reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozebírání CRT a bezpečnost

Millisx (131)|28.8.2008 19:59
2challenger_ii: A mas k tomu i nejaky afgument? Ja si predevsim na nic nehraju, jen v diskusi projevuju svuj nazor a narozdil od ostatnich,ja spis ty lidinod RIP odrazuju. Vsechny vase teorie jsou fajn,ale ja se konkretne bavim presne o tom, co logout pise v PS. Kdyz odpojis monitor od elektricke site, nastane nejaky stav...a zmacknutim vypinace ten stav nijak nezmenis a vubec nic se najednou nevybije..jelikoz myslim, ze si jen nerozumime, doma nakreslim prikladne schema. Co tvrdim je, ze zapnutim spinace u monitoru vytazeneho ze zasuvky se elektricky nestane vubec nic.
Millisx (131)|28.8.2008 20:09
Tak mi ale uniknul ten filtracni kondenzator...sice by nemel byt tam, kde ho nakreslil Pavel Bocek, mel by byt az za vypinacem, ale vybit se to muze jedine pres nej...v tom pripade bych uplnou pravdu nemel;)
Millisx (131)|28.8.2008 20:17
Sorry,na mobilu mi nejde edit, k challenger...diskuse jsou k diskutovani, i kdybych nakrasne pravdu nemel, rad se tady necham poucit, myslim, ze kdo opravdu nevi nic, do monitoru prece nepoleze, to by mohl byt kruty hazard.
Challenger_ii (192)|28.8.2008 20:46
Nepředjímám, že si na něco hraješ, jen se dívej na své příspěvky jako někdo jiný, třeba ten, co ví je že "elektrika kope". Já, když jsem to četl, jsem měl dojem, že pán bůh přepsal fyzikální zákony. Byť čistě polemicky, laika by to přesvědčilo o tom, že se přece nemůže nic stát a tohoto dojmu jsem nabyl i já. Ne, nejsem laik, spíše profesionál a proto vím, jak někteří lidé dokáží být hloupě naivní. Navíc argumenty, že jsou CRT napájeny i jinak (myšleno klasickou transformací na příslušná prac. napětí), mě rozesmálo. Naposledy bylo toto zapojení použito někde v roce 90 min. století a to ještě u nějakých bezejmenných značek a pochybuji, že by někdo něco takového ještě vlastnil. Jinak byly ve všech spínané zdroje. Proto jsem napsal, že má Pavel pravdu, i když zjednodušeně. Jak posléze popsal zapojení napájecích obvodů, vidím, že opět nezklamal. Ví o čem píše a přemýšlí o tom, co napsat, aby to bylo srozumitelné, ale také se zakládalo na skutečnostech a ne jen z nějaké úvahy typu „myslím, že…“. Je to už jasné, Proč?
Logout (4018)|28.8.2008 21:41
No, jak Teď koukám na to schéma co sem dal PB, tak tak to IMHO zapojený nemůže bejt. Protože přes kondenzátor normálně střídavej proud proleze, ne? Takže by monitor byl puštěnej furt, ne? Není ten kondenzátor náhodou zapojenej až za vypínačem, aby vyhlazoval napětí, který jde ze sítě? Nějak mi pořád uniká logika, proč by měl bejt zapojenej takhle. Ale žádnej muj CRT už mi tady neleží, bych to zkontroloval....

chalenger: Hele, klid. IMHO jedinej, kdo tu nabádá k nebezpečnej věcem je PB, kterej tvrdí, že se kondenzátory určitě vybijou. Milisx tvrdí že ne a že teda je stejně třeba dát pozor - naprosto IMHO korektně (mít jinej názor snad neni trestný) a narozdíl od jinejch (nemyslim Pavla Bočka :-)) bez emocí a slušně.

