Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Probuzení po LAN

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele pancoo
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    125

    Zdravim,

    chtěl bych se zeptat jestli mátě někdo nějaké zkušeností se zápínání počítačů přes LAN. Potřeboval bych to rozchodit na svem server pc a zatim jsem zkoušel googlit a stahovat nějake programy a většinou se ukazali jako nefunkční. Tady posílám konfiguraci PC (to co se má zapínat):

    OS: WinXP SP3
    MB: ASUS K8V-MX
    LAN : integrovana na MB

    - tohle je to asi nejdulezitejsi. Jinak jsem na veřejne IP adrese !

    Počítač kterým bych chtěl ovládat a zapínat ten server pc by vlastěn byl jakejkoliv s WinXP ... nevim jestli tahle informacek něčemu je ale .....


    Diky !!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919

    Pokud vim musis poslat na sitovku budici paket. (To co si pamatuju) a na to jsou ty tooly. Musis tam specifikovat MAC adresu. tj tezko to posles pres routery atd. A samozrejme musis povoli podporu v biosu. Pres lokalni sit se ti to podarilo probudit? Jmenuje se to Wake On Lan.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    V minulosti jsem jeden počítač takhle používal. Jediné co je zapotřebí je nastavit siťovou kartu, aby to podporovala. Dnes už většinou na úrovni BIOSu.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Wake_on_LAN
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Tak přes internet a veřejnou IP adresu jsem to nezkoušel, ale v rámci lokální sítě mi to šlape dobře. Používám prg. Wake on lan. a je to na cca 160 mašinách.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    WOL funguje na úrovni ethernetu, takže jen v rámci jednoho segmentu sítě. Za první router ať už je to krabička, server nebo sdílené připojení k internetu u windows se to nedostane ani jedním směrem. Teoreticky to jít může, prakticky nejsou nikdy splněny podmínky, viz. podrobný článek s problematikou zde: http://www.samuraj-cz.com/clanek/wak...daleny-subnet/
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Mně WOL funguje přes 2 routery - odchozí (v práci) a příchozí (doma), budím počítač kterej je doma za routerem z práce, 2 počítače, jeden Linux a druhej Windows (ale než jsem to nastavil, to byl docela porod, furt to z nějakých důvodů nešlo).

    Je několik možností jak to budit, asi nejčastější a nejpodporovanější je tzv. "Magic Packet", což je broadcast ve kterým je 16x za sebou MAC adresa počítače, kterej se má vzbudit. Musí se to poslat na celou lokální síť jako broadcast, protože počítače jsou samozřejmě vypnutý takže posílat to na určitou IP nebo MAC adresu nemá význam (funguje to tak, že paket přijmou všechny počítače v síti, včetně těch vypnutých, a ten pro kterej je určenej, by se měl za určitých podmínek vzbudit - víc na tom odkazu na wikipedii). Je údajně jedno, na kterej port se to posílá, ale já mám konkrétní zkušenost, že mi port 7 nefungoval s deskou GA-P35-DQ6, která mi funguje pouze s portem 9. Dalším předpokladem je, že síťovka bude mít napájení i po vypnutí počítače, a bude tudíž schopná jednak přijmout paket, a druhak vzbudit PC (vyžaduje to nastavení v Bisou a dostatečnej výkon zdroje na +5VSB). To ale ještě není všechno, ještě je většinou nutný zapnout to v operačním systému, obzvlášť u integrovaných síťovek (což mě samotnýho překvapilo, ale prostě to tak je, ve Windows je nutný povolit ve vlastnostech síťový karty WOL nebo Allow wake from Shutdown apod. liší se to od jednotlivých síťovek, v linuxu se to povoluje pomocí ethtool a k tomu jsem ještě musel zasáhnout do halt skriptů, který mi síťovku při shutdownu linuxu permanentně vypínaly i když by neměly). - např. zde je záznam mých dotazů na rozchození WOL na počítači s XP: http://www.wilderssecurity.com/showt...06#post1300830 (tam je vidět, že to nebylo úplně easy ).

    Aby bylo možný budit počítač za routerem, je samozřejmě nutný mít přístup k routeru a nastavit v něm nějakým způsobem forwardování požadavků na lokální síť - já konkrétně to mám nastavený jako virtual server, takže ten paket posílám přes internet pomocí TCP/IP na svou "skoropevnou" adresu na UPC (neplatím si pevnou, ale ještě se mi nikdy nezměnila, navíc UPC je schopná občas změní i pevnou IP, ale to už je jiná historka) na určitej port (řekněme 2600 - zvolit nějakej jinak nepoužívanej port), a pomocí nastavení na routeru se ten paket přepošle do lokální sítě jako broadcast na port 9 (detaily jsem moc neřešil, mám v routeru ve virtuálních serverech přímo položku WakeOnLAN takže se to nějak nastavilo relativně samo - je možný, že je nutná určitá podpora ze strany routeru, aby to byl schopnej přeposílat).

