Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Prepnuti SATA/150 na SATA/300 bez ztraty dat

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Jirri
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    19

    Dobry den, mam dva HDD Hitachi Deskstar T7K250 HDT722525DLA380 - 250GB SATA/300 zapojeny do RAID0 + jeden ten stejny samostatne pro zalohy. Bezi na SATA/150, zajimalo by mne zda je muzu jak v pripade RAID0, tak v pripade samostatneho HDD prepnout na SATA/300 pomoci utilitky od Hitachi ftool 198. Problem je v tom, ze si nemuzu dovolit ztratu dat, tudiz me hlavne zajima zda je moznost prepnuti kdyz jsou vsechny HDD zaplneny na cca 98%. Vse zapojeno na MB ASUS P5WD2 Premium, Chipset 955X. Predem dekuji za odpoved. Jiri
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 17-11-2006 v 20:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele first.indian
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    705

    Nevim jak u Hitachi ale u Seagate se prepina rychlost jednoduse jumperem na disku a u toho zniceni dat nehrozi... U Hitachi se to snad dela softwarove?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Jirri
    Dobry den, mam dva HDD Hitachi Deskstar T7K250 HDT722525DLA380 - 250GB SATA/300 zapojeny do RAID0 + jeden ten stejny samostatne pro zalohy. Bezi na SATA/150, zajimalo by mne zda je muzu jak v pripade RAID0, tak v pripade samostatneho HDD prepnout na SATA/300 pomoci utilitky od Hitachi ftool 198. Problem je v tom, ze si nemuzu dovolit ztratu dat, tudiz me hlavne zajima zda je moznost prepnuti kdyz jsou vsechny HDD zaplneny na cca 98%. Vse zapojeno na MB ASUS P5WD2 Premium, Chipset 955X. Predem dekuji za odpoved. Jiri
    Jak jsi, prosím Tě, přišel na to, že ti disk běží v režimu SATA/150? Disky Hitachi jsem používal do nástupu Seagata 7200.10 docela často a rychlost disků, dle benchmarků byla velice pěkná, dál jsem to neřešil...

    Citace Původně odesláno od first.indian
    u Seagate se prepina rychlost jednoduse jumperem na disku a u toho zniceni dat nehrozi
    Jinak prakticky každý "zkušený" uživatel, který tak toužil po SATA/300 disku si pak koupil toho Seagata a pak ho vesele provozuje i s tím Jumperem, který tam u nového disku vždy je -vždycky mě to pobaví, když pak PC s takovým diskem servisuju...
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 17-11-2006 v 21:58
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele first.indian
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    705

    Citace Původně odesláno od boboco
    Jinak prakticky každý "zkušený" uživatel, který tak toužil po SATA/300 disku si pak koupil toho Seagata a pak ho vesele provozuje i s tím Jumperem, který tam u nového disku vždy je -vždycky mě to pobaví, když pak PC s takovým diskem servisuju...
    Ja kdyz skladam PC tak to vzdy prepinam na SATA/300 a vzdy tam ten jumper radsi necham na jednom pinu.(kdyby to delalo bordel a chtel bych to pak prepnout na SATA/150) Ale jednou to bylo peklo jsem to predelaval nad takovym chlupatym kobercem a pak jsem asi pul hodiny nadaval proc ty jumpery delaji tak male od te doby vzdy nad stolem
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od first.indian
    Ja kdyz skladam PC tak to vzdy prepinam na SATA/300 a vzdy tam ten jumper radsi necham na jednom pinu.(kdyby to delalo bordel a chtel bych to pak prepnout na SATA/150) Ale jednou to bylo peklo jsem to predelaval nad takovym chlupatym kobercem a pak jsem asi pul hodiny nadaval proc ty jumpery delaji tak male od te doby vzdy nad stolem
    OT: Nesnáším dělat PC na koberci, nejlepší je na to plovoucí podlaha, tam něco ztratit může jen opravdu "profík"

    Zajímalo by mě ale jak tazatel přišel na to, že mu disk běží pouze přes SATA/150... Doufám, že se k tomu ještě vyjádří.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    eraser

    Problémy so SATA diskami riešim veľmi nerád, je to proste odfláknuté, najmä zo strany určitých nemenovaných výrobcov chipsetov.

