Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Jak otestovat funkčnost zdroje

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele Libor A.
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    53

    Mám takový "problémek", švára přišel s požadavkem, zda bych mu nepostavil nějaký počítač hlavně na vypalování DVD a především co nejlevněji. Takže většinu součástek použiju co se mi tak doma porůznu válí. Mám doma také 4 zdroje, ale nevím v jakém jsou stavu (dva jsem dostal) a potřeboval bych je nějak otestovat, zda fungují. Rozhodně se mi je nechce strkat do svého počítače, abych si náhodou neodpálil něco v kompu a proto prosím radu jak zkusit funkčnost zdroje. Tuším jsem tu někde v nějakém threadu našel, že by se zdroj měl rozběhnout když propojím zelený a černý kablík.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Pokdu chceš aby se ti rozběhl, tak ho musiš taky zatížit. Jestli mas nějaké větráky co se ti jenom tak válí v šuplíku, tak je připoj a zdroj sepni, mělo by to být tak jak píšeš. Když zkouším doma nějaký zdorj, tak mam jednu na půl funkční desku ( problémy s diskovým řadičem ) a spínám ho přes ni. Připojim starý disk co mám nebo větrák a bud jede nebo ne. Nic tímto nezkazíš.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jiziii
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    800

    podle tohodle obrázku to pust http://www.grafika3d.ic.cz/storage/2...57_atx_zap.jpg nezapomen na zdroj připojit nákou zátěž(větrák starej disk....)
    No a vem voltmetr a změř kolik ti to dává na 5V a 12V větvy a ten zdroj co bude mýt nejmenší odchylku bych použil
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Nechci kecat, ale myslím, že z pricipu fungování a vůbec snad i podle nějaké normy je potřeba zdroj zatížit minimální zátěži, jinak větve nemusí dávat správné paramery, tj. napětí, zvlnění apod. Podle mě ventilátor nebo disk nestačí, navíc zatíží leda 12V větev, případně 5V (a ty jsou často nějak sdílené).

    Takže pro vyzkoušení jestli vůbec funguje bych to zkusil jen zapnout naprázdno, ale pak je samozřejmě třeba to zkusit s HW. Co to je za konfiguraci, ať jsme v obraze ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Celkom dobre sa nedavno prediskutovalo toto tema v diskusii
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...=18322&page=10
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Pavle co se týče toho zvlnění, tak pokud je zdroj dobře navrhnut a dobře sestaven, tak by neměl být rozdíl zda 600W zdroj zatížíš ventilátorem nebo plnou zátěží co zvládne. Napětí by se nemělo hnout ( samozřejmě kdo udělá tak tvrdý zdroj... ). A míra zvlnění je dána normou v jakycho tolerancích se může pohybovat. Pokud by chtěl odzkoušet všechny větvě a napětí co dávají, tak je zatížit odprem. Jak píše Jiziii dát mu lehčí zátěž a pak multimetrem odměřit všechny napětí co dává a s jakou přeností.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Zoidik Zobrazit příspěvek
    Pavle co se týče toho zvlnění, tak pokud je zdroj dobře navrhnut a dobře sestaven, tak by neměl být rozdíl zda 600W zdroj zatížíš ventilátorem nebo plnou zátěží co zvládne. Napětí by se nemělo hnout ( samozřejmě kdo udělá tak tvrdý zdroj... ). A míra zvlnění je dána normou v jakycho tolerancích se může pohybovat. Pokud by chtěl odzkoušet všechny větvě a napětí co dávají, tak je zatížit odprem. Jak píše Jiziii dát mu lehčí zátěž a pak multimetrem odměřit všechny napětí co dává a s jakou přeností.
    Mno, u zvlnění si nejsem jist, ale co se týká napětí, tam je myslím třeba to opravdu zatížit minimální zátěží, jinak to nemusí dát správné hodnoty. Minimálně si myslím, že je to tak u starších zdrojů, dneska nevím, Fortron mi fungoval normálně s ventilátorem, když jsem na sebe minulé léto foukal
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    149

