Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Problém s bootováním: nenačítá se mechanika

  1. #1

    jta jta je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    6

    Vím, že už tady takový témata jsou, ale řeší trošku jinou věc. Může mi prosím někdo poradit s bootováním. Jde mi o to, že v biosu je všechno povolený, při stisknutí tlačítka F8 mi to taky nabídne možnosti bootování z HDD, FD, DVD, Flashky, ale když to teda potvrdím, tak to vůbec tu mechaniku nezačne načítat a po chvíli se to samo hodí do windows. Bios jsem zkoušel různě nastavit i default, ale pořád nic. Nastavení mechanik 1st, 2nd, ... taky, ale prostě to nejede. Jako by to potom vymazalo ovladače. Zkoušel jsem i přehodit řadič SATA II, ale bez výsledku. Máte s tím někdo zkušenosti. Díky za radu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,268

    Napiš co máš za desku, dle té F8 asi nějaký Asus. Chceš bootovat z čeho ? DVD - RAM ? Je ve Widlích normálně funkční ? Pokud zapneš PC, měla by mechanika zablikat
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Tak zkus nastavit v Biosu 1st bootable device na DVD a všechny ostatní (2nd, 3rd, boot other devices) na disabled (tj. zakázat i bootování z pevnýho disku, nechat povolený jenom bootování z DVD), co to udělá (a spustit to bez F8).

    V DVD mechanice samozřejmě taky musí být bootovatelný CD nebo DVD.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele pancoo
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    125

    pokud ti funguje mechanika ve win normálně tak by v ní bejt problém neměl. Jinak bych se ještě jednou podíval na nastavení Biosu a jestli ho třeba omylem nezapomeneš uložit. Jinak bych skusil flashnout bios na nejnovější verzi a skusil znovu!
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    jta jta je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    6

    Mám Asus P5K SE/EPU. Vyzkoušel jsem v biosu nastavit první dvd a zbytek vypnout, teda i disk. začala se opravdu načítat instalace win, ale po začáteční instalaci, kdy se to ptalo na jiné zařízení raid atd, se objevila černá obrazovka a všechno přestalo fungovat, tedy i dvd, soft reset, prostě všechny zařízení. Pak jsem zkusil znovu v biosu všechno zapnout a přes F8 jsem dokonce i nabootovat instalaci z dvd, ale zase se objevila ta černá obrazovka a nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Pro začátek zkus vlézt do Biosu, první obrazovka Main, zvol SATA Configuration, a nastav Sata Configuration: Compatible a Configure SATA as: IDE, jestli se to zlepší - btw. napiš co na to zkoušíš instalovat - XP nebo Vistu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    jta jta je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    6

    Tak jsem to udělal, ale stejně to nepomoho. Opět černá obrazovka. Zkoušel jsem XP. A přes F8 to opět nejde nabootovat. Asi si to ze mě dělá prdel.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,268

    Zkusil bych odpojit veškerá zařízení, která je netřeba (zvuk. karta, TV karta, apod. ) jestli jsou a zkusil bych to znovu nabootovat. Nahrál nejnovější BIOS a pokusil se o boot ještě jednou
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    jta jta je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    6

    OK. Ted´si zálohuju celej disk, kterej mám rozdělenj na 4 díly a potom ho celej zformátuju. znovu rozdělím a uvidím. Bios jsem si dal nejnovější včera.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Pro XP, pokud máš SATA (a necháš to v Biosu na Enhanced), budeš nejspíš potřebovat F6 disk (půjde stáhnout v downloadech na stránkách Asus pro tvojí desku) a ten dát na disketu a při bootování instalace z CD zmačknout F6 a dát mu ten ovladač (anebo si udělat svoje CD a naintegrovat ho tam v nLite).

    V kompatibilním režimu by to nemělo být potřeba, proto jsem radil to přepnout do kompatibilního modu (akorát nevim, jestli je to skutečně v kompatibilním módu tak jak jsem to napsal, protože já to mám v biosu jinak, ale myslím si že jo).

