Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s otestováním pamětí

happymaster23 (117)|7.4.2008 14:12
Zdravím,

u jednoho PC (s pamětmi DDR1) potřebuji upgradovat paměť (z původních 2x256MB na 2x1GB) a vzhledem k tomu, že se jedná o produkční stroj, který musí mít maximální dostupnost, je nemůžu memtestem vyzkoušet přímo v něm. Pro tento účel jsem tedy sehnal PC, které má ovšem dva háčky - podporuje maximálně 266MHz (paměti mají 400MHz) a taky nemůžu testovat celý pár současně, ale pouze po jednom, protože deska podporuje maximálně 1GB. Ptám se tedy, jestli takový test má vůbec smysl (když se paměti budou testovat po jedné a pouze na 266MHz) a nebylo by přece lepší je otestovat přímo na tom produkčním stroji.

Děkuji za odpovědi
johny__g (6387)|7.4.2008 14:16
Takhle maximálně otestuješ zda ty paměti nejsou úplně vadné, ovšem moc velkou cenu ten test nemá. Neotestuješ kompatibilitu, neotestuješ dual channel.... ale jestli je to tak kritické, tak se asi jedná o nějaký server s ECC pamětmi, a určitě pro tento server jeho výrobce má seznam kompatibilních (a pěkně drahých) pamětí. Takže vyber podle něj a nemusíš si dělat starosti s testováním.
happymaster23 (117)|7.4.2008 14:20
Nejsou to ECC paměti, ale obyčejné DDR 400MHz (A-DATA)
johny__g (6387)|7.4.2008 14:32
A co je to za stroj? A k čemu tak kritickému slouží?
husky14 (4214)|7.4.2008 14:34
Jestli ty paměti v tom stroji pojedou na 400MHz, tak nemá cenu je testovat na 266MHz (a ještě po jednom)....
happymaster23 (117)|7.4.2008 14:46
To je jedno k čemu slouží... Podstatné je, že více jak půl hodiny dole být nemůže a za to se test nestihne. Souhlasím s vámi, že to nemá cenu testovat takhle.
Teď jsem zjistil, že jsem schopný ještě sehnat stroj, který utáhne obě dvě v dualchannelu na 400MHz - to už cenu má, ne? Akorát s tím rozdílem, že ten stroj kde mají být je na platformě Intel (i865PE) a ten kde chci testovat je na AMD (nějaký SiS nebo Via).
husky14 (4214)|7.4.2008 14:56
Testovat paměti bys měl tam, kde budou pracovat.... na všem ostatním pouze zjistíš, jestli jsou moduly v pořádku a jestli jedou v DCH. Kompatibilitu ale ověříš jen na sestavě, kde budou zapojený.

Takže svýma testama můžeš zjistit, že moduly pracujou správně, ale stejně na druhý sestavě můžou mít problémy....
happymaster23 (117)|7.4.2008 14:59
S tím určitě souhlasím, ale řekněte mi, jak to dělají ty ostatní kopy lidí, když potřebují přidat paměť u produkčního stroje a ten není zrovna značkový (a takových je IMHO hodně velké procento, ne-li majorita). Poslední možností je to udělat někdy v noci a to bude sranda :D
husky14 (4214)|7.4.2008 15:18
No tak je otestuj jinde, hlavně ať jedou na 400MHz (radši bych je zkusil i trochu přetaktovat, ať máš jistotu, že pak na 400MHz pojedou opravdu bez chyb....

Kompatibilitu poznáš ihned po vložení do serveru, na to nepotřebuješ celou noc ;)
Logout (4018)|7.4.2008 15:23
Ahoj,
taky bych se přikláněl k názoru, že test má smysl. Nekompatibilita pamětí se většinou projeví totální nefunkčností. Naopak vada paměti se projeví "zapomínáním" - a k jeho detekci je právě memtest. Takže vyzkoušet jinde, byť na jiném čípsetu - ale se stejným časováním a frekvencí jako na origo stroji.
Matyáš
happymaster23 (117)|7.4.2008 15:24
husky14:No teď si ale trošku mezi příspěvky protiřečíš, nejdřív píšeš "Testovat bys měl tam, kde budou zapojený" a teď "No tak otestuj jinde".
Každopádně takhle jsem to myslel, že paměti otestuju jinde na 400MHz v DC a potom je jenom zapojím v produkčním stroji. Je logické, že když nebudou fungovat a stroj nenaběhne, tak je tam nenechám a nebudu prosit Aláha :D.