PS: Zatím tu nevidím jedinej důkaz, kterej by podporoval jeho teorii, mimo ono schéma, který je IMHO velmi pochybný
PPS: No aspoň v tomdle monitoru je ten kondenzátor zapojenej trochu jinak - a rozhodně se stlačením vypínače nevybije (schéma sanyo monitoru 20Ez) - viz vpravo vertikálně cca uprostřed. http://www.jrok.com/schem/20ez.pdf
Pavel Boček (4169)|28.8.2008 22:01
[QUOTE=Logout;156346]...[/QUOTE]

No je to samozřejmě hodně zjednodušené, on v reálu tam je usměrňovač (nějaký typ Gretzova můstku), ale kde je přesně vypínač ti neřeknu, on je totiž na druhé straně PCB proti konektoru a to PCB je trochu složitější :) Ale experimentální ověření dává za pravdu tomu, že náboj po zapnutí naprázdno zmizí, takže ten vstupní kondenzátor bude mít hodně do činění se spínačem. To samé dělají např. moje reproduktory Genius, které po vytažení ze zásuvky a zapnutí zapraskají a na chvíli se rozsvítí LEDka. Mám je zrovna rozdělané a PCB je jednodušší, tak bych mohl udělat schéma tady, kdyby byl zájem, ale tohle už se dost liší, není v nich spínaný zdroj, jen trafo, nějaká filtrace a jeden integrovaný obvod (v tomhle se nevyznám, takže tuhle část dávat na schéma nebudu).

Ale co se nebezpečnosti týče - jak jsem řekl, IMHO stačí to spojit, kdo chce může ještě pár minut počkat. Stejně tam není dostatečný náboj na to, aby to bylo nějak moc nebezpečné...navíc jestli mě paměť neklame, i opravář CRT TV vedle ve vlákně říkal, jak do toho normálně hrabe a nic se mu nestalo :) Navíc často se diagnostika dělá v chodu, takže když je člověk alespoň trochu opatrný (má třeba rukavice), tak si nemůže nic udělat. Kdo se zase bojí tam šahnout, tak ať to hodí do sběrného dvora a jde si koupit nový :notsure Ale s tímhle přístupem by toho opraváří možná moc neopravili :p
Challenger_ii (192)|28.8.2008 22:26
[QUOTE=Logout;156346]No, jak Teď koukám na to schéma co sem dal PB, tak tak to IMHO zapojený nemůže bejt. Protože přes kondenzátor normálně střídavej proud proleze, ne? Takže by monitor byl puštěnej furt, ne? Není ten kondenzátor náhodou zapojenej až za vypínačem, aby vyhlazoval napětí, který jde ze sítě? Nějak mi pořád uniká logika, proč by měl bejt zapojenej takhle. Ale žádnej muj CRT už mi tady neleží, bych to zkontroloval....

chalenger: Hele, klid. IMHO jedinej, kdo tu nabádá k nebezpečnej věcem je PB, kterej tvrdí, že se kondenzátory určitě vybijou. Milisx tvrdí že ne a že teda je stejně třeba dát pozor - naprosto IMHO korektně (mít jinej názor snad neni trestný) a narozdíl od jinejch (nemyslim Pavla Bočka :-)) bez emocí a slušně.

PS: Zatím tu nevidím jedinej důkaz, kterej by podporoval jeho teorii, mimo ono schéma, který je IMHO velmi pochybný
PPS: No aspoň v tomdle monitoru je ten kondenzátor zapojenej trochu jinak - a rozhodně se stlačením vypínače nevybije (schéma sanyo monitoru 20Ez) - viz vpravo vertikálně cca uprostřed. http://www.jrok.com/schem/20ez.pdf[/QUOTE]

Já jsem v klidu, jen číst to tu nějaká lama, tak je za chvíli nabitej jako kondenzátor! Ještě že to nečte Nikola Tesla nebo Prokop Diviš - ten by se divil. Ale dobrý na tom je to, že nechcete zemřít hloupí :-)
Millisx (131)|28.8.2008 22:36
[QUOTE=Challenger_ii;156333]Nepředjímám, že si na něco hraješ, jen se dívej na své příspěvky jako někdo jiný, třeba ten, co ví je že "elektrika kope". Já, když jsem to četl, jsem měl dojem, že pán bůh přepsal fyzikální zákony. Byť čistě polemicky, laika by to přesvědčilo o tom, že se přece nemůže nic stát a tohoto dojmu jsem nabyl i já. Ne, nejsem laik, spíše profesionál a proto vím, jak někteří lidé dokáží být hloupě naivní. Navíc argumenty, že jsou CRT napájeny i jinak (myšleno klasickou transformací na příslušná prac. napětí), mě rozesmálo. Naposledy bylo toto zapojení použito někde v roce 90 min. století a to ještě u nějakých bezejmenných značek a pochybuji, že by někdo něco takového ještě vlastnil. Jinak byly ve všech spínané zdroje. Proto jsem napsal, že má Pavel pravdu, i když zjednodušeně. Jak posléze popsal zapojení napájecích obvodů, vidím, že opět nezklamal. Ví o čem píše a přemýšlí o tom, co napsat, aby to bylo srozumitelné, ale také se zakládalo na skutečnostech a ne jen z nějaké úvahy typu „myslím, že…“. Je to už jasné, Proč?[/QUOTE]

