pôvodná a tvoja), potom vydáva za svoje dielo. Ani sa ťa neopýtal, či niečo také s tvojim obrázkom môže urobiť a ešte k tomu ty máš iný vkus a myslíš si, že ho dotyčný svojou prácou znehodnotil. Ako sa na to pozráš teraz? Ty si ho v dobrej viere uploadoval na server (sxc.hu), ktorý v podmienkach použitia obrázkov nemá modifikovanie/upravovanie. Obrázky sa môžu stiahnuť, použiť vo webových prezentáciach, môžu sa vytlačiť a zavesiť na stenu, dať si ich ako wall na mobi, atď..... Nesmú sa ďalej šíriť ani predávať, znevažovať s nimi meno servera a autorov......
Skús sa nad tým zamyslieť. A ako písal zipp, tak nebuď nas**nej..., s emóciami nič nevyriešime. :)[/quote]
Souhlas
[quote=Richmond;309428][FONT=Verdana]Pokud se do obrazku bude kreslit a autor si usmysli, ze je jeho dilo znehodnoceno, muze pozadovat odskodneni (pokud neni rozsah zmen predem stanoven ve smlouve). Pokud budou pouzity ve vlastnim (![/FONT][FONT=Verdana]) obrazku pouze vynatky v oduvodnene (?) mire tak autorsky zakon neporusujete, [/FONT][FONT=Verdana][FONT="]§[/FONT]31 ;VZDY JE VSAK NUTNE UVEST AUTORA, nazev a zdroj. Pokud autor da nekam obrazek, prava si pak stanovuje server, autorstvi mu ale neopare nikdo (pokud neni anonym) takze stale plati 31. Tzn. nejjistejsi cesta je pozadat o souhlas autora, protoze na sxc.hu neni nic o upravach (cgtextures je v tomto smeru ok). Na tom ceskym serveru pisou, ze jsou to zrejme fotky na ktere si autor nenarokuje zadna prava ve smyslu peneznich nahrad (to je v zakonu taktez zaneseno, zminoval je tu StD - fotky pro pravidelne vychazejici noviny) a tim padem by se daly pouzit (to by se dalo checknout, snad tu moji englictinu pochopi :D)[/FONT][FONT=Verdana]
[/FONT][/quote]
Souhlas
Richmond (8084)|13.11.2009 20:44
Dal bych nepovazoval obrazky z sxc.hu jako "total-free", bral bych jen ty co maji vyslovne napsano, ze mohou byt pouzity podle vlastniho uvazeni - v pravidlech sxc.hu totiz neni zminka o upravach obrazku.
Ihales (207)|25.11.2009 16:19
Kdyz jsem hledal obrazky na googlu tak mi v rozsirenych moznostech hledani padlo oko na nabidku "uzivatelska prava" kde se da zatrhnout moznost aby byli obrazky vybrany takove ze autor souhlasi s jejich dalsim pouzitim (treba i pro komercni ucely). Bude se brat takove osetreni za dostatecne?
Richmond (8084)|30.11.2009 00:33
[quote=Ihales;319687]Kdyz jsem hledal obrazky na googlu tak mi v rozsirenych moznostech hledani padlo oko na nabidku "uzivatelska prava" kde se da zatrhnout moznost aby byli obrazky vybrany takove ze autor souhlasi s jejich dalsim pouzitim (treba i pro komercni ucely). Bude se brat takove osetreni za dostatecne?[/quote]
Nj, ale i pres zatrzeni "pouzit pro upravy" hleda obrazky, u kterych pise, ze se na ne mohou vstahovat autorska prava, vice se muzete docist zde http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.cs takze autora musite uvadet vzdy, stejne tak ani tento zpusob negarantuje zmeny licencniho ujednani. Takze ne, ani takto hledane obrazky nelze automaticky povazovat za "vyhovujici"
husky14 (4214)|1.12.2009 14:02
Když tu tak sleduju Richmonda, jak za každýho druhýho soutěžícího dohledává autorský práva a další náležitosti, nemyslím si, že je tohle stav, ke kterýmu se tu mělo a chtělo dojít.... i když třeba to Richmondovi takhle vyhovuje :)

Osobně bych veškerou odpovědnost za případné pozdější škody způsobené sponzorovi nebo oXy nechal na autorovi soutěžního wallu a tohle jen náležitě a srozumitelně popsal v pravidlech. Jinak se tu v tom bude Rich pořád jen hrabat a soutěžící na to budou (možná) reagovat až po jeho upozorněních a urgencích.

