Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 43

Téma: mini server pro firmu?

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    zdravim ted mame ve firme hodne velkou sunku a potrebuje uz totalni upgrade.

    potrebuji poradit ohledne nove sestavy:

    potrebuji zakladni desku - nic extra
    potrebuji poradit sredne dobry CPU, minimalni grafiku, DVD
    potrebuji dobrou skrin pro 8+ pozic pro HDD
    potrebuji dobry zdroj

    jak vyresit chlazeni aby pracujicich 6 HDD byly na normalni teplote? Ted disky maji fakt extremni teploty

    poradte prosim

    (celkova kapacita HDD bude neco kolem 1-3 TB) OS linux

    da se toto vse zvladnout za 15-20 tisic ?

    diky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    U serveru je najcitlivejsim problemom servis... A ten je kde, ked sa nieco pokasle a uz sa to nebude dat zohnat, ci nebude dat zohnat v rozumnej dobe ?

    Idealne by bol nejaky znackovy server s garantovanou dobou opravy.

    Inak pre skladanie PC servera neboli celkom definovane komplet poziadavky.
    Ma tam byt RAID ? Co pamate ECC ? Co pripojitelnost /sietove karty napr. gigabit/ ?
    CPU by som dnes nepovazoval za problem /na nom dnes az tak nezalezi/.
    Skor vhodny vyber maticnej dosky, aby vydrzala /kvalitne napajanie, prevedenie a slusne chladenie/.


    Chladenie sa da vyriesit napr. skrinka
    Počítačová skříň Thermaltake VI1000BNS M9 - ATX, midi tower, 9x5.25", 3x3.5", 2x ventilátor, černá (black)
    http://www.alza.cz/pocitacova-skrin-...-m9-d86077.htm

    Ma 2x12cm ventilatory. Jeden v zadu, druhy v predu dole. Ale ten dolny je na sachte pre 3xHDD a to cele sa da lubovolne posunut.

    Cize k tomuto by sa hodil napr. este chladic pre 3x 5.25 pozicie
    http://www.alza.cz/chladic-scythe-ka...rny-d63647.htm

    Takto by fukali 2 chladice velke dnu a 1 velky von, plus dalsi velky von cez zdroj.
    Alebo by som skusil tie 2 chladice na HDD obratit, aby to vyfukavalo vsetok horuci vzduch vonku, co byva casto ucinnejsi /vytiahnut ten horuci vzduch co najrychlejsie vonku/. Staci to otestovat a porovnat teploty.

    Zdroj napr. Corsair HX520, alebo Enermax PRO 82+.
    Asi by som bral ten Enermax. Ten Corsair sa mi zda, ze sa zahrieva /kvoli slabsiemu chladeniu, ma moc pomale otacky/.

    Dalsie 3x HDD by sa hodili na redukcie do 3och 5.25 pozicii, za ten 12cm chladic. Pripadne tusim dostat kupit aj podobne take redukcie/sufliky na 3x HDD s 12cm chladicom. Ale sa to horsie zhana.

    Taktiez pre server by bola vhodna prevadzka tam, kde je klimatizacia.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 03-07-2008 v 12:15
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    server mame interni primo ve firme, da se rici, ze je to file server a mail server a ftp server. spravujeme si to sami, jenze na to nebyl cas a kapacitne nestaci navic se strasne prehriva.

    ok popis:

    bezi tam linux
    potrebujeme gigabit sitovku
    pamet staci 2-4GB uplne v pohode
    raid neni

    ano, jde hlavne o chlazeni opravdu 6x HDD je ted extrem

    Takze do nove skrini potrebujeme nacpat 6-8 HDD takze idealni 6x 3,5" pozice ne ?

    jde hlavne o velice kvalitni chlazeni, protoze mini server se nachazi v kanclu - neklimatizovane mistnosti
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Ty disky doporučuji dát ihned do softwarového raidu (viz. man mdadm) a chlazení je v opravdových serverech řešeno tak, že před disky je mřížka a za disky "stěna" z ventilátorů, udělaná tak, aby nešel vzduch mezi nimi a kolem zase zpátky. Pak je wind-tunelem z plexisla chlazeno CPU a RAMky. Ale řekl bych, že dva TB disky v mirroru by měly stačit, pokud nejsou na fileserveru vyložené kraviny nebo se firma nezabývá grafikou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    firma se zabyva garfikou

    disky zrcadlime

    navrhnete sestavu prosim, nejlepe bittower s dobrm chlazenim.
    disky mame takze, jen doporucte vse bez OS a HDD
    Naposledy upraveno uživatelem bags: 03-07-2008 v 16:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Skrinka + chladenie HDD, to co som popisoval. Je tam 9 pozicii pre 5,25 mechaniky.... a tie 3x12cm pridavne ventilatory, plus jeden v zdroji zabezpecia slusne chladenie. Windtunel ide k CPU z bocnice.

