Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: FAQ: ATI Radeon AGP Hotfix (samovolné restary, artefakty a pod.)

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Vzhledem k množícím se problémům s mnoha základními deskami jsem připravil stručný návod, jak se daného problému zbavit. Jde převážně o grafické karty ATI Radeon HD2000 a HD3000.

    Pokud můžete upgradujte na novou a rychlejší platformu. AGP je dnes mrtvé a kromě vysoce přetaktovaných procesorů (např. Opteron) není šance kartu uživit.


    Co se děje?

    Počítač je značně nestabilní, objevuje se BSOD (modrá smrt), náhodné restarty kdykoliv a kdekoliv. Zkuste spustit Nástroj pro diagnostiku rozhraní DirectX (Start –> Spustit –> dxdiag –> zobrazení –> Test rozhraní Direct3D). Měla by se objevit krychle s nápisem DirectX. Dole je příklad artefaktů ze hry a špatné DirectX krychle.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: directx7_direct3d_test.JPG 
Zobrazení: 673 
Velikost: 16.1 KB 
ID: 8239Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: felpbildenri8.jpg 
Zobrazení: 761 
Velikost: 172.7 KB 
ID: 8240
    – pro zvětšení klikněte –


    Obecné řešení:
    1. Odpovídající zdroj
      – minimálně Fortron 350W, Enermax nebo Seasonic není nezbytně nutný
      COLORSit, MaxPower, KME, Redstar, většina modelů Eurocase nesplňuje základní podmínky pro běžné použití

    2. Fastwrites
      – doporučuje se: Disabled (vypnuto)
      – jde o položku v BIOSu, která měla v době prvních grafických karet pro AGP 2.0 přinést nárůst výkonu, reálný přinos je však nulový a spíše zvyšuje nestabilitu hlavně na čipových sadách VIA

    3. AGP Voltage
      – někdy pomůže 1,6 V nebo 1,7 V (může se značně lišit podle sestavy)
      – jde o signální napětí AGP slotu, může zlepšit šumovou imunitu (zvýší se rozdíl mezi logickými úrovněmi)

    4. Nestandardní frekvence (při přetaktování)
      – základní desky, bez PCI/AGP locku
      – při zvyšování systémové sběrnice procesoru zvedají i ostatní (věřte mi, že AGP na 80 MHz není to pravé)
      – zrušte přetaktování nebo ručně nastavte frekvence na 33 MHz PCI a 66 MHz AGP
    5. Slotoví mutanti
      – cesta nejmenšího zla je upgrade
      – výrobci základních desek se v době nástupu nativní PCIe chipsetů emulovat AGP slot pro přilákání zákazníků, jde o velmi problémové kombinace, které vznikly například spojením dvou PCI slotů, náročné karty nebudou v takovémto slotu fungovat nikdy

      – AGI (ASRock), AGX (EpoX), XGR (Biostar), AGR (MSI)

    6. Spread Spectrum
      – doporučuje se: Disabled (vypnuto)
      – tato položka slouží k regulaci elektromagnetického rušení, ve většině případů zvyšuje nestabilitu

    7. Teplota
      – zkontrolujte, jestli se nepřehřívá grafická karta, čipová sada nebo procesor



    Postup pro přeinstalování ovladačů:
    1. odinstalovat ovladače ATI (start -> ovládací panely -> přidat nebo odebrat programy)

    2. restart

    3. odstranit staré ovladače pomocí Driver Cleaner. (AGP driver čipové sady, ATI driver)

    4. restart
    5. ve složce "\WINDOWS\system32\drivers\" smazat všechny soubory obsahující slovo ATI
    6. restart
    7. instalace Windows XP SP2 a SP3, DirectX, .NET Framework, potom aktualizovat pomocí Windows Update (volitelně lze doinstalovat čeština)

    8. restart

    9. instalace ovladače čipové sady, podle základní desky
      ALi / ULi v2.20
      Intel (ale tam by snad neměl být problém, poslední AGP desky byly i845, i865 a i875)
      SiS AGP (Gart) driver v1.21
      VIA 4in1 v4.53 (K7), v5.18 (K8 / P4)

    10. restart

    11. RUČNÍ instalace ATI ovladačů v8.10 (doporučuji řídit se instrukcemi včetně restartů, nabídky her zdarma a pod. neinstalovat)
      Display Driver
      Catalyst Control Center (česká verze)
      WDM Integrated Driver (pouze pro karty s ViVo)
      Complete Avivo Suite for X1000 series products or higher (volitelně)
      ATI HDMI Audio Driver for ATI Radeon HD 2900 Series
      (volitelně)

