reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nebootující sestavená sestava

lukax (6)|19.4.2008 18:52
Dobrý večer. Jsa počítačově zdatný, rozhodl jsem se, že si sestavím nový počítač sám — že to bude skvělé dobrodružství. :-) Koupil jsem komponenty, smontoval, spustil… a až na roztočené větráčky (všechny tři) a spustivší se pevný disk jsem se nedobral žádného výstupu. Monitor ani nepřešel z úsporného režimu. Vím, že problém může být v zakoupeném hardwaru, ale jelikož jsem v téhle věci lama a navíc nemám moc možností vyměňovat jednotlivé komponenty a zkoušet, kde je chyba, považuji za pravděpodobnější, že jsem něco zásadního zkonil nebo na něco zapomněl.

Proto se vás odvažuji ptát, jestli byste mi prosím neměli co připomenout nebo kam odkázat. Gůglením jsem se toho mnoho nedozvěděl — do které patice zastrčit grafickou kartu snad ještě poznám. :-)

Komponenty jsou následující: procesor Intel E4500, na něm boxovaný větráček, vedle 2x2 GB RAM Vitesta, grafická karta GeForce 8600GT, základní deska je Asus P5K, napojené je to na 400 W zdroj Fortron.

Z mého hlediska se nejsofistikovanější úkony v zapojování děly u základní desky (ostatní komponenty už jsem někdy vyměňoval na starém stroji). Připojil jsem k ní napájení i kablíky vedoucí z předního panelu počítače… Na připojeném pevném disku není operační systém, ale čekal bych, že mi to dá BIOS na vědomí na monitoru. Na grafické kartě jsem nenašel žádnou napájecí přípojku, a jelikož má pasivní chlazení, tak jsem se spokojil s tím, že se asi napájí přes PCIx16 — je to tak? Přiložený návod se asi dodává k více typům a píše, že „možná“. :-)

Jo, základní deska při zapnutí nijak nepípá. Jenom se při zapnutí zdroje rozsvěcí jakési světélko.
hippouss (246)|19.4.2008 18:58
zapojil si oba napajeci kabely do zakladni desky?
speedsnail (4876)|19.4.2008 19:07
Zkus to same jen s jednou pameti, bez pevného disku a Cd romky. Reset Biosu. A jak uz bylo receno, zkontrolovat vsechny napajeci kabely (ta 8600GT pridavne napajeni opravdu nema takze tam je to v poradku)
pcmaker (354)|19.4.2008 19:30
V prvni rade se zamysli, jestli jsi nenechal pod zakladni deskou nejaky kovovy sloupek navic (zkrat). Zkus vyjmout a dat zpet procesor. Doufam, ze jsi pri jeho instalaci neohnul zadny pin v patici. Pameti se neboj poradne, ale s citem dotlacit. To same plati o napajecim konektoru ze zdroje. Nezapomen i na ten maly (kosticka) s cernymi a zlutymi kabliky. Kabliky pro LED a RESET odpoj a nechej jen PWR SWITCH. Mrkni na kontakty grafiky, jestli nejsou "umastene", kdyz tak je "prelesti" lihem. Vykliruj CMOSku. Jestli ma grafika 2 DVI vystupy, zapoj monitor do leveho (pres redukci DVI?). Zapni a musi to hrat.
lukax (6)|19.4.2008 19:35
Díky za rychlé odpovědi.

Zjistil jsem, jak se resetuje BIOS, odpojil jsem disk (ten je mimochodem určitě funkční, používal jsem ho nějaký čas v přenosné krabičce), CD-ROMku (ta mimochodem při startu ani nezabliká, není na rozdíl od disku připojená k SATA, ale k IDE) a pořád nic.

Mluvíte-li o dvou napájeních desky — připojil jsem k ní takovou úzce svázanou dvojici bílých konektorů. Jeden byl čtyřkablíkový, druhý o dost širší. Počítá se to za jedno nebo za dvě napájení? :-)
speedsnail (4876)|19.4.2008 19:42
[QUOTE=lukax;114342]Díky za rychlé odpovědi.

Zjistil jsem, jak se resetuje BIOS, odpojil jsem disk (ten je mimochodem určitě funkční, používal jsem ho nějaký čas v přenosné krabičce), CD-ROMku (ta mimochodem při startu ani nezabliká, není na rozdíl od disku připojená k SATA, ale k IDE) a pořád nic.

Mluvíte-li o dvou napájeních desky — připojil jsem k ní takovou úzce svázanou dvojici bílých konektorů. Jeden byl čtyřkablíkový, druhý o dost širší. Počítá se to za jedno nebo za dvě napájení? :-)[/QUOTE]

To je jedno napájení (20+4 Pin) dole, druhý je 4 pin zcela vpravo nahoře (podle obrázku)
45863v.jpg
lukax (6)|19.4.2008 19:47
speedsnail: Vau, díky! To je přesně ten způsob lůzroviny, na který je potřeba odborné rady. :-) Běžím to vyzkoušet.

pcmaker: Na procesor jsem si pozor dával, ale že mi šroubek spadnul pod desku nevylučuji. :-) Taky to zkontroluju.
crasher.km (919)|19.4.2008 19:52
Toto je jeden konektor

a toto druhý ;) (někdy je spojený v jednu řadu)



Ten problém co popisuješ ty můžeš být buď že nenapájíš grafickou kartu



Nebo špatně nasazený USB konektor na desce ( skus ho vytáhnout a spustit bez něj)
lukax (6)|19.4.2008 20:06
Takže jsem zapojil druhé napájení (díky patří samozřejmě i crasher.km) a když jsem to spustil, započal se mi stroj cyklit - chvíli běžel a po asi čtyřech sekundách se vypnul. Byl to pokrok v tom smyslu, že už jsem zahlédnul rozsvěcující se světélko na klávesnici, ale stejně to nebylo to, co jsem si od koupě nového počítače představoval…

Jal jsem se proto utěsňovat kablíky… a všimnul jsem si, že je procesorové chlazení podivně volné. Tak jsem přitlačil… a už to běží! :-) Příště už mi to snad půjde napoprvé.