reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s ASUS A8V Deluxe ViA K8T800

zabho (48)|12.11.2006 17:46
Dobrý den,

mam problém s touto deskou a potřeboval bych poradit. Koupil jsem nových 1GB paměti, přidal jsem je na desku k mé předchozí 512. Poté jsem chtěl vyzkoušet funkci dual chanelu a vyndal jsem mích předchozích 512MB RAM. Asi den to fungovalo perfektně a poté mi začal občas vypadávat obraz. Ignoroval jsem to s doměnkou, že pomůže reinstal ovladačů na grafiku a nechal jsem PC běžet dál asi pul dne. Když jsem si poté sednul k PC a chtěl jsem začít něco dělat, zničeho nic se restartoval a při nabíhání se začala objevovat hláška:

SATA RAID BIOS version 2.00....

Press (TAB) to enter setup

Serial_Ch0 Master: Not found

Serial_Ch1 Master: Not found

Poté to zmizí a naběhne windows, ale vždy po chvilce zase spadne...
Jsem v tomto směru amatér, takže příjmu jakékoliv řešení. Předem děkuji.
eraser (0)|12.11.2006 17:48
Trošku to nechápem, ty máš starý 512 MB modul a kúpil si si jeden modul vo veľkosti 1 GB?
tgfh (2985)|12.11.2006 18:05
Napiš neprve přesně jaké jsi měl předtím RAMky (i časování), jaké jsi přesně koupil.
To, že se ti PC samovolně ve windowsu restartuje je určítě těmi RAMkami.
Napiš i v jakých slotech jsi RAMky měl a v jakých je máš teď, a potom to tu můžem "rozjet" :)
eraser (0)|12.11.2006 18:23
Ak máš v BIOSe zapnutú voľbu by SPD, tak to časovanie uvádzať nemusíš.
zabho (48)|12.11.2006 18:42
Takže měl jsem 512 MB RAM DDR 400MHz poté jsem koupil 2x 512MB KINGSTON RAM DDR 400MHz CL2.0 a přidal je k té staré tak, že jsem měl na prvních dvou slotech ty nové a ve třetím tu starou. Jelikož jsem měl dřív problémy se spomalováním v různých náročnějších aplikacích, tak jsem tu třetí(starou) vyndal abych zkusil jestli dosáhnu nějaké změny. A od té doby mi to píše tu hlášku.
eraser (0)|12.11.2006 19:14
Hmm, to vyzerá tak, že buď vznikli problémy s aktivovaním dual-channel, prípadne je nejaká vada v RAM. Ešte si skontroluj v BIOSe to časovanie, nech máme istotu.
zabho (48)|12.11.2006 19:26
Mno a co znamená ta hláška? našel jsem v googlu taky nějaký fora kde to řeší ale nějak jsem z toho nic nevyčetl:( Myslíš že pomuže zkusit přendat ty ramky za tu starou? Je taky divný, že když jsem je tam dal poprvé všechny tři tak to jelo uplně fpohodě... problém nastal až když jsem vytáhl tu třetí... ale když jsem jí tam zkusil znovu dát, tak to bylo beze změny...
eraser (0)|12.11.2006 19:45
No, jednoznačne musíš teraz vytiahnuť tie RAMky a dať tam tú starú, ak to pošlape, tak je problém v RAM.

