reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SHWallpaper - změny v soutěži

Karel Polívka (1485)|10.7.2011 17:22
[quote=czhunter;460326]Protože z a) by redakce musela mít SW, který takový obrázek otevře (jasně, většina je GIMP nebo PS, ale dnes je módou dělat i 2D v Nuke, Fusionu nebo podobných kompozičních SW) a za b) může mít takový obrázek i přes 100 MB, nevím jestli by se vám to chtělo stahovat.

Vyloučit podvod asi nikdy zcela nelze, zadostiučiněním budiž, že se na to obvykle přijde.[/quote]
a) Pro oXy pracují i grafici, kteří disponují různým SW. Spíše by to tedy problém nebyl než ano.
b) Velikost souboru z hlediska downloadu u nás by nebyla nijak důležitá.
veteran13 (70)|10.7.2011 19:52
Jo tak já to beru... Aspoň to tady nebudeme dělat estbáky. Pro zvěřejnění jména klidně jsem.
Strogg_CZ (191)|11.7.2011 09:29
[quote=Karel Polívka;460327]
Hm? Vadilo by to někomu? Už teď zveřejňujeme pravá jména autorů 3 nejlepších wallpaperů v rámci článků s vyhodnocením - ale to je z hlediska principu v těchto souvislostech pozdě (ke zveřejnění dojde až tehdy, kdy dotyčný ví, že vyhrál).


[/quote]

Myslím, že by to příliš nepomohlo a mně by to i vadilo.
Bude stačit, když se zveřejní jen jména výherců.
Strogg_CZ (191)|11.7.2011 09:41
[quote=Karel Polívka;460322]Asi si nerozumíme.

Jak v případě 2D tvorby může nějaký screenshot rozpracovaného wallpaperu zcela vyloučit, že autor použil nevlastní materiál, ke kterému se nepřiznal?[/quote]

Pokud se podíváme na ten "výherní" WP z kola 5 let OXY, tak si myslím, že kdyby ten podklad opravdu vyráběl, tak by teď doložil 1. obrázek pozadí s hvězdami, 2. obrázek pozadí s mlhovinou, 3. obrázek s planetou a pod... jak mu to vznikalo pod rukama.
Stačilo by doložit tak 5 mezikroků a podvod by se asi eliminoval.
Chce to vyjádření i jiných.
Soubor s vrstvama je taky třeba možný, ale u všech programů ho nelze vytvořit.

Zkusím doložit ukázku pro představu. (1. obrázek jsem dělal pomocí efektu plazma v programu Gimp)
ohenavoda.png ohenavoda1.png ohenavoda2.png ohenavoda3.png ohenavoda4.png ohenavoda5.png
Richmond (8084)|11.7.2011 10:23
Napadlo mě posílat video z tvorby (Camtasia je tuším stále free, Mac má grabování obrazu v základu, pod Linuxem se snad také něco najde). Mělo by to být celkem jasné a průkazné, na druhou stranu na to zle doplatí uživatelé s pomalým připojením na net :thumbdown Dále bych se přimlouval za zavedení pravidla o finanční náhradě škod i u zpětně odhalených wallpaperů. Posílání výsledného .psd/čehokoliv by taktéž nebylo od věci, pro účastníka by snad neměl být problém dodat na požádání jakýkoliv podklad včetně pář řádek textu jak k výsledku došel - prostě takový rychlý tutorial (za nějž bude samozřejmě odměněn výhrou/body/kredity - jestli o ně doopravdy stojí).

Docela mě mrzí těch pár jedinců, kteří se dopracovali ke kýžené výhře podvodem - na ně bych začal ukazovat prstem, ať se o nich ví ;) Naopak chválím ty, kteří i přes x-krát přitvrzené pravidla vydrželi - možná si plně uvědomují, že si svojí tvorbou nejenom zlepšují schopnosti, vytvářejí slušné portfolio s komentáři širokého obecenstva i odborné poroty a zároveň si přijdou k nějakému bonusu/věcné ceně :thumb
ND (35)|11.7.2011 12:46
[quote=Richmond;460453]možná si plně uvědomují, že si svojí tvorbou nejenom zlepšují schopnosti, vytvářejí slušné portfolio s komentáři širokého obecenstva i odborné poroty[/quote]

