Mám tento problém:
Notebook (IBM ThinkPad R60e s predinstalovanými winXP sp2 + software od IBM) a PC (winXP sp2) zapojene do site pres router/switch D-Link Dl-524.
Z notebooku neni problem pingnout PC (i sdileni je bez problémů). Ale z PC notebook proste nejde pingnout. Ani kdyz vypnu win. firewall i Zone Alarm, problem pretrvava. Ve switchi problem neni, protoze pokud je propojim primo situace je stejna. Jsem si jist ze je to notebookem.
Nevím kde může být problém.
Notebook (IBM ThinkPad R60e s predinstalovanými winXP sp2 + software od IBM) a PC (winXP sp2) zapojene do site pres router/switch D-Link Dl-524.
Z notebooku neni problem pingnout PC (i sdileni je bez problémů). Ale z PC notebook proste nejde pingnout. Ani kdyz vypnu win. firewall i Zone Alarm, problem pretrvava. Ve switchi problem neni, protoze pokud je propojim primo situace je stejna. Jsem si jist ze je to notebookem.
Nevím kde může být problém.
Problém může bejt v tom, že počítač s pevně nastavenou IP z jiné podsítě (zjednodušeně první tři čísla z IP adresy se nerovnaj) než zbylé PC na ně často není schopnej pingnout.
Nebo může bejt problém s propagací NETBIOS jména počítače.
Jak jsou počítače připojeny (drát/WIFI) jaké mají počítače i router IP adresy, jsou přiděleny napevno nebo DHCP? Nejlíp sem dej to, co vypíše příkaz ipconfig/all na obou počítačích.
(dej spustit, tam napiš cmd, otevře se černý okno a tam napiš ipconfig/all, pak klikni pravym, dej mark, označ to, stiskni enter a zkopíruješ to do schránky).
Pokud jsi pingal na jednotlivé počítače pomocí NETBIOS jména (prostě toho jména, co vyplňuješ do windows v identifikace v síti a pak se ukazujou v "okolních počítačích"), tak to zkus i pomocí IP adresy.
Nebo může bejt problém s propagací NETBIOS jména počítače.
Jak jsou počítače připojeny (drát/WIFI) jaké mají počítače i router IP adresy, jsou přiděleny napevno nebo DHCP? Nejlíp sem dej to, co vypíše příkaz ipconfig/all na obou počítačích.
(dej spustit, tam napiš cmd, otevře se černý okno a tam napiš ipconfig/all, pak klikni pravym, dej mark, označ to, stiskni enter a zkopíruješ to do schránky).
Pokud jsi pingal na jednotlivé počítače pomocí NETBIOS jména (prostě toho jména, co vyplňuješ do windows v identifikace v síti a pak se ukazujou v "okolních počítačích"), tak to zkus i pomocí IP adresy.
Můžu pingnout:
Notebook sám na sebe.
Notebook PC.
PC sám sebe.
Nemůžu pingnout:
PC notebook
[code]IP config -all Notebook
Konfigurace protokolu IP systému Windows
Název hostitele . . . . . . . . . : stepan
Primární přípona DNS. . . . . . . :
Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : hybridní
Povoleno směrování IP . . . . . . : Ne
WINS Proxy povoleno . . . . . . . : Ne
Adaptér sítě Ethernet Bezdrátové připojení k síti:
Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-13-02-9B-DC-03
Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti:
Přípona DNS podle připojení . . . :
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-16-D3-27-26-79
Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ne
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 46.0.90.102
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 46.0.90.1
Servery DNS . . . . . . . . . . . : 46.0.90.1
Adaptér sítě Ethernet Hamachi:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Hamachi Network Interface
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 7A-79-05-DF-20-66
Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ano
Automatická konfigurace povolena : Ano
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 5.223.32.102
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . :
Server DHCP . . . . . . . . . . . : 5.0.0.1
Zapůjčeno . . . . . . . . . . . . : 7. června 2008 12:27:59
Zápůjčka vyprší . . . . . . . . . : 7. června 2008 12:28:29
IP config -all PC
Název hostitele . . . . . . . . . : ivca
Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : neznámý
Povoleno směrování IP . . . . . . : Ano
Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti 2:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-E0-4C-17-A9-1D
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Attansic L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-17-31-52-C9-79
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 46.0.90.101
Servery DNS . . . . . . . . . . . : 46.0.90.1[/code]
Notebook sám na sebe.
