Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Nejrychlejší a zároveň nejpomalejší AthlonXP :-)

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Nedávno se mi dostal do rukou procesor AthlonXP 1800+ (Foto : http://pictureup.cz/picture/verejny/...hlonxp sff.jpg). V podstatě jsem si ho pořizoval jako testovací procík pro několik desek co se mi doma nahromadily. Jaké ale bylo moje překvapení když jsem ho strčil do první z nich a zjistil, že má odemčený násobič :-) Sedl jsem k netu a zjistil zajímavou věc a to, že se jedná o verzi AthlonXP SFF se spotřebou 35W (http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD...1800DVT3C.html)
    Oproti klasickým XPčkům má také razantně snížené napájecí napětí na 1,4V i když se jedná v podstatě o totožný procík, z toho usuzuji, že se jedná o ty nejkvalitnější kusy CPUček, kterým výrobce "uměle" sníží co nejvíce napájení, potažmo tedy spotřebu a zároveň rating.
    Napadlo mě tedy, že ho trochu potrápím a zkusím z něj vytáhnout co nejvíce a zároveň se ho pokusím i co nejvíce "podtaktovat" (přemýšlím teď totiž nad stavbou PC do auta a stále se nemohu rozhodnout s jakou platformou :-)
    Oproti klasickým CPU s uzamčeným násobičem, kde je přetaktování možné jen za pomoci změny FSB, jsem měl na výběr dvě cesty. První z nich byla možnost zvedat násobič a druhá právě změna FSB. Je zajímavé, že u obou možností jsem se dostal na úplně, ale úplně stejnou maximální hranici, kdy byl PC ještě stabilní, konkrétně šlo o hodnotu 2312Mhz. Pro mě z toho vyplívá, že jsem se ještě nedostal na limit procesoru, ale spíše na limit základní desky (bohužel jsem měl v době testu k dispozici jen jednu vhodnou desku : DFI AD77PRO, která není pro OC moc dobře vybavena). Proto zde budu uvádět jen výsledky dosažené jednou cestou a to změnou násobiče.

    Testovací sestava, na které jsem prováděl veškeré testy byla následující :
    základní deska : DFI AD77Pro - KT400 chipset
    CPU : AMD AthlonXP 1800+ SFF (s běžným Al chladičem, mám pocit že Titan)
    RAM : 256MB DDR PC3200 Geil
    grafika : AGP nVidia TNT2 M64
    HDD : 20GB 2,5" Fujitsu 5400rpm
    CD : CD-ROM Samsung
    PSU : Fortron 400W
    Foto sestavy : http://pictureup.cz/picture/verejny/...02_sestava.jpg - omluvte zhoršenou kvalitu, která není způsobena vaším přijímačem, ale skutečností že fotky vznikaly po Silvestru :-)

    A nyní k samotným testům. Jak bylo napsáno výše, věnovat se budeme změně násobiče procesoru. Defaultní hodnota násobiče u 1800+ je 11,5 a defaultní frekvence 1533Mhz.
    Postupným zvyšováním násobiče a napětí Vcore jsem se dostal až na hodnotu 17x a 1,65V, která byla tou poslední se kterou procesor ještě spolupracoval, a znamenala zvýšení pracovní frekvence procesoru na 2261Mhz. Trochu jsem si ještě zkusil pohrát se zvýšením FSB a jako poslední stabilní se projevila hodnota 137Mhz. Výsledná pracovní frekvence při které sestava nevykazovala žádné záseky/restarty a byla schopná provozu Orthosu je tedy 2312 Mhz, což je navýšení o 779 Mhz a to je u Athlonů opravdu neobvyklé! Na obrázcích je ještě vidět nárůst výkonu, který jsem narychlo měřil v Everestu (vím, nic moc směrodatnýho, ale pro představu to stačí :-) a pokoření Athlonu XP3200 :-)
    Při běhu Orthosu jsem ještě změřil spotřebu sestavy při tomto zatížení a byla neuvěřitelných 163W.