toto je hlavný dôvod, prečo sa tejto súťaže zúčastňujem... preto nech sú pravidlá akékoľvek, dokážem sa prispôsobiť :)
H3w3R (226)|11.7.2011 12:59
dobrá, nechcete tohle řešit u všech soutěžících v daném kole?
v pořádku, tak to udělejte jako podmínku zaslání výhry... první 3 vítězové kola (nebo ti, jenž mají dostat věcnou cenu) musí povinně doložit screeny tvorby / zdrojový formát wallu / video / krátký tutoriál vybraného prvku (např. tvorba mlhoviny, nastavení renderované scény, nastavení materiálu, tvorba výšivky :D, atd...) - prvek vybere porota/admin/grafik a kdo to do určitého data nesplní, nedostane výhru...
Richmond (8084)|11.7.2011 13:08
[quote=H3w3R;460488]dobrá, nechcete tohle řešit u všech soutěžících v daném kole?[/quote]
U všech není třeba - u těch, kteří projdou "sítem" ano
Výšivka byla super :thumb
16cmfan (2153)|11.7.2011 18:16
Btw, nie je to all-in riešenie, ale kontrola cez google môže byť aj užitočná. Hovorím o novej funkcii hľadať pôvod obrázku - v Google Chrome implicitne - pravý klik na nejaký obrázok - "search google with this image". Tak by sa dal ľahko a hl. rýchlo dohľadať pôvod/zdroj a v akej licencii je.
Richmond (8084)|11.7.2011 18:46
Google je fajn, TinEye lepší, Gazopa také pomůže, ale 100% kontrola prostě nebude nikdy
Karel Polívka (1485)|17.7.2011 18:50
[quote=H3w3R;460488]dobrá, nechcete tohle řešit u všech soutěžících v daném kole?
v pořádku, tak to udělejte jako podmínku zaslání výhry... první 3 vítězové kola (nebo ti, jenž mají dostat věcnou cenu) musí povinně doložit screeny tvorby / zdrojový formát wallu / video / krátký tutoriál vybraného prvku (např. tvorba mlhoviny, nastavení renderované scény, nastavení materiálu, tvorba výšivky :D, atd...) - prvek vybere porota/admin/grafik a kdo to do určitého data nesplní, nedostane výhru...[/quote]
Tento nápad se mi líbí, ale řešit to až po vyhodnocení, kdy jsou oznámeni vítězové, je z organizačních důvodů pozdě. Muselo by se to vztahovat na všech 10 wallpaperů, které postoupily do finále (tzn. čas na dodání postupu tvorby by byl v rámci doby, kdy probíhá 2. hodnoticí kolo - 10 dní). Po ukončení ankety stejně bude nově docházet ke kontrole účastníků - tak bych rovnou zkontroloval, zda autoři 3 nejlepších poslali návod a pokud ne, automaticky bych každého takového přeskočil k dalšímu v pořadí.

Co ostatní? Jaký na to máte názor?

Výšivka byla super! :thumb
Strogg_CZ (191)|18.7.2011 17:59
Nevím, zda jsem to dobře pochopil, ale mám dojem , že by toto vedlo ještě k větším nejastnostem během soutěže. Pak se mezi deseti nejlepšími může objevit X lidí, co nedokážou doložit důkaz tvorby a budou následně vyřazeni. Nepovede to k degradaci celé soutěže ?
Rozhodně bych nechal kriteria pro řazazení do soutěže stejná, jen bych zpřísnil pravidla pro důkazy tvorby u majitelů 2D obrázků.

Ještě takový malý návrh na závěr: Zakázal bych používat Brushe z různých stránek a kolem kterých v poslední době vznikají nejastnosti + omezil bych používání textur pouze na některé stránky, jak zde již bylo dříve zmíněno.
dzandra (1368)|19.7.2011 12:54
@ strogg cz - koukám na tvůj příklad a nějak mi to něco připomnělo . Here tutorial

Jinak to podvádění je na hovno, ale myslím, že se tomu moc předejít nedá (myslím v globálu, nepřiznání použití tutoriálů na určitou část tvorba a pod). Myslím ,že hlasovat by měl člen tak od 100 příspěvků. Možná to je pro někoho moc, v tom případě bych to viděl na možnost hlasovat nejdříve po 3měsících od registrace a zároveň uveřejnění určitého počtu postů.

