Doporučte prosím CPU k daným komponentám
Zdravím Vás.Potřebuji vybrat vhodné CPU ( socket AM2 ) ke GK GeForce 9600GT, 3GB RAM....zbytek už je snad celkem zanedbatelný.Díky
Více méně to ani není otázka peněz...ale aby to bylo rozumné, myslím, že bych mohl uvolnit finance v rozmezí 2.-3.tisíce.
Pokud planujes taktovat, tak jednoznacen ax2 Black Edition 5000+,, pokud neplanujes taktovat tak ax2 6000+ resp 6400+ pokud ses ochoten si jeste priplat. Mozna ti bude nekdo doporucovat phenoma, ale dle meho nazoru co se tyce pomeru cena/vykon/spotreba na tom nejsou zrovna nejlip.
btw: mas nejakej specialni duvod proc chces amd? Pac v teto cenove hladine se daj sehnat velice zajimave intel cpu...
btw: mas nejakej specialni duvod proc chces amd? Pac v teto cenove hladine se daj sehnat velice zajimave intel cpu...
vzal bych byt tebou X2 5000+ black edition a nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] coz je novy x2 5400+ a nebo trijadro X3 8650 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
//s tou nevhodnosti Phenomu to neni tak uplne pravda /vykon je v prumernem celku srovnatelny s konkurenci, nekde dokonce i lepsi!/, ale myslim, ze 4-jadro v AM2 desce by nebylo to prave orechove. Nejvhodnejsi pomerem cena a vykon disponuje 5000+ Black Editon, za 1750kč máš stroj, který dostaneš na 3GHz ani nemrkneš :), jen k nemu nezapomen dokoupit chladic!Dodava se totiz bez BOXu
//s tou nevhodnosti Phenomu to neni tak uplne pravda /vykon je v prumernem celku srovnatelny s konkurenci, nekde dokonce i lepsi!/, ale myslim, ze 4-jadro v AM2 desce by nebylo to prave orechove. Nejvhodnejsi pomerem cena a vykon disponuje 5000+ Black Editon, za 1750kč máš stroj, který dostaneš na 3GHz ani nemrkneš :), jen k nemu nezapomen dokoupit chladic!Dodava se totiz bez BOXu
ber Athlon X2 5000+ Black Edition, podle mě se z jejich stáje imho nic moc jinýho nevyplatí(pak snad jen athlon LE 1620 za 800,-, ale to je jinej případ)
A nebo tu ještě mám rok starý AMD A64 X2 4200+EE ( 2,2Ghz ).Myslíte, že by mělo cenu jej přetaktovat bez nutnosti, abych si tedy k mé sestavě musel kupovat nové CPU?
Imho by mohl stačit osvědčený Freezer, jestli chceš něco lepšího (když už jsi ušetřil na tom CPU), mrkni třaba na Noctuu NH-U12P nebo Scythe Ninja.
Tak jsem mrknul do Biosu...je tam vše, co by mělo být ( řekněme pro základ ) úspěšného taktování CPU.A také jsem tam objevil jakousi položku, přesně si nevzpomenu, ale bylo to něco jako: automatické inteligentní přetaktování.Máte s tím někdo zkušenosti?
Nemáte tedy někdo zkušenosti s automatickým přetaktováním u desek Asus?Znamená to, že deska si sama nastaví ( podle potřeby ) napětí, FSB a pod.?
S automatickým přetaktováním je obecně víc problémů než užitku.. Většinou fungují spolehlivě jen ty nejnižší profily (cca 5-10% přetaktování), které na výkonu stejně těžko poznáš. Takže když taktovat, raději ručně stručně :)
Ještě, než přejdu k taktování, procházím si manuál desky...a narazil jsem na jednu, pro mne tedy, dosti podstatnou věc.U starších desek při špatném nastavení člověk musel vlézti do case a vyresetovat pomocí jumperu bios.U mé desky se ale píše, že pro vynulování nastavení týkající se overclocku, stačí pouze vypnout a znovu zapnot pécéčko.Je to takzvané C.P.R. ( CPU parameter recall ).Máte s tím někdo zkušenosti?Skutečně to funguje?
