Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Hdd má menší pamět než má mít

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    25

    Dobrý den.Koupil sem si dva HDD - Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB SATA-3G a oba mají jen něco kolem 120GB.Můžete mi prosím někdo pomoct čím by to mohlo být.Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    mas win XP s SP2?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    s největší pravděpodobností to vyřeší instalace OS Windows XP servicepack 1 a novější (tzn. klidně servicepack 2). Pokud máš hodně starej počítač, by to nemusel umět ani bios, pak by pomohl update biosu - je li novější, nebo update celého počítače :-(, to se ale týká počítačů úrovní někde kolem pentia II/III.
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    V XP SP1 nebo bez SP se to resilo nejakym zapisem do registru ktere zpristupnilo tusim 48-mi bitove adresovani. Jde to tusim i na W2000. Ale kdyz ani nenapises co mas za OS a co treba za HW tak je to tezke.

    Pro správnou funkci podpory 48bitového adresování LBA jednotek disků ATAPI musí být splněny následující podmínky: • Jedná se o počítač se systémem BIOS (Basic Input/Output System), který je kompatibilní s 48bitovým adresováním LBA.
    • Počítač obsahuje pevný disk, který má kapacitu vyšší než 137 GB (gigabajtů).
    • V registru systému Windows je nutné podporu povolit. Přidejte nebo změňte hodnotu registru EnableBigLba na hodnotu 1:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\atapi\Parameters
    Povolení podpory 48bitového adresování LBA velkých disků v registru: 1. Spusťte Editor registru (Regedt32.exe).
    2. Vyhledejte následující klíč registru a klepněte na něj:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Atapi\Parameters
    3. V nabídce Úpravy klepněte na příkaz Přidat hodnotu a zadejte následující hodnotu registru:
    Název hodnoty: EnableBigLba
    Datový typ: REG_DWORD
    Údaj hodnoty: 0x1
    4. Ukončete Editor registru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Problematikou 48bitLBA se zabývají tyto stránky: http://www.48bitlba.com/
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    hl.hl: V XP bez servicepacku to nerozchodis vubec. A se servicepackem jedničkou to už jde samo bez zásahu do registru. To co popisuješ platí pro Win2000 s instalovaným servicepackem 3.
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    hl.hl: V XP bez servicepacku to nerozchodis vubec. A se servicepackem jedničkou to už jde samo bez zásahu do registru. To co popisuješ platí pro Win2000 s instalovaným servicepackem 3.
    Matyáš
    S tim, ze bez SP na XP to nejde mas pravdu. To jsem spletl. Ale ze ma SP1 automaticky zapnuto EnableBigLba neni uplne pravda. Sam jsem to na nekterych XP musel rucne nastavit. Mozna to zaviselo na tom, zda byly XP instalovany rovnou s SP1 nebo zda byl udelan prechod na SP1 z puvodnich XP bez SP.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    nevim - instaloval jsem různý winy (s integrovanym SP1 i bez, CZ i EN) a nikdy jsem to nemusel řešit, po případný instalaci SP1 to vždy jelo. V současnejch svejch windowsech tendle klíč v registrech nemám, systémovej disk mám menší než 137GB a na další (větší) disky přístup mam. Na těch stránkách, co tady postnul r34ktor to taky zmiňujou jen u win2000. Nicméně u MS nejde vyloučit nic :-) Možná to nefunguje automaticky u desek s biosem bez lba48?
    Matyáš
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 23-04-2008 v 22:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Tak na Microsoftu se zminujou, ze to jde zapnout i na neSP XP s poznamkou "pro testovaci ucely". Nevim co se tim rozumi, ale je mozne, ze to i na nich skutecne chodi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    761

    Ak nie je problem priamo v disku (konficuracii jumperov), tak sa tiez priklanam k instale SP1/SP2 teda ak fakt nie su nainstalovane (boze ako niekto moze bez SP pouzivat XP )
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od pegy Zobrazit příspěvek
    boze ako niekto moze bez SP pouzivat XP
    To mě taky hned napadlo. Ovšem tazatel mám zatím nezdělil, jaký OS se vlastně snaží nainstalovat (používá), takže se pohybujeme pouze v rovině spekulací.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    25

    Mám win xp home editor.Asi máte pravdu s tím sp zatím nemám internet a nebyla možnost jej stáhnout.Pokusím se ho někde sehnat a pak dám vědět.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    25

    Dobrý den.Stáhl sem sp2 a sp3 (sp1 sem nikde nenašel) nainstoval sem je,ale hdd májí pořád stejně malou velikost...nemáte prosím nějakou radu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Napis nam jakou mas sestavu (hlavne základní desku), mozna pomuze update biosu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    pravděpodobně došlo k tomu, že jsi při instalaci vytvořil partition pouze na viditelné části disku. Koukni se do správy počítače (nebo jak to je česky, computer managment anglicky, v ovládacích panelech, nástroje pro správu) a najdi tam správu disků. V ní pravděpodobně uvidíš, že tam máš alokovanejch z disku 120GB a dalších cca 180GB (disk je vždycky o něco menší, než jakou inzeruje kapacitu - marketing :-O) - z toho zbývajícího místa si můžeš udělat druhej disk, popř. pomocí některejch nástrojů (např. partition magic) zvětšit stávající systémovou partition na celej disk (ale před tím radím radši zazálohovat důležitá data).
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. GTA IV-menší problém s diskem
    Od Matherdet v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 28-11-2012, 23:21
  2. Menší repro pro rodiče
    Od Jandaskunk v sekci Audio
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 05-12-2009, 13:03
  3. Menší upgrade
    Od dzandra v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 11-06-2009, 11:38
  4. Visty, menší problém
    Od kokinka v sekci OS Windows
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 17-12-2008, 16:10
  5. Menší upgrade
    Od Noel82 v sekci PC - archiv
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 17-06-2007, 23:59