Člověče, ty jsi úplně mimo... Když teda nepředjímáš, že si na něco hraju, jak mám chápat tady tu větu:"Nehraj si tu na speca od elektra, když u toho ani nepřemýšlíš!!!"....prosímtě přečti si tu diskuzi.... PB tvrdí, že zapnutím vypínače vypnutého monitoru se vybije veškerá energie v elektronice a monitor je pak bezpečný... já tvrdím, že zmáčknutím vypínače vypojeného monitoru se vybije prd a monitor je nebezečný stále. Tak prosímtě, žádám tě o argument(jelikož jsi zatím žádný neuvedl a jen vykřikuješ do tmy a hodnotíš ostatní právě podle tvého názoru, že "si myslíš, že takhle je to správně") , čekám na něj, když si teda troufáš hodnotit ostatní.... V čem je můj názor nebezpečnější a více nabádající k úrezu el. proudem, než ten od PB, když já tvrdím, že popsaný postup "nevede" k tomu, aby monitor byl bezpečný hmm??

To PB. My si stále nerozumíme. Já nezpochybňuju to, co zde píšeš, jen ty tvrdíš, že zmáčknutím vypínače se vše vybije, já tvrdím, že nikoliv (neberu teď v úvahu onen filtrační kondenzátor, o kterém fakt nevím, jak se na vstupu chová při vypojené zástrčce a jak je pak zapojen).
Prostě když vezmu v úvahu stav ihned po vytažení ze sítě a vzápětí po zmáčknutí vyínače, je stejný, nebo téměř stejný. Pochopte to, že i kdyby se náboj různě vybíjel dle toho, co popisujete a byl to nevyvratitelný fakt, tak prostě sepnutím vypínače nesepnete žádný obvod, aby mohlo dojít k vybití náboje či jiným jevům, vždyť celý obvod končí na nespojených vidlicích zástrčky.
Logout (4018)|28.8.2008 22:47
pavel: Máš experimentálně ověřený, že u jednoho typu monitoru to pak nekopne. A tak se může do všech monitorů šahat - on je (snad) člověk dost odizolovanej.... Neřikam, že se na monitor po vypnutí nesmí tejden šahat, ale ať to dělá člověk, kterej to umí a rozumí tomu.
Já taky hrabu do počítače za chodu, ale v životě bych to nikomu neradil.... Radit todle na fóru je zvrhlost.

Tady je další schéma (televize) - jednoznačně tu vypínač nepřeklenuje žádnej kondenzátor:
http://master.elant.cz/Schema%20TV/Tesla/c332_ovladani.gif
Nebo tady - opět je vypínač před vším ostatním....
http://www.kellerstudio.de/repairfaq/sam/mon1ps.gif
Neřikam, že to nemůže bejt jinak, ale rozhodně není pravidlem, že to něco rozpojí. Takže radit zmáčkni tlačítko a ono se to vybije je IMHO dost nezodpovědný....
Millisx (131)|28.8.2008 22:51
2logout: svatá pravda, díky. Dle schéma č 1. se veškeré děje v monitoru dějí nezávisle na sepnutém nebo nesepnutém vypínači. Jinými slovy, když vytáhneš monitor ze sítě a sepneš vypínač, NEZAPOJÍŠ žádný další obod na to, aby ovlivnil to, co se v tu chvíli v monitoru děje.
Pavel Boček (4169)|28.8.2008 22:54
[QUOTE=Millisx;156370]To PB. My si stále nerozumíme. Já nezpochybňuju to, co zde píšeš, jen ty tvrdíš, že zmáčknutím vypínače se vše vybije, já tvrdím, že nikoliv (neberu teď v úvahu onen filtrační kondenzátor, o kterém fakt nevím, jak se na vstupu chová, či jak je zapojen).
Prostě když vezmu v úvahu stav ihned po vytažení ze sítě a vzápětí po zmáčknutí vyínače, je stejný, nebo téměř stejný. Pochopte to, že i kdyby se náboj různě vybíjel dle toho, co popisujete a byl to nevyvratitelný fakt, tak prostě sepnutím vypínače nesepnete žádný obvod, aby mohlo dojít k vybití náboje či jiným jevům, vždyť celý obvod končí na nespojených vidlicích zástrčky.[/QUOTE]

