V červenci jsem zakoupil graf. kartu PowerColor HD 4870 a k ní chladič Accelero twin turbo, chtěje tak zvýšit účinek chlazení a taky snížit hlučnost. Doma jsem pak sundal referenční chladič, odmastil čip gpu, paměti a napájecí obvody technickým lihem. Paměti i napájecí obvody jsem polepil přiloženými pasivy tak jak je uvedeno v návodu u twin turba. Na netu jsem se dočetl, že pasivy právě na napájecí části moc nedrží, díky malé styčné ploše, ale po nalepení jsem to vyzkoušel a přišlo mně, že drží dobře. Omyl!!! v pátek jsem po dohrání COD 5 přepnul počítač do režimu spánku a po chvíli se z PC ozval varovný signál a slyšel jsem jak se fany roztočily na plné otáčky a než jsem k němu doběhl, tak už byl cítit smrad jak když se pálí plast.Tak jsem počítač natvrdo vypnul...nechal vychladnout a když jsem ho zapnul tak se ozval jen syčivý zvuk a konec. Už jsem celkem tušil co mě čeká po otevření case....dva pasivky co byly na napájecí části karty byly odpadené trochu ošlehlé černiskem a smd součástky okolo jednoho IO napájecí části byly spálené na uhel. Takže mám teď jednu nepoužitelnou GK u které můžu na záruku zapomenout.:-( Berte to jako varování a věnujte velkou pozornost chlazení napájecí části GK...a nespoléhejte na pasivy, které jsou k tomuto chladiči přiložené, minimálně bych k jejich přilepení použil nějaké teplovodivé lepidlo, nebo vyřešit jejich instalaci nějakou mechanickou cestou....šroubek už tak snadno nepovolí. :-)
Řešení v příspěvku #6.
Řešení v příspěvku #6.
Něco mi tu nesedí.
[QUOTE]..dva pasivky co byly na napájecí části karty byly odpadené trochu ošlehlé černiskem...[/QUOTE]
Logická úvaha mě vede k tomu, že pokud by se karta usmažila poté, co odpadly pasivy, nebyly by tyto ničím očouzené, protože by nejdříve upadly (předpokládám na spodek case, kde bys je pak našel) a pak následně by mohly shořet napájecí obvody. Na pasivech by pak nemohlo být patrné opálení - nechceš mi snad tvrdit že z karty vyšlehl plamen až na spodní část case?
Takže moje domněnka je taková, že na kartě odešla napájecí část (důvod zatím necháme být) a došlo ke spálení napájecích obvodů na kterých byly přilepené ty pasivy. A tuhle teplotu už ta teplovodivá páska nevydržela, takže pasivy následně odpadly.
Co vy ostatní, jak to vidíte? Bohužel nemám osobní zkušenost, takže pouze teoretizuji.
[QUOTE]..dva pasivky co byly na napájecí části karty byly odpadené trochu ošlehlé černiskem...[/QUOTE]
Logická úvaha mě vede k tomu, že pokud by se karta usmažila poté, co odpadly pasivy, nebyly by tyto ničím očouzené, protože by nejdříve upadly (předpokládám na spodek case, kde bys je pak našel) a pak následně by mohly shořet napájecí obvody. Na pasivech by pak nemohlo být patrné opálení - nechceš mi snad tvrdit že z karty vyšlehl plamen až na spodní část case?
Takže moje domněnka je taková, že na kartě odešla napájecí část (důvod zatím necháme být) a došlo ke spálení napájecích obvodů na kterých byly přilepené ty pasivy. A tuhle teplotu už ta teplovodivá páska nevydržela, takže pasivy následně odpadly.
Co vy ostatní, jak to vidíte? Bohužel nemám osobní zkušenost, takže pouze teoretizuji.
To netvrdím, Ty pasivy byly zachyceny v žebroví accelera což není moc daleko...styčná plocha těch pasivků zůstala cca 5mm od místa nehody.:-), ale nejspíš budeš mít pravdu s tím, že mohly odpadnout až po přehřátí...až přijdu domů z práce tak to ještě prozkoumám. Je pravda, že ten černej IO nebyl nějak moc ohořelej spíš byly vyhořelé ty smd součástky co jsou před ním.
Taky myslím, že za to nemohly ty pasivky, ale prostě shořela karta a ty pasivky odpadly až tou teplotou. HD 48X0 maj teploty napájecí kaskády celkem vysoký....
Nacpal bych na to origo chladič a zkusil to reklamovat, za zkoušku nic nedáš ;)
Nacpal bych na to origo chladič a zkusil to reklamovat, za zkoušku nic nedáš ;)
[QUOTE=husky14;186503]Taky myslím, že za to nemohly ty pasivky, ale prostě shořela karta a ty pasivky odpadly až tou teplotou. HD 48X0 maj teploty napájecí kaskády celkem vysoký....
Nacpal bych na to origo chladič a zkusil to reklamovat, za zkoušku nic nedáš ;)[/QUOTE]
Akorat ten origo chladic taky trochu opal.
Nacpal bych na to origo chladič a zkusil to reklamovat, za zkoušku nic nedáš ;)[/QUOTE]
Akorat ten origo chladic taky trochu opal.
