Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: vzdalena plocha pro Linux

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele b337
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    144

    chtel bych si doma postavit takovej malej Linux server na pokusy, ale jsem totalni noob co se linuxu tyce takze bych se chtel zeptat zda je mozno na Linuxu rozjet neco jako vzdalenou plochu pro windows a zda je pak mozny server ovladat ze stanice kde jsou win XP
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od b337 Zobrazit příspěvek
    chtel bych si doma postavit takovej malej Linux server na pokusy, ale jsem totalni noob co se linuxu tyce takze bych se chtel zeptat zda je mozno na Linuxu rozjet neco jako vzdalenou plochu pro windows a zda je pak mozny server ovladat ze stanice kde jsou win XP
    Server se ovládá přes CLI pomocí ssh, GUI byste k tomu potřebovat neměl.

    Aplikaci lze říci, s jakým Xserverem má komunikovat. Lze tedy spustit GUI aplikaci na serveru, přičemž I/O se zobrazuje na lokální stanici. Stačí jen, aby na lokální stanici běžel Xserver.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele decried
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    61

    remote desktop som nepouzival ale osvedcene riesenie na administraciu je PuTTY http://www.chiark.greenend.org.uk/~s.../download.html
    na Linux masine staci nainstalovat SSH. Existuje aj port na Symbian, v najhorsom pripade sa da spravovat vzdialene PC aj z mob. telefonu :P
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    na Linux masine staci nainstalovat SSH
    Viděl jsi někdy linux, kde by v úplném základu nebylo SSH?

    Jinak jak říká rithchie, opravdu není problém si doma na winech spustit x-server, připojit se pomocí putty k linuxu (tam se musí nastavit forwardování X windows protokolu) a pak když přes terminál spustíš x-windows aplikaci, tak se její okno zobrazí u tebe doma. Ještě myslím bude potřeba nastavit shellovou proměnou display.
    http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele decried
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    61

    Jo, videl. Napriklad Debian v zakladnej instalacii bez x-serveru a desktopu. Vzdy instalujem len to co treba, preto mi distra ako Ubuntu, Fedora, Opensuse nevyhovuju.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No u serverovýho debianu je absence xserveru a desktopu je vcelku pochopitelná, ale ssh? Nicméně možný je všechno :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Já používám pro připojení k Linuxu VNC (ale nutný na Linuxu rozject VNC server), jinak pro základní ovládání stačí terminál, např. zmiňovanej putty.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Citace Původně odesláno od decried Zobrazit příspěvek
    Jo, videl. Napriklad Debian v zakladnej instalacii bez x-serveru a desktopu. Vzdy instalujem len to co treba, preto mi distra ako Ubuntu, Fedora, Opensuse nevyhovuju.
    Mám takový dotaz OT. Jaké distro používáte? Protože mi Debian jako malá distribuce moc nepřipadne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Textove terminal : SSH
    Graficky desktop : VNC, FreeNX, SSH+X server na Windows (napriklad Mocha X Server, ktory je zadarmo).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér Avatar uživatele decried
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    61

    Citace Původně odesláno od xmarek Zobrazit příspěvek
    Mám takový dotaz OT. Jaké distro používáte? Protože mi Debian jako malá distribuce moc nepřipadne.
    Debian. Mala v akom zmysle? Nainstalovat sa da pomerne cisty zaklad bez window managera a ostatne rucne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    197

    Citace Původně odesláno od b337 Zobrazit příspěvek
    zda je mozno na Linuxu rozjet neco jako vzdalenou plochu pro windows
    V Linuxe existuje Remote desktop (napr. v Mandrive One 2007). Je väčšinou v menu v sekcii Internet pod rôznymi názvami (Remote desktop, Virtual network connection, ..). Záleží to od konkrétnej distribúcie. Treba si preklikat všetky jeho voľby, napr. v Ubuntu som musel vybrať voľbu "Remore desktop Windows".

    Nie vždy je v štandardnej inštalácii. Napr. v Mandrive One 2007 som si ju musel doinštalovať.
    Funguje mi spoľahlivo aj pre pripojenie na server a PC v Active Directory.

    Edit: Sorry blbo som pochopil otázku. Môj príspevok je mimo tému.
    Naposledy upraveno uživatelem MiBa: 13-09-2008 v 11:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Miba: a jseš si jistej, že jde o server? Jediný, co jsem našel co by se tak nějak jmenovalo je rdesktop, což je klient pro opensource MS Terminal Services. Nemoh bys sem dát na to nějakej link, dost by mě to zajímalo, na čem je to postavený...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Citace Původně odesláno od decried Zobrazit příspěvek
    Debian. Mala v akom zmysle? Nainstalovat sa da pomerne cisty zaklad bez window managera a ostatne rucne.
    Přece jenom Debian patří svým rozsahem a určením mezi poměrně velké distribuce. 3 DVD + update mi nepřijde zrovna málo. Jistě dá se nainstalovat pouze základ, ale pro uživatele, který nezná jednotlivé programy je poměrně složité vybrat si pouze to co potřebuje.

    I když jsem jednu dobu po Debianu pokukoval (a provozoval) nakonec používám Slackware, který mi přijde pro mou potřebu vhodnější. I když nepopírám, že je pro většinu lidí problematický.

    Jinak abych se držel trochu tématu. Nainstaloval jsem si na Widle nějakého klienta SSH a provozoval jsem linux přes SSH. Ale někomu by vadilo poměrně nepřívětivé uživatelské rozhraní.
    Naposledy upraveno uživatelem xmarek: 13-09-2008 v 17:35
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    29

    Osobne pochybuji ze zacatecnik s Linuxem by se spokojil s konzoli, protoze pokud nevyrostl aspon na DOSu tak treba nezna poradne ani CMD z woken. Takze bych se priklonil nejakemu VNC programu, treba http://www.tightvnc.com/ ktery je pod GPL, ktery je prvni co jsem ted nasel, ale urcite se najde i vice moznosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    197

    Logout:
    V EDIT je napísané "Sorry blbo som pochopil otázku. Môj príspevok je mimo tému."

    Podarilo sa mi vytrhnúť prvú časť pôvodnej otázky z kontextu a popísať ako sa z Linuxu pripojiť na Windows.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Windows 7: Vzdálená plocha
    Od Overdose v sekci OS Windows
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 15-05-2011, 21:10
  2. Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 29-04-2010, 11:01
  3. Vzdálená plocha VISTA
    Od crasher.km v sekci OS Windows
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 15-09-2008, 11:29
  4. Vzdálená plocha
    Od B.Gen.Jack.O.Neill v sekci Sítě
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 09-01-2008, 15:31
  5. Vzdálená plocha ve Win2000
    Od HecoF v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-04-2007, 15:42