    Nejdřív to doporučuju rozchodit na lokální síti posíláním přímých broadcastů (doporučuju port 9, ten je podle mých zkušeností nejlepší), aby bylo nejdřív jistý, že jsou správně nastavený počítače, který se mají budit (že je správně nastavená síťovka v systému, bios apod.) a až to bude chodit, teprv zkoušet budit přes internet.

    Na buzení používám pod XP tool WOL Magic Packet Sender, kterej má výhodu, že je možný si v něm uložit profily různých PC a snadno si je přepínat, používal jsem i tenhle program http://www.slunecnice.cz/sw/wake-on-lan-magic-packet/ kterej pro 1 buzenej PC stačí.
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 19-12-2008 v 10:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele pancoo
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    125

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Mně WOL funguje přes 2 routery - odchozí (v práci) a příchozí (doma), budím počítač kterej je doma za routerem z práce, 2 počítače, jeden Linux a druhej Windows (ale než jsem to nastavil, to byl docela porod, furt to z nějakých důvodů nešlo).

    Je několik možností jak to budit, asi nejčastější a nejpodporovanější je tzv. "Magic Packet", což je broadcast ve kterým je 16x za sebou MAC adresa počítače, kterej se má vzbudit. Musí se to poslat na celou lokální síť jako broadcast, protože počítače jsou samozřejmě vypnutý takže posílat to na určitou IP nebo MAC adresu nemá význam (funguje to tak, že paket přijmou všechny počítače v síti, včetně těch vypnutých, a ten pro kterej je určenej, by se měl za určitých podmínek vzbudit - víc na tom odkazu na wikipedii). Je údajně jedno, na kterej port se to posílá, ale já mám konkrétní zkušenost, že mi port 7 nefungoval s deskou GA-P35-DQ6, která mi funguje pouze s portem 9. Dalším předpokladem je, že síťovka bude mít napájení i po vypnutí počítače, a bude tudíž schopná jednak přijmout paket, a druhak vzbudit PC (vyžaduje to nastavení v Bisou a dostatečnej výkon zdroje na +5VSB). To ale ještě není všechno, ještě je většinou nutný zapnout to v operačním systému, obzvlášť u integrovaných síťovek (což mě samotnýho překvapilo, ale prostě to tak je, ve Windows je nutný povolit ve vlastnostech síťový karty WOL nebo Allow wake from Shutdown apod. liší se to od jednotlivých síťovek, v linuxu se to povoluje pomocí ethtool a k tomu jsem ještě musel zasáhnout do halt skriptů, který mi síťovku při shutdownu linuxu permanentně vypínaly i když by neměly). - např. zde je záznam mých dotazů na rozchození WOL na počítači s XP: http://www.wilderssecurity.com/showt...06#post1300830 (tam je vidět, že to nebylo úplně easy ).

    Aby bylo možný budit počítač za routerem, je samozřejmě nutný mít přístup k routeru a nastavit v něm nějakým způsobem forwardování požadavků na lokální síť - já konkrétně to mám nastavený jako virtual server, takže ten paket posílám přes internet pomocí TCP/IP na svou "skoropevnou" adresu na UPC (neplatím si pevnou, ale ještě se mi nikdy nezměnila, navíc UPC je schopná občas změní i pevnou IP, ale to už je jiná historka) na určitej port (řekněme 2600 - zvolit nějakej jinak nepoužívanej port), a pomocí nastavení na routeru se ten paket přepošle do lokální sítě jako broadcast na port 9 (detaily jsem moc neřešil, mám v routeru ve virtuálních serverech přímo položku WakeOnLAN takže se to nějak nastavilo relativně samo - je možný, že je nutná určitá podpora ze strany routeru, aby to byl schopnej přeposílat).

    Nejdřív to doporučuju rozchodit na lokální síti posíláním přímých broadcastů (doporučuju port 9, ten je podle mých zkušeností nejlepší), aby bylo nejdřív jistý, že jsou správně nastavený počítače, který se mají budit (že je správně nastavená síťovka v systému, bios apod.) a až to bude chodit, teprv zkoušet budit přes internet.