No pokud se nepletu s lepidly 3M byly ze začátku u AC docela potíže, ale když sem si ty pasivky taky lepil tak sem poctive vsechno odmastil propanolem, nalepil a vše je v klidu. Osobně sem teda ještě taky neviděl "ohořelé :-) " pasivky, takže se spíše přikláním k verzi Johnyho____g. Pásky, které se používají na AC sou myslím tyto šarže:
Teplovodivé lepící pásky
Páska 9882 až 9885 je šedá polymerová lepící páska s keramickým kompozitem a nevodivým lepidlem. Tloušťka pásky je 0,05 - 0,13mm, U=0,6W/m2-K.
Páska 8805 až 8820 je bílá polymerovo-akrylová lepící oboustranná páska s keramickým kompozitem a nevodivým lepidlem. Tloušťka pásky je 0,125 - 0,5mm, U=0,6W/m2-K.
http://solutions.3m.com/3MContentRetrievalAPI/BlobServlet?locale=cs_CZ&univid=1175525441169&fallback=true&assetType=MMM_Image&blobAttribute=ImageFile&placeId=7BC6E48B1800BAE180A88E4927000060&version=current
udávají teplotu při nepřetržitém provozu 100-120°C, vypadá to tedy, že opravdu nastal zkrat v jehož důsledku se přehřála jedna část karty, kde tyto pásky nevydržely teplotu a odpadly do žebroví. Předpokládám, že těchto pamětí-pasivů je na kartě víc, a proto je vysoká pravděpodobnost, že by se to nestalo jen u 2 z nich. Ovšem vrátil bych zpět Stock chladič a zkusil bych reklamačku...za to nic nedáš a nikdo nemusí ani nic poznat
Teplovodivé lepící pásky
Páska 9882 až 9885 je šedá polymerová lepící páska s keramickým kompozitem a nevodivým lepidlem. Tloušťka pásky je 0,05 - 0,13mm, U=0,6W/m2-K.
Páska 8805 až 8820 je bílá polymerovo-akrylová lepící oboustranná páska s keramickým kompozitem a nevodivým lepidlem. Tloušťka pásky je 0,125 - 0,5mm, U=0,6W/m2-K.
http://solutions.3m.com/3MContentRetrievalAPI/BlobServlet?locale=cs_CZ&univid=1175525441169&fallback=true&assetType=MMM_Image&blobAttribute=ImageFile&placeId=7BC6E48B1800BAE180A88E4927000060&version=current
udávají teplotu při nepřetržitém provozu 100-120°C, vypadá to tedy, že opravdu nastal zkrat v jehož důsledku se přehřála jedna část karty, kde tyto pásky nevydržely teplotu a odpadly do žebroví. Předpokládám, že těchto pamětí-pasivů je na kartě víc, a proto je vysoká pravděpodobnost, že by se to nestalo jen u 2 z nich. Ovšem vrátil bych zpět Stock chladič a zkusil bych reklamačku...za to nic nedáš a nikdo nemusí ani nic poznat
[QUOTE=xstreetfighter;186515]Předpokládám, že těchto pamětí-pasivů je na kartě víc, a proto je vysoká pravděpodobnost, že by se to nestalo jen u 2 z nich.[/QUOTE]Jemu to imho neodpadlo z vram, ale z napájení.
Paměti určitě nehřejou tolik a i ten zkrat u nich není moc pravděpodobnej....
Paměti určitě nehřejou tolik a i ten zkrat u nich není moc pravděpodobnej....
Zajímavý je, že se to všechno událo až v režimu spánku...jediný co mě napadlo je, že jsem PC přepnul do režimu spánku moc brzo po zátěži , kdy byla ještě karta rozpálená a přepnutím do spánku se přestaly motat fany na kartě a došlo k přehřátí, co myslíte?
Já bych to spíš viděl na nějakej ten zkrat, než teplotu.... prostě jednorázovej problém s napájením.
Pokud se karta v režimu spánku nezahřívá, když je studená, o to míň se bude zahřívat, když je rozpálená. A když se nezahřívala, tak nemohlo vadit že nejdou větráky. Takže tam bych chybu nehledal. Asi to byl opravdu nějakej zkrat.
[QUOTE=krpaja;186526]Zajímavý je, že se to všechno událo až v režimu spánku...jediný co mě napadlo je, že jsem PC přepnul do režimu spánku moc brzo po zátěži , kdy byla ještě karta rozpálená a přepnutím do spánku se přestaly motat fany na kartě a došlo k přehřátí, co myslíte?[/QUOTE]
Vyloučit se to nedá, ale spíš to byla prostě náhoda. Tyhle součástky jsou celkem malé a teplotní setrvačnost je mizivá, teplota začne klesat okamžitě jak skončí zátěž.
Jestli máš foťák co zvládá dobře makrorežim, hoď sem fotku těch součástek i pasivků.
BTW čím to napájíš?
Vyloučit se to nedá, ale spíš to byla prostě náhoda. Tyhle součástky jsou celkem malé a teplotní setrvačnost je mizivá, teplota začne klesat okamžitě jak skončí zátěž.
