Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Sestavy, notebooky a PDA: kolaps starého PC - posuďte novou sestavu

  1. #1
    Neregistrovaný

    Jméno tazatele: wamper

    Znění dotazu:
    Zdravím,
    zkolaboval mi starý počítač (Athlon 2600+, Soltek KT600, Radeon 9200) se s kterým jsem byl čtyři roky naprosto spokojen, zřejmě něco na desce, už měsíc se ho snažím přemluvit reinstalacemi a různým prohazováním HW, ale bez větších výsledků. Pohár mé trpělivosti přetekl, a ačkoliv jsem nové PC plánoval až pod stromeček, tak současná situace mi změnila plány.
    Počítač používám hlavně pro úpravu fotek (Lightroom, fotím do RAWů), k výrobě www stránek, k příležitostnému střihu videa a jako kancelář. Chtěl bych počítač na další 4 roky. Projížděl jsem (české) stránky o počítačích a vylezla mi z toho tato sestava:

    Intel Core 2 Quad Q9450 2,66GHz 12MB 1333MHz +
    Asus P5Q Deluxe - (Intel P45) +
    Asus EN8800GT/HTDP 512MB NEBO Asus EAH4850/HTDI 512MB +
    2x2GB Corsair PC8500 1066MHz

    Teď už konečně ten dotaz:
    1. Kterou vzít grafiku (tady nemám moc jasno - 24" LCD + 15" LCD)
    2. Jestli je deska vhodná pro procesor.
    3. Jestli je deska vhodná pro tu kterou grafiku.


    Díky za rady.

    HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
    Asus P5Q Deluxe - Intel P45
    3 903,- Kč
    +
    Intel Core 2 Quad Q9450 2,66GHz 12MB 1333MHz
    6 521,- Kč
    +
    Asus EAH4850/HTDI 512MB (ATI)
    4 046,- Kč
    nebo
    Asus EN8800GT/HTDP 512MB (Nvidia)
    4 094,- Kč
    +
    Corsair DIMM 2x2GB DDR II 1066MH
    2 487,- Kč

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Grafiku vem ATi, ve hrách je určitě lepší, co se týče využití GPU při zpracování videa - to se teprve uvidí ale šance tu je.
    Paměti by jsi mohl vzít i levnější 800 MHz, ale ty s těmi Corsairy chybu neuděláš.
    Chybí mi tam disk + zdroj?
    Dál bych vzal nějaké chladiče - něco na CPU, alespoň Freezer od AC, na grafiku Accelero S1 od stejné firmy a nějaké větráky do case. Ať je PC pěkně tiché.
    Zbytek sestavy je OK, já osobně bych vzal desku od Gigabyte, ale ani ASUS nebude špatný.



  3. #3
    Neregistrovaný

    Case už jsem objednal - ANTEC Sonata III, je v ní 500W zdroj. Disk mám jeden WD4000AAKS, počítám že bych vzal ještě jeden.
    Chladiče jsem zatím vůbec neřešil, case nemá boční vývod (nebo jak to nazvat), takže nějaký, který se tam vejde : ))). Ale rád přivítám dobrou radu...

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    No pokud jsi byl naprosto spokojen s výkonem tvého původního PC, tak imho můžeš vzít i něco "střízlivějšího" než takové dělo se čtyřjádrem
    Píšeš, že videem se zabýváš jen ojediněle a i k tomu ti do teď stačil Athlon 2600+. Ale samozřejmě výkon jde dopředu, pokud na to chceš dát tolik tak budiš. Ale někdy je zbytečné cpát peníze do něčeho, co pak vůbec ani nemáš šanci využít... např. takové čtyřjádro na většinou vlastně jen pouhý kancl komp
    Zrovna teď tu mám komp, co se kupoval loni, stál 65.000CZK s daní a jeho uživatel využil potenciál jen tak na 30%-50%, hold byl lapen do pasti obchodníčků, různých radílků a ačkoli se sám snažil porozumnět této problematice několik měsíců dopředu pročítáním internetu, nemůžu mu mít samozřejmě za zlé, že to nakonec dopadlo takhle.
    Dovolil jsem si ti sestavit něco, co imho budeš mít s tvoují prací na několik let, co má dobrý taktovací potenciál, co výkonově zcela dostačuje Viz. obrázek, obchod Alfacomp.cz