Btw ale kam to spějeme, když se tu podvadí kvůli pár korunám (ano někdy jsou ty ceny krásné ... ale)

@H3w3R to už je celkem silná kávička, už tě vidím jak se xx hodin namáhaš s valem a pak ti spadne win a neuloží se ti video záznam tvé práce. Navíc záznam tvorby v 1920x1200 bude zabírat i krapet dost místa a zatěžovat procesor. Ten následný ulpload videa by byl kam???

pod čarou: A co takhle soutěžit jen pro radost, vy..rat se na ceny...., nahodit téma a tvořit. Jakmile se něco začně dělat kvůli odměně , většinou to stojí za .... Nebo ceny neuvádět.... po ukončení soutěže a vyhodnocení by se uvedlo co první tři dostali a basta. Samozřejmě kredity nechat.
H3w3R (226)|19.7.2011 13:26
dzandra:
video byl jen jeden z několika možností :rolleyes:
btw, moje PSDčka maj cca 30 mega ve finální verzi, takže mluvit o nějaké náročnosti na procesor (poslední wall byl dělanej na Turonu 1,8 Ghz a 512 Mb DDR paměti (:cry), a stejně bych byl schopen doložit bez problémů, že jsem to dělal já, takže o nějaké náročnosti na hardware se snad ani nedá mluvit...

imho dělat wally "for fun" je taky možnost, ale:
1. klesla by účast
2. nepřišel by pravděpodobně nikdo nový, čili až to přestane bavit skalní fanoušky, budou se kredity přičítat automaticky jedinému soutěžícímu
3. pokud neuvedeš ceny, jak nalákáš sponzory a lidi? "pojďte, tvořte, něco za to dostanete"

Strogg:
"Pak se mezi deseti nejlepšími může objevit X lidí, co nedokážou doložit důkaz tvorby a budou následně vyřazeni."
zajímá mě jedno: uveď příklad, kdy člověk dělal wall sám svépomocí a není schopen to nijak doložit.

Já osobně si to představuju takto:
0. předkolo - všichni musí jasně souhlasit s pravidly, uploady jsou zkontrolovány, vyřazeny čmáranice, jasné porušení pravidel a nedoložené materiály
1. kolo - hlasování redakce + letmá kontrola vlastní tvorby (např. jen u podezřelých z pohledu redakce)
2. kolo - hlasování veřejnosti + doložení důkazu vlastní tvorby (u těch zbývajících)

wally můžou být samozřejmě vyřazeny již v průběhu soutěže, na doložení důkazu tvorby mají soutěžící prakticky 1 celý měsíc + 2 týdny hlasování + (další 2 týdny hlasování)
_________________________________

pokud chceme soutěž o hodnotné ceny (téměř každý měsíc za několik tisíc kč) musíme vynaložit nějaké úsilí...
pokud chceme soutěž "for fun", admini nebudou nuceni nic kontrolovat a korigovat, bude se soutěžit v 10ti lidech a opět budou vítězit wallpapery slepené z cizí tvorby, pro něž budou hlasovat čtenáři, kteří neviděli originál :notsure
dzandra (1368)|19.7.2011 20:41
@H3v3R: pravdu díš, asi by ta účast opravdu klesla. Já jsem v ohledu grafiky amatér, a proto jsem výhru nikdy ani neočekával. Tu se zase až tak nejdříve neřešil podvod s tvorbou, ale s hlasováním jestli se nepletu. Vyřešme nejdříve problém kdo bude moci hlasovat a pak řešme zbytek.
Karel Polívka (1485)|19.7.2011 23:46
Kdo bude moci hlasovat je už vyřešené, viz předchozí příspěvky.
Strogg_CZ (191)|20.7.2011 08:47
Hezký tutorial, ale nevím, co má se mnou společného.Možná červenou a modrou barvu.
Strogg_CZ (191)|20.7.2011 08:52
[quote=H3w3R;462011]dzandra:
Strogg:
"Pak se mezi deseti nejlepšími může objevit X lidí, co nedokážou doložit důkaz tvorby a budou následně vyřazeni."
zajímá mě jedno: uveď příklad, kdy člověk dělal wall sám svépomocí a není schopen to nijak doložit.
[/quote]

