Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: Jak jste na tom s programováním?

3.8.2008 02:30
koubisDobrou chuť, pokud právě oběváte.
Tak mě napadlo, zkoušeli jste někdy programovat? Jak dopadl váš první pokus? Kolik vám tehdy bylo a v jakém jazyku?

Já k tomu poprvé přišel tak, že mě táta v mých sedmi nebo osmi letech (1996-1997) přihlásil do jakéhosi institutu, kde nás učili programovat. Byl to Turbo Pascal a celý rok, co jsem tam chodil, jsme s učitelem v čele hráli po síti Diablo.
Poté jsem si vzpomněl na programvání asi v šesté třídě (2000), když jsem byl o prázdinách na chaupě. Jediný počítač, který tam byl (už tehdá to byla vykopávka), byla 286 se 40 MB diskem, 2 MB paměti a grafickou kartou herkules, monochromatickou, takže se na tom ani Mario hrát nedal. Jediné, co tam bylo, byl DOS a M602. Čirou náhodou jsem zjistil, že součásti DOSu je i QBasic. Tak jsem ho spustil a každý den jsem se naučil jeden nebo dva příkazy z nápovědy. Další rok jsem se QB bavil.
V deváte třídě (2004) jsem objevil Visual Basic 6.0 a sem tam jsem si něco naprogramoval, co jsem zrovna potřeboval. Nějaký čas jsem se ho učil i z knížky, kterou mi táta přinesl z práce, protože přechod ze strukturovaného na objektové programování byl docela oříšek.
Asi před rokem jsem narazil na malinkou firmičku dvou o pár let starších kluků, než jsem já. Nabídl jsem jim svou výpomoc a oni kývli. Tím začalo moje učení MySQL a VB 8, tedy .NET. Teď tedy tak nějak ovládám VB .NET a snad i trochu MySQL.

A teď vy, podělte se :-)
3.8.2008 09:52
Ritchie83[QUOTE=koubis;147911]Tak mě napadlo, zkoušeli jste někdy programovat? Jak dopadl váš první pokus? Kolik vám tehdy bylo a v jakém jazyku?[/QUOTE]
Programovat jsem se začal učit někdy začátkem 90. let na Didaktiku M, čímž je dán i můj první programovací jazyk: příslušný dialekt BASICu. Protože k Didaktiku jsem se dostal vždy jen jednou týdně na hodinu, tak jsem si programy pečlivě rozmýšlel na papíře, což zpětně hodnotím jako velice přínosnou techniku. S dostupností PC jsem Didaktik i BASIC opustil a naučil jsem se první procedurální jazyky: Pascal, po kterém následovalo C. Potom už to šlo rychle dle potřeby, jak ve znalosti jazyků, tak algoritmů.
3.8.2008 10:24
AigorOT: o půl 3 v noci obědvat :notsure :D

Já se o programování začal zajímat nějak společně s počítači. Ono v té době ani nešlo na tom dělat nic jiného.. Začalo to asi v 5.třídě kdy (ještě za totality) vznikl nějakej kroužek VT a tam jsme se učili programovat na PMD85 :inlove

Byl to takovej klon basicu, pamatuju si na naše nadšení když přišel model PMD85-2, kterej měl už 3 barvy (černou, bílou a šedou) :thumb
Programovali jsme si tehdy s kámošem takový blbinky jako kreslící programy, simulace obličejů (podle krimifilmů) a pak i nějaký plošinovky. Vlastně mě bavily jenom ty hry co jsem si napsal sám :D