    12. Catalyst AGP Hotfix - Radeon HD 3000 and Radeon HD 2000 Series AGP products
      Catalyst 8.10 Hotfix for Windows XP Professional and Home Edition
      – Catalyst 8.10 Hotfix for Windows XP Professional x64 Edition
      – Catalyst 8.10 Hotfix for Windows Vista 32-bit Edition
      – Catalyst 8.10 Hotfix for Windows Vista 64-bit Edition

    13. Vypnout VPU Recover a FastWrites v Catalyst Control Center
      Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: vpu recover.gif 
Zobrazení: 697 
Velikost: 42.0 KB 
ID: 8246
      – pro zvětšení klikněte –
    Sláva, právě jste úspěšně zprovoznili grafickou kartu ATI pro AGP.

    PS: Nikdo z redakce ani fóra Světa hardware nenese zodpovědnost za Vaše jednání.

    Zdroj: http://www.driverheaven.net/windows-...river-out.html
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 13-11-2008 v 22:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Odkaz na Windows XP SP1.

    Jak poznat verzi Windows?
    Tento počítač -> Vlastnosti
    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: bezsp.gif 
Zobrazení: 321 
Velikost: 68.8 KB 
ID: 8249Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: sp3.gif 
Zobrazení: 335 
Velikost: 33.7 KB 
ID: 8250
    vlevo bez Service Packu, vpravo Service Pack 3
    – pro zvětšení klikněte –
    Naposledy upraveno uživatelem -HoNY-: 14-11-2008 v 12:18
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    ozzi

    Můžu se jenom zeptat, jestli sem správně pochopil, že mám instalovat nejdřív klasický ovladače v8.10 a až potom ten hotfix? Mám kartu od Sapphiru do AGP (Radeon 3650 512MB DDR2) a instaloval sem rovnou jenom hotfix a všechno šlape OK...teda až na to že nemám AVIVO atd, jen ovladač a Catalyst control center...bude něco šlapat líp, když to provedu jak popisujete?
    A ještě bych se trochu mimo mísu zeptal, jestli je normální, že výrobce udává takt pamětí 1000Mhz a v Catalystech mi to ukazuje jenom 500Mhz.
    Díky moc za jakoukoli odpoveď!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od ozzi Zobrazit příspěvek
    Můžu se jenom zeptat, jestli sem správně pochopil, že mám instalovat nejdřív klasický ovladače v8.10 a až potom ten hotfix? Mám kartu od Sapphiru do AGP (Radeon 3650 512MB DDR2) a instaloval sem rovnou jenom hotfix a všechno šlape OK
    Tento postup je jistější, protože hotfix přepíše některé soubory v systému. Ale pokud vše funguje stabilně a bez problémů, nic bych s tím nedělal, existuje věc: zákon schválnosti – díky němu to jak naschvál znovu nepojede.

    Citace Původně odesláno od ozzi Zobrazit příspěvek
    A ještě bych se trochu mimo mísu zeptal, jestli je normální, že výrobce udává takt pamětí 1000Mhz a v Catalystech mi to ukazuje jenom 500Mhz.
    Výrobce udává efektivní frekvenci pamětí. Je to stejné jako u klasických pamětí: DDR2 800MHz pracují na 400 MHz.
    Zkratka DDR značí Double Data Rate, číslo pak udává generaci modulů
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    ozzi

    Díky za odpověď. A zákon schválnosti moc dobře znám, takže to nechám bejt.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Velmi užitečný je na čistění i Driver Swepper
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...39&postcount=5
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    7

    Tak jak píšu na jiném místě fora mám problém z kartou ATI X1650.Udělal jsem vše tady podle tohoto návodu ale problém přetrváva.Asi se vrátím ke grafice nVidia.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od lybbor Zobrazit příspěvek
    Tak jak píšu na jiném místě fora mám problém z kartou ATI X1650.Udělal jsem vše tady podle tohoto návodu ale problém přetrváva.Asi se vrátím ke grafice nVidia.
    Co všechno karta dělá nebo nedělá?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    7

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Co všechno karta dělá nebo nedělá?
    Mám grafiku ATI Radeon x1650 512Mb na AGP slot.Stáhnul jsem potřebné ovládače a Catalyst Control Center.Mám monitor Nokia CRT.Když rozjedu rFactor tak se mi barvy v rF.nastaví tak jak mám nastavený monitor.Catalyst jako by se vypnul.V Catalyst Control Center mám jinak nastavené barvy jako kontrast gama atd.Předtím jsem používal pouze grafiku nVidia a ta šlapala v poho.už jsem zkoušel staré ovládače jiný CCC a je to pořád stejné.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od lybbor Zobrazit příspěvek
    Když rozjedu rFactor tak se mi barvy v rF.nastaví tak jak mám nastavený monitor.Catalyst jako by se vypnul.V Catalyst Control Center mám jinak nastavené barvy jako kontrast gama atd.
    Zkusil bych barevný profil pro monitor.