No, já to myslel tak, že když nebudeš muset na začátku soutěže dokládat důkazy tvorby (takto chápu ten původní návrh), tak to povede k tomu, že to spousta lidí jen tak zkusí a pak se třeba budeme divit kolik jich nebude schopno dodatečně splnit pravidla.
H3w3R (226)|28.7.2011 23:29
Tak a teď by mě celkem zajímalo objektivní zhodnocení nového systému hlasování...
Strogg_CZ (191)|29.7.2011 11:50
[quote=H3w3R;464207]Tak a teď by mě celkem zajímalo objektivní zhodnocení nového systému hlasování...[/quote]
Myslím, že tento systém je lepší než byl ten předchozí.
Škoda jen velmi nízké účasti lidí s možností hlasovat. Já už tu mám účet skoro rok a hlasovat nemůžu.
Škoda. Klidně bych hlasoval.
Strogg_CZ (191)|10.8.2011 07:53
Zdravím,
jen jsem se chtěl zeptat, zda-li bude tento měsíc ještě nějaké kolo soutěže SHWallpaper. Děkuji
Karel Polívka (1485)|10.8.2011 16:03
looplo (128)|14.8.2011 19:35
Neslo by zaridit, aby byla soutez kazdy mesic? Klidne tak jako to byvalo na zacatku-bez sponzoru a odmen pouze za kredity a tu a tam to prolozit nejakou tou atraktivni cenou? Ja se napr. zacal ucastnit, abych se naucil pracovat s grafickymi programy a moc mi pomaha zadane tema, pevny termin a pak i porovnani a pripadne zhodnoceni dila s ostatnimi, nez ceny.
Dekuji
Karel Polívka (1485)|15.8.2011 10:38
Na vině ale nejsou ceny/sponzoři. Naopak, sehnat ceny není vůbec problém (mám už 2 týdny domluvené pěkné ceny i témata pro další 2 nová kola).

Problém je to, že se neustále řeší podoba pravidel a co vše by se mělo upravovat, měnit, přičemž diskuze o tom nejsou zrovna nejjasnější nebo nejpočetnější pro vyjádření názorů apod.... a na to mi zkrátka čas nevychází.
Karel Polívka (1485)|15.8.2011 11:36
V úplných pravidlech soutěže bylo změněno znění bodu 14.4.7 z původního

--------------------
14.4.7 – Musí obsahovat logo Světa hardware (zde je ke stažení ve formátech JPG, PNG a AI), může být bez textu "...vše ze světa počítačů" a o různé velikosti i sytosti, ale musí být dobře rozeznatelné a mít správné proporce.
--------------------

...do následující podoby:

--------------------
14.4.7 – Musí obsahovat logo Světa hardware (zde je ke stažení ve formátech JPG, PNG a AI) o minimální šířce 150 px, může být bez textu "...vše ze světa počítačů" a s různou sytostí, ale musí být dobře rozeznatelné a mít správné proporce.
--------------------
hanusm (118)|24.8.2011 23:11
V tom kole co je teď by sponzor moh dodat obrazky desky... když už tam musí být... co jsem tak zběžně googlil tak jsem našel obrázky s vodoznakem akorát:thumbdown nebo ve špatný kvalitě
Dash-POWER(CZ) (82)|25.8.2011 13:44
http://www.gigabyte.com :), na českých stránkách nejsou kvalitní.
hanusm (118)|25.8.2011 18:38
tam uz jsem se koukal a nenasel..rikam kdyz to v tom wallu musi byt tak by tu mel bejt link na nejakej archiv jako tomu vzdycky bylo:mad::cool: treba todle http://www.gigabyte.com/fileupload/product/2/3972/4905_big.jpg mi prijde dost maly rozliseni vzhledem k tomu jakej je pozadovanej velkej format finalniho wallpaperu
Dash-POWER(CZ) (82)|25.8.2011 20:51
Tak použij samostatnou desku : http://www.gigabyte.com/fileupload/product/2/3944/4717_big.jpg , má vyšší rozlišení a krabici třeba vystřihneš z druhého: http://www.gigabyte.com/fileupload/product/2/3944/4716_big.jpg

Hold budeš se muset přizpůsobit materiálům.

PS: http://www.gigabyte.com/fileupload/product/2/3972/4905_big.jpg > nejedná se o AMD Llano (FM1)