    Suma sumárum :
    Násobič : 17x
    FSB : 137Mhz
    Vcore : 1,65V
    Výsledná frekvence : 2312 Mhz
    Spotřeba sestavy : 163W

    Foto : http://pictureup.cz/picture/verejny/...uz_everest.jpg - CPU v defaultu
    Foto : http://pictureup.cz/picture/verejny/...uz_everest.jpg - CPU na max.

    Jako perličku ještě dodávám, že bez jakéhokoliv zvyšování napětí procesor spolehlivě pracoval s těmito hodnotami : 15x133, čili 1995Mhz

    Dalším testem byl pravý opak toho předchozího a to podtaktování procesoru. Zde šlo vše rychleji. Prostě jsem nastavil ty nejnižší hodnoty, které deska dovolila. V tomto případě to bylo FSB 100Mhz, násobič 5,5x a Vcore 1,1V. Z těchto hodnot se vyklubal ten nejpomalejší Athlon XP běžící na 550Mhz.
    Na zkoušku, jsem z chladiče sundal ventilátor a pustil Orthos. Po cca 15min chodu na 100% se procesor zahřál na směšných 35 stupňů :-) http://pictureup.cz/picture/verejny/...a007_550_2.jpg
    Na dalším obrázku je vidět jak při této rychlosti razantně poklesl výkon (http://pictureup.cz/picture/verejny/...uz_everest.jpg) v podstatě na úroveň P3, ale pro moje plánované nasazení v autě se to zdá být ideální volba. Dříve jsem přemýšlel nad platformou VIA EPIA, ale ta mě výkonem a rozšiřitelností moc nepřesvědčila.
    Se snížením pracovní frekvence a napětí Vcore, klesla samozřejmě i spotřeba, zde je hodnota opět při běžícím Orhosu : http://pictureup.cz/picture/verejny/...a006_550_1.jpg

    Suma sumárum :
    Násobič : 5,5x
    FSB : 100Mhz
    Vcore : 1,1V
    Výsledná frekvence : 550 Mhz
    Spotřeba sestavy : 46W
    Naposledy upraveno uživatelem scratchy27: 02-01-2009 v 01:07
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele ICE_D
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    2,782

    Bomba clanek, jen oprav ty odkazy na obrazky, nefachaji
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od ice_d Zobrazit příspěvek
    Bomba clanek, jen oprav ty odkazy na obrazky, nefachaji
    To byla rychlost :-) Už jsou opraveny :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Podle mě je strop ještě hodně daleko, 1.65V je strašně málo. Pro svůj domácí rekord jsem jel na 1.85V, do 1.8V je to krátkodobě zcela bezpečné.

    Své dva miláčky (1800+ DLT3C a 2200+ thorton (kód ted z hlavy nevim a cpu mi zrovna ted bezi) dlouhodobě provozuju na 1.75V už více než rok.

    A musim potvrdit, že spotřeba v zátěži je opravdu překvapivě velká, u mě kolem 200W s tím 1800+ @1.75V @200fsb cca 2200Mhz)

    edit: jo a ještě k tomu odemčenému násobiči, to není záležitost normální vs SFF verze, ale záleží jen na datumu výroby. Novější kusy jsou zamčené.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 02-01-2009 v 01:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Podle mě je strop ještě hodně daleko, 1.65V je strašně málo. Pro svůj domácí rekord jsem jel na 1.85V, do 1.8V je to krátkodobě zcela bezpečné.

    Své dva miláčky (1800+ DLT3C a 2200+ thorton (kód ted z hlavy nevim a cpu mi zrovna ted bezi) dlouhodobě provozuju na 1.75V už více než rok.

