Nový HDD
Zdravím,chtěl bych se zeptat,jestli mi někdo může poradit,který disk je lepší...má jej někdo?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nebo
A taky se chci zeptat když už mám jeden starší disk 25OGB,a ted bych přikoupil jeden z těch dvou,která už je SATAII,tak jestli nebude problém,a budou chodit?a taky,na který dát system a na který data a proč?Ted mám vše na tom starém,tak sem si říkal,že ten nový bych použil na data atd a system nechal na starém,nebo né?
díky za rady
nebo
A taky se chci zeptat když už mám jeden starší disk 25OGB,a ted bych přikoupil jeden z těch dvou,která už je SATAII,tak jestli nebude problém,a budou chodit?a taky,na který dát system a na který data a proč?Ted mám vše na tom starém,tak sem si říkal,že ten nový bych použil na data atd a system nechal na starém,nebo né?
díky za rady
Výber z týchto dvoch diskov je iba záležitosťou osobných sympatií - oba sú totiž z tých najlepších.
Systém samozrejme nainštaluj na nový hdd.
Systém samozrejme nainštaluj na nový hdd.
Oni mají na testované kusy vůbec smůlu. Podle jiných zkušeností by člověk nebral zase WD. IMHO je to jedno, špatný kus může vyrobit kdokoli.
[QUOTE=robky;194452]Výber z týchto dvoch diskov je iba záležitosťou osobných sympatií - oba sú totiž z tých najlepších.
Systém samozrejme nainštaluj na nový hdd.[/QUOTE]
jde mi o to,že bych radši aby mi spadl systém,než abych přišel o data.Jaký v tom bude rozdíl,když nechám na starším systém a na nový dám data atd?a nebo obráceně?A pojedou v pořádku oba dohromady?
Systém samozrejme nainštaluj na nový hdd.[/QUOTE]
jde mi o to,že bych radši aby mi spadl systém,než abych přišel o data.Jaký v tom bude rozdíl,když nechám na starším systém a na nový dám data atd?a nebo obráceně?A pojedou v pořádku oba dohromady?
[quote=Honza.4.ever;194472]jde mi o to,že bych radši aby mi spadl systém,než abych přišel o data.Jaký v tom bude rozdíl,když nechám na starším systém a na nový dám data atd?a nebo obráceně?A pojedou v pořádku oba dohromady?[/quote]
Nevím sice, jaký je ten starý, ale ten nový bude určitě rychlejší, což je pro systém určitě plus. Jen bych ho rozdělil pro případ nehody.
Nevím sice, jaký je ten starý, ale ten nový bude určitě rychlejší, což je pro systém určitě plus. Jen bych ho rozdělil pro případ nehody.
tenhle je ten co mám ted... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] pořád jede bez problémů....tak nevím...
a kolik si myslíš,že by stačilo pro systém?na kolik bych ho měl rozdělit?co třeba 500gb na data a zbylých cca 140gb systém?
a kolik si myslíš,že by stačilo pro systém?na kolik bych ho měl rozdělit?co třeba 500gb na data a zbylých cca 140gb systém?
Nový hdd bude určite-a to dosť-rýchlejší.
Normálne pri inštalácii dávam pre XP cca. 15GB partíciu, Vistu mám momentálne na 20GB partícii.
140GB je IMHO na systém zbytočne veľa.
Normálne pri inštalácii dávam pre XP cca. 15GB partíciu, Vistu mám momentálne na 20GB partícii.
140GB je IMHO na systém zbytočne veľa.
jde o to,že všechny programy instaluju klasicky do program files,tedy na stejný disk,nebo tedy part jako samotný systém...proto jsem si říkal,že radši víc jak mín.....a těch dalších 500gb bych měl na instalace her a ostatní....
[quote=Honza.4.ever;194482]tenhle je ten co mám ted... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] pořád jede bez problémů....tak nevím...
a kolik si myslíš,že by stačilo pro systém?na kolik bych ho měl rozdělit?co třeba 500gb na data a zbylých cca 140gb systém?[/quote]
Zkus ten stávající otestovat na rychlost (HD Tune). Hlavně půjde o přístupovou dobu. WD i Samsungy mají kolem 13ms. Když rozdíl nebude propastný, nechal bych to tak.
Někomu na systém stačí 40GB. Já, protože pořád přidávám a nerad mažu hry, začínám mít problém se 130ti giga:mistake. Ale to jsem spíš exot...:p.
EDIT: žiju v domnění, že hry musí být nainstalované na systémovém disku
a kolik si myslíš,že by stačilo pro systém?na kolik bych ho měl rozdělit?co třeba 500gb na data a zbylých cca 140gb systém?[/quote]
Zkus ten stávající otestovat na rychlost (HD Tune). Hlavně půjde o přístupovou dobu. WD i Samsungy mají kolem 13ms. Když rozdíl nebude propastný, nechal bych to tak.