Následne môže vyskúšať vytiahnuť starý RAM modul a osadiť dosku jedným z nových, potom tým druhým. Takto môže prípadne odhaliť, ktorý modul ti robí problém, prípadne je chyba pri aktivovanom dual-channel.
zabho (48)|12.11.2006 19:52
OK asi za hodinu budu doma a začnu se zkoušenim a pak jestli to stihnu než mi to spadne sem napíšu výsledky ...
eraser (0)|12.11.2006 19:55
Inak, keď obdržíš danú hlášku, skúšal si stlačiť klávesnicu TAB a skočiť do toho RAID BIOSu a znovu dačo ponastaviť, možno je to nutné.
zabho (48)|12.11.2006 20:06
Mno to jsem zkoušel jen když jsem se tam dostal, tak mi nešlo se tam jakkoliv pohybovat... To jsem taky nepochopil ale myslím, že pokud se zjistí co znamená ta hláška tak je vyhráno...
eraser (0)|12.11.2006 20:11
Skús sa pohrať ešte s tými RAMkami, ako som písal.
tgfh (2985)|12.11.2006 20:23
Píšeš, že jsi měl ty 2 nové RAMky v 1. a ve 2. slotu. Ono když dáš RAMky do slotu 1. a 2. tak dual channel neaktivuješ. Ramky do dual channelu musíš zapojit do slotu 1. a 3. nebo 2. a 4.
Dej ty nové RAMky do slotu 1 a 3. A napiš co se stalo.
zabho (48)|12.11.2006 21:27
Takže jsem postupně dával paměti do PC a pokaždé to po chvíly spadlo...
zabho (48)|12.11.2006 21:29
Možná je problém v tom, že je v té hlášce napsáno SATA RAID BIOS ale já mam HDD WD800LB 80GB a to je podle mě ATA disk, ale jelikož jsem amatér, tak nevím jestli to hraje takovou roli... Pardon že to píšu do víc příspěvků ale čekám kdy mi to zase padne
wizaard (913)|12.11.2006 22:01
[QUOTE=zabho]Možná je problém v tom, že je v té hlášce napsáno SATA RAID BIOS ale já mam HDD WD800LB 80GB a to je podle mě ATA disk, ale jelikož jsem amatér, tak nevím jestli to hraje takovou roli... Pardon že to píšu do víc příspěvků ale čekám kdy mi to zase padne[/QUOTE]
No, pokud jsi přenastavoval něco v BIOSu, tak se mrkni, zda jsi omylem nebo náhodou nepřenastavil zapnutí RAIDu. Hláška píše jenom to (podle mě, pokud tam není nějaká jiná skrytá funkce pod pojmem RAID BIOS), že nemáš ani jedno SATA zařízení do RAIDu, což nevadí samozřejmě.

Ohledně RAMek - zkus nastavit 333MHz namísto těch stávajících 400MHz a uvidíš, někdy to pomáhá. Rozdíl ve výkonu asi nebude moc znatelný. Samozřejmě je ale maličko pitomé, že si koupíš DualChannel RAM a ony nejedou... :mistake
zabho (48)|12.11.2006 22:06
Do BIOSu nesahám protože tomu nerozumim, tahle hláška se mi dřív nezobrazovala a od té doby co se zobrazuje, tak mi padá PC a beru jí jako příčinu tohodle problému
wizaard (913)|12.11.2006 22:12
[QUOTE=zabho]Do BIOSu nesahám protože tomu nerozumim, tahle hláška se mi dřív nezobrazovala a od té doby co se zobrazuje, tak mi padá PC a beru jí jako příčinu tohodle problému[/QUOTE]
Jasně, dobře, ale v tomhle případě bych Ti snad výjimečně doporučoval ten BIOS projít a mrknout na to. ;)
zabho (48)|12.11.2006 22:17
Už jsem ho procházel dostkrát, ale nepřišlo mi tam nic povědomého co by mělo být jinak, než tam je :)
r34ktor (7477)|12.11.2006 23:18
Tak jsem přečetl obsah vlákna a viděl bych to tak, že po osazení nových pamětí došlo k narušení obsahu CMOS, které nyní může obsahovat neplatná data (viz "nečekaná" aktivace SATA RAID řadiče, chybné údaje o RAM -> možná příčina nečekaných restartů, apod.).

Takže bych doporučoval provést vymazání CMOS (pomocí jumperu Clear CMOS - jak na to viz. manuál k desce), poté načíst výchozí nastavení, to zkorigovat dle požadavků (např. osazeného HW), nabootovat operační systém a sledovat jeho chování.