    Na buzení používám pod XP tool WOL Magic Packet Sender, kterej má výhodu, že je možný si v něm uložit profily různých PC a snadno si je přepínat, používal jsem i tenhle program http://www.slunecnice.cz/sw/wake-on-lan-magic-packet/ kterej pro 1 buzenej PC stačí.
    Tak jsme skusil ten tvuj navod a jde to uplně krasně v mistni siti se mi PC vzbudi jak nic absolutne bez problemu. Diky...

    Ale ted jinak nejprve jsem měl v plánu zapínat PC z místa x na místo y př: počítačem z Prahy zapnout PC v Plzni .... o to mi furt jde a to se musim nějak pokusit rozlousknout ... myslíte že by to šlo ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Dojigiri: bod ti dát zatím nemůžu, tak máš aspoň veřejnou pochvalu
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od pancoo Zobrazit příspěvek
    Ale ted jinak nejprve jsem měl v plánu zapínat PC z místa x na místo y př: počítačem z Prahy zapnout PC v Plzni .... o to mi furt jde a to se musim nějak pokusit rozlousknout ... myslíte že by to šlo ?
    Mně to jde, ale je potřeba určitých speciálních okolností, zejména na straně, kde je ten počítač, kterej se má budit, tj. podle popisu to PC v Plzni - jednak musí mít nějakou "vnější" pevnou IP adresu (aspoň relativně, aby se neměnila moc často), tj. aby se na něj dalo dostat (buď na něj, nebo na domácí router).

    Pak záleží, jak je ten buzenej PC připojenej k poskytovateli - jestli přímo, nebo přes router. Pokud přímo, mohlo by to teoreticky jít poslat to na něj rovnou na danou IP, ale tam může bejt problém s tím, že poskytovatel prostě nepošle ten paket, pokud bude PC vypnutej (= nepřipojenej svou IP k poskytovateli). Pokud je připojenej přes router, a ten router nějakým způsobem umožňuje přeposílání požadavků (bejvá to něco jako Virtual Server apod.), tak je situace paradoxně skoro jednodušší (protože router poběží pořád, takže bude k poskytovateli pořád připojenej a ten tak nemá důvod nepřeposlat požadavek - a na routeru už si to člověk zpracuje sám). Pak je nutný nastavit, aby při příchodu požadavku na určitej nepoužívanej port na router ho přeposlal jako UDP broadcast na port 9 (nebo na jinej, kterej je funkční v lokální síti). Musí to poslat jako broadcast aby to přišlo i na vypnutý počítače (jde to na všechny PC zapnutý nebo vypnutý - výhoda je, že pak lze budit jakejkoliv počítač v lok. síti).

    Takže záleží, jak je to na přijímací straně spojený, jestli je tam router (případně jakej můžu se třeba kouknout jeho do manuálu) nebo přímo. Testovat to lze klidně z lokální sítě, já to tak zkoušel, že jsem poslal požadavek z lok. sítě na vnější IP adresu a zkoušel jestli se mi to budí (nemusí to ale fungovat vždycky, ale mně to tak šlo).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2013
    Příspěvků
    1

    Dobrý den,
    rád bych vás požádal o radu ohledně routeru, který umožňuje onen Virtual Server, respektive možnost rozeslání packetu příchozího na určitý port jako broadcast.

    Přesnější info:
    Jedná se mi o probouzení PC, z okolí, mám internet od UPC z skoro pevnou IP, taktéž mám od UPC router Cisco EPC3925 EuroDocsis, který bude určitý port jak je naznačeno v předchozích komentářích přesměrovávat na nový router, router od UPC bohužel neumožňuje zaslání packetu jako broadcast. Aktuálně se za tímto routerem nachází ještě Linksis WRT120N, který je nakonfigurován jako switch, nový router by zastoupil WRT120N.
    Ještě jeden dodatek užívám UPNP k přehrávání filmů na TV z PC, PC je připojen k WRT120N a TV k EPC3925. (PS3 Media server a TV Philips 5507k)
    Předem děkuji za odpověď.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Samovolné probuzení hibernace
    Od Gabrieluss v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 27-02-2010, 19:05
  2. Vista 64 bit. restart po probuzeni...
    Od Solaris1 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 26-11-2009, 13:20
  3. Rychlé probuzení
    Od Suprak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 29-04-2009, 15:15
  4. Vista, BSOD při probuzení
    Od pavel_p v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 24-01-2008, 16:37
  5. Probuzení
    Od boumba v sekci FIC Spectra aneb co Vás zajímá
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 20-12-2006, 17:48