reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak zabránit kopírování

Vezir (120)|4.8.2008 09:21
Mám dotaz, jsem-li tvůrcem nějakého softwaru (program nebo hra) či videa a chci jej vypálit na CD/DVD, ale přitom zabránit jeho kopírování, existuje nějaká možnost jak toto udělat. Vím, že existujou ochrany typu SafeDisc/SecuRom/LaserLock a mnoho dalších, ale co jsem vypátral tak všechny jsou velmi drahé a použitelné jen na lisovaná média. Já bych potřeboval něco, čím zamezím tomu, aby si někdo moje věci prostě šířil dál bez mého vědomí, ale zároveň aby šlo video přehrát v běžném přehrávači či software používat. Doufám že je můj dotaz alespoň trochu srozumitelný, pokud o nějakém řešení víte, budu rád pokud se o něj podělíte.
wapap (41)|4.8.2008 09:35
Řekla bych, že "zlaté české ručičky" najdou způsob jak prolomit jakoukoliv ochranu, takže bych se smířila s tím, že se najde někdo, kdo ho stejně zkopíruje :/ ať chceš nebo ne.
johny__g (6387)|4.8.2008 09:41
Pokud by někdo takovou neprolomitelnou ochranu objevil, tak nemusí do smrti na práci sáhnout. Ale to se asi jen tak nepodaří. Obávám se že řešení neexistuje.
vogon (96)|4.8.2008 10:05
Chránit software tímto způsobem je samozřejmě nesmysl - máš mnoho možností jak ho chránit jiným způsobem než tím, že ho umístíš na médium s ochranou proti kopírování.
Co se týče "laciné" ochrany multimediálního obsahu musel by jsi být podstatně přesnější s tím co chceš vlastně chránit a jakou máš představu o způsobu distribuce.
Jiziii (796)|4.8.2008 10:18
No asi nejlepší ochrana bude když si ten program nebo video podepíšeš někde v rohu tak aspon budou všichni vědět že je to od tebe ale zabránit šíření nejde to by na netu nebyly fimy a hry zdarma k stáhnutí(i když nelegálně)
navazka (24)|4.8.2008 10:59
Seriova cisla v kombinaci s nejakou online registraci ti muzou pomoct, ale vse se da obejit. Zalezi jen kolik prace se ti do toho vyplati vlozit.
Dojigiri (1629)|4.8.2008 11:15
Co vím tak u programů byly/jsou asi nejúčinnější HW klíče (na kterým může bejt např. i nějaká podstatná část kódu), ale je s nima spojená spousta problémů, je to relativně nákladný řešení a když na tom někomu fakt záleží, tak i to dokáže obejít (více o nich zde).
U většiny programů se asi jako rozumný vyvážení náročnosti a bezpečnosti standardně používá ověření sériovým číslem, což zase samozřejmě neni něco extra silnýho, lze to trochu vylepšit např. aktivací po internetu (tj. jedno sériový číslo nemůže použít víc lidí).

V takovým případě se doporučuje dělat přesnej opak toho, než jak se má správně programovat - dělat všechno v jedný funkci (žádný podprocedury, jejichž volání který lze v v assembleru přeskočit), mít stejnej kód na více místech, používat skoky (ano, i goto), místo textboxu používat manuální kreslení písmen a odchytávání kláves, atd. atd., prostě co největší zmatek v kódu, jde o to co nejvíc to znepříjemnit případnýmu crackerovi. Měl jsem někde odkaz na článek, kde jsou tyhle techniky trochu popsaný. Ale samozřejmě, záleží vždycky na tom, jak moc někdo bude danej program chtít cracknout, jestli se mu vyplatí překonat i složitý zabezpečení, anebo nevyplatí (např. i aktivaci přes internet lze samozřejmě vyřadit, viz třeba cracklý Win XP).


A chránit nějakej multimediální obsah je IMHO ještě o dost větší problém než software.


// EDIT: Tak našel jsem ten návod, mám ho u sebe na disku, bylo to na http://www.pcsvet.cz kterej ovšem teď jak se zdá nějak nejede, takže to vložím jako přílohu:
Aigor (201)|4.8.2008 11:18
Osobně vidím pouze 3 možnosti (žádná není 100%), rozhodně na pseudo-ochrany na CD zapomeň. Vždy to jenom otravuje legálního uživatele a cracker si s tím poradí za pár minut.

1) Nasaď cenu tak nízkou, aby se to nevyplatilo nikomu kopírovat. Přidej support a časté aktualizace pro legální uživatele.

2) Naopak nasaď cenu tak vysoko, aby se minimalizovala možnost že se k médiu dostane někdo nepovolaný (tohle ber raději jako vtip, použitelné jen v hodně speciálních případech)

3) Do každé prodané instalace zapiš informace o vlastníkovi (vyžaduje individuální kompilace) s tím, že toto odsouhlasí v licenční smlouvě + možné sankce. Až to někdo obšlohne a pustí na net, dá se zjistit odkud to přišlo.
Vezir (120)|4.8.2008 13:34
No mě je naprosto jasné, že ať udělám cokoliv vždy se najde někdo, kdo se přes to dostane. Ale tak chci jim to alespoň trochu ztížit, krom jednoho prográmku, bych chtěl hlavně takto zabránit kopírování archivních DVD se záznamy z časů minulých (mají poměrně vysokou hodnotu a nechci aby si je kdokoliv jan tak šířil bez mého souhlasu). Vím že je to hodně komplikované, ale někde jsem četl o jakémsi šifrování při pálení (pouze u některých mechanik) a tak sem se zeptal :).
noegoncz (319)|4.8.2008 13:43
nejlépe nasadit nízkou cenu ... Dnes je to vidět u obyč. filmů, co se začli prodávat za 40kč. Sice se tomu hodně lidí zasměje, ale mají největší zisky :)
Logout (4018)|4.8.2008 13:55
Jestli to je VIDEO, tak to neochrání nikdo. Leda ho zakódovat do obskurního formátu a k němu dát proprietální přehrávač, kterej budeš chránit výše popsanými postupy - ale za to bych tě jako legální uživatel
hoooodně neměl rád....

A stejně Ti to někdo obšlehne tak, že zkopíruje digitální výstup na monitor... Pokud nepoužiješ HDCP a to si to nekoupí už vůůůůůůůbec nikdo (nehledě na to, že v linuxu půje pořešit i to, takže bys musel nějak zabezpečit, aby to nešlo v linuxu (ni přes wine) pustit.....