Jo třeba na GB P35 to funguje výborně. Několikrát sme přehnali taktování (těch 3600Mhz na E2160 lákalo) a ani jednou sme nemuseli resetovat bios ručně, zvládl to sám :)
Nemusíš sa obávať, to C.P.R. funguje u Asusu bezchybne. Sám s tým mám na podobnej doske dobré skúsenosti. Proste to s OC preženieš a doska po následnom reštarte nastaví bios do defaultu.
OC je dobry napad, ale myslim, ze za tych par korun co das za 5000+ BE a chladic Frezera 64 , dostanes do ruk dobru masinu, ktorej pretaktovanie je jedna basen a 3 GHz su bezproblemove... Mozes skusit pretocit aj tento CPU, ale myslim, ze nad 2.5-2.6 GHz sa nedostanes, aj ked je pravda, ze pre hry to staci ;)
cite:...Mozes skusit pretocit aj tento CPU, ale myslim, ze nad 2.5-2.6 GH...
jinými slovy, za 1700,- Kč dostaneš v ideálním případě (nebudou-li brzdit RAM, disk atd... tzn. tak max pro počítání prime, ne však pro reálný aplikace) dostaneš 15%-20% výkonu, v reálu teda tak něco přes deset.
Nechceš si ty peníze schovat na nějakej výhodnější upgrade?
Matyáš
btw: tuším že mě (pro bráchu) se poved na 2.8 (vejš sem ani nezkoušel jít, brácha potřeboval kanclkomp, tak jsem jen zkusil, jestli půjde na 2.8 a šel :-)) - takže nejdřív ho zkus přetočit a pak přemejšlej dál...
jinými slovy, za 1700,- Kč dostaneš v ideálním případě (nebudou-li brzdit RAM, disk atd... tzn. tak max pro počítání prime, ne však pro reálný aplikace) dostaneš 15%-20% výkonu, v reálu teda tak něco přes deset.
Matyáš
btw: tuším že mě (pro bráchu) se poved na 2.8 (vejš sem ani nezkoušel jít, brácha potřeboval kanclkomp, tak jsem jen zkusil, jestli půjde na 2.8 a šel :-)) - takže nejdřív ho zkus přetočit a pak přemejšlej dál...
[QUOTE=Logout;117501]cite:...Mozes skusit pretocit aj tento CPU, ale myslim, ze nad 2.5-2.6 GH...
Matyáš
btw: tuším že mě (pro bráchu) se poved na 2.8 (vejš sem ani nezkoušel jít, brácha potřeboval kanclkomp, tak jsem jen zkusil, jestli půjde na 2.8 a šel :-)) - takže nejdřív ho zkus přetočit a pak přemejšlej dál...[/QUOTE]
No je moznost tie peniaze odlozit a spravit nasledne update na nejaku X3/X4/Intel, ale ta X2 BE 5000+ by mohla byt celkom slusna volba za malo penazi...
Matyáš
btw: tuším že mě (pro bráchu) se poved na 2.8 (vejš sem ani nezkoušel jít, brácha potřeboval kanclkomp, tak jsem jen zkusil, jestli půjde na 2.8 a šel :-)) - takže nejdřív ho zkus přetočit a pak přemejšlej dál...[/QUOTE]
No je moznost tie peniaze odlozit a spravit nasledne update na nejaku X3/X4/Intel, ale ta X2 BE 5000+ by mohla byt celkom slusna volba za malo penazi...
Já bych 4200+ za 5000+BE neměnil. Ta investice se podle mě nevyplatí, navíc 4200+ po mírném taktování stačí na veškerou domácí multimediální zátěž (2600Mhz by mohl dát, deska je slušná a chladič máš v plánu koupit)
pegy: já netvrdím, že ten BlackEdition není dobrej procesor za slušnou cenu. Jen si myslím (totéž co speedsnail) - že takovýdle upgrade za ty prachy nestojí. Pokud upgrade není nejméně 100% (nebo se alepsoň k tý hodnotě neblíží, opravdu minimální hranice je IMHO 50%) a člověk není profesionál, kterej u toho počítače sedí denodenně, tak je zbytečnej - člověk si pustí pět benchmarků, chvilku se rozplývá že je to o 12,3455457% rychlejší, chvíli pracuje a už o těch tisících, co do toho nalil neví....