    No, dvě komponenty nemají momentálně skladem a to chladič na cpu Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, který tedy nahradil Noctua NH-U12P. Další je grafika, hold HD4850 je tam dočasně vyprodáná, tudíž jsem ji nahradil stařší sestřičkou HD3870 DDR4. Záleží jak moc na to spěcháš, jak dlouho můžeš čekat

    /EDIT - teď jsem si všiml, že už máš něco nakoupeno atd., tak si to nějak přeber
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 17k.jpg 
Zobrazení: 73 
Velikost: 28.2 KB 
ID: 5336  
    Naposledy upraveno uživatelem kane.shw: 01-07-2008 v 09:54

  5. #5
    Neregistrovaný

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    No pokud jsi byl naprosto spokojen s výkonem tvého původního PC, tak imho můžeš vzít i něco "střízlivějšího" než takové dělo se čtyřjádrem
    Píšeš, že videem se zabýváš jen ojediněle a i k tomu ti do teď stačil Athlon 2600+. Ale samozřejmě výkon jde dopředu, pokud na to chceš dát tolik tak budiš. Ale někdy je zbytečné cpát peníze do něčeho, co pak vůbec ani nemáš šanci využít... např. takové čtyřjádro na většinou vlastně jen pouhý kancl komp
    Zrovna teď tu mám komp, co se kupoval loni, stál 65.000CZK s daní a jeho uživatel využil potenciál jen tak na 30%-50%, hold byl lapen do pasti obchodníčků, různých radílků a ačkoli se sám snažil porozumnět této problematice několik měsíců dopředu pročítáním internetu, nemůžu mu mít samozřejmě za zlé, že to nakonec dopadlo takhle.
    Dovolil jsem si ti sestavit něco, co imho budeš mít s tvoují prací na několik let, co má dobrý taktovací potenciál, co výkonově zcela dostačuje Viz. obrázek, obchod Alfacomp.cz

    No, dvě komponenty nemají momentálně skladem a to chladič na cpu Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. B, který tedy nahradil Noctua NH-U12P. Další je grafika, hold HD4850 je tam dočasně vyprodáná, tudíž jsem ji nahradil stařší sestřičkou HD3870 DDR4. Záleží jak moc na to spěcháš, jak dlouho můžeš čekat

    /EDIT - teď jsem si všiml, že už máš něco nakoupeno atd., tak si to nějak přeber


    S výkonem stávajícího PC moc spokojen nejsem, Ligtroom nebo Photoshop CS3 jsou hodně pomalé, s videem je to taky na mnoho káv a cigaret, než se něco dodělá... : ) Když jsem měl Photoshop 7, tak to bylo docela v poho.
    Další problém je s Radeon9200, rozlišení 1920x1200 zvládá jen ztěžka, 3D padá a padá.

    Díky za obsáhlou radu, ale čtyřjádro mě láká, ale je pravda, že jsem zatím neřešil, co se dá a nedá koupit. Čekat moc nemůžu, mám kvanta fotek ke zpracování a pracovat s mečem BSOD nad hlavou se dost dobře nedá...

    Takže lepší Gigabite než ASUS??

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    No vidiš jak si to umíš pěkně obhájit , tak nakonec jsi nebyl tak "naprosto" spokojen s tvojí minulou sestavou

    Abych začal od konce, Gigabyte či Asus... Obě jsou velmi kvalitní, vybírej podle vybavení desky, co využiješ/potřebuješ (FireWire, PCIsloty, SATA atd.).

