Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Odfiltrování šumu napájení +5VDC z USB z PC zdroje

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    9

    Odfiltrování šumu napájení +5VDC z USB z PC zdroje - nevíte někdo jak na to?
    Postavil jsem si sluchátkový zesík a myslel jsem, že ho budu napájet z USB, ale leze mi tam nepříjemnej bzukot a šum
    Při napájení z jiného zdroje je vše v pohodě (to by bylo nejjednodušší řešení, ale radši bych napájel zesík z USB, pokud to půjde).
    Na napájení mám pověšený 47u a 100n kondíky, ale zřejmě na prd.

    na tvfreaku mi radí: "dej tam resistor tak 27ohm a elyt 2-5 mF, to by mělo pomoct"
    https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=16883

    na co je ten rezistor? co vy na to navrhované vyhlazení?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    259

    Jo to by mohlo pomoct, ale vhodné by bylo ten elektrolyt přemostit ještě nějakou kvalitní keramikou cca 100nF.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    9

    tak to fachá, trochu tam sice občas něco zaskřípe, ale tak potichu, že je to slyšet jen na max hlasitost při ztišeném zvuku. Použil jsem 47ohm a 3.3mF. Zkoušel jsem různé rezistory, ale neslyšel jsem rozdíl. Chtělo by to osciloskop.
    Nevim proč, jestli špatnej konektor nebo co, ale když jsem zahejbal napájením, tak mi 2x vyskočila ve win hláška o "přepětí na portu". Nechápu, jak by tam mohlo bejt přepětí, spíš možná větší odběr mA jak se nabíjel ten kondík ne? POjistku jsem měl nabastlenou až za kondíkem, to musim ještě upravit Každopádně jsem upravil konektor a ta hláška už se neobjevila, snad to bude OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Odpor se pridava do serie se zatezi aby se docililo znacne lepsiho filtrovani napeti. Problem je ten, ze ubytek napeti na odporu je nezadouci (u 5V tedy hodne nezadouci) a co horsiho - ubytek napeti je, potvora, zavisly na protekajicim proudu. (ohmuv zakon)

    Ruchy a sumy odstranis nejlepe tak, ze 1) jumperem na desce vypnes napajeni PS/2 a USB z +5VSB - to aby se dala masinka probudit ze spanku, a prepnes to na napajeni na silnout a lepe filtrovanou +5V vetev
    2) vymenis kondik na mainboardu za to nejvetsi a s nejmensim ESR co sezenes... Nedavno jsem tam prsknul Samxon GC 3300uF 6,3V... je ale d10 ... D8 jsou i 1800uF Samxon GCcka, ty kdyz se nevleze d10 pouzij...
    3) keramiku das ne 100nF ale tak 100uF - bezne se delaji SMD 47 - 180uF dneska - vetsi keramiky maji lepsi parametry na frekvencich blizsich k audio frekvencich (nejdeme tady do GHz, ze...) a "odfiltruji" vic brajglu
    4) pouzite opampy budou "pomale" pro audio, treba AD8599 nebo OPA 2132 - doporucovany LM4562 rad chyta ruzne ruchy a pracuje velmi dobre do MHz... Zpetnou gain vazbu dopln o 100pF kondik abys omezil zisk na vysokych frekvencich jenz te nezajimaji (netopyr nejsi, ze ne?)
    5) filtrovaci kondik das nejaky kvalitni, Panny FM je dobry zacatek a doporucuji ho i na audio (jeho parametry nepadaji tak zavratne rychle dolu jako u polymeru, treba, s nizsi frekvenci...)
    5) uz jsem videl extremni kombinaci filtrovani - keramika, polymer, elyt - doporucuji k zvazeni
    7) doporucuji k zvazeni zkusit toroidni tlumivku misto odporu, neco tak v tomhle stylu:


    Obecne je audio na PC problem, protoze zdroje pro PC stoji vetsinou za psi stek a aby tomu clovek vymenoval vzdy kondiky a vykonove soucastky za lepsi, kdyz chce, aby to fungovalo jak ma a napajeni nemelo zvlneni jako atlantik pri bouri...
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 11-08-2008 v 10:53
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Pozor na zatěž. Je povolena pouze 1 A, jinak může dojít k přetížení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Ted jsem cetl ze jen 500mA (0,5A)...

    http://en.wikipedia.org/wiki/USB
    Power
    The USB specification provides a 5 V supply on a single wire from which connected USB devices may draw power. The specification provides for no more than 5.25 V and no less than 4.75 V (5 V±5%) between the positive and negative bus power lines.[13] Initially, a device is only allowed to draw 100 mA. It may request more current from the upstream device in units of 2 mA up to a maximum of 500 mA.
    Cize nejdrive bylo 0,1A maximum a dneska se to posunulo na 0,5A... Konektor se ale nezmenil a tak bych doporucoval te pul ampery brat s rezervou.