Notebook PC.
PC sám sebe.
Nemůžu pingnout:
PC notebook
[code]IP config -all Notebook
Název hostitele . . . . . . . . . : stepan
Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : hybridní
Povoleno směrování IP . . . . . . : Ne
Adaptér sítě Ethernet Bezdrátové připojení k síti:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-13-02-9B-DC-03
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-16-D3-27-26-79
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 46.0.90.102
Servery DNS . . . . . . . . . . . : 46.0.90.1
Adaptér sítě Ethernet Hamachi:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Hamachi Network Interface
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 7A-79-05-DF-20-66
Protokol DHCP povolen . . . . . . : Ano
Automatická konfigurace povolena : Ano
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 5.223.32.102
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.0.0.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . :
Server DHCP . . . . . . . . . . . : 5.0.0.1
Zapůjčeno . . . . . . . . . . . . : 7. června 2008 12:27:59
Zápůjčka vyprší . . . . . . . . . : 7. června 2008 12:28:29
IP config -all PC
Název hostitele . . . . . . . . . : ivca
Typ uzlu . . . . . . . . . . . . : neznámý
Povoleno směrování IP . . . . . . : Ano
Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti 2:
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-E0-4C-17-A9-1D
Popis . . . . . . . . . . . . . . : Attansic L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter
Fyzická Adresa. . . . . . . . . . : 00-17-31-52-C9-79
Adresa IP . . . . . . . . . . . . : 46.0.90.101
Servery DNS . . . . . . . . . . . : 46.0.90.1[/code]
A zkoušel jsi pingnout pomocí IP adres? Tzn. na PC:
ping 46.0.90.102
Co Ti vypíše (na obou kompech) příkaz
net view
?
ping 46.0.90.102
Co Ti vypíše (na obou kompech) příkaz
net view
?
Ano, ping provadim pomoci IP adres.
net view:
Notebook:
V seznamu nejsou žádné‚ položky.
PC:
Název serveru Poznámka
-------------------------------------------------------------------------------
\\IVCA
Příkaz byl úspěšně dokončen.
net view:
Notebook:
V seznamu nejsou žádné‚ položky.
PC:
Název serveru Poznámka
-------------------------------------------------------------------------------
\\IVCA
Příkaz byl úspěšně dokončen.
Nie su tam dvoje siete ? Napr. aktivna virtualna Hamachi ?
To by mohlo vysvetlovat, ze to smeruje niekde inde.
To by mohlo vysvetlovat, ze to smeruje niekde inde.
Vzhledem k tomu, že Hamachi je na NTB a neodpovídá ping z PC na NTB, tak tam bych problém neviděl... Nicméně zkusit to vypnout můžeš :-).
Problem byl uz pred hamachi. Ale stejne jsem ho odinstaloval. Vysledek je samozrejme porad stejny. A pripominam ze stejne se to chova i pri primem spojeni notebooku a PC.
Hmmm - mam myšlenku. (napíšu ji do samostatnýho postu, neboť je o něčem jinym).
ipconfig ti u PC píše, že je povoleno směrování IP. Nepředpokládám, že bys ho potřeboval, vypni ho:
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/w2kprout.html
Navíc používáš ip adresy, které nejsou vyhrazeny pro domácí použití, pokud nemáš nějakej důvod,
proč zrovna tyto, tak použij ip adresy
192.168.1.1-192.168.1.255
ipconfig ti u PC píše, že je povoleno směrování IP. Nepředpokládám, že bys ho potřeboval, vypni ho:
http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/w2kprout.html
Navíc používáš ip adresy, které nejsou vyhrazeny pro domácí použití, pokud nemáš nějakej důvod,
proč zrovna tyto, tak použij ip adresy
192.168.1.1-192.168.1.255
Tak vypnul jsem vsechny ostatni sitove adptery. PC a notebook jsem spojil primo, dal jim IP 192.168.1.1 a 192.168.1.2. Problem zustava.
Ale nepodarilo se mi podle navodu vypnout to smerovani IP. Pro winXP pise tam ze v HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters je IPEnableRouter hodnota defaultne nastavena na "0" a na obr. ji ma nastavenu na 1. Nastavil jsem a restartoval, ale zadna zmena. Smerova je porad zapnuto.
Navic na notebooku mam hodnotu 0 a smerovani zapnuto to neni.
Asi delam nekde chybu :(.
