Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazené výsledky: 16 až 29 z 29

Téma: Jak jste na tom s programováním?

  1. #16
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, já v 80. letech (máma tvrdí, že prej ještě než jsem chodil do školy) dělal nějaký ty hello world v Atari basicu :-). No pak jsem přesedlal postupně QBasic - VisualBasic - C++ no a pak už všechno možný...
    edit: ... koukam, že už jsem sem psal a zas to zapoměl, tak se omlouvám :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    Cas nevim, ale zacatek didaktik gama a basic (uz si nic nepamatuju). Pak 386 a qbasic (uz si take nic nepamatuju), na stredni delphi (prazdno jak by smet). Zajimavost: Protoze mi pri hrani UFO 2 pretekl int (8 bitovej) a znehodnotil mi tak mojeho nejlepsiho hrace Anatoly Korkia, tak jsem se naucil svindlit hry (na datove urovni). Pak vejska a tam od vseho trochu, java, c, c++, asembler, neuspesne small talk, prolog ... az jsem zjistil ze bude asi jedno v cem se programuje, ale dulezite je umet programovat (resit problemy). Takze si spis beru z jazyku a prekladu, vyhledavani v textu, problemu a algoritmu mozna i neco z paralelnich systemu a algoritmu a simulaci.
    Ted programuju v SASu (neplest se SAPem)

    Takze spise nez znalost nejakeho programovaciho jazyka si cenim znalost nejakych postupu a vedomi o existenci algoritmu a pak uz je jedno v cem to programuji. Odhaduji, ze naucit se neco do pouzite formy muze trvat tak 3 tydny a pak podle slozitosti 2 - 8 mesicu na nejakou vyssi uroven a pak uz clovek akorat hleda vychytavky.

    Ale stejne i guru znalost treba c++ vam nepomuze vyresit detekci cyklickeho/necyklickeho grafu, kdyz nevite, ze existuji nejake algoritmy atd.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Nováček Avatar uživatele jonmar
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    39

    Já momentalne kutim v HTML a CSS různé weby.Do toho se učim PHP. Nyní studuju na střední obor Technické lyceum (se zaměřením na programování). Lyceum se dělí do 4 oborů(programování, elektro, stavitelství a architektura).První ročník je společnej.Druhej se spojí PRG+ELE(učí se elektrotech. vzorecky) a STV+ARCH.Teprve ve třetim se dostanem k samotnému programování. Docela se na to těšim.=> k tomu kvůli čemu jsem se tam hlásil se dostanu po dvou letech studia.
    Jinak jsem zkoušel a zkoušim základy C++, Pythonu a Javascriptu.

    Jestli zůstanu do budoucna u programování,myslíte že budu potřebovat např.: vzorec pro "závislost odporu vodiče na teplotě" nebo "věty o náhradních zdrojích v lineárních obvodech"
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Citace Původně odesláno od jonmar Zobrazit příspěvek
    Jestli zůstanu do budoucna u programování,myslíte že budu potřebovat např.: vzorec pro "závislost odporu vodiče na teplotě" nebo "věty o náhradních zdrojích v lineárních obvodech"
    Ty vzorečky samotné ne, ale jestli budeš chtít zůstat u programování, opravdu se velice pilně uč matematiku, a to tak, aby ti to v té hlavě zůstalo. Bez ní nepočítej, že bys naprogramoval něco serióznějšího.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Ty vzorečky samotné ne, ale jestli budeš chtít zůstat u programování, opravdu se velice pilně uč matematiku, a to tak, aby ti to v té hlavě zůstalo. Bez ní nepočítej, že bys naprogramoval něco serióznějšího.
    Jen to doplním ze svého pohledu... Na základce jsem z matiky prolejzal s 3-4, na učňálu mě cpali do matfyz olympiád a všichni považovali za šprta. Na střední jsem první 2 roky žil z toho co jsem měl náskok, poslední dva roky bojoval o přežití (bohužel až těsně před maturou zjistil, že učitelka je fakt .... a s pomocí jiné se doučil a odmaturoval na 2). Na VOŠ už jsem byl bohužel ve skluzu proti ostatním, ty 2 chyby znatelně chyběly, na 2 jsem to vybojoval, ale už jsem cítil, že od VŠ mě to deklasovalo, pokud se matice nebudu extra věnovat. Měl jsem jiné zájmy (IT), takže moje znalosti matiky jsou dnes nulové.

    Matematika sama IMHO je k ničemu (krom vyjímek, kdy fakt využiješ pokročilé znalosti, jako třeba v grafice), jejím hlavním smyslem je naučit analytický myšlení a fakt, že víš "že to jde" a umíš si to někde najít a použít.