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Mno, u zvlnění si nejsem jist, ale co se týká napětí, tam je myslím třeba to opravdu zatížit minimální zátěží, jinak to nemusí dát správné hodnoty. Minimálně si myslím, že je to tak u starších zdrojů, dneska nevím, Fortron mi fungoval normálně s ventilátorem, když jsem na sebe minulé léto foukal
    U starších zdrojů byla minimální zátěž přímo ve zdroji...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele Libor A.
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    53

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Takže pro vyzkoušení jestli vůbec funguje bych to zkusil jen zapnout naprázdno, ale pak je samozřejmě třeba to zkusit s HW. Co to je za konfiguraci, ať jsme v obraze ?
    Zdroje mám 4 - EC 350W, Xilence 350W a pak dva starší pouze s 20 kolíkovým konektorem do desky (značku momenátlně nevím, jeden ale běžel spolehlivě mnoho let do loňského léta, kdy jsem jej vyměnil za Fortrona). Mám nachystány dva disky 20 GB Seagate a 40 GB Samsung (zvlášť ten Seagate je již hodně letitý model ST320430A).
    Momentálně uvažuji, že bych radši MB, CPU a RAM koupil nové (AMD 780G chipset, K8 LE1150, 1 GB), ty ceny jsou dnes hodně nízké a rozhodně to bude mít asi nižší spotřebu než to co mám doma. Možná ale vylepším svoje HTPC (viz popis) a pak bych použil MB, CPu a RAM z něj. Pokud koupím ten MB, tak budu muset přikoupit i DVD-RW, protože PATA "vyberu" těmi disky a volné zbudou jen SATA - aspoň bude mít švára "kvalitní" vypalovačku. K tomu myš, klávesnici a nějaký ten větrák do case.
    Naposledy upraveno uživatelem Libor A.: 23-07-2008 v 08:25
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Jako první zdroje otevři (předtím je nech nějakou dobu odpojené od sítě ať se vybije náboj na kondenzátorech) a podívej se jak vypadají uvnitř. Nafouklé kondíky, opálená místa na PCB apod. - to by tam nemělo být, pokud je chceš používat dál.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele Libor A.
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    53

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Jako první zdroje otevři (předtím je nech nějakou dobu odpojené od sítě ať se vybije náboj na kondenzátorech) a podívej se jak vypadají uvnitř. Nafouklé kondíky, opálená místa na PCB apod. - to by tam nemělo být, pokud je chceš používat dál.
    To už jsem provedl, uvnitř vypadají dobře. U jednoho mám hlášen nefunkční ventilátor, tj. předpokládám asi nefunkční termoregulaci, možná ale také původní majitel nezatížil zdroj natolik, aby se ventilátor rozběhl. Bohužel nevím, který z těch dvou zdrojů (EC, Xilnece) to je ani jak to otestovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    359

    Jsou informace v tomto vlákně aktuální?
    Co je již zastralé?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    jelikoz zdroje jsou od dob Pentia 2 porad stejne a jen se obcas prida nejaky konektor (20pin -> 24pin, ATX12V, 6pin PCI-E, SATA...), tak je to porad aktualni... (krome toho ze se hlavni zatez presunula z 5V na 12V vetev, ale to v tomto threadu nehraje zadnou roli)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows 7: Funkčnost Win7_64bit_šedá obrazovka
    Od bluenite38 v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 27-08-2012, 16:04
  2. Čím otestovat LCD?
    Od fanynek v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 27-08-2008, 21:52
  3. Čím otestovat 8GB RAM
    Od Aigor v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 02-08-2008, 16:53
  4. Které zdroje byste chtěli otestovat?
    Od -HoNY- v sekci Zdroje
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 19-06-2008, 12:43
  5. DDR1: Funkčnost DDR400 na desce s DDR333
    Od WeiShark v sekci Operační paměti
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 27-04-2008, 22:28