Ale nepodarilo se mi podle navodu vypnout to smerovani IP. Pro winXP pise tam ze v HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters je IPEnableRouter hodnota defaultne nastavena na "0" a na obr. ji ma nastavenu na 1. Nastavil jsem a restartoval, ale zadna zmena. Smerova je porad zapnuto.
Navic na notebooku mam hodnotu 0 a smerovani zapnuto to neni.
Asi delam nekde chybu :(.
hmmm.... to směrování je divný....
Máš opravdu na obou PC vynpnoutý všechny firewally a antiviry?
Když připojíš ten PC k routeru, můžeš pingnout na router?
Zkus ještě odebrat a znovupřidat protokol TCP/IP. (mezi tim zakázat a znova povolit to síťový připojení, by se ta změna opravdu projevila. Pokud i todle, tak asi reinstalovat síťový drivery.
Nemáš náhodou v nastavení TCP/IP advanced - nastavený:
options - TCP/IP filtering?
Nebo nemáš počítač nastavenej jako člena domény?
Máš opravdu na obou PC vynpnoutý všechny firewally a antiviry?
Když připojíš ten PC k routeru, můžeš pingnout na router?
Zkus ještě odebrat a znovupřidat protokol TCP/IP. (mezi tim zakázat a znova povolit to síťový připojení, by se ta změna opravdu projevila. Pokud i todle, tak asi reinstalovat síťový drivery.
Nemáš náhodou v nastavení TCP/IP advanced - nastavený:
options - TCP/IP filtering?
Nebo nemáš počítač nastavenej jako člena domény?
Windowsí firewall v základu filtruje i ICMP pakety. A často nefunguje jen ten windowsí firewall vypnout, a tak tam dejte výjimku na ICMP (nevím, jaké je to přesné znění, ale toto způsobuje nemožnost pingu na to dané PC). Takže vypněte firewall třetí strany, a dejte výjimku ve Windowsím firewallu pro ICMP.
Ano vsechny firewally jsem (snad) vypnul. U obou je navic zonealarm.
PC i notebook mouhou pingnout router/switch.
Na notebooku jsem odebral a znova nainstaloval sitovou kartu.
Filtering nastaveny neni (ani u jednoho)
Brána firewall -> Upřesnit -> Povolit příchozí zpravávy ICMP mam zatrhnuto.
Brána firewall -> Upřesnit -> pripojeni k mistni siti (te spravne) -> nastaveni -> ICMP - zatrhnuto Povolit prihozi zpravy s pozadavkem na odezvu
S takto nastavenym win firewallem (at uz zapnutym ci vypnutym) to nefunguje. :(
-------------------------------------------------------------------
Chtel bych jeste upozornit. Ze vcera jsem se s kamarady spojil pres hamachi do virtualni site. Vsichni jsme vypli firewally a vsechny jsem mohl pingnout a nikdo z nich mne. Takze si opravdu myslim ze problem je v notebooku a ty zmeny delam u nej.
Nevim jak zjistim jestli počítač nastaveny jako člen domény.
PC i notebook mouhou pingnout router/switch.
Na notebooku jsem odebral a znova nainstaloval sitovou kartu.
Filtering nastaveny neni (ani u jednoho)
Brána firewall -> Upřesnit -> Povolit příchozí zpravávy ICMP mam zatrhnuto.
Brána firewall -> Upřesnit -> pripojeni k mistni siti (te spravne) -> nastaveni -> ICMP - zatrhnuto Povolit prihozi zpravy s pozadavkem na odezvu
S takto nastavenym win firewallem (at uz zapnutym ci vypnutym) to nefunguje. :(
-------------------------------------------------------------------
Chtel bych jeste upozornit. Ze vcera jsem se s kamarady spojil pres hamachi do virtualni site. Vsichni jsme vypli firewally a vsechny jsem mohl pingnout a nikdo z nich mne. Takze si opravdu myslim ze problem je v notebooku a ty zmeny delam u nej.
Nevim jak zjistim jestli počítač nastaveny jako člen domény.
No, ja by som radšej tieto doterajšie informácie zahodil a začal úplne od základov, pretože sa mi napozdávajú dané IP adresy a jednotlivé nastavenia FW apod.
Takže uveď akého máš providera, ako máš nakonfigurovaný daný D-LINK, zaujímajú ma IP adresy, prípadné forwardovania, tvoju vonkajšiu IP adresu, eventuálne NAT, atď.