No pak přišel Didaktik a s ním i lepší basic a první pokusy ve strojáku

Na PC jsem pak začal normální ASM a samozřejmě Turbo Pascal. S příchodem Windows to ale opadlo, učit se kvanta blbostí v knihovnách abych napsal simple app mě nějak nebralo, takže sem měl delší dobu výpadek kterej trvá v podstatě dodnes. Časem jsem se sice trochu naučil v C++, takže něco jednoduššího splácnu, ale je to jenom nouzovka.
Pohodlnější jsou pro mě scriptovací jazyky jako PHP, v kterým dělám někdy od verze 3. Mít víc času bavilo by mě víc proniknout do T/SQL, ale práce/rodina,... nestíhám :thumbdown
3.8.2008 11:18
Deee-aNU nás založili, když jsem chodil do páté třídy (tzn. rok '85) kroužek výpočetní techniky. Vzhledem k tomu, že mé sídelní město bylo v té době něco jako Silicon Valley ČSSR, mlátili jsme převáně do klávesnic IQ 151. I nějaké to PMD 85 a Sinclaira jsme měli.
První doteky s programováním proběhly prostřednictvím KARLA. Pamatujete někdo? Na první pohled stupidní, ve skutečnosti ale IMHO výborný pro pochopení toho, jak "uvažuje" počítač. Pak přišly pokusy o ovládnutí BASICu... jenže... Nakonec jsme stejně celou výpočetku propařili. Pamatujete? Srdce v labyrintu, Ufo nad Rumburkem, Mazogs a taky třeba první 3D First Person akce Tyranosaurus rex ("Byl jsi sezran!":D:D:D) a to všechno na "íkvinu".
Programování jsme tedy nakonec moc nedali. I s tou malou znalostí mi příjde naprosto šílený, co se v těch dnešních počítačích děje, když si vzpomenu kolik toho bylo potřeba napsat, aby se nějaká kostička pohybovala po řádku.
Dneska toho lemplování dost lituju:cry, docela rád bych do toho pronikl, láká mě tvorba webu...
3.8.2008 11:44
xmarekPěkné téma, které o lidech lecos vypoví.
[QUOTE=deeean;147972]Dneska toho lemplování dost lituju:cry, docela rád bych do toho pronikl, láká mě tvorba webu...[/QUOTE]Dnes je to trochu o něčem jiném a nikdy není pozdě začíst. Místa je tu dost.

I když pracuji jako vývojář, tak si někdy připadám, že se pořád o něco pokouším a stále začínám. :D
3.8.2008 12:14
Deee-aN[quote=xmarek;147978]Pěkné téma, které o lidech lecos vypoví.
Dnes je to trochu o něčem jiném a nikdy není pozdě začíst. Místa je tu dost.

I když pracuji jako vývojář, tak si někdy připadám, že se pořád o něco pokouším a stále začínám. :D[/quote]
V podstatě ani nevím, kde začít. Tuhle jsem koukal v knihkupectví do nějaké brožury, a z hlediska pochopení by mi vyšlo nastejno, kdyby to bylo napsané Braillovým písmem.:D No, ale ňák se s tím budu muset popasovat.
3.8.2008 04:46
bhujangaPred cca 2 rokmi som zacal s assemblerom pre mikroprocesory s jadrom 8051 a AVR. Teraz postupne prenikam do tajov assembleru pre procesory x86 a kompatibilne.
3.8.2008 04:51
Maximus12Jsem na začátku v PHPku, předtím sem dělal ve Visual Basicu a tam pokročile. Další jazyky nic moc - koukl sem na javu, ale nějak se do toho zatím nemám.
3.8.2008 05:44
sepultura[QUOTE=xmarek;147978]Pěkné téma, které o lidech lecos vypoví.
Dnes je to trochu o něčem jiném a nikdy není pozdě začíst. Místa je tu dost.

I když pracuji jako vývojář, tak si někdy připadám, že se pořád o něco pokouším a stále začínám. :D[/QUOTE]

:) ... tak tohle mě potěšilo, taky se mě furt zdá, že sem někde na limitně se blížící nule ... hehe
3.8.2008 08:01
LogoutMáma tvrdí že prej od pěti Atari Basic (800XL), pak quickbasic, na víceletym gymplu (nevim kdy přesně) jsem začal zároveň VisualBasic a C++, poté v programování mě přinutili na chvilku do pascalu, no a pak už všechno možný...
To dean: začni od začátku. Na programování webu je trošku blbý to, že to jsou čtyři jazyky najednou. HTML + CSS na desing + javascript na věci v klientovi + nějakej jazyk na server. Takže se tomu věnuj postupně - nejdřív se nauč HTML, pak až budeš umět HTML, tak zjistíš, že když si chceš udělat web, že se Ti spousta věcí opakuje a začneš si dělat v PHP nějaký mustry atd...
3.8.2008 08:19
Deee-aN[quote=Logout;148069] nejdřív se nauč HTML, pak až budeš umět HTML, tak zjistíš, že když si chceš udělat web, že se Ti spousta věcí opakuje a začneš si dělat v PHP nějaký mustry atd...[/quote]
Díky! (Na RB mě to nepustí).
Sry za OT, ale nevíš třeba o nějaký knížce, podle který je možný do toho proniknout. Myslím nějakou opravdu dobrou (pokud možno polopatickou). Ke každému tématu je jich zpravidla několik různé kvality a při cenách IT literatury by se mohlo docela prodražit, než bych se dopracoval k nějaké pro mě použitelné.
P.S.:Troufnu si o sobě tvrdit, že nejsem naprostý idiot, že jsem schopný leccos pochopit, ale současná úroveň znalostí v tomhle směru se rovná 0,00.
3.8.2008 09:36
koubis[QUOTE=sepultura;148058]:) ... tak tohle mě potěšilo, taky se mě furt zdá, že sem někde na limitně se blížící nule ... hehe[/QUOTE]