Prostě: chceš se zúčastnit soutěže o hodnotný ceny? Tak si zajisti svolení na použití cizího díla, který hodláš modifikovat pro svý potřeby! Nemáš u soutěžního wallu přiložený odkazy? Jsi vyřazenej!
Draken (1578)|1.12.2009 14:41
když už se tu mluví o zajištění práv mohl by husky poučit jak formálně požádat nebo jak vůbec zjistit jestli je daný wall free pač právě to je problém 99% problémů zde ... já to kupřikladu nepoznám a jako materiál jsem chtěl použít z CD přílohy časopisu Jak na počítač .. kde vysloveně stojí 10 wallpaperů zdarma pro vás...!
husky14 (4214)|1.12.2009 15:05
[quote=Draken;322015]když už se tu mluví o zajištění práv mohl by husky poučit jak formálně požádat nebo jak vůbec zjistit jestli je daný wall free pač právě to je problém 99% problémů zde ...[/quote]Nevím.... ale taky to není můj problém. A není to ani problém Richmonda, to je problém tvůj (soutěžících). A pokud nejsi schopnej sehnat podklady o autorství, asi si budeš muset najít jinej použitelnej zdroj, nebo si potřebný motiv vyrobit. Rozhodně to tu nemá smysl den po oficiální uzávěrce zachraňovat nějakým rozčilováním se :turtle

Ale pro tvojí informaci: mě vůbec nejde o ten tvůj konkrétní případ, systémově je tohle prostě blbě. Organizátor soutěže nemůže v takovým rozsahu, jak tu předvádí Richmond, kontrolovat každýho soutěžícího, jestli se účastní v souladu s pravidly a hlavně dobrými mravy, to je prostě věc a odpovědnost samotnýho soutěžícího, a to včetně důsledků z případných škod na autorských právech.

Příklad (možná ne ideální): chceš se zúčastnit rallye, takže ve čtvrtek projdeš technickou přejímkou (pro nás kontrola vhodnosti, míry vlastní tvorby a rozměrů wallu). Pokud na tebe po soutěži někdo podá protest a komisaři zjistí, žes použil třeba větší restriktory, upravený turbo atd., důsledky (např. finanční vztahy se svými sponzory) si neseš sám, rozhodně to není vina pořádajícího AMK, že tě do soutěže pustil (naopak i ten AMK - v našem případě oXy - se na tobě může "hojit" za poškozenou pověst a možnou finanční ztrátu) .... chápeš ;)
Richmond (8084)|1.12.2009 15:09
[quote=Draken;322015]když už se tu mluví o zajištění práv mohl by husky poučit jak formálně požádat nebo jak vůbec zjistit jestli je daný wall free pač právě to je problém 99% problémů zde ... [/quote]

https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=41848 - tema bude prubezne aktualizovano

edit: na internetu jsou stovky stranek, slibujicich textury zdarma, ale jen hrstka z nich jich je opravdu pouzitelnych v plnem rozsahu (tzn. editace, "vykusovani" a veskera jejich uprava). Tyhle podminky si stanovuje autor sam, takze pokud autor napise: "Pouzijte k jakemukoliv ucelu vcetne editace bez meho souhlasu" tak je jasny, ze nepotrebujes nic (krome uploadnuti textury sem na SHW do 2. prispevku), pokud je psano neco jinyho, tak se to ridi pravidly, ktere si stanovuje ten server, z ktereho texturu stahujes (a v drtive vetsine je manipulace zakazana, obrazky jsou k dispozici pouze za predpokladu, ze nebude nijak upravovan, pouzit jej muzes pouze "tak jak je"). A to se bavim o pripadu pouziti textur v 3D, kde staci uvest poze autora, protoze nijak nezasahujes do jeho dila. Napr. pokud vezmu logo SHW a nalepim ho na zelenou kulicku tak neporusuju autorstvi, pokud zmenim barvu napisu tak uz jej porusuju...
Karel Polívka (1485)|13.7.2010 13:31
Do úplných pravidel soutěže SHWallpaper (konkrétně bod 14.4.5) bylo přidáno, že pro tvorbu wallpaperu nesmí být použity např. ani screenshoty z počítačových her - ať je to jasné.
Strogg_CZ (191)|4.8.2010 17:19
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak moc přísně se díváte na používání textur volně stažitelných z internetu ? Kde autoři stránek tvrdí, že je vše ke stažení zdarma, protože třeba stránky fungujou na principu "nahraj vlastní texturu , která je k dispozici pro ostatní"
viz třeba tyto stránky s texturama
http://textury.stavit.cz/

Vyžadujete souhlas autora či stejně jako u fontů písma , ne.
Richmond (8084)|5.8.2010 00:33
[quote=Strogg_CZ;393095]Kde autoři stránek tvrdí, že je vše ke stažení zdarma, protože třeba stránky fungujou na principu "nahraj vlastní texturu , která je k dispozici pro ostatní[/quote]
"Zdarma" neznamená "pro veškeré využití" včetně komerčního nebo úprav. Pokud ale aplikujete texturu na kterou máte patřičná povolení (např. staženou ze serveru, který poskytuje takové textury na které má práva) na vlastní model tak nevidím problém - podle zákona nemusíte ani uvádět jméno autora.
H3w3R (226)|21.2.2011 22:40
Mám další dotaz do diskuze... v rámci 32. kola mi blikla hlavou zajímavá myšlenka a než ji zpracuju, raději se zeptám... Jak je to s autorskými právy, jedná-li se o převzatý "obrázek" od výrobce? Foto produktů z webů/shopů se běžně používá, ale co když bych chtěl použít screenshot z reklamního videa samsungu?
Richmond (8084)|22.2.2011 00:51
Screenshot z videa sponozora nebude problém (stejně tak jako fotky produktů)