Jinak výborný nástroj na testování RAM je GoldMemory.
zabho (48)|12.11.2006 23:59
Opravdu už jsem nevěděl co, tak jsem zkusil formát disku a už mi to nepadá, ale té hlášky jsem se nezbavil. Nejspíš byli narušené registry jelikož používám TuneUpUtilities a při čištění registrů mi to vždy okamžitě padlo, ale nevím jestli ta výměna pamětí narušila registry nebo to byla jen shoda náhod... Ale jinak děkuji za snahu o pomoc :)
mech13 (5526)|13.11.2006 00:04
[QUOTE=zabho]Opravdu už jsem nevěděl co, tak jsem zkusil formát disku a už mi to nepadá, ale té hlášky jsem se nezbavil. Nejspíš byli narušené registry jelikož používám TuneUpUtilities a při čištění registrů mi to vždy okamžitě padlo, ale nevím jestli ta výměna pamětí narušila registry nebo to byla jen shoda náhod... Ale jinak děkuji za snahu o pomoc :)[/QUOTE]
tak jestlis formatoval disk, tam tam mohl v registrech řádit chuck noris ale po formatu tam ze staryho systemu nic nezustalo (no ikdyz on chuk by byl asi vyjmka a format by prezil...).
uz ti to tu rikalo 10 lidi, ze ta hlaska je hlaska RAIDu a je to nejaky nastaveni v BIOSu, ktere se nacita pred operacnim systemem a s OS to ma asi tolik spolecnyho jak jak romsky spoluobcan s praci
zabho (48)|13.11.2006 00:57
Nj ale kdo mohl vědět, že to nebyl náznak toho problému? Já ne... a jelikož jsem amatér, tak jsem se radši zeptal a mam štěstí, že to vyřešil jen ten formát. I když jsem tý pitomý hlášky nezbavil... :X
tgfh (2985)|13.11.2006 08:28
[quote=zabho]Možná je problém v tom, že je v té hlášce napsáno SATA RAID BIOS ale já mam HDD WD800LB 80GB a to je podle mě ATA disk, ale jelikož jsem amatér, tak nevím jestli to hraje takovou roli... Pardon že to píšu do víc příspěvků ale čekám kdy mi to zase padne[/quote]
Ten tvuj HDD je ATA normálně přes IDE kabel (jako jsou zapojené CD-ROM,...)

Že ti to padá u všech kombinací zapojení RAM je nějaké opravdu divné, ale určitě to vyřešíme!

Znáš memtest na testování stability RAM?
Můžeš ho stáhnout zde

Až ho stáhneš tak ho rozbal a spusť. Testuj min 20min a nesmí ti vyskočit ani jediná chyba.

Až toto uděláš zase napiš.

[quote=r34ktor]Takže bych doporučoval provést vymazání CMOS (pomocí jumperu Clear CMOS - jak na to viz. manuál k desce), poté načíst výchozí nastavení, to zkorigovat dle požadavků (např. osazeného HW), nabootovat operační systém a sledovat jeho chování.[/quote]

Toto co píše r34ktor je dobrá rada! To bych taky určitě zkusil!
r34ktor (7477)|13.11.2006 10:52
[QUOTE=zabho]Nj ale kdo mohl vědět, že to nebyl náznak toho problému? Já ne... a jelikož jsem amatér, tak jsem se radši zeptal a mam štěstí, že to vyřešil jen ten formát.[/QUOTE]

Problém je, že jsi odstranil důsledek, ale nikoli příčinu, takže to po čase může opět zhavarovat.

Proto bych důrazně doporučil alespoň otestovat paměti, zda si z desku již rozumějí.
Na to můžeš použít jeden z následující nástrojů (raději je zde pro přehlednost uvedu zvovu, i kdyř již byly v textu zmíněny): GoldMemory, Memtest86, Memtest86+ (přičemž je doporučuji přednostně používat v tom pořadí, jak jsem je uvedl). Testovat je vhodné alespoň 6 hodin (více je lépe), aby byl výsledek průkazný (výše uvedených 20min je opravdu málo). Test běží v nekonečné smyčce, takže se sám neukončí a je to potřeba udělat po uplynutí požadované doby ručně. No a konečně se během testu nesmí objevit žádná chyba (i jediná už signalizuje problém).

[QUOTE=zabho]I když jsem tý pitomý hlášky nezbavil... :X[/QUOTE]

Koukal jsem se do manuálu ke tvojí desce a skutečně jsem tam volbu pro nastavení režimu VIA SATA řadiče nenašel:notsure Mám taky desku Asus s jižním můstkem VIA VT8237R a v BIOSU je položka OnBoard SATA-IDE [Disabled/SATA/RAID], kterou se řídí jeho chování. Na tvé desce je osazen víše zmíněný čip a ještě doplňkový řadič Promise PDC20378 RAID (1xIDE+2xSATA).