Jestli máš foťák co zvládá dobře makrorežim, hoď sem fotku těch součástek i pasivků.
BTW čím to napájíš?
[QUOTE=krpaja;186526]Zajímavý je, že se to všechno událo až v režimu spánku...jediný co mě napadlo je, že jsem PC přepnul do režimu spánku moc brzo po zátěži , kdy byla ještě karta rozpálená a přepnutím do spánku se přestaly motat fany na kartě a došlo k přehřátí, co myslíte?[/QUOTE]
co máš za zdroj? - může to být vada i na něm.
Pokud ti ta grafika nefunguje, tak nasaď orig chladič a pošli na reklamaci - nic jinýho s tim neuděláš.
Ale ten zdroj sem každopádně napiš!
co máš za zdroj? - může to být vada i na něm.
Pokud ti ta grafika nefunguje, tak nasaď orig chladič a pošli na reklamaci - nic jinýho s tim neuděláš.
Ale ten zdroj sem každopádně napiš!
Skládal jsem celou novou sestavu, zdroj tam je Corsair Power Supply HX520. Včera jsem tam šoupl novou kartu Gainward HD 4870 Golden Sample 512MB a zatím šlape v poho. Akorát jsem na ní dal jiný větráčky, protože ty co tam jsou hrozně hučí, chladič je v pohodě, tak tam accelero ani cpát nebudu. Tu starou teda zkusím vyreklamovat a uvidíme...jestli budu mít dneska čas tak to vyfotím a hodím sem fotky, jinak dík za názory. Jenom doufám, že není něco s tím zdrojem, reklamovat dvě karty za sebou +zdroj u jednoho prodejce by asi nebylo zrovna košér.:-)
Zdroj by měl být OK - kvaltiní je. Horší by bylo, kdyby jsi měl LC Power, Eurocase apod. :)
Nic jinýho než reklamace ti stejně nezbyde.
Nic jinýho než reklamace ti stejně nezbyde.
Mě se stala taky taková stejná věc ale na 3870 Toxic.Zapnul jsem počítač a najednou smrad a plaminek z napájecího čipu.Tak jsem to poslal na reklamaci a tu uznali.Ono taky co by tam člověk mohl své pomocí odkouřit když musí jen zapojit správnou koncovku napájení.
koukal jsem u konkurence dělaly na 4850 testy Zalman VF1000 LED proti Thermaltake CL-G0102 DuOrb a taky tam měřili teplotu napájecích čipů naměřili teploty PCB až 109 stupňů to bych ase ani nedivil kdyby se to při delším maximálním zatížení odpálilo.
Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych sundal twin turbo a vyfotil tu svoji odpálenou hd 4870 Powercolorku.Očouzené pasivky jsem bohužel někam zašantročil tak jsem je nevyfotil.
Zdravím, dnes jsem si koupil také accelero twin turbo na graf. Sapphire HD4870, přemýšlel jsem jak odstranit nebezpečí toho že odpadne pasivka z pamětí nebo napájecích MOSFET a shoří karta. Řešení je opravdu velmi snadné, prostě a jednoduše pasivky dodávané s accelerem vůbec nepoužívejte, rozeberte referenční chladič na jednotlivé části a to červené "železo" které chladí paměti a napájení přišroubujte ke kartě zpět. pak už stačí jen nasadit hlavní chladič na jádro... teploty pamětí a napájení si nemyslím že by byly větší s referenčním než s pasivkami od AC, plocha a objem toho orig. je daleko větší.
Naměřené teploty (OC 800MHz jádro a 1000MHz paměti):
AC twin turbo + referenční chl. pamětí a MOSFET (při otáčkách na 70% což je hranice stejné hladiny hluku jako ostatní ventilátory v mém pc, srovnatelné asi tak s 25% na referenčním chladiči)
load: jádro 56°C, VRM 88°c
idle: jádro 42°C, VRM 55°C
Referenční (automatické řízení otáček, hladina hluku již při 35% značná):
load: jádro asi 82°C, VRM srovnatelné
idle: jádro asi 60-65°C
Naměřené teploty (OC 800MHz jádro a 1000MHz paměti):
AC twin turbo + referenční chl. pamětí a MOSFET (při otáčkách na 70% což je hranice stejné hladiny hluku jako ostatní ventilátory v mém pc, srovnatelné asi tak s 25% na referenčním chladiči)
load: jádro 56°C, VRM 88°c
idle: jádro 42°C, VRM 55°C
Referenční (automatické řízení otáček, hladina hluku již při 35% značná):
load: jádro asi 82°C, VRM srovnatelné
idle: jádro asi 60-65°C
Já jsem na vlatní oči viděl, že to jde bez pasivků. Kamarád na Kartu Ati Radeon 4850 nandal jen chladič Accelero S1, a na něj dal 2x 120 mm Scythe S-Flex 1600rmp. Ukazoval mi teploty, a bez pasivků má karta do 60°C.Je sice fakt že větráky běží na maximum, ale on se obával že to neuchladí a tak je tam nedal a hele. Ono to funguje.