Někomu na systém stačí 40GB. Já, protože pořád přidávám a nerad mažu hry, začínám mít problém se 130ti giga:mistake. Ale to jsem spíš exot...:p.
EDIT: žiju v domnění, že hry musí být nainstalované na systémovém disku
[QUOTE=Honza.4.ever;194486]jde o to,že všechny programy instaluju klasicky do program files,tedy na stejný disk,nebo tedy part jako samotný systém...proto jsem si říkal,že radši víc jak mín.....a těch dalších 500gb bych měl na instalace her a ostatní....[/QUOTE]
Tak jak pises. Pokud istalujes software na systemovy disk tak bude 150GB Dobre. Vysoce pravdepodobne by stacilo i 100GB.
Tak jak pises. Pokud istalujes software na systemovy disk tak bude 150GB Dobre. Vysoce pravdepodobne by stacilo i 100GB.
[QUOTE=Honza.4.ever;194486]jde o to,že všechny programy instaluju klasicky do program files,tedy na stejný disk,nebo tedy part jako samotný systém...proto jsem si říkal,že radši víc jak mín.....a těch dalších 500gb bych měl na instalace her a ostatní....[/QUOTE]
dělám to jak píšeš, a po roce mám na C zabráno 18 GB /systém + programy - Corel, Word, mapy, soft na úpravu foto atd./, takže bych doporučil max. tak do 50GB.
dělám to jak píšeš, a po roce mám na C zabráno 18 GB /systém + programy - Corel, Word, mapy, soft na úpravu foto atd./, takže bych doporučil max. tak do 50GB.
[QUOTE=deeean;194487]EDIT: žiju v domnění, že hry musí být nainstalované na systémovém disku[/QUOTE]
A prečo by mali?
A prečo by mali?
[quote=robky;194495]A prečo by mali?[/quote]
Je pravda, že je tam instaluju hlavně proto, že mi to instalátor nabídne (Program files). Takže nemusej?;)
Je pravda, že je tam instaluju hlavně proto, že mi to instalátor nabídne (Program files). Takže nemusej?;)
určitě nemusí,protože co jsem kdy instaloval hry,tak vždy na druhý disk.....udělám ten test a hodím sem screen za chvilku
EDIT:tady je výsledek
EDIT:tady je výsledek
Pre porovnanie pripájam screen z môjho hdd(je to síce len 320GB, ale s rovnakou hustotou zápisu na platňu ako tebou vybraný F1), takže ja si myslím, že inštalácia na nový hdd bude mať opodstatnenie.
[quote=Honza.4.ever;194520]no,a bude to nějak poznat?v rychlosti systému?[/quote]
IMHO jo, protože Seagaty jsou v benchmarcích o něco rychlejší, než ve skutečnosti, měl by třeba WD být svižnější. Přikládám čerstvý screen toho mého.
IMHO jo, protože Seagaty jsou v benchmarcích o něco rychlejší, než ve skutečnosti, měl by třeba WD být svižnější. Přikládám čerstvý screen toho mého.
Malo by to byť jemne poznať, hlavne v odozve systému. Preto je napr. vo Viste funkcia Readyboost, kde sa využíva flash disk a ten má prístupovú dobu rádovo 0,5ms - porovnaj si to s hdd.
Pokiaľ ti ide iba o samotné zdĺhavé inštalovanie - na to je tu riešenie v podobe programov na zálohovanie. Ja napríklad používam Acronis true image - a tam je záloha, následne obnovenie systému na nový hdd otázkou cca. 20-30 minút.
Pokiaľ ti ide iba o samotné zdĺhavé inštalovanie - na to je tu riešenie v podobe programov na zálohovanie. Ja napríklad používam Acronis true image - a tam je záloha, následne obnovenie systému na nový hdd otázkou cca. 20-30 minút.
Je to úplne easy. Spustíš zálohovací proces s tým, že si image systémového disku umiestniš napr. na inú partíciu alebo iný HDD, alebo kľudne aj na CD/DVD. Ideálne je vytvoriť si v Acronise bootovateľné CD,nabootovať, zvoliť obnovenie a systémovú zálohu obnoviť na nový HDD.
a toto udělám,a pak už můžu systém ze starýho disku jen smazat a je hotovo?právě kvůli dlouhé a nudné instalaci sem nechtěl měnit systém,ale díky tomuto by to mělo jít v pohodě...
[QUOTE=Honza.4.ever;194534]a toto udělám,a pak už můžu systém ze starýho disku jen smazat a je hotovo?právě kvůli dlouhé a nudné instalaci sem nechtěl měnit systém,ale díky tomuto by to mělo jít v pohodě...[/QUOTE]
úplne v kľude, takto som to robil už niekoľkokrát.
