Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 45

Téma: LCD přímo do elektřiny...?

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    55

    Chci se zeptat: Plánuji si koupit nové LCD a mám jeden problém. Bydlím v docela starém domě (50 let má?) a mám celkem strach zapojovat "citlivý" a hlavně nový a drahý LCD monitor přímo do zásuvky- Jde mi hlavně o různé vychýlení v síti, kdy dojde mi MIRNEMU přepětí (ale ne tak že se to spálí, říkám mírnému) a já se chci zeptat, jaký to má vliv na LCD, může to ho nějak poškozovat? A ovlivnovat obraz (budu to mír připojené přes DVI)?
    Předem děkuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    S přepětím samozřejmě musí monitor počítat (norma ATX12V pro počítačové zdroje počítá s napětím v síti v rozmezí 180-265 V, tady to bude podobné). Pokud by ale bylo nějaké horší, může to snížit životnost. Pokud vám ale v domácnosti v nezvykle vyšší míře neodchází spotřebiče, neřešil bych to. Obraz by to ovlivnit nemělo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Nebo pouzit prepetovou ochranu. Vypada to jako zasuvka a ma to v sobe i akumulatory aby utahla pc par minut.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jiziii
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    800

    Pokud chceš mít sychr tak si kup přepětovou ochranu, nabo supersychr náký UPS
    a záleží jak velký přepětí to sou- muže ti to zničit trafo timpádem zdroj
    A v starým baráku bych se bál hliníkovejch drátů v zásuvce, minimámně bych je alespon dotáhnul bře "vytejkaj" a moh by ti vznikat velkej přechodovej odpor a vyhazovalo by to pojistky
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od mstejska Zobrazit příspěvek
    Nebo pouzit prepetovou ochranu. Vypada to jako zasuvka a ma to v sobe i akumulatory aby utahla pc par minut.
    Asi myslíš záložní zdroj. Ona je ale ochrana a ochrana, leckterá řeší jen veliká přepětí a vůbec nevyrovnává menší výkovy, to dělají jen záložní zdroje. Zase ale to záleží od konkrétního zdroje, u těch levnějších to je nebývá, ty lepší třeba dokonce (to co teď řeknu nevím 100 %) snad vezmou to co je v síti a udělají vlastní výstup s dokonalou sinusovkou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    55

    No právě, přesně jak jste napsat... Mě jde o ty menší (ale tím pádem asi taky docela častý) výkyvy... Nám sice nic neodchází v domácnosti ale i tak mám strach...

    Kolik tak stojí ta nejlevnější přepětovka, která by mi odstranily (urovnala) i ty malé výkyvy...? (jinak nic jiného umět nemusí)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Šel bych do nějaké APC nebo Belkin, vybírej podle počtu zásuvek a dalších chráněných vedení (koaxiál, telefonní kabel apod.).

    Samotné výkyvy jsou hlavně záležitostí sítě, ne ani tak vedení. Akorát máte-li opravdu hlínu, je třeba pravidelně dotahovat dráty v zásuvkách a rozvaděčích, jinak může dojít dokonce až k požáru.

    Zase tak bych to neřešil, spínaný zdroj v monitoru má na tohle kondenzátor(y) a na celý monitor je případně záruka...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    55

    no podle počtu zásuvek bych ani nechtěl vybírat... Já to využiju fakt jen na monitor a na nic jiného...
    Co třeba toto:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...a&SearchType=1

    Nebo toto:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...a&SearchType=1

    ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Jo, vezmi tu druhou, stojí stejně jako jednozásuvka APC Tak určitě do toho dáš vedle monitoru i počítač, případně bedničky a to už jsi na třech zástrčkách
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Nejsem tedy zrovna odborník na elektro, ale mám dojem, že se tady plete několik pojmů...

    přepěťovka = jednoduchá zásuvka s kontrolkou, má zafungovat při krátkodobém VÝRAZNÉM přepětí v síti a aby ochránila připojené zařízení VYPNE je. Pro znovuzapojení se obvykle musí stisknout nějaký mechanický kolík

    bleskojistka = obdoba přepěťovky pro proudový naraz vyvolaný blízkým úderem blesku, na rozdíl od přepěťovky jsou zpravidla jednorázové. Ochrana proti přímému zásahu blesku do budovy (a průniku do elektrické sítě) neexistuje! V tomto případě střílí dráty ze zdi a většina elekktroniky shoří.

