reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Ricky10 (20)|4.4.2008 21:52
Dobrý den
Nedávno jsem si koupil SATA harddisk Samsung SpinPoint S200 200GB HD200HJ. V mém starém PC jsem měl 30GB ATA. Chtěl jsem je vyměnit ale při instalaci windows ho pc nemůže najít přitom co když jsem ho připojil k pc i stím starým tak se v tomto počítači objevil a pracoval v pořádku. Zkoušel jsem už i flashnout BIOS a popřepínat co se dalo ale pořát jsem na mrtvém bodě. Mám základní desku ASUS a7n8x-e deluxe.
kane.shw (1231)|4.4.2008 22:03
Při instalaci Windows musíš nahrát ovladače SATA. Ve tvém případě nejpravděpodobněji z diskety. Ovladače budou buď na instalačním CD nebo si je stáhni ze stránek výrobce. Mám dojem, že jsou označovány jako RAID, bo tak něco ;)

Když instaluješ Windows, tak si všimni první modré obrazovky, kde ti to dole píše něco jako, že když chceš instalovat ovladače RAID, či jiné zařízení - stiskni F6. Takže to udělej s vloženou disketou, na které budeš mít stáhnuté ty ovladače RAID/SATA.
johny__g (6387)|4.4.2008 22:06
Musíš buď v BIOSe přepnout SATA řadič do IDE módu nebo raději při instalaci windows, když se objeví hláška že máš zmáčknout F6 pro instalaci řadičů SCSI to F6 zmáčkni a nahrej SATA ovladače z diskety. Nebo upravit instalačky win pomocí nLite. Více zde.
Ricky10 (20)|4.4.2008 22:23
Děkuji za radu určitě zkusím :)
pitrisek.dubi (111)|7.4.2008 20:53
mám ide i sata a poslední dobou se mi extremne slouho načítá win-až 10 minut,,ale když sata vyndám, naběhne pc včas.
johny__g (6387)|7.4.2008 21:05
No a v které fázi se to hryzne?
pitrisek.dubi (111)|7.4.2008 21:19
při startu načte to jen disk pak se kole v levym rohu objeví 0075,pak se dočte zbytek,ale nejdriv to nabýzí jen f2 af11 setup a něco.
Sieben (513)|7.4.2008 23:05
[QUOTE=pitrisek.dubi;109632]nabýzí[/QUOTE]
ojojoj...že i ženská dělá takovýhle hrubky:(
asi sem ve škole zaspal, když sme probírali vyjm.slova po B...protože nebýzet si fakt nepamatuju..zato nabízet..to už znám:thumb
za to může to zasr..pondělí:(

//EDIT(speedsnail): Tohle asi nebude uplně příspěvek k věci že? Jestli se ti to tak nelíbí, máme tu reputační body nebo soukromé zprávy (milá zprávička s upozorněním na chybičku by dámu určitě neurazila) !
JonnyC (124)|8.4.2008 08:54
Taky to muze byt tim ze disk je SATA II a starsi deska podporuje jen SATA I. To je potreba potom disk flashnout (je na to jakasi utilita od Samsungu) na SATA I.
Mel jsem podobny problem na desce s chipsetem VIA KT800, kde SATA radic podporuje pouze to SATA I, po pouziti te utilitky od Samsungu je to bez problemu. (Pred tim to jelo dost podivne, pri spusteni to disk nenaslo, po restartu ano. Ale fakt se mi kvuli tomu nechtelo vzdy spoustet pc nadvakrat :-) )
pegy (757)|8.4.2008 16:27
[QUOTE=pitrisek.dubi;109615]mám ide i sata a poslední dobou se mi extremne slouho načítá win-až 10 minut,,ale když sata vyndám, naběhne pc včas.[/QUOTE]
Na akom kanali mas ten IDE disk Slave alebo master? Ja ked dam IDE disk na SLAVE tak win bezi 2 minuty na tej nacitavacej obrazovke a az potom bezi dalej, ale ako hlavny disk mam SATA... tiez mam SATA II disk na SATA I radici, ale disk je v BIOSE prepnuty do IDE kompatibilneho modu .... alebo ako pisal kolega, treba skusit tu utilitu od samsungu...
vaclav2211 (47)|14.4.2008 20:21
BTW SATA II netreba flashovat staci prejuprovat do SATAI modu. len tolko:)
pegy (757)|14.4.2008 22:40
[QUOTE=vaclav2211;112300]BTW SATA II netreba flashovat staci prejuprovat do SATAI modu. len tolko:)[/QUOTE]
Nemusia to podporovat vsetky HDD, viem ze WD s tym problem nemaju a tusim som to zazrel aj na Maxtoroch... :)
JonnyC (124)|15.4.2008 09:06
[QUOTE=vaclav2211;112300]BTW SATA II netreba flashovat staci prejuprovat do SATAI modu. len tolko:)[/QUOTE]

omyl, tak je to treba u Seagatu, u toho Samsungu zadny jumper neni, jen image ktery nabootujes a zmenis (flashnes) to softwarove.
B!OH@zArd (58)|15.4.2008 13:12
napadlo me, ja jsem mel ten sami problem s deskou s chipsetem P875, kdyz jsem dal v biosu defaultni hodnoty tak sel ale jakmile jsem neco zmenil (taktoval) tak mi HDD zrazu zmyzel... a jeste otazka : v biosu ten HDD vidis normalne?nebo taky ti jej nedetekuje?
pitrisek.dubi (111)|15.4.2008 16:43
no zakladovka podporuje sata II.F6 MACKAM,DISKETOVKU MÁM,TAkže jsem si stáhla srivery z cd,k MB,ale nevidí to ani bios ani windik,Jse z toho už pindík.HD VZAL KLUK NA JINEJ PC,JESTLI NENI Hd v p,tak uvidim.
pegy (757)|15.4.2008 22:54
[QUOTE=pitrisek.dubi;112667]no zakladovka podporuje sata II.F6 MACKAM,DISKETOVKU MÁM,TAkže jsem si stáhla srivery z cd,k MB,ale nevidí to ani bios ani windik,Jse z toho už pindík.HD VZAL KLUK NA JINEJ PC,JESTLI NENI Hd v p,tak uvidim.[/QUOTE]
Pre uspesne nainstalovanie SATA disku, ho musi byt v prvom rade vidiet v BIOSE, nasledne si nahrat na disketu SATA ovladace (najlepsie stiahnut zo stranky vyrobcu najaktualnejsie), musi to byt ale spravne vytvorena disketa, neviem teraz presny postup, Ja som to uz dostal s MB a naviac teraz mam sata disk prepnuty do rezimu kompatibility s IDE ;) a potom pri instalacke WIn XP stlacit F6 (vyziva to hned na zaciatku po spusteni instalacie, da sa to vidiet v dolnom stavovom riadku) a vtedy by ich mal Windows najst a nainstalovat alebo ponuknut nejaku tabulku, kde si vyberiete typ ovladaca(sata/RAID) a to by malo byt vsetko, potom by mala instalacia prebehnut korektne ;)