Mám doma C2D na 3.4 a pentium mobile 1.7 v ntb - a nebejt zoufalýho disku v ntb, tak ten rozdíl moc nepoznam (jen ta neustále blikající kontrolka hdd trochu vadí, kolik že stojej rychlý 7200 disky?) - a to je
to (teoreticky :-)) víc než 4x rychlejší procesor. (A to nedělám úplně jednoduchý věci - pravda na tom
NTB nehraju, ale zas kompiluju poměrně rozsáhlý projekty)
Podle mě se za tudle sestavu (přetočenou na 2.6) vyplatí vyměnit až 3(4) jádro (pokud bude k využití) tak někde kolem 3.5Ghz (efektivně, u procesorů s vyšším IPC úměrně více). Měnit 2.6 za 3.0 IMHO nemá smysl.
(uvažuju přetočení, to dneska zvládne i vopice :-))
Mám doma C2D na 3.4 a pentium mobile 1.7 v ntb - a nebejt zoufalýho disku v ntb, tak ten rozdíl moc nepoznam (jen ta neustále blikající kontrolka hdd trochu vadí, kolik že stojej rychlý 7200 disky?) - a to je
to (teoreticky :-)) víc než 4x rychlejší procesor. (A to nedělám úplně jednoduchý věci - pravda na tom
NTB nehraju, ale zas kompiluju poměrně rozsáhlý projekty)
Podle mě se za tudle sestavu (přetočenou na 2.6) vyplatí vyměnit až 3(4) jádro (pokud bude k využití) tak někde kolem 3.5Ghz (efektivně, u procesorů s vyšším IPC úměrně více). Měnit 2.6 za 3.0 IMHO nemá smysl.
(uvažuju přetočení, to dneska zvládne i vopice :-))
[QUOTE=Logout;117937]...[/QUOTE]
Samozrejme s tym plne suhlasim, Potom som to nakoniec o 2 prispevky hore napisal, Ja som len tvrdil, ze ak chce vykone CPU za malo penazi a ze nema ine prostriedky, tak moze do toho smelo ist, ano po nataktovani si z aktualnym CPU bohate vystaci a je sveta pravda, ze najviac v PC zdrzuje pomaly HDD alebo malo RAM ;)
Samozrejme s tym plne suhlasim, Potom som to nakoniec o 2 prispevky hore napisal, Ja som len tvrdil, ze ak chce vykone CPU za malo penazi a ze nema ine prostriedky, tak moze do toho smelo ist, ano po nataktovani si z aktualnym CPU bohate vystaci a je sveta pravda, ze najviac v PC zdrzuje pomaly HDD alebo malo RAM ;)
Díky chlapi...po přečtení všech Vašich postřehů a názorů jsem došel také k názoru, že nemá cenu měnit můj dosavadní procesor.Ale koupím mu lepší chlazení ( pro případný OC ).Tak vybírám a ,,zalíbil,, se mi tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] .Co vy na to?
O tomhle chladiči uvažuju taky (k procesoru AMD A64 X2 4200+ EE, Gigabyte MA69G-S3H, boxovanej je zatim sice tichej, ale tenhle AC by měl být ještě tišší), ale na CzC celkem strašej s tim, že na AM2 sice jde nasadit, ale může poškodit patici... Někdo to má bez problému, někomu to ruplo..tak nevim nevim...
BTW: Na CzC o neceou [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]...
BTW: Na CzC o neceou [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]...
to se tykalo ovsem starych verzi v pcoatich AM2 socketu, klidne freezer kup, taky se na nej chystam!
Jestli už je to bez problému, tak bych do něj šel taky...Ale byl bych fakt nerad, kdyby mi chladič nejdřív zničil rámeček na desce a pak při cestě k povrchu zemskému vzal ještě TV kartu a grafiku...