reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mrzne pc

hl.hl (1387)|20.5.2008 20:45
Asi je na case tuto nikam nevedouci diskuzi uzavrit. Sice nevim kde se bere presvedceni, ze si laik nemuze v PC vymenit pamet, ale budiz (baterku si v aute preci taky mohu vymenit a spoustu dalsich veci).

Na konec bych jeste podotkl, ze jsem nikdy zadnou takovouto pamet nevlastnil a kdyby ano, tak bych ji reklamoval. Ne jako nefunkcni, ale jako prodanou s nekompletni informaci ze v rezimu 6400 proste v defaultu nebezi.
r34ktor (7477)|20.5.2008 20:50
[QUOTE=hl.hl;124143]Asi je na case tuto nikam nevedouci diskuzi uzavrit.[/QUOTE]
Souhlasím.

[QUOTE=hl.hl;124143]Sice nevim kde se bere presvedceni, ze si laik nemuze v PC vymenit pamet, ale budiz (baterku si v aute preci taky mohu vymenit a spoustu dalsich veci).
[/QUOTE]
Pokud laik neví o co se jedná, tak by do toho neměl zasahovat, pokud ví, tak už to není laik. ;)
NeboztikPepan (12)|20.5.2008 21:35
[QUOTE=r34ktor;124147]Souhlasím.


Pokud laik neví o co se jedná, tak by do toho neměl zasahovat, pokud ví, tak už to není laik. ;)[/QUOTE]

No neni laik jako laik a take kdyz si normalni ridic dokaze vymenit kolo, zarovku, pojistku, tak i normalni uzivatel muze vymenit pamet v PC. Ale k tomu aby ji spravne nestandartne nastavil uz musi byt docela odbornik.
r34ktor (7477)|20.5.2008 21:43
[QUOTE=NeboztikPepan;124183]normalni uzivatel muze vymenit pamet v PC. Ale k tomu aby ji spravne nestandartne nastavil uz musi byt docela odbornik.[/QUOTE]
Instalace HW je komplexní činnost. Takže nastavení, popř. instalace obslužného SW, k tomu nutně patří.
Pavel Boček (4169)|21.5.2008 14:17
[QUOTE=r34ktor;124061]Chápu co máte na mysli, ale podle mě to problém není. Zákazník si defakto připlácí za speciální vlastnost (výrobce garantuje běh s nižším časováním za určitých podmínek), ale ve standardu běží dle specifikace (řada levných desek např. nepodporuje změnu napájení; aby se dalo nastavení pamětí v BIOSu změnit, tak se PC musí vůbec rozběhnout a paměti na 800 CL5 při 1.8V asi holt stabilně nejedou, takže to výrobce nemohl vložit do SPD).[/QUOTE]

Ano, ale pak mají prodávány s označením, na kterém fungují standardně a s dodatečnou informací, že mohou běžet tak a tak. Pokud to na 800 MHz CL4 nefunguje při standardních parametrech, tak se hádejte jak chcete, ale nejsou to paměti DDR2-800 CL4. Nastavování dalších parametrů už je pak vlastně overclocking (ač od výrobce). [SIZE="1"]Vůbec ale nechápu, proč v SPD konečně není i informace o zvýšeném napětí :angry).[/SIZE]

Obyčejné paměti DDR2-800 se přece také dají přetaktovat někam na 1000 MHz CL5, ale prodávány jsou jako 800 MHz CL5. Čili výrobce může uvést nějaké hodnoty, kterých je možné (nebo by mělo být možno) dosáhnout, ale primární značení pamětí musí být takové, na če se to rozjede, když to píchnu do PC; maximálně tedy může připsat, že po speciálním nastavení to jsou modely s jiným označením. Co je někomu po nějakém datasheetu ? Uvedeno to má být minimálně na obalu nebo v návodu, když už to není v označení názvu. Tak myslím praví naše zákony.