    UPS = bateriový zdroj napájení, nejčastěji kombinovaný s jednoduchou přepěťovou ochranou. Na rozdíl od přepěťovky reaguje i na podpětí. Místo odpojení spotřebiče se přepne na napájení z baterií, takže umí překlenout i krátké výpadky napájení. Pro základní/jednoduché UPS opět platí, že neumí filtrovat, stabilizovat, ani jinak ovlivňovat napájení pokud je v stanovených mezích (např. 195~240V)

    Více o rozlišení UPS viz Wikipedie

    Stabilizátor = zařízení pro vyrovnávání a fitrování napájení ze sítě. Zajišťuje vyrovnávání výstupního napětí a fitrování optimální sinusovky. Neobsahuje baterie a nechrání před úplným výpadkem napájení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    55

    No tak mě zajímá v podstatě ten stabilizátor... Je to něco z těch dvou věcí na který jsem hodil link...? NEbo hodte nekdo link na NEJLEVNEJSI stabilizator... (díky případně :-) )
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, jestli máš blbý napětí v síti, tak myslim, že to co bys potřeboval je UPS, ale přinejmenším line-interactive. Offline by se furt přepínala z baterky na síť a zpátky, takže by nakonec odešla sama. Otázka je, jestli se Ti to vyplatí, tydle UPSky nejsou úplně nejlevnější, odhadem cca dva tisíce.

    To na cos dal linky je přepěťovka. Ta Tě ochrání před bleskem nebo nárazově velkym proudem, kontinuálně zvýšený/snížený/kolísavý napětí neřeší. Dej do google line-interactive UPS a najdi nejlevnější....
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Citace Původně odesláno od Godon Zobrazit příspěvek
    No tak mě zajímá v podstatě ten stabilizátor... Je to něco z těch dvou věcí na který jsem hodil link...? NEbo hodte nekdo link na NEJLEVNEJSI stabilizator... (díky případně :-) )
    Juk do Google a vida - měl ho tam

    Stabilizátory
    http://katalog.nejnakup.cz/kategorie...c-line-r-600va

    Výběr UPS s rozlišením podle typu
    http://www.icq.cz/?Mode=StiList&StrI...ctive=1&Page=5

    Stabilizátor napájení APC 1200VA
    http://www.lan-shop.cz/prepetove-och...nversion/30824

    V některých ohledech může být stabilizátor + jednoduchá UPS výhodnější než kvalitní UPS. Například můžeš stabilizovat napájení i pro zařízení, kde je UPS zbytečná (hifi, TV,..). Krom toho vyšší typ UPS může vyžadovat (a zpravidla vyžaduje) výměnu baterií ve značkovém servisu s rekalibrací elektroniky, takže se to může dost prodražit. Pokud se baterie používají on-line na výstup, taky rychleji odejdou než v jednoduché UPS. Naproti tomu na samotném stabilizátoru se není moc co porouchat, takže ho hodíš do kouta a můžeš zapomenout že existuje
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jo, omlouvám se, blbě jsem čet aigora a o stabilizátorech jsem nevěděl - když jsem naposled něco takovýho hledal, tak ještě nebyly. Takže určitě to - pokud bys např. pro pc nevyužil i UPS.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Marenek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    242

    Citace Původně odesláno od Godon Zobrazit příspěvek
    Kolik tak stojí ta nejlevnější přepětovka, která by mi odstranily (urovnala) i ty malé výkyvy...? (jinak nic jiného umět nemusí)
    ty si koupíš drahý lcd a chceš nejlevnější přepěťovku? sorry, ale nezdá se ti to nevyvážený? osobně jednoznačně doporučuju záložní zdroj. je to jako pojištění, ale to vyjde dráž ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Odpojování zdroje od elektřiny
    Od Gesor v sekci Zdroje
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 25-03-2010, 19:47
  2. Windows XP: prihlaseni primo do profilu
    Od jacobsen v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 23-09-2009, 16:54
  3. Nebezpečí statické elektřiny
    Od Figa v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 27-06-2008, 20:25
  4. Výběr čipsetu či přímo ZD pro AM2(+)
    Od Vlastaaa v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 18-02-2008, 20:10
  5. Nedostatek elektriny do gr. karty...
    Od Tomacos v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 21-07-2007, 01:52