reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezpečnostní kamery - tipy a jak postavit?

P@pi (1519)|6.6.2008 23:09
Zdravim,
asi budu vrhnut před úkol postavit bezpečnostní kamerový systém. Bohužel moje zkušenosti jsou poměrně nízké v této oblasti. Já bych vše samozřejmě řešil přes PC a MPEG4 (třeba H.264), bohužel vůbec nevím, zda je to reálné apod.

Takže budu potřebovat cca 4 - 6 kamer, možná bezdrát, možná drát (vidím to tak půl na půl). Když vidím ty ceny a rozlišení těch profi bezpečnostních, tak se mi to vůbec nelíbí. Co je poznat z rozlišení 500x500? Máte někdo zkušenost? Jak řešit ukládání? Je PC dostatečně stabilní pro nepřetržitý 24 hodinový provoz (RAID+UPS)? Jaký SW na ukládání (ideálně freeware, opensource...)? Jak poznat, že PC nenahrává, že došlo k chybě? Jaký SW na rozdělení obrazu z těchto kamer na nějakou levnou 22" (ideálně freeware, opensource...)?

Samozřejmě, jako vždy, nižší cena je velká výhoda :o.
KEOSAN (958)|7.6.2008 08:50
Asi je to lepsie prenechat profi firmam, co s tym maju skusenosti. Bezpecnost neni iba o technike, je komplexna.

Ale ked uz vlastnymi silami - tusim ukladanie by mohlo fungovat na zdielany HDD, alebo na FTP server. Vyber formatu bude asi skor na moznostiach kamery, ibaze by sa to konvertovalo pre archivaciu... Pravdu povediac tie kamery mavaju slabe rozlisenie a aj ked treba nieco pre identifikaciu, napr. ked ukazuju zabery z banky, zlodeja - tak i ked je to blizko, neni to detailne. Cize na nejaka presna identifikacia je problem. Naviac este ak sa k tomu prida horsie osvetlenie atd. Tie kamery su v podstate na to, aby bol taky hruby obraz o tom, co sa tam dialo.

Skor by clovek tam musel mat obsluhu, ktora by sa na monitor divala a nejakou kamerou s DOBRYM objektivom, by si nieco priblizila. Ale inak zo zaznamu tam toho velmi nebude. Ved sa staci pozriet, ake video sa dostane napr. z mobilu s podobnym, ci vyssim rozlisenim, kde par metrova vzdialenost uz je dost v detialoch... Zazracne zvacsovanie super kvalitnych obrazkov z kamier s malickym rozlisenim, z dialky, z odrazu z oka atd. ala CSI kriminalky, je Sci-Fi :D
pavel_p (993)|7.6.2008 09:50
Dá se to udělat přes ZoneMinder na Linuxu - http://www.zoneminder.com/, ale dekódovaní JPEG/MJPEG z IP kamere žere poměrně dost výkonu, zvlášť když nemáš modifikovanou libjpeg používající SIMD instrukce (MMX,SSE).
simpi (5)|7.6.2008 10:52
no já sem si už taky hrál s kamerovym systémem a použil jsem kameru od panasonicu. Panasonic BL-C10.
http://jplsoftware.com/cenik/new/ipkamery.asp akorát sem jí sehnal lelvnějc-myslim, že snad i za pět.

Má to pohybovej senzor a dokáže to posílat fotky na FTPko, popřípadě do mailu. Video se nahrává pomocí přiloženýho programu.
Hlavní problém s kvalitou obrazu je ten, že když si jí nastavím velkou, tak to zase nestíhá a fotky sou mázlý. je fto akt hlavně o tom vidět, cose tam děje. Ale asi bys někoho i identifikoval-pokud teda nebude pobíhat hrozně rychle :D

jinak ten přiloženej program zvládá obsluhovat i víc kamer najednou.

tu stabilitu PC řešim automatickym restartem 1x denně. Kamera zatim fotky bufferuje do paměti a pak je na to FTPko pošle, když je dostupný-to mi přijde super.

jinak kamerou dokážeš na dálku i hejbat. snad se dokáže hejbat i automaticky, ale to si nejsem jistej.

zatim mi u tý kamery nic nechybí a povedlo se mi nastavit všechno.

kdybys chtěl eště něco, tak písni. popřípadě i mailem
simpi (5)|7.6.2008 11:02
P@pi (1519)|7.6.2008 13:38
Díky za tipy.

Ten Panasonic je dost drahej :-(. Respektive, když bych měl kupovat 4 (a víc...), tak to je prostě asi moc. Zkusim se kouknout v zahraničí, jestli se nedá někde něco sehnat na ebay apod., protože ty ceny se mi tady moc nelíbí.

Já bych to ideálně viděl na 4 černobílé kamery (úspora místa na disku, nižší cena), všechny s nočním viděním (to bude zase ranec navíc....). Ale nevím jak to ukládat. Což dva 500GB diky do RAIDu nebude problém, ale jak moc musí být výkonný CPU, aby to stíhal ukládat 4*20 fps do MPEG4 (h.264, x264)? Mi přijde, že kdybych to dával do něčeho slabšího (MPEG2), tak ty disky asi prasknou....

Asi to je šílenost :D.
simpi (5)|7.6.2008 16:17
to pak dej vědět, co jsi vybral. mě eště asi bude čekat jeno kamerový řešení, tak abych se něco přiučil.

já ukládam jenom fotky. ukládam dvě do vteřiny a stačí to. vim víceméně o všem, co se tam děje.

to video mi přijde fakt hukot.

jde o to, že jestli to chceš na krám, tak počítej tak 5 hodin záznamu z každý kamery. a jestli ti před nima bude celej den pobíhat eště ten prodavač, tak to se už nezastavěj. A pokud to budeš posílat přes net jinam, tka to bude taky hezkej datovej přenos :)

To FTPko si žere takhle asi 10-20 procent procesoru. Ale hodlam to kvůli tomu dávat na linux.

jinak jeden ten panasonic je tak za 5, a wifi o něco dražší.