    A musim potvrdit, že spotřeba v zátěži je opravdu překvapivě velká, u mě kolem 200W s tím 1800+ @1.75V @200fsb cca 2200Mhz)

    edit: jo a ještě k tomu odemčenému násobiči, to není záležitost normální vs SFF verze, ale záleží jen na datumu výroby. Novější kusy jsou zamčené.
    Jj, souhlasím s tebou, ale jak jsem psal, byly pro mě limitující dva faktory. Jedním z nich byla deska, která pro OC moc vhodná není a druhým použitý chladič, který v pohodě stačí na default, ale ne na OC. Nicméně testům není konec. Příští týden mi má dorazit jedna Asuska s nForce2 a zkusím někde pohledat lepší chlazení a zkusím jestli z něj ještě nevymáčknu nějaký ten Mhz navíc
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Pěkné čtení, zavzpomínal jsem na doby kdy jsem míval Athlony v socketu A. Palomino, T-Bred B, Barton. Čím jsi měřil tu spotřebu?

    Jen ještě oprav to "vyplívá" (to není od plivat ale od plynout!) v třetím odstavci, škoda mít takovou hrubku v pěkném článku.
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 02-01-2009 v 13:43 Důvod: oddělena věcná a ot část :)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od scratchy27 Zobrazit příspěvek
    ...Asuska s nForce2 a zkusím někde pohledat lepší chlazení a zkusím jestli z něj ještě nevymáčknu nějaký ten Mhz navíc
    Ja postupne presel z Epoxy KT333 >>> KT400 >>> KT600 a pak na tu Asusku s nF2 a razem slo fsb bez navyseni voltaze (1700+ T-Bird, DLT3C) pres 200 (z puvodnich 133), pak jsem presel na DFI nf2 Infiniti a problem nebylo ani 250. Pameti OCZ Performance (CL2, cerny heatspreadery, 1.8v). Za odmenu jsem ho korunoval Freezerem. Kdyz jsem srovnaval vykon mezi Bartonem 2500 @ 3200+ s vetsi cache tak jsem si nakonec nechal DLT3C - topilo min (freezer max do 1000rpm). Pokud me pamet neklame tak zamceny cpu byly az od Bartonu/novych Sempronu?

    edit: mozna by nebylo od veci si sehnat prave tu DFI - jak ta dokazala vykouzlit usmev na tvari se neda popsat (+zvukovka SoundStorm taky nehrala spatne)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    ...Pokud me pamet neklame tak zamceny cpu byly az od Bartonu/novych Sempronu?..
    Bohužel klame, zda je násobič odemčený nebo ne záleží na datu výroby. Od určitého týdne byly všechny desktopové socket A procesory zamčené. Bartony s odemčeným násobičem se vyráběly (měl jsem ho), Semprony už ne (přišly později).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Aha, ja mel 1700+ odemcenej, bartona 2500+ lock (fsb 166), o neco pozdeji jsem kupoval bartona 3200+ (fsb 200) lock spolu se Sempronem (taky lock, jadro TBird). Sem myslel ze odemceny byly akorat novejsi Athlony (po Palominu) a mobile XP
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Pěkné čtení, zavzpomínal jsem na doby kdy jsem míval Athlony v socketu A. Palomino, T-Bred B, Barton. Čím jsi měřil tu spotřebu?

    Jen ještě oprav to "vyplívá" (to není od plivat ale od plynout!) v třetím odstavci, škoda mít takovou hrubku v pěkném článku.
    Tak edit jsem už bohužel nestihl, respektive už mi není přístupný, takže se s tím budu muset smířit
    Co se týká měření spotřeby, tak používám http://www.elima.cz/obchod/product_i...oducts_id=4313 není to sice žádny hi-tech, ale myslím, že pro info je to dostatečný.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    Ja postupne presel z Epoxy KT333 >>> KT400 >>> KT600 a pak na tu Asusku s nF2 a razem slo fsb bez navyseni voltaze (1700+ T-Bird, DLT3C) pres 200 (z puvodnich 133), pak jsem presel na DFI nf2 Infiniti a problem nebylo ani 250. Pameti OCZ Performance (CL2, cerny heatspreadery, 1.8v). Za odmenu jsem ho korunoval Freezerem. Kdyz jsem srovnaval vykon mezi Bartonem 2500 @ 3200+ s vetsi cache tak jsem si nakonec nechal DLT3C - topilo min (freezer max do 1000rpm). Pokud me pamet neklame tak zamceny cpu byly az od Bartonu/novych Sempronu?

