Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: MSI 915G SATA se hlásí jako IDE

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    Dobrý den,

    Mám doma MB MSI 915G - Combo (WIN XP SP1).
    Mám zapojené 3 disky:
    1x IDE - který se mi záhadným způsobem podařilo nainstalovat tak, že se ve window hlásí jako SCSI a je připojen do RAID (žádný mód RAIDU nemám zprovozněn).
    2x SATA

    Prenosova rychlost mezi SATA se pohybuje kolem 10MB/S (oba jsou cca z 70% plné), i tak se mi to zdá málo.

    Řeším následující problémy:
    Zdá se mi, že se SATA disky hlási jako ide, bez ohledu na nastavení biosu (pokud se SATA disk neobjevuje v IDE řadiči jako UDMA 5).
    Jednu dobu fungovaly oba disky jako SATA a přenosová rychlost byla kolem 50MB/s.
    HD tune analyzuje rychlosti 80-30MB/S a aktivni pripojeni disku jako UDMA 6 (jeden z disku mel v te dobe MultiWord DMA 2).
    S detekci disku se nedeje nic i kdyz v biosu prehazuju ruzne nastaveni (SATA as IDE, SATA only, SATA pri, PATA sec ...).
    Navic mi disky jako ATA detekuje i bios.

    Nesetkal jste se s takovym chovanim nekdo? Jak by slo donutit pocitac aby SATA nastavene jako SATA nedetekoval jako IDE.

    Dekuji za odpoved.

    VG.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    SATA disky se budou hlásit jako IDE pokud jsi při instalaci Widlí nenastavil AHCI a nenahrál pomocí F6 ovladače. Při startu systému se zobrazí jako IDE zařízení a jsou zobrazeny i v BIOSu jako IDE zařízení. Nechal bych disky v IDE režimu. Také jsem to řešil, ale SATA II disky jsou prý rychlejší v IDE režimu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    Dekuji za odpoved, tim se resi moje podezreni na nejakou spatnou detekci, uz zustava bohuzel pouze ta mala rychlost. Pri kopirovani mezi disky to jede dokonce o fous pomaleji nez v ramci jednoho disku (oboji do 12MB/s). Na zacatku (prazdny disk) to jezdilo 50MB/s ... i pres zaplneni disku se mi zda takovy pokles moc. Nejake napady?

    Dekuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Defragmentace proběhla?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    Nejsou disky nastaveny v PIO modu, je u disků povolen režim DMA ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    69

    Defragmentovat neni treba, slouzi to jako uloziste a zaloha, zatim se na ten disk pouze kopirovalo, takze je ve windowsim defragu cely mody.

    V PIO modu nebezi (i kdyz do nej obcas spadne), mam ho v supliku a nebezi porad asi windowsum vadi odpojovani pres spravce zarizeni, nicmene kdyz zjistim, ze bezi v PIO tak to napravim ... prenosy se tykaji UDMA 5.

    Aha tak duvod bude asi nasledujici, fragmentovany bude zdrojovy a ne cilovy disk, jeste to proverim. Testovne z jineho disku jedu 20 mb/s. Napisu jak to dopadlo az provedu defragmentaci. (tohle me teda fakt nenapadlo a pritom je to celkem jednoduche).
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Core i5 2500k se hlásí jako tříjádro
    Od caldrl v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 04-05-2012, 23:47
  2. DDR2: Ram DDR2-667 systém hlásí jako ddr2-533
    Od jindramasa v sekci Operační paměti
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-02-2009, 15:01
  3. Sítě: 1GB lan se hlásí jako 100Mbit
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 14-10-2008, 08:56
  4. Jednoprocesorový se hlásí jako dvouprocesorový
    Od Brecht51 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 10-02-2008, 23:26
  5. Mobile AMD Sempron 3400+ 1,8 GHz se hlasi jako 198 MHz
    Od wolficek v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 30-10-2007, 16:03