Western Digital WD1600JB
Zdravim včera som kupoval disk Western Digital WD1600JB,100 MB/s (Mode 5 Ultra ATA), 7200ot, 8 MB cache. Disk ma kapacitu 160 GB, BIOS ukazuje presnu kapacitu a teda cca 153 GB ale pri instalacii Windows XP má disk už len 130 GB ! Mám nastavit v BIOSE disk ako User Defined HDD a teda zadat pocet cylinder, head, sectors rucne alebo ako to vidíte vy ?
Proste by som chcel využiť aj tých zvyšných 20 GB.
Jedna sa o tento disk: http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=66
Jumper je na pozícii master (http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=893&p_created=1043778293)
Doska Asus A7V600-X
Jedna sa o tento disk: http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=66
Jumper je na pozícii master (http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=893&p_created=1043778293)
Doska Asus A7V600-X
[QUOTE=Frog]Zdravim včera som kupoval disk Western Digital WD1600JB,100 MB/s (Mode 5 Ultra ATA), 7200ot, 8 MB cache. Disk ma kapacitu 160 GB, BIOS ukazuje presnu kapacitu a teda cca 153 GB ale pri instalacii Windows XP má disk už len 130 GB ! Mám nastavit v BIOSE disk ako User Defined HDD a teda zadat pocet cylinder, head, sectors rucne alebo ako to vidíte vy ?
Doska Asus A7V600-X[/QUOTE]
Mam pocit, ze se jedna o limitaci systemu souboru FAT32 ve Windowsech...resenim je bud naformatovat disk na NTFS, nebo jej rozdelit na vice partitionu.
Doska Asus A7V600-X[/QUOTE]
Mam pocit, ze se jedna o limitaci systemu souboru FAT32 ve Windowsech...resenim je bud naformatovat disk na NTFS, nebo jej rozdelit na vice partitionu.
To neni limitace FAT32, alei NTFS. Windows proste v zakladu neumi ovladat vice jak 130GB na partition. Resenim je zasah do registru, kde se povoli 48-bit LBA.
Dej hledat na google, tento problem je reseny na strankach MS, akorat si nevybavim kde :(
EDIT:
tak jsem to pro tebe nasel, v registru najdi vetev
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters
dej pridat DWORD pod jmenem EnableBigLba a vloz hodnotu 1
restartuj pocitac...
mno a potom musis partition rozsirit nebo znovu vytvorit pres cely disk...
Dej vedet
Dej hledat na google, tento problem je reseny na strankach MS, akorat si nevybavim kde :(
EDIT:
restartuj pocitac...
Dej vedet
[quote=Wlcheck]To neni limitace FAT32, alei NTFS. Windows proste v zakladu neumi ovladat vice jak 130GB na partition. Resenim je zasah do registru, kde se povoli 48-bit LBA.
EDIT:
restartuj pocitac...
Dej vedet[/quote]
O limitaci jsem slyšel jen u Windows 98. U XP běžně pracuju s oddíly většími jak 300GB. Takže krapet divný.... Ale rozhodně bych tenhle postup vyzkoušel.
EDIT:
restartuj pocitac...
Dej vedet[/quote]
O limitaci jsem slyšel jen u Windows 98. U XP běžně pracuju s oddíly většími jak 300GB. Takže krapet divný.... Ale rozhodně bych tenhle postup vyzkoušel.
[QUOTE=Wlcheck]To neni limitace FAT32, alei NTFS. Windows proste v zakladu neumi ovladat vice jak 130GB na partition. Resenim je zasah do registru, kde se povoli 48-bit LBA.
Dej hledat na google, tento problem je reseny na strankach MS, akorat si nevybavim kde :([/QUOTE]
Anebo by to melo jit vyresit instalaci Service Packu (pokud mozno SP2).
Dej hledat na google, tento problem je reseny na strankach MS, akorat si nevybavim kde :([/QUOTE]
Anebo by to melo jit vyresit instalaci Service Packu (pokud mozno SP2).
[QUOTE=boboco]O limitaci jsem slyšel jen u Windows 98. U XP běžně pracuju s oddíly většími jak 300GB. Takže krapet divný.... Ale rozhodně bych tenhle postup vyzkoušel.[/QUOTE]
mas sice pravdu, ale obcas i po instalaci SP2 proste windows zatvrzele odmita pracovat. On ve finale NTFS tabulku vytvorit umi, ale jakmile data presahnou "danou mez" tak to zacne zlobit, v horsim pripade ztrata dat. Nejednou jsem toto resil.
Ten zasah do registru je overeny...
mas sice pravdu, ale obcas i po instalaci SP2 proste windows zatvrzele odmita pracovat. On ve finale NTFS tabulku vytvorit umi, ale jakmile data presahnou "danou mez" tak to zacne zlobit, v horsim pripade ztrata dat. Nejednou jsem toto resil.
Ten zasah do registru je overeny...
[quote=Wlcheck]mas sice pravdu, ale obcas i po instalaci SP2 proste windows zatvrzele odmita pracovat. On ve finale NTFS tabulku vytvorit umi, ale jakmile data presahnou "danou mez" tak to zacne zlobit, v horsim pripade ztrata dat. Nejednou jsem toto resil.
Ten zasah do registru je overeny...[/quote]¨
JJ, tohle jsem řešil u svého prvního 200GB disku, ale opět se jednalo o Windows 98. No, asi jsem měl jindy jen štěstí a windows používám s SP2 prakticky hned od vydání SP2.
Ten zasah do registru je overeny...[/quote]¨
JJ, tohle jsem řešil u svého prvního 200GB disku, ale opět se jednalo o Windows 98. No, asi jsem měl jindy jen štěstí a windows používám s SP2 prakticky hned od vydání SP2.
takže wlchech a spol. mate pravdu, len dneska som sa to dozvedel, Windows XP bez Service Pack 2 má obmedzenie kapacity disku 130 GB, to som fakt netušil, myslel som na tom že XPčko je na tom lepšie, ale ved na druhej strane je to pomerne stary system, v roku 2001 bol standart 40 GB disk. takže už je po probleme, dik za helpa