Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

wifi síť, 2PC

Jimmyjek (123)|29.5.2008 09:54
Ahoj. Potřeboval bych propojit dva počítače ve vzdálenosti asi 7 metrů, každý v jiné místnosti.
Síť by měla sloužit ke sdílenému přístupu do programu Medicus. Jedna se tedy o ordinaci.
Ve wifi se nevyznám, takže prosím o radu, co bude nejvhodnější zakoupit.
Druhá možnost je vést síťový kabel.
hl.hl (1387)|29.5.2008 10:14
No chtelo by to prvne vedet, jak je ten program napsany a v cem. Pokud data na hlavnim pocitaci otevira tak, ze je komplet prenasi po siti tak muze byt na wifi docela problem.
Nasel jsem stranku tvurce a tam pisou o programu ORDIN, je tam nejaky faq kde resi nastavovani files v configu a podobne veci a je tam, ze je to v PC FANDU. Sam to neznam, ale osobne tipuji ze se to stylem dotazu na data nejakyma selectama na server chovat nebude.
Proto jestli neni problem natahnout ten kabel bych doporucil toto reseni.

Vi nekdo o tom PC FANDU vice? Ja to tipuji na hoooooodne stary produkt ktery byl tak neco jako konkurence pro prvni VisualFoxpro.
Styryx (351)|29.5.2008 10:25
Záleží, co chceš propojit, a jakou potřebuješ rychlost spojení.

Wifi je obecně spíše taková "nouzovka", když nelze táhnout drát (nebo je člověk línej) anebo se často mění pozice PC (např. notebook se kerým dělám jednou u stolu a jednou v křesle atd.). Rychlost wifi je výrazně nižší než drát a je taky těžší to zabezpečit (u nedostatečně zabezpečený sítě hrozí, že se tam někdo dostane, např. v ordinaci že ti bude vytahovat data pacientů, takže v případě wifi doporučuji zabezpečení svěřit někomu, kdo tomu rozumí).

Drát je lepší, pokud se s počítačema nikam nehejbe a jsou pořád na jednom místě (a pokud je možný ho natáhnout). Rozdíl rychlosti wifi sítě 54 Mb/s oproti drátový 1Gb/s (= 1000 Mb/s) ale i oproti 100Mb/s drátu je poměrně znatelný (reálně cca 2 MB/s u wifi, cca 5-8 MB/s u 100Mbit drátu a nějakých 25-80 MB/s u 1Gbit drátu - pozor na to, že "Mb" neni to samý co "MB"!). Pokud potřebuješ propojit 2 PC, který mají oba 1 Gbit síťovky, potřebuješ jenom drát a rychlost bude v podstatě maximální možná - ale to je pouze v případě, že je skutečně potřeba propojit jenom ty 2 PC a ty už se nepřipojujou nikma jinam - pokud se připojujou ještě jinam (internet, vnitřní síť) je už lepší router nebo aspoň switch (anebo musí mít jeden z PC 2 síťovky). U drátu je výhodou 100%ní bezpečnost (toho spojení 2 PC, samozřejmě přístup např. z internetu je stále nutný zabezpečit)

Naproti tomu u wifi je potřeba router (nebo alespoň wifi switch) a navíc ještě bezdrátová síťová karta na každej počítač (a získá se taková "nouzová" síť pokud to teda nebude N.draft ale tam jsou ceny zase trochu jinde). Ale výhoda zase je, že to lze snadno rozšířit o další počítač, nebo třeba přijít s notebookem a okamžitě ject (ale ten musí mít samozřejmě taky wifi síťovku).
Logout (4018)|29.5.2008 11:35
No, pro wifi by stačily dvě wifi karty, který uměj ADHOC síť, náklady 700,-. Což se v ceně toho SW zcela určitě ztratí.
Co se týče náročnosti na sít - tak stránky tvůrce v současný době nejedou (jestli jsem našel správný odkaz :-) - neslušelo by se ho sem dát?) - nicméně jak znám doktorský počítače a jestli je to opravdu v PC Fandu, tak bude stačit i starej tokenring :-), jinými slovy ta wifi (pokud oba počítače nejsou odděleny tlustou betonovou zdí) by 100% dostačovala. Nicméně drát je samozřejmě lepší, kdyby šel natáhnout, tak doporučuju.
crasher.km (919)|29.5.2008 11:37
[QUOTE=Styryx;127233]Záleží, co chceš propojit, a jakou potřebuješ rychlost spojení.

Wifi je obecně spíše taková "nouzovka", když nelze táhnout drát (nebo je člověk línej) anebo se často mění pozice PC (např. notebook se kerým dělám jednou u stolu a jednou v křesle atd.). Rychlost wifi je výrazně nižší než drát a je taky těžší to zabezpečit (u nedostatečně zabezpečený sítě hrozí, že se tam někdo dostane, např. v ordinaci že ti bude vytahovat data pacientů, takže v případě wifi doporučuji zabezpečení svěřit někomu, kdo tomu rozumí).
[/QUOTE]

TO bych neříkal že sem línej :) spíš je lepší natáhnout si všesměrovku do sádrokartonu ,než tahat všude dráty :)
Nejlepší řešení je ,když se dělá elektrika,tak natáhnout do každé místnosti UTP, swich na záchod a AP na záchod, táhnout potom jednu všesměr na chodbu a druhou do nejpoužívanější místnosti( někdy ani není potřeba) zabezpečení .... stačí 13místný WEP a málokdo se ti tam připojí ,každopádně bych se zabezpečení nebál ...