Akorát mám obavy, že se to poslední dobou moc hrotí. Dříve si nepamatuju, že by někdo něco jako memtest řešil. Zajímal by mě názor nějakého prodejce, jaké procento z prodeje se mu vrátí s tím, že háže chyby v memtestu popř. je nestabilní...

Logout: Díky za odpověď, takhle to asi udělám...
johny__g (6387)|7.4.2008 15:31
Přesně tak to udělej (to testování, ne Aláha :D). samozřejmě 100 % jistotu získáš jen testem přimo na stroji kde to má jet, nicméně je lepší aspoň předem vyloučit prostou vadu pamětí, nebo to že vůbec nejedou v dualu. Pro ten test bych jim nastavil agresivní časování, v produkčním naopak to nejkonzervativnější co deska umožní. Na 99 % to bude fungovat.
A jak to dělají jiní lidé? Jak sem psal, zjistí si výrobcem doporučované moduly pamětí a ty koupí. Jak jednoduché.
Logout (4018)|7.4.2008 15:38
johny__g: No, možná o něco agresivnější při testu je možné nastavit, ale rozhodně bych je otestoval i tak, jak budou v tý desce. Občas se stane, že paměti snesou jen to rychlejší časování a pomalejší jim z nějakýho důvodu nesedne.
husky14 (4214)|7.4.2008 15:41
[QUOTE=happymaster23;109407]husky14:No teď si ale trošku mezi příspěvky protiřečíš...[/QUOTE]Jj, tak když si napsal, že na serveru to prostě není možný, tak aspoň jinde ;) a možná i zkusit na vyšších frekvencích....

Btw. to budou obyč. A-Data nebo Vitesty?
happymaster23 (117)|7.4.2008 19:05
Díky za odpovědi,

udělám to tak. Jsou to obyč. A-Data, Vitesty jsou jenom DDR2 a DDR3. Akorát mám momentálně problém v tom, že nemůžu nikde najít, jaké ty paměti mají časování, napsané to na nich není. Teď jsem našel něco o CL3, ale ještě to musím prověřit, kdyžtak to nechám na SPD - tady by neměl být ten problém jako u DDR2 OC pamětí, kde je časování nižší než zvládnou kvůli napětí...
husky14 (4214)|7.4.2008 19:28
[QUOTE=happymaster23;109524]Jsou to obyč. A-Data, Vitesty jsou jenom DDR2 a DDR3.[/QUOTE]Jasně promiň, byl sem myšlenkama trošku jinde a malinko sem přestřelil :mistake

[QUOTE=happymaster23;109524]Akorát mám momentálně problém v tom, že nemůžu nikde najít, jaké ty paměti mají časování, napsané to na nich není. Teď jsem našel něco o CL3, ale ještě to musím prověřit, kdyžtak to nechám na SPD - tady by neměl být ten problém jako u DDR2 OC pamětí, kde je časování nižší než zvládnou kvůli napětí...[/QUOTE]Časování bude imho CL3-4-4-8, ale když to necháš podle SPD, nic nezkazíš.... ;)
Zoidik (1405)|8.4.2008 11:53
Pokud to jsou nové pamětí ( ještě se myslím koupit dají ) tak je aspon z mého ohledu velmi nepravděpodobné že by byly vadné. Ještě jsem se nikdy nesetkal s vadnou novou RAMkou. Slyšel jsem o tom, ale osobní zkušenost takouvou nemám, tak bych se toho neobával a rovnou je tam šoupl
happymaster23 (117)|8.4.2008 15:00
Samozřejmě, že to jsou nové paměti a koupit se dají úplně normálně, zas tak strašně stará technologie to není ;), ony se totiž dají ještě normálně koupit SDR paměti ;). Já jsem zase naopak neslyšel, že by RAMka začala chybovat stářím, právě naopak.

Zítra budu mít to PC, kde je otestuju a ve čtvrtek je pojedu nainstalovat (pokud budou v pořádku).

Děkuji všem za rady
Zoidik (1405)|9.4.2008 06:13
[QUOTE=happymaster23;109885]Já jsem zase naopak neslyšel, že by RAMka začala chybovat stářím, právě naopak.
[/QUOTE]

Stalo se to kolegovi v práci. Měl je 4 roky a je to asi tak okolo vánoc jak reinstaloval doma kompa, tak mu začal padat během instalace, projel je memtestem a byly v háji.