Tohle je noční můra asi všech programátorů :-)
3.8.2008 10:09
LogoutNo, knížka - to je těžký. I když e Tim živym, tak žádnou moc neznam. Učil jsem se dlouho, krušně a za pochodu, navíc jsem měl základ z klasickejch jazyků.
Zkus třeba
http://www.tvorba-webu.cz/html/html_ucebnice.php
pročíst si o HTML a CSS
Počítej s tim, že polovina z těch věcí, který tam jsou se ve skutečnosti nepoužívaj, a že se to dělá jinak, ale IMHO od někud se začít musí :-). Pak my klidně jestli budeš mít zájem napiš SZ, najdu Ti něco dalšího. Ale vybíram to jen tak podle prvního dojmu, jak to na me pusobi. Bohuzel se ale obavam, ze opravdu dobra učebnice neni, spiš špatný a ještě horší. Bejt Tebou prostě něco začnu dělat, nejvíc naučí praxe.

U CSS je pak ještě to koření, že je to pěkně blbej jazyk (nešikovnej), navíc každej browser si ho vykládá po svym....
10.8.2008 10:45
Sikil79Kdysi jsem trochu programoval na C64, ale na PC asi nikdy.
20.12.2008 04:11
LaccaJá jsem v 90. letech začal s didaktikem a pronikal jsem do Basicu. A teď se snažím rozlousknout C++, ale není čas, ale základy znám :-)
20.12.2008 04:24
LogoutNo, já v 80. letech (máma tvrdí, že prej ještě než jsem chodil do školy) dělal nějaký ty hello world v Atari basicu :-). No pak jsem přesedlal postupně QBasic - VisualBasic - C++ no a pak už všechno možný...
edit: ... koukam, že už jsem sem psal a zas to zapoměl, tak se omlouvám :-)
22.12.2008 01:37
grafnevCas nevim, ale zacatek didaktik gama a basic (uz si nic nepamatuju). Pak 386 a qbasic (uz si take nic nepamatuju), na stredni delphi (prazdno jak by smet). Zajimavost: Protoze mi pri hrani UFO 2 pretekl int (8 bitovej) a znehodnotil mi tak mojeho nejlepsiho hrace Anatoly Korkia, tak jsem se naucil svindlit hry (na datove urovni). Pak vejska a tam od vseho trochu, java, c, c++, asembler, neuspesne small talk, prolog ... az jsem zjistil ze bude asi jedno v cem se programuje, ale dulezite je umet programovat (resit problemy). Takze si spis beru z jazyku a prekladu, vyhledavani v textu, problemu a algoritmu mozna i neco z paralelnich systemu a algoritmu a simulaci.
Ted programuju v SASu (neplest se SAPem)

Takze spise nez znalost nejakeho programovaciho jazyka si cenim znalost nejakych postupu a vedomi o existenci algoritmu a pak uz je jedno v cem to programuji. Odhaduji, ze naucit se neco do pouzite formy muze trvat tak 3 tydny a pak podle slozitosti 2 - 8 mesicu na nejakou vyssi uroven a pak uz clovek akorat hleda vychytavky.

Ale stejne i guru znalost treba c++ vam nepomuze vyresit detekci cyklickeho/necyklickeho grafu, kdyz nevite, ze existuji nejake algoritmy atd.
24.12.2008 06:23
jonmarJá momentalne kutim v HTML a CSS různé weby.Do toho se učim PHP. Nyní studuju na střední obor Technické lyceum (se zaměřením na programování). Lyceum se dělí do 4 oborů(programování, elektro, stavitelství a architektura).První ročník je společnej.Druhej se spojí PRG+ELE(učí se elektrotech. vzorecky:mad:) a STV+ARCH.Teprve ve třetim se dostanem k samotnému programování. Docela se na to těšim.=> k tomu kvůli čemu jsem se tam hlásil se dostanu po dvou letech studia.
Jinak jsem zkoušel a zkoušim základy C++, Pythonu a Javascriptu.

