- Ano, RAID 0 (stripping)
- Ano, RAID 1 (zrcadlení)
- Ano, RAID 5
- Ano, RAID 10
- Ano, jiný typ než je tu uvedený
- Nemám, ale chtěl bych
- Nemám, považuji za zbytečnost
- Ano, RAID 0 (stripping)
- Ano, RAID 1 (zrcadlení)
- Ano, RAID 5
- Ano, RAID 10
- Ano, jiný typ než je tu uvedený
- Nemám, ale chtěl bych
- Nemám, považuji za zbytečnost
Desktop: Nemám, považuji za zbytečnost
File/mediaserver : Ano, RAID 5
Mám, už mě to párkrát zachránilo data...
Mě tam chybí ještě nějaká možnost - já nemám, ale za zbytečnost to nepovažuju, ale ani ho zatim nechci, tak co si mám vybrat? :-)
Zkoušel jsem ledaccos a konstatuju, že softwarový raid1, co je na téměř každém mb, je v praxi nefunkční a spíše přináší potíže. S oblibou se rozpadne a přepíše písmenka disků. Návrat je velmi pracný.
Hardwarový raid1 je skvělá věc, jenom to vyžaduje poměrně drahou kartu.
doma to nemam, zbytecny
v serveru raid 1 + zalohovaci disk
Doma ne, v praci raid 5
1) notebook - nic
2) media server - RAID 5
3) web servery - vetsinou RAID 1
4) databazove servery - RAID 10
5) data storage RAID 6
![]()
Na dvou noteboocích nic a na desktopu není použitý. Pro domácí účely to považuji za zbytečný luxus.![]()
V praci na stanici RAID 1 (pres Matrix)
Doma na serveru RAID 5
Mam ted doma uz nejakou dobu RAID 0, zatim bez problemu, zalohy na externi disk. Doufam, ze dlouho vydrzi, jsou pouzity servrove disky.
Vím o desktopu se dvěmi totožnými disky (WD mám dojem), kde už nějaký ten měsíc jede RAID 0 bez problémů.
Oba (uživatel i já) se modlíme za bezproblémový provoz i nadále![]()
Desktop:
RAID1 - teprve instaluji. (2x 320GB WD)
očekávám pár % nárůstu výkonu v čtení. Nijak zázračný; ale v mém případě raději toto se zálohou než RAID 0.
Docela síla přečíst si tunu fór jaký RAID použít na desce Asus P5W DH Deluxe, kde je na výběr EZ-backup (Silicon "splitter" SATA2) vs JBMicron vs Intel v chipsetu. Vyhrál Intel. Ale už se mě povedlo přijít o partitions s daty i se systémem, když se EZ-Backup raid zřejmě rozhodl, že ten plný dat by měl být přepsán prázdným. (viva la Hirens CD a tuna záchranných utilit, partišny i MBR po drcení disku obnovila, jen Win to neudejchaly a ani oprava je neuzdravila).
P.S.: od té doby co stojí 500GB kolem 1500kč vč DPH nepovažuji RAID za zbytečnost...
Naposledy upraveno uživatelem Miko: 10-09-2008 v 17:19
Raid? Kdepak jsem věrný BiolituTeď vážně, v pc mám dva HDD: systémový WD Raptor 36GB a úložiště WD3200AAKS 320GB, opravdu důležité věci mám na obou discích a vypálené na CD, zbytek jsou věci které mám během chvíle stažené z netu znovu.