Zálohu si odkladám na DVD-RW(v mojom prípade 2ks) a nie je problém obnoviť systém hocikedy, nie len pri zmene hdd. Stačí nejaká neodchytená infiltrácia alebo zlý zásah do OS.
úplne v kľude, takto som to robil už niekoľkokrát.
Zálohu si odkladám na DVD-RW(v mojom prípade 2ks) a nie je problém obnoviť systém hocikedy, nie len pri zmene hdd. Stačí nejaká neodchytená infiltrácia alebo zlý zásah do OS.
tak pokud to dobře chápu,tak pokud budu mít nainstalované xp+ovladače a nějaké programy v program files,a potom to zálohuju a něco se stane a obnovím to z té zálohy,tak budu mít všechny ty věci zase zpět?budou fungovat programy,nainstalované ovladače atd,je to tak?
ale ten program není free,je to jen na 15 dní zkušební,potom konec?jde v něm,ikdyž je to trial,vytvořit plnohodnotná záloha?a po uplynutí 15 dní,ji mohu použít a alespon systém obnovit?
[QUOTE=Honza.4.ever;197004]ale ten program není free,je to jen na 15 dní zkušební,potom konec?jde v něm,ikdyž je to trial,vytvořit plnohodnotná záloha?a po uplynutí 15 dní,ji mohu použít a alespon systém obnovit?[/QUOTE]
Tak to si ma zaskočil, na túto otázku ti neviem odpovedať.
Mám totiž verziu, ktorá bola ako bonus na CD k časopisu PC REVUE a tá nemá časové ani funkčné obmedzenie.
Predpokladám však, že ak si urobíš bootCD obnova bude možná.
Tak to si ma zaskočil, na túto otázku ti neviem odpovedať.
Mám totiž verziu, ktorá bola ako bonus na CD k časopisu PC REVUE a tá nemá časové ani funkčné obmedzenie.
Predpokladám však, že ak si urobíš bootCD obnova bude možná.
ak by som mohol, tak odporucam ediciu black od WB, disky 6401AALS, alebo 5001AALS. Rychlost je tam o nieco vyssia ako pri AAKS...
[QUOTE=juwe;201224]ak by som mohol, tak odporucam ediciu black od WB, disky 6401AALS, alebo 5001AALS. Rychlost je tam o nieco vyssia ako pri AAKS...[/QUOTE]
Nárust rychlosti proti standardním AAKS verzím rozhodně neodpovídá nárustu ceny. Navíc, nepodařilo se mi to ověřit, ale na 99% má 5001AALS 250Gb na plotnu a bude tak pomalejší než 3200/6400AAKS s hustotou 320Gb na plotnu. Čili ani jeden z těchto disků nevidím jako věc hodnou doporučení. 6400 Black je sice nejrychlejší disk na trhu, ale za tučnej příplatek.
Nárust rychlosti proti standardním AAKS verzím rozhodně neodpovídá nárustu ceny. Navíc, nepodařilo se mi to ověřit, ale na 99% má 5001AALS 250Gb na plotnu a bude tak pomalejší než 3200/6400AAKS s hustotou 320Gb na plotnu. Čili ani jeden z těchto disků nevidím jako věc hodnou doporučení. 6400 Black je sice nejrychlejší disk na trhu, ale za tučnej příplatek.
[QUOTE=speedsnail;201249]Nárust rychlosti proti standardním AAKS verzím rozhodně neodpovídá nárustu ceny. Navíc, nepodařilo se mi to ověřit, ale na 99% má 5001AALS 250Gb na plotnu a bude tak pomalejší než 3200/6400AAKS s hustotou 320Gb na plotnu. Čili ani jeden z těchto disků nevidím jako věc hodnou doporučení. 6400 Black je sice nejrychlejší disk na trhu, ale za tučnej příplatek.[/QUOTE]
Disk 6401AALS sa da zohnat za maloobchodnu cenu 2000 sk aj s dph, teda asi do 66 EUR. Niektore eshopy ho ponukaju aj o 2-4 stovky drahsie. 640 gb AAKS je za 1850 sk, teda do 61,2 EURa. Priplatok 150 Sk by som isto nenazyval "TUCNY".
V 640 gb vs 500 gb mas pravdu.
Disk 6401AALS sa da zohnat za maloobchodnu cenu 2000 sk aj s dph, teda asi do 66 EUR. Niektore eshopy ho ponukaju aj o 2-4 stovky drahsie. 640 gb AAKS je za 1850 sk, teda do 61,2 EURa. Priplatok 150 Sk by som isto nenazyval "TUCNY".
V 640 gb vs 500 gb mas pravdu.