reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záhada s HDD a souborovým systémem

Petr S. (1220)|15.10.2008 09:05
Zdravím,

minulý týden jsme dělali ve údržbu na počítačích v jedné firmě, o kterou se staráme. Bylo mezi nimi i několik počítačů, které hodně trpěli prachem (především ty, které byly přímo v provozech). Všechny tu údržbu v pořádku přežili, tedy až na jeden. Ten jsem vzal z jeho původního umístění, vyfoukal ho kompresorem od prachu a zkusil jej zapnout, abych dodělal softwarovou část údržby.

Počítač se ale od této chvíle odmítal spustit. Respektive po první spuštění hlásil, že nemůže najít vhodný disk (v biosu ani v kabelech se mezitím žádná změna nedělala), ale po restartu se už v pohodě spustil a dokonce jsem ho i přihlásil do systému. Celá operace zavádění těch několika programů ale trvala neskutečně dlouho (NOD se spustil až asi po třech minutách po zadání hesla pro přihlášení) a celé to skončilo samovolným restartem, po kterém se už systém nespustil vůbec a hlásil, že má poškozený soubor HAL.

Když jsem se díval na systémy souborů, tak ten byl instalačním CD Windows XP nerozpoznán. Po připojení k jinému počítači FS ale rozpoznán byl (NTFS) a já tak mohl zazálohovat data. Pomohla až čistá reinstalace systému.

Kolega v práci má teorii, že jsem tomu počítači vzal životabudič (prach), bez kterého se odmítal pustit, jiný zas, že jsem mu tím kompresorem vyfoukal tabulku z disku.

Zajímalo by mě, jestli jsem vám už někdy něco podobného stalo a zda máte představu o tom, co se asi stalo... Z mého okolí je to asi druhá nevysvětlitelná příchoda s pevným diskem. :notsure

Co myslíte?
Black tgfh (143)|15.10.2008 10:56
Jak jsi to čistil určitě jsi to odpojoval od proudu a jelikož je to neustále zapojené a najednou to po delší době odpojíš, může to zablbnout, imho to nebylo diskem, ale zdrojem.
Petr S. (1220)|15.10.2008 12:04
Jak to myslíš?

Odpojil jsem to od elektriky, rozdělal a před budovou vyfoukal...
KEOSAN (958)|15.10.2008 14:04
[QUOTE=Petr S.;169831]Jak to myslíš?

Odpojil jsem to od elektriky, rozdělal a před budovou vyfoukal...[/QUOTE]

Pri fukani sa mi par krat uz stalo, ze boli problemy s HDD. Stacilo vsak dobre dotlacit konektory a slo to uz OK. Pri tom tlaku vzduchu sa moze stat, ze konektor disku trochu povytiahne, alebo sa to pohne a je tam nejaky horsi kontakt. Takze po cisteni odporucam dotlacit vsetky konektory - napajacie molexy, ATX, IDE, SATA a aj datove. Pripadne este aj vybrat RAMku a opatovnu ju nasadit spat, nech pekne zaklapnu klapky.
Videl som uz parkrat ako prach zblbol pocitac a kludne ked sa to dostane niekde na kontakty /RAM slotov/, tak to vie zblbnut. Plus caste uvolnenie nejakeho molex konektoru, alebo IDE konektoru na disku, ci na doske.

Ak su tam aj ostrejsie hrany, tak pri manipulacii sa mi stalo /neviem ako/, ze podobne blbol HDD. Nakoniec som zistil, ze sa nejak nalomil, alebo ciastocne poskodil /slabo viditelne/ - nejaky drotik v IDE kabli. Vymenil som IDE kabel a slo to uz dobre.
Petr S. (1220)|15.10.2008 15:11
Disk to byl SATA. Dotlačit konektory bylo první co mě napadlo, bohužel bez úspěchu. Zkusil jsem to připojit i do jiného portu.
KEOSAN (958)|16.10.2008 16:26
[QUOTE=Petr S.;169893]Disk to byl SATA. Dotlačit konektory bylo první co mě napadlo, bohužel bez úspěchu. Zkusil jsem to připojit i do jiného portu.[/QUOTE]

Skusil by som aj iny datovy kabel. Kludne sa mohlo stat, ze ho niekde seklo. Posledne som laboroval s problemom s HDD a nakoniec to bol nenapadne seknuty kabel. Staci ze bol trochu nalomeny a stacil nejaky mensi pohyb, ktory ho dorazil. Nepamatam si vsak, ze by sa s nim robili nieco take, co by ho mohlo takto poskodit, no stalo sa...
Petr S. (1220)|16.10.2008 18:33
To je možné, bohužel už to ale nevyzkouším :( Každopádně ale pomohl reinstall, pokud by byl špatný kabel, tak by asi ani ten nezabral... :notsure