Jestli zůstanu do budoucna u programování,myslíte že budu potřebovat např.: vzorec pro "závislost odporu vodiče na teplotě" nebo "věty o náhradních zdrojích v lineárních obvodech":stupid
24.12.2008 07:12
Intri[QUOTE=jonmar;198537]Jestli zůstanu do budoucna u programování,myslíte že budu potřebovat např.: vzorec pro "závislost odporu vodiče na teplotě" nebo "věty o náhradních zdrojích v lineárních obvodech":stupid[/QUOTE]

Ty vzorečky samotné ne, ale jestli budeš chtít zůstat u programování, opravdu se velice pilně uč matematiku, a to tak, aby ti to v té hlavě zůstalo. Bez ní nepočítej, že bys naprogramoval něco serióznějšího.
25.12.2008 09:41
Aigor[QUOTE=Intri;198540]Ty vzorečky samotné ne, ale jestli budeš chtít zůstat u programování, opravdu se velice pilně uč matematiku, a to tak, aby ti to v té hlavě zůstalo. Bez ní nepočítej, že bys naprogramoval něco serióznějšího.[/QUOTE]

Jen to doplním ze svého pohledu... Na základce jsem z matiky prolejzal s 3-4, na učňálu mě cpali do matfyz olympiád a všichni považovali za šprta. Na střední jsem první 2 roky žil z toho co jsem měl náskok, poslední dva roky bojoval o přežití (bohužel až těsně před maturou zjistil, že učitelka je fakt .... a s pomocí jiné se doučil a odmaturoval na 2). Na VOŠ už jsem byl bohužel ve skluzu proti ostatním, ty 2 chyby znatelně chyběly, na 2 jsem to vybojoval, ale už jsem cítil, že od VŠ mě to deklasovalo, pokud se matice nebudu extra věnovat. Měl jsem jiné zájmy (IT), takže moje znalosti matiky jsou dnes nulové.

Matematika sama IMHO je k ničemu (krom vyjímek, kdy fakt využiješ pokročilé znalosti, jako třeba v grafice), jejím hlavním smyslem je naučit analytický myšlení a fakt, že víš "že to jde" a umíš si to někde najít a použít.

Jen můj názor...
25.12.2008 10:19
xmarek[QUOTE=Aigor;198684]Matematika sama IMHO je k ničemu (krom vyjímek, kdy fakt využiješ pokročilé znalosti, jako třeba v grafice), jejím hlavním smyslem je naučit analytický myšlení a fakt, že víš "že to jde" a umíš si to někde najít a použít.[/QUOTE]Osobně vždycky říkám, že nejsložitější matematiku jsem použil pro výpočet trajektorie robotů. :D (A k tomu mi stačilo podívat se do knížky pro střední školy. SIN, COS). Dnes už se roboty nedělám, tak zas nic. :D
30.12.2008 10:10
LogoutNo, ono je programování a programování. Na psaní aplikací většinou moc matiky nemusí bejt. Ale na některý složitější věci (ať již grafika, kompilátory, některý věci v jádrech operačních systémů, optimalizace (tzn. i různé databázové stroje apod.) atd... se bez matiky nedaj. Navíc Ti matika dá teoretickej vhled do programování, takže budeš vědět co jde a co nejde, co jde jak rychle a vyvaruješ se tak hledání slepejch uliček a psaní blbostí.
Dá se bez ní vyžít, ale dobrej programátor by imho měl matiku zvládat.
30.12.2008 10:33
IntriPod Logouta se podepíšu. Napsat program až takové umění není, ale napsat ho tak, aby měl smysl v reálném životě, je už mnohem větší problém. Viz třeba třídící problémy. Napsat bublinovou metodu umí každý, spousta z nás by ji pravděpodobně dokázala vymyslet sama od sebe. Ale vymyslet třeba quick, heap, insert, shell a jiné, to už chce úplně jiné schopnosti. A přitom třeba zrovna to třídění a její rychlost jsou celkem kritické, asi by se nikomu nelíbilo, kdyby třídění výpisu o několika milionech prvků v databázi trvalo minuty až hodiny namísto pár desetin sekundy až sekund.
31.12.2008 08:30
Aigor[QUOTE=Intri;200615]Napsat bublinovou metodu umí každý, spousta z nás by ji pravděpodobně dokázala vymyslet sama od sebe. Ale vymyslet třeba quick, heap, insert, shell a jiné, to už chce úplně jiné schopnosti. A přitom třeba zrovna to třídění a její rychlost jsou celkem kritické, asi by se nikomu nelíbilo, kdyby třídění výpisu o několika milionech prvků v databázi trvalo minuty až hodiny namísto pár desetin sekundy až sekund.[/QUOTE]