Éra toho, kdy komponenty musel montovat odborník, je dávno pryč. Jestli mi ukážeš, kde je napsáno, že to má dělat odborník (ať od výrobce nebo prodejce, nebo dokonce v zákoně/vyhlášce), tak dobře, ale jinak mě to absolutně nezajímá a řídím se platným občanským či obchodním zákoníkem.
Styryx (351)|21.5.2008 15:03
Co se týká zmiňovaných příměrů s autem, např. výměna žárovky ve světle taky není úplně easy činnost, a u úplně nových aut to moc dobře svépomocí ani nejde, člověk který nemá speciální nářadí to nezvládne a musí to nechat udělat v servisu (nedávno jsem někde čet, že policie nemůže vyžadovat výměnu žárovky na silnici, sice musíte mít náhradní žárovku, ale nejste povinni ji na místě vyměňovat). Já jsem to sice u svýho zánovního auta zvládnul (ale na jedný straně jsem kvůli tomu musel odšroubovat asi 3 kryty a nedovedu si představit, že bych to dělal potmě s baterkou), ale nejsem zcela laik, mám slušný elektrotechnický vzdělání. Pochybuju, že skutečný laik (např. moje přítelkyně) zvládne žárovku v autě vyměnit.
A přes své ne zcela nulové znalosti v elektro oblasti, na výměnu autobaterie jsem si netroufnul, ale nechal jsem to raději na bratrovi pracujícím v autoservisu - a když jsem viděl, co všechno musel sundavat za kryty, rozšroubovávat apod. bych si na to stále asi sám netroufnul. Stejně tak, když mi odešla elektrická stahovačna okna, jsem si jí sice sehnal, ale výměnu jsem nechal na něm.
(a přesto v zákoně/vyhlášce taky neni nikde napsaný, že opravu auta lze provádět pouze v servisu, kdo tomu rozumí a zvládne to, může si to s klidem opravit doma)

S PC je to to stejné - člověk, který si sám sestaví počítač, není laik, je schopen se vyznat v označení pamětí, datasheetech atd. a pokud není, nemá se v tom co hrabat, protože v lepším případě pouze nedosáhne maximálního možného výkonu, v horším případě něco odpálí statikou nebo zapojí nějakej konektor někam, kam nepatří (většinou to ani nelze, ale "experti" to zvládnou, a občas i jsou konektory různých zařízení stejný - např. konektor USB a Firewire na desce mám zcela stejnej, liší se jenom barvou, takže si dovedu představit, že to někdo zapojí opačně; stejně tak při nasazení paměti je potřeba jí mít otočenou správným směrem, že je tam prolis, kterej neni úplně uprostřed, nějakýmu "takyodborníkovi" vůbec nemusí připadat na závadu a bude se divit, proč to tam moc dobře nejde a proč v tom tak praská).

Když opět vezmu příklad z vlastní rodiny, zrovna můj jmenovaný bratr, kterej dělá autoelektrikáře a má v tomto směru velmi slušný vzdělání, slušně rozumí zesilovačům, audiu apod., přesto ponechává všechny činnosti uvnitř bedny počítače na mně. Např. vůbec nezná rozdíl mezi DDR a DDR-2, neví, co znamená CL5 nebo CL4, co znamená PC-6400. Člověk, který je schopen si paměť vybrat podle těchhle údajů. logicky musí vědět, co znamenají, a už to není takový laik, aby nebyl schopen si najít, co a jak kde nastavit, aby to na specifikovaných údajích běželo.

Rozdíl, je myslím taky trochu v tom, že na pamětech označených 800 CL4 vám výrobce dává záruku, že na specifikovaných hodnotách při specifikovaný hodnotě napětí poběží. A pokud ne, lze to reklamovat. Pokud koupíte 800 CL5, je docela dobře možný, že po zvýšení napětí na stejnou hodnotu jako u CL4 poběží na CL4 taky, ale záruku na to nemáte a pokud na tý hodnotě nepoběží, takovou reklamaci vám nikdo neuzná.
-HoNY- (557)|21.5.2008 21:54
[quote=Pavel Boček;124371]Éra toho, kdy komponenty musel montovat odborník, je dávno pryč. Jestli mi ukážeš, kde je napsáno, že to má dělat odborník (ať od výrobce nebo prodejce, nebo dokonce v zákoně/vyhlášce), tak dobře, ale jinak mě to absolutně nezajímá a řídím se platným občanským či obchodním zákoníkem.[/quote]Je to napsáno v každém druhém manuálu a reklamačním řádu maloprodejce. Pokud chceš servisovat počítače jako živnostník, musíš být vlastníkem vyhlášky 50. Dnes je konkurence velmi tvrdá, rabaty malé a byly by sami proti sobě, kde jsou ty časy, kdy se HW prodával s 15% rabatem. Ano a také proto je dobrá vůle prodejce, že ti uzná případnou reklamci...

A ukončete OT nebo sem pošlu KEOSANA. :runaway
Pavel Boček (4169)|21.5.2008 22:03
[QUOTE=-HoNY-;124547]...[/QUOTE]

[SIZE="1"]Tak maloprodejci :D:D:D lol...hehehe...když tě vidím :D[/SIZE] Mno, manuály nečtu, rozhodně ne první strany :notsure

Ale zase vrazit paměť do slotu není těžké, obvykle k tomu obrázek bývá. Apropo, když už je to jak to je, tak by k tomu minimálně měl být návod, kde je napsáno, jak to v BIOSu nastavit. Obvykle je tam ale prd či jen napůl reklamní papírek :runaway:runaway:runaway