    On-The-Go and Battery Charging Specification both add new powering modes to the USB specification. The latter specification allows USB devices to draw up to 1.5 A from hubs and hosts that follow the Battery Charging Specification.
    A pak prisli s nejakymi dalsimi "baterku nabijejicimi specifikacemi" a posledni umoznuje dokonce 1,5A ale jen z USB hubu a adapteru, ktere tuhle specifikace podporuji...


    Strucne a jasne - je v tom totalni gulas, konektor zustava stale stejny a jednou rikaji ze max. 0,1A a pak ze 1,5A ... Pokud je PS/2 - USB wake-up vypnuty a switchem je tak vodive spojeno +5V ze zdroje s +5V pinem na USB (prvni zleva), tak je, de facto, max. proud limitovan jen tim, co zdroj a konektor vydrzi, pricemz konektor se vypari jako prvni
    Po zminenych upravach se tedy da uvazovat s kvalitnimi soucastkami o amperu, mozna i amperu a neco, ale opatrne s tim Puvodni specifikace rikala jen 0,1mA

    Existuje duvod, proc se audio zesilovace napaji z vysokych napeti a to je ten, ze vykon = napeti * proud. Cize s vyssim napetim prenesu vic vykonu nizkym proudem a proud je vzdy problem (zatez) ... I bateriove hi-fi kramy delaji treba z 3,6V +/- 12V (!), aby vse fachalo jak ma.
    Minimalni voltaz pro vetsinu slusnych opampu je take z toho duvodu vetsinou kolem 10V (ekvivalent je take +/- 5V) ...

    Typicky priklad - Stax SRM-001
    http://www.head-fi.org/forums/f6/sta...9/#post3536731
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    ...
    IMHO bylo 100 mA pro USB 1.0/1.1 a 500 mA pro USB 2.0. Víc jen pro huby s externím napájením.

    Nemyslel -HoNY- nějaké krátkodobé maxmum ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    IMHO mělo USB 1.1 max. 500mA/hub (tj. 4 porty), USB 2.0 má min. 500mA na port, takže se takové USB disky dají připojit na 2 porty. Ale specifikace USB1.1 aspoň co jsem našel mi přišla nějak nejednoznačná ... něco ve smyslu, že odběr z portu může být omezen až na 100mA a nesmí přesáhnout 500mA
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    7

    Jako laik bych na odborníky tohoto threadu měl skromný dotaz :-)
    U NB ACER ASPIRE 8920 při analogovém vstupu audio do zesilovače/aktiv.repro vše v pořádku při provozu NB pouze na baterii , ať hraju přes interní, nebo externí zvukovku.
    Při použití napájení SILNÝ BRUM. Je to tedy špatný zdroj NB???
    Mohu poprosit o srozumitelné kroky jak odhalit příčínu brumu???
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od flodurl Zobrazit příspěvek
    Jako laik bych na odborníky tohoto threadu měl skromný dotaz :-)
    U NB ACER ASPIRE 8920 při analogovém vstupu audio do zesilovače/aktiv.repro vše v pořádku při provozu NB pouze na baterii , ať hraju přes interní, nebo externí zvukovku.
    Při použití napájení SILNÝ BRUM. Je to tedy špatný zdroj NB???
    Mohu poprosit o srozumitelné kroky jak odhalit příčínu brumu???
    Jak je ten notebook starý?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    7

    Poté co jsem prošoupal boty brouzdáním po příslušných diskuzních skupinách ve snaze odstranit brum použil jsem pro zesilovač a NB dvoužilovou prodlužku A JE TO !
    Díky za rady co tu nebyly, třeba tato zkušenost někomu pomůže a to je to hlavní.
    ....a poučení ... někdy i blbej "objeví" geniální řešení :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    7

    Poté co jsem prošoupal boty brouzdáním po příslušných diskuzních skupinách ve snaze odstranit brum použil jsem pro zesilovač a NB dvoužilovou prodlužku A JE TO !
    Díky za rady co tu nebyly, třeba tato zkušenost někomu pomůže a to je to hlavní.
    ....a poučení ... někdy i blbej "objeví" geniální řešení :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Zdroje: napájení nb
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 04-02-2013, 13:04
  2. Zdroje: piskani zdroje
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 18-12-2011, 16:31
  3. Zdroje: více zákl. desek z jednoho zdroje
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 06-06-2010, 14:22
  4. Zdroje: Vyber zdroje
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-11-2007, 22:46