Ešte by ma zaujímalo, kto ťa priradil do networku 46.0.90.0/24? To máš tak nakonfigurované NAT v D-LINKu a samotný D-LINK má internú IP adresu 46.0.90.1?
Takže uveď akého máš providera, ako máš nakonfigurovaný daný D-LINK, zaujímajú ma IP adresy, prípadné forwardovania, tvoju vonkajšiu IP adresu, eventuálne NAT, atď.
Ešte by ma zaujímalo, kto ťa priradil do networku 46.0.90.0/24? To máš tak nakonfigurované NAT v D-LINKu a samotný D-LINK má internú IP adresu 46.0.90.1?
Ale proc. Vzdyt to nefunguje ani kdyz spojim PC a notebook primo a nastavim jim IP adresy 192.168.1.1 a 192.168.1.2. Nefungovalo to ani nez jsem to router/switch koupil.
// adresu 46.0.90.1 jsem nastavil sam, protoze to vyrobce doporucil. Nastavit jinou IP nez 192.168.1.1.
// adresu 46.0.90.1 jsem nastavil sam, protoze to vyrobce doporucil. Nastavit jinou IP nez 192.168.1.1.
eraser: pokud mu to nejde ni pri primym propojeni kabelem s pc, tak to problem routeru ni providera nebude. A je to i ta nejjednodussi sestava, v ktery se to da rozchodit, tak bych to zatim tak nechal, az to pujde, tak vyresime router a spol.
Nicmene postnout sem co nejvice informaci, jak to vypada ted muzes....
Clen domeny se nastavuje v
tento pocitac (pravym) - vlastnosti - nazev pocitace - Změň - člen [domeny|pracovní skupiny]
Kdyz na NTB nasdilis disk, můžeš na něj z toho druhýho počítače?
\\jméno.ntb asi nepůjde, ale zkus
\\ip.adresa.notebooku
Nebo pokud máš na ntb nainstalovanej web či ftp server, jde na něj z pc přistoupit?
Nicmene postnout sem co nejvice informaci, jak to vypada ted muzes....
Clen domeny se nastavuje v
tento pocitac (pravym) - vlastnosti - nazev pocitace - Změň - člen [domeny|pracovní skupiny]
Kdyz na NTB nasdilis disk, můžeš na něj z toho druhýho počítače?
\\jméno.ntb asi nepůjde, ale zkus
\\ip.adresa.notebooku
Nebo pokud máš na ntb nainstalovanej web či ftp server, jde na něj z pc přistoupit?
Radšej si to overím, no použil si pri priamom prepojení PC cross kábel alebo tvoje sieťovky podporujú auto MDI/MDI-X? A pokiaľ si použil danú neverejnú C triedu, čo ostatné adresy - brána, DNS, maska?
Ja skôr vidím problém v neadekvátne "vytuningovanom" OS, skús trik... stiahni si nejaké jednoduché, malé Linux bootovacie distro, nakonfiguruj IPčky - 192.168.1.1 a 192.168.1.2, ako si mal, s maskou 255.255.255.0 a prepoj oba PC pomocou kríženého kábla. Ak sa pingneš, problém je v tvojom OS.
Ja skôr vidím problém v neadekvátne "vytuningovanom" OS, skús trik... stiahni si nejaké jednoduché, malé Linux bootovacie distro, nakonfiguruj IPčky - 192.168.1.1 a 192.168.1.2, ako si mal, s maskou 255.255.255.0 a prepoj oba PC pomocou kríženého kábla. Ak sa pingneš, problém je v tvojom OS.
Takze ted s nastavenim 192.168.1.1 a maskou 255.255.255.0 a 192.168.1.2 a maskou 255.255.255.0. Vic nic.
Clen domeny nejsem. Funguje to porad stejne. Ja jsem zkousel:
z notebooku funguje
\\192.168.1.1
\\192.168.1.2
\\stepan
\\ivca
z PC funguje
\\192.168.1.2
\\ivca
zbyle dva ne.
Na ntb je sitovka: Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet.
NA Pc je sitovka: attansic L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter.
Coz muzete zjistit z IP configu na prvni strance.
Oba kompy jsou stare rok a pul.
Nevim co je neverejna C trida.
Jinak OS je bez nejakych zasahu primo od vyrobce. Proto jsem taky na zacatku psal ze jsou to winXP od IBM a maji par programu (a mozna nastaveni) navic.