    edit: mozna by nebylo od veci si sehnat prave tu DFI - jak ta dokazala vykouzlit usmev na tvari se neda popsat (+zvukovka SoundStorm taky nehrala spatne)
    Jenže já bych raději šel cestou zvedání násobiče než fsb. IMHO je to možná jen můj subjektivní názor, ale zdálo se mi, že i když jsem zvednutím fsb dosáhl úplně stejných výsledků jako zvednutím násobiče, tak právě při zvednuté fsb byla sestava "línější" (naběhnutí win, reakce systému...) i když výpočetní síla byla stejná. Snad to je jen otázka chipsetu a na jiné desce se to bude chovat jinak.
    Apropo, nedalo mi to a pro tu Asusku jsem si dojel už dnes, takže už se mi právě aklimatizuje doma na stole. Konkrétně je to A7N8X-E, snad se k ní ještě dnes dostanu.
    Co se týká tebou doporučovaného DFI-čka, snad by to mohlo ještě trochu pomoci, nicméně, beru to jako hru s věcmi, které mám k dispozici a nechce se mi těžko shánět nějaký konkrétní typ desky pro takto starý CPU takže to zkusím s tou Asuskou a uvidím.

    BTW, na netu jsem ještě vygooglil, že dosažený rekord s tímto CPU je 2508Mhz, takže mám co dohánět
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Bohužel klame, zda je násobič odemčený nebo ne záleží na datu výroby.
    Od toho data byly zamčené i dolů nebo zamčení dolů bylo „náhodné“ ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Od toho data byly zamčené i dolů nebo zamčení dolů bylo „náhodné“ ?
    Už jsme to tu jednou řešili. Od cca 39. týdne 2003 jsou Athlony XP a všechny derivace (sempron, barton, thorton, samozřejmě kromě mobilních verzí) uzamčené. A to jak nahoru tak dolu. Do té doby jsou naopak uplně otevřené, tedy nahoru i dolu. Násobič 5-12,5 někdy i 13-24 (dolní/horní sada násobičů) - záleží na procesoru, desce, případně modifikaci můstků a pinů Jediná šance na změnu násobiče u zamčeného CPU je změna spojením můstku na Mobile Athlon XP (ten pak ale musí podporovat a správně nadetekovat deska - VIA bez problémů, na NF2 nefunkční - A u některých VIA chipsetů je ještě navíc nutný zásah do biosu přes nějaký hex editor, protože mobilní a desktopové verze mají jiné voltáže i startovní násobiče)

    Více na netu, např fab51.com, články od Petra Orla a další. I když pomalu ale jistě tyto zajímavé věci mizí v propadlišti dějin a nevím jestli se dá všechno dohledat ..
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 05-01-2009 v 23:34
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od scratchy27 Zobrazit příspěvek
    Co se týká tebou doporučovaného DFI-čka, snad by to mohlo ještě trochu pomoci, nicméně, beru to jako hru s věcmi, které mám k dispozici a nechce se mi těžko shánět nějaký konkrétní typ desky pro takto starý CPU takže to zkusím s tou Asuskou a uvidím.
    Vybornej byl taky Abit NF7 - tech tu bylo vic nez DFI... Jinak do tech ramek jsem poustel ne 1.8 ale spis 2.8v ale s modem to sneslo i 3.3v a pres 220 fsb ji septaly civky. Fakt je ten ze na tech Asusech ty fsb byly kolikrat vyssi nez u me na DFI, ale ja ani nestih vyskouset maximalku, v tu dobu jsem vicemene koncil s jednojadrovym cpu a na rendering mi DFI nebyla moc platna
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Kdo má nejrychlejší výpočet?
    Od hladas94 v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 59
    Poslední příspěvek: 02-04-2016, 14:19
  2. Flash disky: Kdo má nejrychlejší USB Flash DISK???
    Od SCEVA v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 25-12-2008, 00:16
  3. Nejrychlejší 486 notebook
    Od johny__g v sekci Muzeum komponent
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 12-12-2007, 23:10