K čemu vymýšlet kolo? :mistake (joke)

Možná by bylo dobré si ujasnit co si kdo představuje pod pojmem "matematika". Pro někoho to může znamenat jenom šprtání vzorečků bez použití mozku (viz 90% "učitelů" se kterými jsem se setkal). Naproti tomu množiny, výroková logika, geometrie, nebo dokonce algoritmy to už je jiná káva.
Ovšem s uvedeným příkladem nemůžu úplně souhlasit. Pár knížek s algoritmy patří k mé nejoblíbenější literatuře, což ovšem neznamená, že bych se je snažil znovu vymýšlet. Spokojím se s tím, že algoritmus pochopím a dokážu ho efektivně implementovat v požadovaném jazyku.
Dnes je taky trochu jinej trend - všechno je "hotové" v přednachystaných třídách a knihovnách, takže programování se degraduje na skládání hotových komponent. Což je docela škoda, důsledky toho vidíme na většině komerčního SW všude kolem sebe :hmm
31.12.2008 01:35
Logout[quote]
Dnes je taky trochu jinej trend - všechno je "hotové" v přednachystaných třídách a knihovnách, takže programování se degraduje na skládání hotových komponent.
[/quote]
Samozřejmě že jo - lidí, který píšou knihovny, jádra databází apod zas tolik neni. To je pravda. Jenže když chceš něco efektivně používat, tak musíš aspoň rámcově vědět, jak je to vevnitř udělaný. A k tomu slouží právě ten nácvik algoritmů atd...
Samozřejmě že na quicksort pak zavoláš jednoduchou funkci - ale budeš např. vědět, kdy se Ti vyplatí udržovat data setříděný a kdy ne, kterej container (hash, set, list...) se hodí na danou věc použít, jak napsat multithreadovej program, aniž by docházelo k lagům nebo deadlockům apod....
31.12.2008 02:02
Intri[QUOTE=Aigor;200674]Dnes je taky trochu jinej trend - všechno je "hotové" v přednachystaných třídách a knihovnách, takže programování se degraduje na skládání hotových komponent. Což je docela škoda, důsledky toho vidíme na většině komerčního SW všude kolem sebe :hmm[/QUOTE]

To ano, ale poskládat stavebnici umí děti od 3 let věku, zatímco vyrobit tu stavebnici, to už chce kus znalosti chemie, materiálního inženýrství, strojírenství atd. atd. To stejné je to s programováním. Jo, na světě jsou tisíce nejrůznějších komponent pro nejrůznější jazyky, ze kterých si obyčejný člověk může poskládat i celkem schopnou aplikaci.

Ale možná mám na sebe příliš velké nároky, ale jen kvůli schopnosti použít, co někdo vymyslel za mě, bych se zrovna programátorem nenazval.
3.1.2009 11:35
MartyMcFlyCo se týče já a programování tak to začalo zhruba v roce 2000. Pomalé poznávání HTML, CSS. Dále jsem začal provozovat Delphi (ObjektPascal) a potom jsem narazil na .NET C#, který mi částečně zůstal do dnes. Jinak provozuji PHP a MySQL databáze a scriptuji v BASH (Linux). Toť asi vše víc odemě nečejte. :slug
4.1.2009 08:47
caikefJá začal kdysi na škole, na víceletém gymplu - někdy po roku 1990. Základy Pascalu.Potom na vysoký Pascal trochu víc...ale to byle vše pod DOSem. Pod Win jsem se sám jako samouk začal učit Delphi a zkouším, vždycky vymyslím něco a pak zjištuji jak na to. A potom ještě Visual Basic for Application - takže asi tak. Ale vše samouk a čteč nápověd a fór...
14.12.2010 09:00
AmpérJá jsem v 90. letech začal s atari a pronikal jsem do Basicu. Potom jsem dělal v Turbo Pascalu nyní pronikámdo Delphi. A nyní se snažím přejít do C++, ale není moc času, :-)