    Doska napr. Asus-maximus-formula s Intel X38 cipsetom.

    http://www.alza.cz/asus-maximus-formula-d80700.htm
    Specifikacia http://www.asus.com/products.aspx?mo...11&l3=572&l4=0

    Doska ma 2x vyborne Marwell PCIe integrovane gigabit sietovky, ma podporu DDR2 ECC RAM a aj non-ECC pamati a moznost aj pre RAID. Tie sietovky podporuju aj detekciu chyb kabelaze.

    Dalej ma dost PCIe i PCI portov pre rozsirovanie /napr. nejake dalsie diskove radice/.
    Vyzera to na slusne napajanie i SOLID kondiky, plus slusne chladenie cipsetu a moffsetov.

    Doska podporuje ako pisu 8GB RAM. Cize napr.
    ECC RAM 2x tento kit
    http://www.alza.cz/pamet-4-gb-kit-2-...red-d84422.htm

    CPU - podla vyberu. Asi nejaky quadcore od Q6600 a vyssie.
    Napr. Intel Core2 Quad Q6700 na 2,6 Ghz
    http://www.alza.cz/intel-core-2-quad-d75990.htm

    Do tej dosky by bolo vhodne dat nejaku starucku PCI grafiku /napr. S3 Trio, ci nieco podobne/ co nehreje. Z novsich PCI grafik, ktore nehreju je napr. PCI RADEON 7000 vhodne pre server
    http://www.hledejceny.cz/pocitace-a-...-tv-out-dvi-i/

    Grafiky do PCIe nekupovat pre server. Hreju vsetky dost, aj tie s pasivnym chladicom.

    Vyber si dat este udobrit od dodavatela. Malo by to pasovat.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 03-07-2008 v 16:59
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...450890UQ1NYHHO - Skříň Chieftec CX-O5B-B-OP Cena 1.891,- Kc
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4508M1WZ09EHSJ - Základní deska Gigabyte G31MF-S2 (rev.2.0) Cena 1.112,- Kc
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4508O0V41NNCFT - Zdroj Enermax INFINITI 720WCena 4.311,- Kc
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...450830981S0G4V - Procesor Intel Core 2 Duo E8200 BOX Cena 3.131,- Kc
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...450820TW0ALFNH - Paměti A-Data Vitesta EE 4GB kit 2x2 GB Cena 1.514,- Kc

    Takze pro maly firemni server v pohode bratru za zhruba 12.000,- Kc
    Nicmene ja bych koupil i nove disky
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4507H1TZ23AH9A - Samsung SpinPoint F1 640 GB a to 4x 1685,- Kc = 6.740.- Kc

    Cili vysledna cena by byla necelych 19.000,- Kc

    EDIT//: Usetrene penize bych hodil na pridavne ventilatory
    Naposledy upraveno uživatelem HiLow: 03-07-2008 v 17:06
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Na tej doske, ak to ma byt pre server, neni radno setrit. Lacnejsie dosky su kvoli cene osadzovane o dost menej kvalitnejsimi komponentami, mavaju slabsie dimenzovane stabilizovane napajanie /daju tam menej stabilizujucich prvkov ako mofsety, kondiky.../.

    Plus napr. Gigabyte dosky /aj ked to byva slusny vyrobca/ mava osadzovane Realtek gigabit ethernet sietovky. Tieto sietovky su jedny z najhorsich /netykalo sa fast ethernet Realtekov/.