I kdyz mi sit z Linuxu pojede, tak to neresi problem proc to pod winXP nejede. A reinstalovat cely system s tim ze to pravdepodobne zase nepojede (kvuli IBM distribuci) se mi nechce. A davat si piratskou kopii winXP prece nebudu.
Clen domeny nejsem. Funguje to porad stejne. Ja jsem zkousel:
z notebooku funguje
\\192.168.1.1
\\192.168.1.2
\\stepan
\\ivca
z PC funguje
\\192.168.1.2
\\ivca
zbyle dva ne.
Na ntb je sitovka: Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet.
NA Pc je sitovka: attansic L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Adapter.
Coz muzete zjistit z IP configu na prvni strance.
Oba kompy jsou stare rok a pul.
Nevim co je neverejna C trida.
Jinak OS je bez nejakych zasahu primo od vyrobce. Proto jsem taky na zacatku psal ze jsou to winXP od IBM a maji par programu (a mozna nastaveni) navic.
I kdyz mi sit z Linuxu pojede, tak to neresi problem proc to pod winXP nejede. A reinstalovat cely system s tim ze to pravdepodobne zase nepojede (kvuli IBM distribuci) se mi nechce. A davat si piratskou kopii winXP prece nebudu.
Nemáš tam naisntalovaný thinkvantage acces connection a v něm nastavený nějaký podivnosti? Jiný změny pokud vím v thinkpadech (sám mám tu čest jednoho vlastnit) nejsou...
Nemáš nějaký související chyby/varování v nastavení/control-panel/nástroje pro správu/event viewer (asi prohlížení událostí)?
Dej sem výpis běžících programů z NTB - třeba tam něco objevíme.
Nemáš nějaký související chyby/varování v nastavení/control-panel/nástroje pro správu/event viewer (asi prohlížení událostí)?
Dej sem výpis běžících programů z NTB - třeba tam něco objevíme.
Ja som 2/3 IBM/Lenovo utilitiek odinštaloval a mal som pokoj. Ten ich systém, zvyčajne WinXP SP2 a plno poinštalovaných blbostí nestojí za nič a je príčinou mnohých problémov.
S tou linux distribúciou overíš to, ktorý počítač je tvorcom týchto problémov, takže pri prvom teste budeš mat distro na oboch, potom na jednom linux a na druhom win, v tretí krok je zase opačný, takže win a na druhom linux.
S tou linux distribúciou overíš to, ktorý počítač je tvorcom týchto problémov, takže pri prvom teste budeš mat distro na oboch, potom na jednom linux a na druhom win, v tretí krok je zase opačný, takže win a na druhom linux.
Ja jsem taky prave mel povypinanou vetsinu ThinkVantage vychytavek. Jenze i kdyz jsem je zase zapnul, tak Acces Connections mi nejde spusti. Prote to vytuhne. V prohlížeči událostí se po neúspěšném pingování neobjeví nic.
Jinak tady je log z hijackThis
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 16:47:10, on 7.6.2008
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal
Jinak tady je log z hijackThis
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 16:47:10, on 7.6.2008
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal
proč tam máš klienta pro novela?
C:\WINDOWS\system32\dpmw32.exe
ty ho potřebuješ? Toho bych rozhodně zkusil vyhodit. Kdoví co tam provádí....
Taky ti tam běží vnp-ka, ta by mohla dělat problémy:
C:\Program Files\Cisco Systems\VPN Client\cvpnd.exe
Taky bych zkusit zrušit...
C:\WINDOWS\system32\dpmw32.exe
ty ho potřebuješ? Toho bych rozhodně zkusil vyhodit. Kdoví co tam provádí....
Taky ti tam běží vnp-ka, ta by mohla dělat problémy:
C:\Program Files\Cisco Systems\VPN Client\cvpnd.exe
Taky bych zkusit zrušit...
Eset je tiež kandidát... skúsil by som nudzový režim so sietou. :) Máš tam hromadu procesov, ktoré sú potencionálnymi kandidátmi pre tvoje problémy s pingom.
Rozne problemy so sietou robi aj malware, napr. presmerovanim HOSTS, injektovanim DNS nazvov, alebo presmerovanim Winsocku.
Skusil by som vypnut DNS klienta a winsock reset:
http://windowsxp.mvps.org/winsock.htm
Skusil by som vypnut DNS klienta a winsock reset:
http://windowsxp.mvps.org/winsock.htm