Stará CMOS baterie
Dobrý den
Nevím, jestli mi bude někdo schopný odpovědět, ale mám problém s s jedním hodně starým notebookem z roku 1992. Při zapnutí proběhne pár testu-všechny v pořádku, až na CMOS baterii-failed. Navíc pokud vstoupím do BIOSu, je nastavené bootovaní z interní disketové mechaniky, což s (nejspíš)vybitou baterií nelze změnit, takže počítač nenaběhne. Tak jsem ho rozebral, jenomže v něm nic podobného baterii nemůžu najít, není tam žádná ta klasická z dneška. Nevíte někdo co s tím?
Nevím, jestli mi bude někdo schopný odpovědět, ale mám problém s s jedním hodně starým notebookem z roku 1992. Při zapnutí proběhne pár testu-všechny v pořádku, až na CMOS baterii-failed. Navíc pokud vstoupím do BIOSu, je nastavené bootovaní z interní disketové mechaniky, což s (nejspíš)vybitou baterií nelze změnit, takže počítač nenaběhne. Tak jsem ho rozebral, jenomže v něm nic podobného baterii nemůžu najít, není tam žádná ta klasická z dneška. Nevíte někdo co s tím?
Kdybys napsal co je to za typ notebooku, nejlepe presne oznaceni, tak by se mozna na netu dal najit, fotka desky a s ni by se dalo poznat, kde ta baterie je.
Je to Siemens PCD-3NSX(20Mhz)No a když jsem hledal na netu, tak sem ho našel, a téměř přesně je to hned první odkaz(nedal sem ho sem, protože nějak divně funguje).
Myslis tohle? http://casodej.cz/nb.htm
Baterie bude zrejme integrovana spolu s chipem BIOSu v te cerne krabicce (DALLAS) s obrazkem budiku. Je na ni stitek BIOS.
Tak se podivej sem. v tom nb by mel byt tenhle cip: http://www.seasip.info/AmstradXT/pc3086clk.html
Proc tenhle? Podivej se sem : http://www.nickles.de/c/a3/538143771.htm.
Smula je, ze tenhle cip je clock chip a ma v sobe integrovanou baterii. Pokud tenhle cip najdes na desce notebooku, tak mas napu vyhrano. Ta druha pulka je v tom, ze ho musis vymenit.
To Pcmaker: byl jsi rychlejsi.
Proc tenhle? Podivej se sem : http://www.nickles.de/c/a3/538143771.htm.
Smula je, ze tenhle cip je clock chip a ma v sobe integrovanou baterii. Pokud tenhle cip najdes na desce notebooku, tak mas napu vyhrano. Ta druha pulka je v tom, ze ho musis vymenit.
To Pcmaker: byl jsi rychlejsi.
No dobře, tak ten s tím budíkem tam fakt mám. Takže dá se nějak oddělat? Popř, kde se dá sehnat(jestli)?
No koupis to mozna nekde pres internet (ebay atd) no a jestli je to v nejakem socketu tak to vymenis snadno. Pokud je to pripajeno tak jedine odpajet a pripajet novy. Ale kdyz budes kupovat novy, tak si dej pozor abys zase nekoupil vybity.
Takže jedine sehnat jiný(nevybitý) a napájet jinak se stím asi nedá nic dělat. Řešil jsem ten samý problém, ale bohužel též jsem nepovhodil, já ho mám, ale naštěstí v patici, co si pamatuji.
Další problém, nemůžu ji z toho notebooku vyndat:-D. Něco(nevím co)ji v něm fest drží. Ale tak pokusím se...Jo a na netu sem žádnou náhradní baterii nenašel...:-(
Ne, jakože od toho odpajení sem se ještě nepouštěl, jenom tu základní desku odtamaď nemůžu dostat....
Ne právěže do toho odpájení jsem se ještě nepouštěl, jenom mi nejde vyndat základní deska...Ale však jednou ona povolí:-)
No tak fajn, deska je venku, jenom nějak nechápu, jak to mám odpájet, tam zespoda jsou nějaké čipy...
Tak tady je kazda rada draha. Nic vic me nenapada.
PS: ten uzuzlanej rozek je to jak jsi to zkousel pacit?
PS: ten uzuzlanej rozek je to jak jsi to zkousel pacit?
Jj, to sem to páčil, ale nehl se ani když už sem měl strach, že zlomim desku... Ale tak asi to fakt udělám nějak podle toho obrázku, prostě to po kouscích odpižlám:-D
Zdravím řešil jsem stejný problém ale s mikropájkou a odsávačkou na cín to šlo a pak postupovat podle plánku na připojení externí baterky (klasická pro PC na BIOS) a jde to :-) .
Jinak poděkováni za zveřejnění plánku :-)
SIEMENS NIXDORF PCD 3nsx/20.......notebook 1990 :-)
2 MB ram
80 MB hdd
procesor 20 Mhz (386)
Jinak poděkováni za zveřejnění plánku :-)
SIEMENS NIXDORF PCD 3nsx/20.......notebook 1990 :-)
2 MB ram
80 MB hdd
procesor 20 Mhz (386)
[quote=disruptor;169178]co na to jit externe? viz obrazek :) a pripojit 3V baterku
google je mocny[/quote]
neco podobneho jsem delal znamemu v desktopu / svab byl nastesti v patici /, ale tu "drbacku", nez jsem se dostal ke kontaktum baterie, nikomu nepreju / mel jsem k dispozici pouze jehlove pilniky, uz jsem uvazoval, ze vezmu svaba k zubari, at prebytecny matros odfrezuje.... :D /, pak uz jen dve AAA baterie a slapalo to jak hodinky....
BTW: pokud by to dal znamy do servisu, tak by ho to stalo vice nez tehdejsi hodnota desktopu / naka stara 386, tusim, ze uz DX /, na eBay jsem ho tehda nasel za cca 40$
google je mocny[/quote]
neco podobneho jsem delal znamemu v desktopu / svab byl nastesti v patici /, ale tu "drbacku", nez jsem se dostal ke kontaktum baterie, nikomu nepreju / mel jsem k dispozici pouze jehlove pilniky, uz jsem uvazoval, ze vezmu svaba k zubari, at prebytecny matros odfrezuje.... :D /, pak uz jen dve AAA baterie a slapalo to jak hodinky....
BTW: pokud by to dal znamy do servisu, tak by ho to stalo vice nez tehdejsi hodnota desktopu / naka stara 386, tusim, ze uz DX /, na eBay jsem ho tehda nasel za cca 40$
Sice staré téma, ale třeba sem ještě někdo zabloudí.. Dostal se mi na stůl NTB Siemens pcd-3nsx/16 právě s tímto problémem. Opatrně jsem se dostal do BIOSu k oněm dvěma kontaktům, zem přerušil a na kontakty naletoval 3V baterii. NTB jsem složil a zapnul.. Sice začal startovat, ale žádný obraz (LCD ale zjevně funguje, je podsvícený..) a celé to skončí na rozsvícených Caps, Scroll a Num lock. Je slyšet, že zkusí hrábnout na HDD, ale tímhle to prostě skončí. Co myslíte, odpálil jsem BIOS do křemíkového nebe anebo jsem prostě někde udělal chybu?