    Tenhle problém se přímo netýká hotfixu (a s nim spojenými problémy jako je nestabilita), tady jde spíše o vadu SW ATI a jeho nemožnosti správně fungovat.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Snap7.gif 
Zobrazení: 270 
Velikost: 18.2 KB 
ID: 8532  
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    2

    Mockrát díky za Váš návod.
    Potřeboval bych jen poradit, jak smazat ve složce WINDOWS/System32/Drivers ony systémové soubory obsahující slovo Ati.
    Nepodařilo se mi je vyhodít do koše ani skartovat Winoptimizerem. Vždy se po několika sekundách zobrazily na původním místě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od svoboda192 Zobrazit příspěvek
    Mockrát díky za Váš návod.
    Potřeboval bych jen poradit, jak smazat ve složce WINDOWS/System32/Drivers ony systémové soubory obsahující slovo Ati.
    Nepodařilo se mi je vyhodít do koše ani skartovat Winoptimizerem. Vždy se po několika sekundách zobrazily na původním místě.
    Nezůstal běžet v procesech (CTRL + ALT + DEL - procesy) některý z ovladačů nebo aplikace ATI?

    Nejsem si jistý, co se přesně děje, je možné, že dojde k obnově původních Microsoft ovladačů. Ty jsou součástí systému a smazání jejich zálohy dá větší práci. (Jejich automatická obnova by byla v pořádků).

    Občas mám pocit, že koupí grafiky ATI se člověk stává jejím uživatelm a betatesterem současně. Ale když už se naučí problém vyřešit, zvládne nainstalovat ledacos.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ovladac.png 
Zobrazení: 204 
Velikost: 23.9 KB 
ID: 8860   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: spravce.png 
Zobrazení: 208 
Velikost: 26.9 KB 
ID: 8861  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    2

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Nezůstal běžet v procesech (CTRL + ALT + DEL - procesy) některý z ovladačů nebo aplikace ATI?

    Nejsem si jistý, co se přesně děje, je možné, že dojde k obnově původních Microsoft ovladačů. Ty jsou součástí systému a smazání jejich zálohy dá větší práci. (Jejich automatická obnova by byla v pořádků).

    Občas mám pocit, že koupí grafiky ATI se člověk stává jejím uživatelm a betatesterem současně. Ale když už se naučí problém vyřešit, zvládne nainstalovat ledacos.
    Také mi to tak připadá a docela mi to sejří.
    Příště do ATi nepůjdu,jejich přístup se mi zdá dost, řekněme, nekorektní.
    Člověk si koupí Hardwér (za né zrovna zanedbatelnou částku) a ve finále je nucen doslova experymentovat se softwerem. Nemaj to dotažený. Nicméně ještě bych se jí nechtěl zbavovat. Pořád doufám že narazím na způsob jak jí správně zprovoznit.

    Ty ovladače na které jsem se ptal jsou skutečně součástí systému,takže zde asi problém nebude.
    Jiní ovladač ATi v té chvíly neběžel, jelikož jsem je odinstaloval a disk promazal od jejich zbytků Diver Cleanerem, včetně restartů.

    Ještě jednou jsem vámi udaný způsob provedl přesně podle popisu ale problém se zaseknutím her přetrvává. Nutno podotknout že se jedná pouze o hry nikoli video.
    Po spuštění hry běží intro bez sebemenších problémů, ty nastanou až po chvílce hraní kdy dojde k zamrnutí ve kterém setrvává někdy delší někdy kratší dobu, po té se objeví chybové hlášení, které označuje jako původce problému soubor ati2dvag čož je právě onen nešťastný nebo nepovedený hlavní ovladač.


    AMD Athlon 64 X2 5600+,Kingston HyperX 2x1GB,Sapphire ATi Radeon HD 3650 512MB GDDR3 AGP,MSI Chipset VIA K8M800,Fortron 400W
    Naposledy upraveno uživatelem svoboda192: 05-01-2009 v 11:47
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows Vista: HotFix KB971138 pro Win Vista
    Od Hunt3r v sekci OS Windows
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-12-2011, 14:11
  2. artefakty
    Od goffy v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 07-11-2011, 17:11
  3. Radeon 9550 artefakty
    Od esorimmer v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 13:59
  4. Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 20-12-2007, 12:52
  5. Radeony: ATI Radeon 9800PRO + artefakty při spuštění
    Od superdrooper v sekci Grafické karty
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 03-01-2007, 10:07