Já ti rozumím. A snažím se říct, že dle mých zkušeností to tak opravdu je - vždycky, když jsem monitor vytrhnutý ze sítě sepnul anebo ho nechal pár minut tak, tak se my nic hrabáním se na PCB nestalo. Když jsem ho jednou nesepnul a hned hrabal na spoj, dostal jsem šlehu.

A pak se snažím říct, že ať se vezme ten náboj kdekoliv, tak ano, on by proud normálně skončil na druhé půlce vidlice, ale když je náboj malý, tak se prostě v obvodu změní na teplo (myslím, že hlavně na vlákně elektronky) nebo třeba transformuje na menší napětí, kde ho vezmou menší kondenzátory a tak nemůžeš dostat pecku, když ta něco spojíš.

Druhá věc je, že možná je stejně tak důležité jako náboj změnit v obvodu na teplo i to, že prostě jen vyrovnáš potenciály na obou vidlicích. Pokud jsou totiž vyrovnané, žádný proud nepoteče, spojíš-li něco rukou. Vycházím z toho, že jsem dostal předvčerejškem pecku, když jsem hrábl na vidlici pájky čerstvě vypojené ze sítě. Pro další takové příklady ze života si vzpomeň na středoškolskou/základoškolskou fyziku - úder blesku do země, spadený vodič vysokého napětí a pak napětí v různé vzádlenosti od něj. Tzn. pokud vyrovnáš na vidlici potenciály a jsi izolován od země, nic se ti nestane sahneš-i na ni (maxcimálně nějakou část náboje pojmeš jako kondenzátor). Mohl bych zkusit udělat experiment, kdy napřed vidlici vyzkratuji šroubovákem a pak na to sahnu :notsure Zahlásím se za 30-60 minut :thumb

Logout: nikomu neříkám, aby do toho hrabal, někdo, kdo o tom nemá ponětí, nemá v monitoru co dělat. Co by tam dělal, když neví co s tím ? Hrál si na horníka ?

Jinak je rozdíl, když se člověk uzemní - to pak nesahat. Ale jinak mi z toho všeho tady vyplývá, že jestli vyrovnáš potenciály, tak je to OK, protože pak rukou nic nespojíš a nepůjde přes tebe proud. A izolovaný jsi stejně skoro vždycky :notsure

Co na to říká opravář:)
[QUOTE=Nefro;127206]Poviem vám narovinu, šete sa mi nestalo, že by ma pokopala elektrika a to som vopchal ruky do strááááááááááááááááááááášne veľa TV a monitorov a to boli aj pod napätím. Ale dávajte si pozor, či je vypnutý sieťový vypínač. Ak nie tak ťa to pokope a poriadne. Ak je tak môžeš šahať ale nie na zdrojovú časť.[/QUOTE]

A nakonec, až budu příště (možná zítra) rozdělávat Dell, tka schválně udělám měření napětí v různých režimech a uvidíme, OK ?

__________

Jak jsem slíbil, tak tady jsou výsledky měření bedniček Genius.

Rozdíl potenciálů na jednom spoji spínače oproti zemi je 16 V. Na druhém spoji asi 0,5 V. Když bedničky vytáhnu ze zásuvky a obojí spojím, na druhém spoji je nějakých 0,6 V, zatímco na prvním spoji to poklesne na pouhou desetinu. Nevím, jaká část náboje se změnila na světlo a teplo, ale rozhodně pokles rozdíl potenciálu oproti zemi a to hodně. Stejně tak rozdíl na obou spojích. Takže je to hned mnohem bezpečnější. A u toho monitoru samozřejmě nejde jen o kondenzátory, nějakou kapacitu má i dlouhé vinutí na trafech atd.