    Po tvém posledním příspěvku je tedy jasné, že by se ti to čtyřjádro mohlo opravdu hodit, tudíž jen do toho

    Pokud už máš toliko videa, tak bych uvažoval tedy i o novém a hlavně rychlejším disku. Nové dvouplotnové 640GB mašinky můžu doporučit. Možná bych pouvažoval i o nějakém RAIDu

    /EDIT - mohlo by stačit i Intel Core 2 Q9300 BOX
    Naposledy upraveno uživatelem kane.shw: 01-07-2008 v 10:29

  7. #7
    Neregistrovaný

    Citace Původně odesláno od kane.shw Zobrazit příspěvek
    No vidiš jak si to umíš pěkně obhájit , tak nakonec jsi nebyl tak "naprosto" spokojen s tvojí minulou sestavou

    Abych začal od konce, Gigabyte či Asus... Obě jsou velmi kvalitní, vybírej podle vybavení desky, co využiješ/potřebuješ (FireWire, PCIsloty, SATA atd.).

    Po tvém posledním příspěvku je tedy jasné, že by se ti to čtyřjádro mohlo opravdu hodit, tudíž jen do toho

    Pokud už máš toliko videa, tak bych uvažoval tedy i o novém a hlavně rychlejším disku. Nové dvouplotnové 640GB mašinky můžu doporučit. Možná bych pouvažoval i o nějakém RAIDu

    /EDIT - mohlo by stačit i Intel Core 2 Q9300 BOX


    Máš recht, spíš jsem to myslel tak, že byl spolehlivý, i když ne nejrychlejší. 24" monitor mám pár měsíců, dřívější 19" makala s kartou jako divá : )

    Ten Q9300 má míň L2 Cache. Poznám to nějak na výkonu - myslím viditelně, nejde mi o nějaké jednotky procent?
    Záložní disk(y) mám v šuplíku a raději ho strkám do trezůrku : ))), ale onen mirroring, bo jak se to menuje asi joo...



  8. #8
    Neregistrovaný

    Takže nová varianta:

    Intel Core 2 Quad Q9300 2,50GHz 6MB 1333MHz 775pin BOX
    Asus P5Q Deluxe - Intel P45
    Sapphire HD4850 512MB bulk, PCI-E
    2x2GB Corsair PC8500 1066MHz

    Všechno to je někde skladem.

    Jen ten chladič nevim, jaký typ mám preferovat? Skříň nemá ten "vývod bokem". A na grafiku mám koupit nový? Taktovat nijak moc nehodlám, ale určitě budu chtít vyzkoušet, esli to jde a jak moc : )))

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kane.shw
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,238

    Ale jo

    Jen tu základovku imho zbytečně připlácíš, ale je to vážně tvá věc, základ v podobě čipsetu P45 je dobrý.
    Na nějaký "boční vývod" se vykašli - obecně je brán jako suprčupr chladič tento Noctua NH-U12P.
    Stejně tak je považován AC Accelero S1 na grafiku - záleží jak jsi manuálně zručný, citlivý na hluk atp. Osobně bych tam tu S1 na grafiku dal, vypadá to, že ATi vyměnila tichost za teplotu GPU. Takže S1 a k tomu jeden či dva 12cm pomaloběžné fany

  10. #10
    Neregistrovaný

    Tak fajn, díky všem za rady, postavim to teda takhle nějak. Ještě napíšu, co jsem objednal, ať je to tu komplet.

  11. #11
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Mohl bys ještě zkusit popřemýšlet nad VelociRaptorem. Musel bys sice připlatit oproti Samsungu F1 nebo těm dalším 640GB modelům připlatit cca 4 tisíce, na druhou stranu by to myslím bylo dost poznat, odezva je tam třetinová a rychlost čtení i zápisu vyšší, takže určitě bys byl spokojen. Oproti RAIDu už to pak o tolik dražší není a stále je rychlejší, akorát pojme méně dat

Podobná témata

  1. Sestavy, notebooky a PDA: dotaz na novou sestavu
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 15-08-2010, 23:42
  2. Sestavy, notebooky a PDA: Prosim zhodnotte sestavu
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-05-2009, 14:56