Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Vyplatí se mi upgrade oper.pamětí ?

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele davidmichael1
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    42

    Aktuální konfigurace:
    MEM - 2x 512 MB DDR-DIMM 400MHz
    MB - P4P800S-X FSB 800/533/400 MHz / 4x PCI slot,1x AGP8X slot
    CPU - 3 GHz Pentium 4 Prescott - chlazení Scythe SCKTN-2000 Katana II...ode dneška ...jak se mi změnila teplota CPU se rozepisuju na jiném místě...v sekci chlazení.
    Chipset - Intel 848P MCH/Intel ICH5
    GC - ATI Radeon 9200SE 128MB 400MHz (původní) - od zítřka bude tahle = Sapphire ATI HD 3650 512MB
    HDD - 80 GB S-ATA + 160 GB S-ATA 7200 rpm (oba WD)
    TVC - P7131D/FM/DT/P – ATX/A
    OD - 1x CD-ROM, 1x DVD+RW Teac DV-W58 dual layer
    LAN - Realtek RTL8101 10/100 Mbps Fast Ethernet ctrl.
    Monitor - 19´´ LCD DVI-D 1280x1024 pxl,5ms,300cd/m2,1000:1,170°/160°
    Case - ATX Miditower ED634 300W P4 - od zítřka bude tenhle = Fortron FSP400-60GLN
    SC - integrovaná

    Doporučili by jste mi pro optimalizaci výkonu PC, navýšit paměti z 2x512 na 2x 1024,třeba tyhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47735 ???
    Bude to znát markantně nebo to bude jen šplouchnutí kapky v moři. Ve hrách,či u zpracovávání videa se to projeví ? předem děkuji za názory.

    Joo a jak to, že mi ted paměti běhaj jen na 200MHz (viz.příloha CPU-Z).V manuálu je tabulka že při CPU FSB 800MHz běhaj paměti typuPC3200 na 400MHz. Nesouvisí to s tím slovíčkem "single" v políčku "channels" ? Navíc je každá "pětsetdvanáctka" od jinýho výrobce.Má to na to vliv ?Je to z toho důvodu,že v roce 2004 jsem tam měl jen 1x512,po dvou letech mi tam v DIGITRONICu přihodili další 512,ale už ne stejnýho výrobce. ,s vysvětlením,že to nemá vliv na snížení max.výkonu pamětí.To jsem byl tenkrát ultra mega laik.Ted jsem povýšil na laik

    Ty nový,na který se ptám jsou "dual channel". Tak co myslíte ?
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    Záleží kolik máš peněz.Pokud si je nemusíš ,,odtrhnout od huby" tak bych to koupil.Hry budou přece jen svižnější.Ale tenhle upgraed v poměru cena-výkon až tak výhodný neni...Další možnost je pc prodat,něco došetřit a dát nějak dohromady tak 12000Kč-15000Kč.Za to by byla už sestava na moderním čipsetu s výkonem někdě jinde.Jinak cpuz ukazuje správně.Paměti běží na 200Mhz,ale násobí se dvěma takže 400Mhz.Neumim to až tak detailně vysvětlit,ale vim,že je to určitě správně.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Ve hrách na které bude ještě stačit Radeon 9200 se u 2 vs 1 GB neprojeví vůbec nic, v rychlosti zpracování videa si pomůžeš při několikaminutovém konvertování o jednotky sekund (zátěž hlavně CPU a disku), akorát bude PC svižněj reagovat na další povely/spouštění jiných aplikací. Od koho jsou paměti na výkon vliv nemá, pokud jsou spolu kompatibilní tak je všechno vpořádku.

