Teploty pevných disků
Čau.Chtěl jsem se zeptat jestli jsou teploty pevných disků v normě.Jeden má kolem 43 a druhý 41 stupňu.Neni to moc?Díky za odpověd.
Pro elektroniku obecně platí, že doba středního bezporuchového provozu se s každými deseti stupni snižuje na polovinu. Myšleno v pásmu do 60 st C, pak je pokles ještě rychlejší. V notasu mám běžně okolo 30 st C , ve starším PC mi běhá disk Quantum při teplotě cca 28 st C. od r 1999 téměř nepřetržitě(server) - SMART informace hlásí odpracovaných 78 tisíc hodin. Shrnuto 43 stupnů moc není, životnost by měla být delší než záruka :-)
[QUOTE=vorryy;108524]Čau.Chtěl jsem se zeptat jestli jsou teploty pevných disků v normě.Jeden má kolem 43 a druhý 41 stupňu.Neni to moc?Díky za odpověd.[/QUOTE]
Jestli je to po dlohodobé zátěži (třeba defragmentace) tak je to hodně dobrá teplota. Obecně když to neleze při delším zatížení přes 45 - 50 stupňů, tak je to OK. Můj disk má kolem 35 v klidu. Mluvím teď o desktop discích, notebookové snesou i o něco víc.
Jestli je to po dlohodobé zátěži (třeba defragmentace) tak je to hodně dobrá teplota. Obecně když to neleze při delším zatížení přes 45 - 50 stupňů, tak je to OK. Můj disk má kolem 35 v klidu. Mluvím teď o desktop discích, notebookové snesou i o něco víc.
Ahoj,
google nedávno (no možná už tak rok dva..., nevim) vydal studii, jak jim selhávaj disky. Užívaj normální desktopový. Tušim, že paradoxně nejméně selhávaly disky s průměrnou teplotou (tušim kolem či mírně přes 40°). Disk abnormálně chladné měli o něco větší poruchovost, disky hodně topící měli poruchovost velkou. Takže závěr z toho zní, pokud to netopí moc (>45°), tak je to v poho.
Matyáš
google nedávno (no možná už tak rok dva..., nevim) vydal studii, jak jim selhávaj disky. Užívaj normální desktopový. Tušim, že paradoxně nejméně selhávaly disky s průměrnou teplotou (tušim kolem či mírně přes 40°). Disk abnormálně chladné měli o něco větší poruchovost, disky hodně topící měli poruchovost velkou. Takže závěr z toho zní, pokud to netopí moc (>45°), tak je to v poho.
Matyáš
[QUOTE=Logout;108554]...[/QUOTE]
Tak nějak...Už se to tu řešilo...viz. příspěvek mecha13 https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/13364-ako-zvysit-teplotu-hdd#86422
[QUOTE=vorryy;108524]Jeden má kolem 43 a druhý 41 stupňu.Neni to moc?[/QUOTE]
Je to tak akorát...
Tak nějak...Už se to tu řešilo...viz. příspěvek mecha13 https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/13364-ako-zvysit-teplotu-hdd#86422
[QUOTE=vorryy;108524]Jeden má kolem 43 a druhý 41 stupňu.Neni to moc?[/QUOTE]
Je to tak akorát...
[QUOTE=johny__g;108547]Jestli je to po dlohodobé zátěži (třeba defragmentace) tak je to hodně dobrá teplota. Obecně když to neleze při delším zatížení přes 45 - 50 stupňů, tak je to OK. Můj disk má kolem 35 v klidu. Mluvím teď o desktop discích, notebookové snesou i o něco víc.[/QUOTE]
Ne tak je mám v klidu Má někdo nějakej odkaz na test zátěže pevného disku.Používám jen HD Tune.Díkec
Ne tak je mám v klidu Má někdo nějakej odkaz na test zátěže pevného disku.Používám jen HD Tune.Díkec
WinAAM zde v downloadech má test seeku (kvůli hlučnosti), který běží do přerušení. Stáhni ho z homepage, nová verze už je v defaultu anglicky. Časem bude i česky.
Tak jsem ho stahnul,ale nejde ten soubor vůbec otevřít.Pak jsem si stahnul i novější 2,6 verzia tam mi to píše ,že nemám žádný Ata disk.