    Jen můj názor...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Citace Původně odesláno od Aigor Zobrazit příspěvek
    Matematika sama IMHO je k ničemu (krom vyjímek, kdy fakt využiješ pokročilé znalosti, jako třeba v grafice), jejím hlavním smyslem je naučit analytický myšlení a fakt, že víš "že to jde" a umíš si to někde najít a použít.
    Osobně vždycky říkám, že nejsložitější matematiku jsem použil pro výpočet trajektorie robotů. (A k tomu mi stačilo podívat se do knížky pro střední školy. SIN, COS). Dnes už se roboty nedělám, tak zas nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, ono je programování a programování. Na psaní aplikací většinou moc matiky nemusí bejt. Ale na některý složitější věci (ať již grafika, kompilátory, některý věci v jádrech operačních systémů, optimalizace (tzn. i různé databázové stroje apod.) atd... se bez matiky nedaj. Navíc Ti matika dá teoretickej vhled do programování, takže budeš vědět co jde a co nejde, co jde jak rychle a vyvaruješ se tak hledání slepejch uliček a psaní blbostí.
    Dá se bez ní vyžít, ale dobrej programátor by imho měl matiku zvládat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Pod Logouta se podepíšu. Napsat program až takové umění není, ale napsat ho tak, aby měl smysl v reálném životě, je už mnohem větší problém. Viz třeba třídící problémy. Napsat bublinovou metodu umí každý, spousta z nás by ji pravděpodobně dokázala vymyslet sama od sebe. Ale vymyslet třeba quick, heap, insert, shell a jiné, to už chce úplně jiné schopnosti. A přitom třeba zrovna to třídění a její rychlost jsou celkem kritické, asi by se nikomu nelíbilo, kdyby třídění výpisu o několika milionech prvků v databázi trvalo minuty až hodiny namísto pár desetin sekundy až sekund.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Citace Původně odesláno od Intri Zobrazit příspěvek
    Napsat bublinovou metodu umí každý, spousta z nás by ji pravděpodobně dokázala vymyslet sama od sebe. Ale vymyslet třeba quick, heap, insert, shell a jiné, to už chce úplně jiné schopnosti. A přitom třeba zrovna to třídění a její rychlost jsou celkem kritické, asi by se nikomu nelíbilo, kdyby třídění výpisu o několika milionech prvků v databázi trvalo minuty až hodiny namísto pár desetin sekundy až sekund.
    K čemu vymýšlet kolo? (joke)

    Možná by bylo dobré si ujasnit co si kdo představuje pod pojmem "matematika". Pro někoho to může znamenat jenom šprtání vzorečků bez použití mozku (viz 90% "učitelů" se kterými jsem se setkal). Naproti tomu množiny, výroková logika, geometrie, nebo dokonce algoritmy to už je jiná káva.
    Ovšem s uvedeným příkladem nemůžu úplně souhlasit. Pár knížek s algoritmy patří k mé nejoblíbenější literatuře, což ovšem neznamená, že bych se je snažil znovu vymýšlet. Spokojím se s tím, že algoritmus pochopím a dokážu ho efektivně implementovat v požadovaném jazyku.
    Dnes je taky trochu jinej trend - všechno je "hotové" v přednachystaných třídách a knihovnách, takže programování se degraduje na skládání hotových komponent. Což je docela škoda, důsledky toho vidíme na většině komerčního SW všude kolem sebe
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Dnes je taky trochu jinej trend - všechno je "hotové" v přednachystaných třídách a knihovnách, takže programování se degraduje na skládání hotových komponent.
    Samozřejmě že jo - lidí, který píšou knihovny, jádra databází apod zas tolik neni. To je pravda. Jenže když chceš něco efektivně používat, tak musíš aspoň rámcově vědět, jak je to vevnitř udělaný. A k tomu slouží právě ten nácvik algoritmů atd...
    Samozřejmě že na quicksort pak zavoláš jednoduchou funkci - ale budeš např. vědět, kdy se Ti vyplatí udržovat data setříděný a kdy ne, kterej container (hash, set, list...) se hodí na danou věc použít, jak napsat multithreadovej program, aniž by docházelo k lagům nebo deadlockům apod....
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Citace Původně odesláno od Aigor Zobrazit příspěvek
    Dnes je taky trochu jinej trend - všechno je "hotové" v přednachystaných třídách a knihovnách, takže programování se degraduje na skládání hotových komponent. Což je docela škoda, důsledky toho vidíme na většině komerčního SW všude kolem sebe
    To ano, ale poskládat stavebnici umí děti od 3 let věku, zatímco vyrobit tu stavebnici, to už chce kus znalosti chemie, materiálního inženýrství, strojírenství atd. atd. To stejné je to s programováním. Jo, na světě jsou tisíce nejrůznějších komponent pro nejrůznější jazyky, ze kterých si obyčejný člověk může poskládat i celkem schopnou aplikaci.

    Ale možná mám na sebe příliš velké nároky, ale jen kvůli schopnosti použít, co někdo vymyslel za mě, bych se zrovna programátorem nenazval.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele MartyMcFly
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    223

    Co se týče já a programování tak to začalo zhruba v roce 2000. Pomalé poznávání HTML, CSS. Dále jsem začal provozovat Delphi (ObjektPascal) a potom jsem narazil na .NET C#, který mi částečně zůstal do dnes. Jinak provozuji PHP a MySQL databáze a scriptuji v BASH (Linux). Toť asi vše víc odemě nečejte.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    31

    Já začal kdysi na škole, na víceletém gymplu - někdy po roku 1990. Základy Pascalu.Potom na vysoký Pascal trochu víc...ale to byle vše pod DOSem. Pod Win jsem se sám jako samouk začal učit Delphi a zkouším, vždycky vymyslím něco a pak zjištuji jak na to. A potom ještě Visual Basic for Application - takže asi tak. Ale vše samouk a čteč nápověd a fór...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Nováček
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1

    Já jsem v 90. letech začal s atari a pronikal jsem do Basicu. Potom jsem dělal v Turbo Pascalu nyní pronikámdo Delphi. A nyní se snažím přejít do C++, ale není moc času, :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Podobná témata

  1. Koho jste volili?
    Od husky14 v sekci Ankety v magazínu
    Reakcí: 29
    Poslední příspěvek: 21-07-2011, 14:48
  2. Jaké PC hry by jste doporučili?
    Od Devouver v sekci Počítačové hry
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 11-11-2010, 21:55
  3. Víkendová diskuze: Jste workoholik?
    Od Karel Polívka v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 40
    Poslední příspěvek: 05-08-2008, 13:46
  4. Jste linuxáci? :-D
    Od Petr S. v sekci Volná témata
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 10-01-2007, 13:34
  5. Který by jste si zvolili ?
    Od martin.p v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 27-08-2006, 16:18