Položky BIOSu, které se týkají řadiče Promise jsou tyto:
OnBoard Promise Controller [Disabled/Enabled]
Operatig Mode [RAID Mode/IDE Mode]
Tento řadič máš předpokládám vypnutý [Disbled], protože jinak by se ti při startu zobrazovalo hlášení informující o možnosti vstupu do konfigurační utility řadiče pomocí klávesové zkratky Ctrl+F.
Jediná položka, která mě zaujala v souvislosti s řadičem VIA je OnChip SATA Boot ROM [Disabled/Enabled]. Zkus jí přepnout na Disabled (pouze pokud nemáš žádný SATA disk) a podívej se, zda to problém neodstranilo. Dále je možné, že v novějších revizích BIOSu nějaké položky oproti manuálu přibyly, o tom by jsi sem musel napsat.
eraser (0)|13.11.2006 15:04
[quote=zabho]jelikož jsem amatér[/quote] V tom prípade by som ti neodporúčal testovať rôzne TuneUp utility a podobne. Môže následne prísť k rôznym nekonzistenciám a potom sa tu častokrát rieši daný problém úplne zbytočne.

Pamätám si jednu éru, keď bolo veľmi moderné upravovať Windows XP pomocou nLite a iných utilít. Po určitom čase som sa ako prvé vždy radšej opýtal, či daný užívateľ nemá upravený OS podobnou aplikáciou. Častokrát mi to ušetrilo veľa času a námahy pri odstraňovaní problému.

Naviac, ak už máš nejaký problém, vždy je dobré, keď do prvého príspevku uvedieš všetky možné informácie. Sám vidíš, aký to nabralo pomalý a chaosný progres, keď som ti zo začiatku pomáhal. Postupom času si dopĺňal informácie, ktoré už niekam viedli, no toto malo byť uvedené už na začiatku. Napr. dôležitý fakt, že máš PATA disk a žiadny SATA disk. My ti radíme na diaľku, nesedíme pri tvojom PC, nevidíme do neho, atď.

Mňa napr. zmiatlo, keď si uviedol, že po osadení nových RAM nastali problémy so stabilitou a výpisom BIOSu, pričom som bol v tom, že po navrátení starej RAM chyby zmizli. Preto treba všetko riadne špecifikovať, nič zatajovať, uvádzať korektné a presné informácie, inak sa dostaneme do začarovaného kruhu.
wizaard (913)|13.11.2006 15:32
Takže... nevím, jak moc srozumitelně to tu už zaznělo, ale...

1) OS nemá s BIOSem ani se stabilitou RAM nic společného, takže pokud jsi měl problémy s RAM, budou zanedlouho znovu. Formát disku rozhodně s tímto problémem nepomůže, s registry to taktéž nemá nic společného (registry jsou součást OS, tedy Windows).

2) Hlášení o stavu RAIDu je věc BIOSu, doporučuji projít veškerá nastavení RAIDu a vypnout je. Držel bych se přitom rad r34ktora.
zabho (48)|14.11.2006 00:07
Díky za rady, dnes jsem přišel pozdě domů, takže zítra začnu s těmy testy a podám výsledky :)
daamit (3)|17.11.2006 13:01
Po osazení pamětmi Kingston HyperX DDR400 ,jsem řešil podobný problém.Systém
byl nestabilní v 3D.Po cca 2-3 minutách proběhl restart PC.Testy pamětí ,ale probíhaly bez problémů (2-3 hod).Tak jsem nahlédl na stránky Kingstonu ,kde je ve specifikaci pro tyto typy pamětí uvedeno nap.napětí 2,6V.Po zvednutí napětí v BIOSu je systém plně stabilní při časování 2-3-2-6 1T.
zatkopa84 (9)|22.8.2007 07:29
Pamäte treba otestovať v Goldmemory memtest je nedostatočný. Pri treťom type testu v goldmemory sa ukáže kvalita ram a jej splupráca s doskou. Tam je určite problém. Treba pozrieť do manuálu pre MB a zistiť doporučené pamäte pre tú dosku.