to Jimmyjek: pokud máš možnost šikovně skovat kabel,tak veď kabel. Pokud by ale byl vidět (což by rušilo dojem),tak kup AP a wifi kartu ... 7 metrů není problém pro wifi .Sám mám v paneláku ( železný pruty ve zdech) dosah na 7 metrů s kvalita sítě je 82% :)
Té rychlosti bych se taky nebál,nebudeš tama tahat XX Gb soubory,takže wifi tě nebude nijak omezovat ... záleží kolik chceš investovat a jak moc ti záleží,jak ti budou vidět kabely.
Investice d wifi by byla asi +- 1500 , do drátu asi 50kč (+ práce)
Ještě mě napadlo ,že se rozmáhá wifi na veřejnosti,takže by jsi mohl využít WIFI i pro sdílení sítě v čekárně ;) což by pacienty potěšilo :)
Jimmyjek (123)|29.5.2008 13:54
Díky moc za rady. Stáhnul jsem si demo Medicus zde http://www.msoft.uh.cz/download.htm.
Jde jenom o to, že setra bude zapisovat ve vedlejší místnosti informace o klientech a tato data se musí přenášet do PC v ordinaci, kde
je uvidí doktorka.
PC v ordinaci je připojený na net přes USB modem. PC vedle net nepotřebuje, bude sloužit výhradně pro Medicus.
PC bude furt na jednom místě. Z toho co píšete vyplývá že je lepší kabel. Asi nebude problém ho natáhnout podél zdi. Jen jsem ještě nikdy nekrimpoval.
Program by to měl zvládnout v pohodě. Přijde mi mail s návodem.
Takže stačí jen UTP kabel, RJ-45 konektory a kleště.
Když jsem měl USB modem, tak jsem mohl i na lokální síť. Takže router není potřeba?
Na přichycení jsem našel toto http://www.onlineshops.cz/digionline/prichytky-na-kabel-2mm/. Stačí 2mm? Existuje ještě nějaká alternativa bez hřebíků?

/jinak public WIFI by se asi fakt nevyužilo:)
Styryx (351)|29.5.2008 15:34
Pokud spojuješ jenom 2 PC a internet na 2. nepotřebuješ a na tom 1. máš USB router tak skutečně stačí přímý propojení obou počítačů. Pokud jsou obě síťovky Gbit, je přímý propojení drátem to nejlevnější a zároveň nejvýkonnější řešení, a i nejbezpečnější (nejsložitější částí je případný vrtání díry do zdi). Kabel stačí mít normální přímej (teda pokud to nejsou starý síťovky, který si ještě neuměj kabel "překřížit" samy - pokud jsou to Gbit určitě to už umět budou, stačí aby to uměla jedna z nich) anebo "čistější" je vyrobit si rovnou překříženej (schema např. zde http://212.71.149.246/elektrika/Kabelaz/KabelyTP.htm). U Gbitu dát pozor aby kable byl aspoň kategorie 5e (bejvá na něm napsáno CAT5E apod.). Je často lepší nechat si to nacvaknout přímo v krámu (ale pak může bejt problém s případným protažením zdí). Schování kabelu záleží na chuti a pocitu, "nejvzhlednější" řešení je dát to do malých elektroinstalačních lišt (to jsem měl dřív doma), nebo pokud jsou lišty u podlah, to schovat za ně (což jsem dělal teď, když jsem dělal nový podlahy a dělal rozvod UTP a koaxů, a zásuvky na zeď), nebo třeba jenom položit ke zdi pod koberec apod.

Samozřejmě, 2 wifi síťovky v ADHOC by fungovaly stejně, taky v tomhle případě skutečně není potřeba router.
Logout (4018)|29.5.2008 16:31
doporučil bych koupit spíš kategorii 6, když už to kupuješ (jistější gigabit a výhledově i 10GBit a rozdíl ceny neni tekovej). Pokud potřebuješ 7m (takže spíš tak 8-9, by šlo s počítačema hejbat) tak se dá hotovej kabel koupit skoro v každym PC obchodě (jednodušší a levnější než kupovat kleště). Při protahování zdí doporučuju konektor např. oblepit lepicí páskou, aby se nepoškodil. A sehnat si dostatečně dlouhej vrták, ze dvou stran se trefuje špatně.
Připojení k internetu půjde bez problémů z toho připojenýho počítače, pokud mají oba winXP, tak pomocí sdíleného připojení k internetu může jít i na druhym PC. Jelikož s USB modemem jsou občas problémy (např. musí se vytáčet, nemá FW atd...) tak by ale koupě levného ADSL modemu/routeru sice není
vůbec nutné, na druhou stranu by to nebyly vyhozený peníze.
crasher.km (919)|29.5.2008 16:38
ten konektor není zas tak velkej ,takže kup 10m UTPčka ,zalep konektory,ať se tam nedostane špina a protáhni :) drát je otázka cca 5Okč , kleště stojí kolem 250kč,takže nemá cenu si jej dělat sám ;)
Jimmyjek (123)|31.5.2008 14:04
ok. Koupim asi jen 100Mb kabel, síťovky nejspíš 1Gb podporují, ale tam to není fakt potřeba.
Objednám a pustim se do toho.