    //Edit: všiml jsem si až teď že upgraduješ na HD3650. No, v tom případě už bys mohl dosáhnout na hry které 2GB využijí, ale obecně dnes kupovat AGP kartu je nevýhodné, jsou znatelně dražší než jejich PCIe varianty. Např HD3650 AGP stojí kolem 1700+ a kolem 2000 už seženeš PCIe grafiky HD3850 512MB / Geforce 8800GS / 9600GSO, které jsou zhruba 2,5x rychlejší.
    Naposledy upraveno uživatelem elpsycho: 08-07-2008 v 00:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele davidmichael1
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    42

    No jo,komu ale mám doma ten žvanec "od huby odtrhnout" .děti jsou ve vývinu možná když ten starší z nich tak rychle neporoste kvůli tomu poslednímu upgradu 3 komponent,tak mne nebude porad vystrkovat od compu,co myslis ?

    Citace Původně odesláno od elpsycho Zobrazit příspěvek
    Ve hrách na které bude ještě stačit Radeon 9200 se u 2 vs 1 GB neprojeví vůbec nic, v rychlosti zpracování videa si pomůžeš při několikaminutovém konvertování o jednotky sekund (zátěž hlavně CPU a disku), akorát bude PC svižněj reagovat na další povely/spouštění jiných aplikací. Od koho jsou paměti na výkon vliv nemá, pokud jsou spolu kompatibilní tak je všechno vpořádku.

    //Edit: všiml jsem si až teď že upgraduješ na HD3650. No, v tom případě už bys mohl dosáhnout na hry které 2GB využijí, ale obecně dnes kupovat AGP kartu je nevýhodné, jsou znatelně dražší než jejich PCIe varianty. Např HD3650 AGP stojí kolem 1700+ a kolem 2000 už seženeš PCIe grafiky HD3850 512MB / Geforce 8800GS / 9600GSO, které jsou zhruba 2,5x rychlejší.

    Ja vim,ja vim.Mam starej comp z roku 2004 a tenkrat jsem kupoval navic sestavu low-end ,tak co se da delat.mam tam jen AGP slot pro grafiku.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 08-07-2008 v 00:20 Důvod: sloučeno, příště použij tlačítko "EDIT" thx.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Citace Původně odesláno od davidmichael1 Zobrazit příspěvek

    Joo a jak to, že mi ted paměti běhaj jen na 200MHz (viz.příloha CPU-Z).V manuálu je tabulka že při CPU FSB 800MHz běhaj paměti typuPC3200 na 400MHz. Nesouvisí to s tím slovíčkem "single" v políčku "channels" ?

    Ty nový,na který se ptám jsou "dual channel". Tak co myslíte ?
    Tie pamäte ti podľa CPU-Z idú iba na 320MHz (160x2), takže by bolo dobré v biose zmeniť deličku FSBRAM.

    A tvoja doska podporuje iba single channel, takže dual channel sa nekoná, žiaľ.

    Kľudne by som kúpil tie 2x1GB moduly, avšak tie najlacnejšie aké nájdeš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    zdá se mi že jsou to zbytečně vyhozený prachy DDR jsou dražší než nové DDR2 a když vemeš v úvahu že máš jen jednojádrový procík je jasný že to nemá význam ,pravda je že pokud pracuješ s cadem nebo střiháš filmy bude komp míň lagovat na disk,u her se zrychlý tak o 1/3 nahrávání lokací ,jinak nic ...aby byly hry plynuješí doporučuju update na dvoujádro(upřímě hlavně grafiku) nebo ještě líp a jak už bylo řečeno upgradovat vše (CPU+RAM+DESKU+GRAFIKU)a pokud máš satový disk doporučuju jej používat jako systémový pokud ne tak bych pořídil 500GB sataII disk a současný použil jako přídavný...v ideálním případě pak ještě 500GB rozdělit na dvě jednotky abys v případě zroucení systému nemusel formátovat celý disk (např 50GB+450GB)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    52