    Takže když se ti ještě bude chtít zkoušet, můžeš stáhnout ten F6 driver, přepnout zpátky na Enhanced a dát mu ho z diskety přes F6 po spuštění instalace, jestli to pomůže.

    I když černá obrazovka spíš vypadá na něco jinýho, při chybějícím SATA driveru by spíš až pak napsal, že nemůže najít žádnej disk (nebo někdy to taky padá do BSOD), takže možná problém v detekci něčeho apod. - jak dlouho jsi na tý černý obrazovce čekal? Mně se u jednoho PC stávalo, že jsem musel počkat třeba 2-5 min. než se rozběhla další část instalace...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    jta jta je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    6

    Já čekal tak do 1 minuty. Dýl se mi nechtělo. Problémy s tím mám až teď. Upgradoval jsem totiž základní desku, procesor a paměti. Předtím s tím problém nebyl. Příští týden budu mít půjčenej jinej disk, tak to zkusím s ním, ale určitě budu zatímí zkoušet i jiný možnosti. Ono to totiž vypadá, že při určitým procese se najednou vypne dvd mechanika, ale nevím proč.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,268

    Vůbec bych SATA drivery nenahrával a nechal bych disk pracovat v řežimu Native IDE i s tou DVD mechanikou. Pokud by chyběl SATA driver HDD by při instalaci Widlí nebyl vůbec nalezen. Napiš celou sestavu. Udělal bych test RAMek, pokud máš možnost zkus tedy i jinou DVD
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Ako si pisal, tak to asi pada pri detekovani hardware. Kedze si upgradoval CPU a RAM, tak mas mozno zle nastavenu konfiguraciu v BIOSe.
    Povyberaj vsetky dalsie karty (TV tuner, zvukovka, ...). Das ich naspat po instalacii.
    Napis zoznam komponentov celej zostavy, mozno je nieco nekompatibilne.

    P.S.: tiez som u jednej BIOSTAR dosky musel cakat skoro 5 minut, nez pokracovala instalacia a taktiez bola jednu dlhu chvilu cierna obrazovka. Cela instalacia desne pomala, ale po instalacii vsetko OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od jta Zobrazit příspěvek
    Já čekal tak do 1 minuty.
    To bych řek že bylo možná málo. Někdy to docela trvá, než se po tý počáteční části rozběhne ta druhá část instalace, a mezitim je chvíli černá obrazovka. Nechal bych to zkusmo jednou dýl, pokud se to nerozeběhne do 10 min tak už se to asi fakt nerozběhne, ale občas to těch pár minut trvá. Můžeš taky zkusit v Biosu vypnout některý zařízení, který nepotřebuješ přímo k instalaci (např. firewire, zvukovku...) pak by mohla bejt detekce rychlejší.

    Btw. dokonce existujou skrytý stisky kláves při instalaci, kdy lze obejít detekci a zvolit manuálně HAL apod. - v okamžiku kdy vypisuje instalátor hlášku "F6" (pro vložení SATA disku) tak lze stisknout F5 a zadat některý možnosti ručně (naopak F7 vybere ne-ACPI HAL, předpokládám, že pak nebudou fungovat úsporný možnosti jako hibernace, standby apod.) - více zde http://windowsitpro.com/article/arti...r-install.html
    (ale to je spíš jenom na doplnění kdyby to fakt jinak nešlo rozběhnout, když to není nějakej hodně nestandardní HW tak by tohle nemělo být zapotřebí)
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    jta jta je offline
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    6

    Ok. Zkusím tedy počkat trošku dýl. Až to vyzkouším, tak dám vědět. Zatím díky za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Problém s bootováním
    Od pokoj v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 20-11-2012, 10:26
  2. Mechanika nenačítá
    Od CHaoZY v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-12-2009, 14:58
  3. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 16-07-2009, 17:29
  4. problem s bootovanim pc
    Od MarsTeam v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-05-2007, 01:49
  5. DVD-rom mechanika.. nenačítá.. jak kdy:o/
    Od wein v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-03-2007, 14:34