    Škoda, že som si nespísal všetky možnosti, ktoré viedli k šťastnému vyriešeniu rôznych komplikácií. Naplnilo by to tenkú brožúrku.

    Inak, nie je na škodu použiť tento link, pretože množstvo chýb som riešil priamo na stránkach CZC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele Jirri
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    19

    Citace Původně odesláno od boboco
    Jak jsi, prosím Tě, přišel na to, že ti disk běží v režimu SATA/150? Disky Hitachi jsem používal do nástupu Seagata 7200.10 docela často a rychlost disků, dle benchmarků byla velice pěkná, dál jsem to neřešil..
    Presne tyto disky HDD Hitachi Deskstar T7K250 HDT722525DLA380 - 250GB SATA/300 se dodavaji s neaktivovanym SATA/300 rozhranim. Aktivace se provadi pomoci Feature Tool od Hitachi. Presny navod je primo tady. Výrobci (nejen Hitachi) se timto zrejme pojistuji, aby disk bezel i na starsich BIOSech. Takze, pokud neprovedeme pomoci vyse uvedene utilitky prepnuti na SATA/300, je potom tedy naprosto zrejme ze HDD bezi na SATA/150.

    Prepinani jsem nikdy neprovadel v pripade, ze jsou HDD zapojeny v RAIDO a navic zaplneny
    cca na 98%. Zajimalo mne pouze, zda nehrozi moznost ztraty techto dat.
    Naposledy upraveno uživatelem Jirri: 18-11-2006 v 14:01
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Jirri
    Presne tyto disky HDD Hitachi Deskstar T7K250 HDT722525DLA380 - 250GB SATA/300 se dodavaji s neaktivovanym SATA/300 rozhranim. Aktivace se provadi pomoci Feature Tool od Hitachi. Presny navod je primo tady. Výrobci (nejen Hitachi) se timto zrejme pojistuji, aby disk bezel i na starsich BIOSech. Takze, pokud neprovedeme pomoci vyse uvedene utilitky prepnuti na SATA/300, je potom tedy naprosto zrejme ze HDD bezi na SATA/150.

    Prepinani jsem nikdy neprovadel v pripade, ze jsou HDD zapojeny v RAIDO a navic zaplneny
    cca na 98%. Zajimalo mne pouze, zda nehrozi moznost ztraty techto dat.

    Je to zřejmě opravdu tak, jak píšeš, vážně jsem netušil, že Hitachi používá takovouhle věc. Podle mě bys při přepnutí toho disku, co není v RAIDU neměl mít problém, o data bys určitě neměl přijít (samozřejmě, nezkoušel jsem to, ale podle mě by tam jasně museli napsat něco ve smyslu Vaše data budou při změně režimu nenávratně ztracena atp...). Myslím že u toho disku bys to mohl klidně provést. Co se ale týče těch disků v RAIDu, tam se obávám, že je to tak 50/50. Jestli se při změně toho režimu změní i identifikace disku, řadič by ty disky mohl vyhodnotit jako nové - jiné a bylo by po srandě. Já myslím, že Ti nezbude nic jiného, než napsat na nějakou technickou podporu Hitachi, dát ji i přesný typ Tvé desky a řadiče a zeptat se jich... Jinak bych se určitě do podobných riskantních operací nepouštěl. Osobně si myslím, že by změna režimu ze SATA 1.5Gbps na 3.0Gbps neměla RAID ohrozit, ale rozhodně bych si to v žádném případně nerisknul...
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 18-11-2006 v 14:23
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele Jirri
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    19