    Vela hreju, casto sa prehrievaju a ovladace tiez neboli nic moc. Ten cipset vraj dost zatazuje CPU.
    Mozno tak pre desktop to kvoli cene ujde, ale pre server by som ich nedaval. Mozno este ako pod Windowsom ujdu /na desktop/, ale pod Linuxom na nich a ich ovladace a problemy dost ludi nadavalo /nahodne mrznutia a divne chovanie sa sietovky raz, ci par krat do mesiaca, pri urcitej zatazi/.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Tak zmena desky na
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4508M1WZ09EHZN - Intel Eva Cove DG35EC
    Cena 1.798,- Kc
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Withman
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,366

    Desku bych osobně vzal nějakou od Intelu...počítám, že budete potřebovat asi i řadič na SATA, nebo 8xSATA na desce bude stačit.?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    ano bude stacit
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Pri tomhle reseni je potreba pocitat s tim ze v pripade ze se neco vysere .. nikdo ti to neprijede ani vymenit ani opravit .. navic kdyz se to vysere treba za rok nesezenes uz ani vetsinu komponent .. Doporucuji proto dopredu bredbezne vypocitat finacni ztraty za jeden den odstavky serveru .. pokud to cislo bude nejake vysoke pak zvazit zda radeji nezainvestovat do opravdoveho serveru
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele bags
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    235

    jak jsem jiz zminil, server je vzdy po ruce do 1 minuty. vymenit soucastky doufam neni problem ne ? Proc bych nesehnal soucastky na takovou sestavu ?

    je to fileserver neni to webovy server. je pravda ze bezi nonstop.

    Ted tam bezi sunka stara 6 let a maximalne co se vymenilo byla sitova karta a pridavali jsme nove disky nebo menili za vetsi kapacitu. vse ostatni je puvodni. odvazim se rici ze tam je minimalne 512RAM, a cca 1-1,5 GHz procesor



    Citace Původně odesláno od pas!k Zobrazit příspěvek
    Pri tomhle reseni je potreba pocitat s tim ze v pripade ze se neco vysere .. nikdo ti to neprijede ani vymenit ani opravit .. navic kdyz se to vysere treba za rok nesezenes uz ani vetsinu komponent .. Doporucuji proto dopredu bredbezne vypocitat finacni ztraty za jeden den odstavky serveru .. pokud to cislo bude nejake vysoke pak zvazit zda radeji nezainvestovat do opravdoveho serveru
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Co třeba case Chieftec WH-01B-B-OP? Sám ji mám a není špatná, pojme 8 disků, sice není před nimi větrák ale když se zapne ten zadní tak udělá slušný průvan i tak (hluk snad u serveru nevadí..). Uvnitř je dost místa i na Extended ATX desku, plechy kvalitní - 1 mm SECC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od bags Zobrazit příspěvek
    jak jsem jiz zminil, server je vzdy po ruce do 1 minuty. vymenit soucastky doufam neni problem ne ? Proc bych nesehnal soucastky na takovou sestavu ?

    je to fileserver neni to webovy server. je pravda ze bezi nonstop.

    Ted tam bezi sunka stara 6 let a maximalne co se vymenilo byla sitova karta a pridavali jsme nove disky nebo menili za vetsi kapacitu. vse ostatni je puvodni. odvazim se rici ze tam je minimalne 512RAM, a cca 1-1,5 GHz procesor
    To, ze nieco fungovalo 6 rokov, neznamena, ze ine bude fungovat napr. 1, 2, 3 roky A co urobi potom dodavatel pri reklamacii, ked to bude pokazene ? Napr. povie, ze ta maticna doska sa uz neda zohnat, ani podporovany typ CPU a uz i s dodavkou RAM mozu byt problemy. Takze to pojde do standardnej reklamacie co trva do 30 dni/. A to uz nebude jednoducha vymena kus za kus, ak vyreklamuje nieco ine, ako bolo... Pripadne v najhorsom vrati peniaze dodavatel. A co tych par supiek, co sa vrati za dosku, co pomoze ? Nic. A to nehovorim este o tom, ako po zaruke....Cize ked uz kupovat, tak dane komponenty dvojmo. Minimalne maticnu dosku. Ak by bol RAID, tak o 1-2 rovnake HDD naviac. RAMky tiez nieco naviac. CPU sa az tak nekazia, ale stat sa to moze tiez.

    Alebo znackovy server s garantovanym servisom.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Fractal Design DEFINE mini nebo ARC mini?
    Od mrdead v sekci Skříně
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 19-10-2012, 17:16
  2. Koupit HW na firmu? + a - ?
    Od roamn v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 22-09-2009, 09:39
  3. Vymena AGP portu - poradte firmu?
    Od trodas v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-02-2009, 21:31
  4. Doporučte firmu na záchranu dat.?
    Od Withman v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 08-11-2007, 14:05