    pokud ti to pc staci a nechces nove tak kup 2x1 gb ram a s xp mas klid, vic bych do toho uz nedaval
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    doporučené komponenty k upgrade: CPU:C2D E7200 2,53Ghz za 2500Kč
    RAM:Patriot DIMM 4096MB DDR II 800MHz PDC24G6400ELK za 1800kč
    DESKA:Asus P5K - Intel P35 za 1900kč
    GPU:GigaByte Radeon HD3850 GV-RX385512H 512MB, PCI-E za 2100kč
    -------------------------------------------------------- 8300Kč
    a prodat CPU+box za sca 500kč
    RAM za sca 500kč
    desku za sca 500kč
    GPU za sca 300Kč
    -------------------------------------------------------- 1800Kč
    celkem rozdíl: 6500Kč
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Nechápem jednu vec. Niekto potrebuje radu a namiesto toho sa tu objaví návrh na nákup novej zostavy. Nie každý má toľko prostriedkov, aby si mohol kúpiť rovno novú zostavu.

    Moja odpoveď na základnú otázku znie: podľa mňa sa upgrade(resp. dokúpenie) RAM oplatí. Nikde som si nevšimol, či tých 2x512MB sa chce autor zbaviť, najlepším riešením by bolo si ich nechať. 3GB RAM, vypnúť alebo nastaviť minimálnu veľkosť swap-u.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    jenže takhle deska umí jen 2GB a má 2 sloty na ram takže se prodeji pův.pamětí nevyhne.
    pokud se tedy autor ptá jestli ano nebo ne ,tak říkám jeznoznačně ne pro výměnu za 2x1GB. Nemá to žádný stěžejní význam pro navýšení výkonu ,je to jak lepit levnou rozbytou vázu drahým lepidlem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    jj, na tie pamäťové sloty som sa nepozrel, takže "iba" 2x1GB RAM - ospravedlňujem sa.
    No aj tak, davidmichael1 teraz kúpil nový chladič(ten sa síce dá použiť aj v novej zostave), asi už má aj novú grafiku a tú sa mu asi nebude chcieť predávať.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    hmm HD3650 neni zas tak špatná...škoda že spíš nenašetřil a nekoupil nový střeva...
    takhle to spíš přidává další otazník jestli upgrade na 775 (AM2) ano nebo ne...

    jedinej způsob by byl sehnat hybridní desku (PCI-e+agp) ty jsou ale dost nedostatkový
    a výkon na AGP (někdy označován jako AGR nebo AGX) je na nich až o 20% nižší...

    možná model ASROCK MB 775DUAL-VSTA (775,DDR2,AGP,PCIE,2xSATAR,2x133,7.1,LAN)
    907,- Kč vč. DPH ten by nebyl ani drahý a výkon na něm je OK navíc umí ddr2 i ddr takže bys mohl koupit rovnou levnější DDR2 a DDR prodat...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    a k němu nějaký pentium dual-core za 1400kč a máš to upgrade za hubičku


    CPU 1400kč
    deska 900kč
    ram(2x1GB) 750kč
    -------------3050kč
    prodat cpu+desku+ram=1800kč

    rozdíl 1250Kč

    a nesrovnatelný výkon navíc(taková E2160 se dostane na 2,8Ghz jak fík zvlášť s katanou)
    starou kartu HD3650 si klidně může ponechat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    A kde je/aky je zdroj ? Ak je tam slaby, aby nebol niekto prekvapeny, ze mu to zacne mrznut, ci vyhori zdroj....
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    pokavaď má toho fortrona 400W tak nemusí mít strach
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. vyplatí se upgrade GK
    Od panxyz v sekci Grafické karty
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 29-10-2009, 21:31
  2. Paměti: jak zvětšit oper. paměť
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 27-10-2009, 01:12
  3. Sestavy, notebooky a PDA: Vyplatí se vůbec upgrade?
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 22-09-2008, 20:19
  4. Vyplati se upgrade PC ?
    Od Salamander v sekci PC - archiv
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 21-04-2008, 16:39
  5. Vykon karet do AGP. Vyplati se upgrade??
    Od Wlcek v sekci Grafické karty
    Reakcí: 32
    Poslední příspěvek: 18-12-2007, 00:29