    Citace Původně odesláno od boboco
    Je to zřejmě opravdu tak, jak píšeš, vážně jsem netušil, že Hitachi používá takovouhle věc. Podle mě bys při přepnutí toho disku, co není v RAIDU neměl mít problém, o data bys určitě neměl přijít (samozřejmě, nezkoušel jsem to, ale podle mě by tam jasně museli napsat něco ve smyslu Vaše data budou při změně režimu nenávratně ztracena atp...). Myslím že u toho disku bys to mohl klidně provést. Co se ale týče těch disků v RAIDu, tam se obávám, že je to tak 50/50. Jestli se při změně toho režimu změní i identifiace disku, řadič by ty disky mohl vyhodnotit jako nové - jiné a bylo by po srandě. Já myslím, že Ti nezbude nic jiného, než napsat na nějakou technickou podporu Hitachi, dát ji i přesný typ Tvé desky a řadiče a zeptat se jich... Jinak bych se určitě do podobných riskantních operací nepouštěl. Osobně si myslím, že by změna režimu ze SATA 1.5Gbps na 3.0Gbps neměla RAID ohrozit, ale rozhodně bych si to v žádném případně nerisknul...


    No, presne tak jak pises, kdyby nejaka ztrata dat hrozila, bylo by v tom navodu nejake upozorneni nebo tak neco.....ale nic takoveho tam neni. Nebudu se tedy radeji do teto riskantni operace poustet a provedu nejdrive zalohu dat a pak az vlastni prepnuti rezimu. Jinak dekuji za odpoved...........
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Jirri
    No, presne tak jak pises, kdyby nejaka ztrata dat hrozila, bylo by v tom navodu nejake upozorneni nebo tak neco.....ale nic takoveho tam neni. Nebudu se tedy radeji do teto riskantni operace poustet a provedu nejdrive zalohu dat a pak az vlastni prepnuti rezimu. Jinak dekuji za odpoved...........
    Nemáš zač i já jsem zas o něco chytřejší. Mimo operace, kde disk naplno využívá svou cache nepoznáš mezi SATA 1.5Gbps a 3.0Gbps rozdíl. SATA 1.5Gbps má stále ještě značnou rezervu při normálním čtení. Takže dá se říct opravdu zbytečné riskování...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    eraser

    No, vždy platilo, že pri akejkoľvek činnosti s diskom je veľmi rozumné, ak sa dáta zazálohujú. Pokiaľ by sa dačo vymklo s pod kontroly, či nastala nejaká neočakávaná situácia, stále máš istotu, že o svoje dáta neprídeš.

    Inak ohľadne toho režimu 1.5 Gbps vs. 3.0 Gbps má boboco úplnú pravdu.

    edit: Skočil som na dané pdf a všimol som si celkom dostatočne zvýraznený WARNING. Síce sa v ňom hovorí, že prepnutím do režimu SATA/300 sa môže stať disk nepoužiteľný, no nikto mi nezaručí, že nemôžem prísť o dáta. Sú známe prípady, kedy špecifické kombinácie disk - chipset spôsobovali i stratu, či poškodenie dát. Určitú mieru istoty by som mal v tom, že ty vlastníš Intel chipset.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 18-11-2006 v 15:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    ja mam jenom blbou otazku. ty mas dulezita data, klepes se o ne a nezalohujes si je? co kdyz si nejaky disk proste zdechne?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    eraser

    Dôležité dáta mám minimálne na dvoch diskov, vrátane externého backupovacieho. Tie najkritickejšie mám i na CD/DVD a notebookoch - domáci a firemný.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Windows Vista: SATA>IDE na SATA>AHCI (SATA>RAID) + Vista
    Od Lo v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 11:06
  2. HDD cvakání, (+ přepnutí disku Hitachi na SATA 1)
    Od Remedy v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 28-12-2008, 21:02
  3. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 19-05-2008, 20:55
  4. 3,5" HDD SATA: Přepnutí do SATA 1.5 Gb/s
    Od Semik_old1 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 25-11-2007, 15:45
  5. SATA + SATA/300, pomalý zápis na SATA/300
    Od dup v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-11-2007, 14:14