Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Kompatibilita MB a SATA 3Gb/s HDD

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    Kupuji motherboard Gigabyte GA-965P-DS4 a k němu bych chtěl nějaký šikovný (=poměr cena/kapacita) SATA 3Gb/s disk, nejspíš Seagate. Slyšel jsem ale, že bývají problémy s kompatibilitou - někdy prostě není možné rozchodit to na rychlosti 3Gb/s. Neexistuje někde seznam kompatibilních kombinací motherboard-disk?

    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Indy13
    Kupuji motherboard Gigabyte GA-965P-DS4 a k němu bych chtěl nějaký šikovný (=poměr cena/kapacita) SATA 3Gb/s disk, nejspíš Seagate. Slyšel jsem ale, že bývají problémy s kompatibilitou - někdy prostě není možné rozchodit to na rychlosti 3Gb/s. Neexistuje někde seznam kompatibilních kombinací motherboard-disk?

    Díky.
    kdyby ses trochu porozhlidl okolo, tak zjistis, ze 8 z 10 lidi co se tu ptaji na sestavy s C2D kupuji desku Gigabyte GA-965xyz a k tomu novy seagate s 16MB cache....
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Indy13
    Kupuji motherboard Gigabyte GA-965P-DS4 a k němu bych chtěl nějaký šikovný (=poměr cena/kapacita) SATA 3Gb/s disk, nejspíš Seagate. Slyšel jsem ale, že bývají problémy s kompatibilitou - někdy prostě není možné rozchodit to na rychlosti 3Gb/s. Neexistuje někde seznam kompatibilních kombinací motherboard-disk?

    Díky.
    U těchto desek se nemusíš bát kompaktibility s jakýmkoliv novým SATA diskem. Seagate/WD/Hitachi/Samsung - neslyšel jsem o jediném problému s deskami s chipsetem i965
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    Díky, alespoň o starost míň.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele wizaard
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    932

    Jenom pro doplnění - pouze některé čipsety nForce (hlavně nForce4) měly s některými typy (a značkami) SATA disků problémy. Stejně jako kolegové, ani já jsem se s problémem SATA disku a Gigabyte P965 desek nesetkal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    eraser

    Ja som v dobách nForce a SATA komplikácií vyberal AMD zostavy s VIA chipsetmi a oplatilo sa. Inak, intelácke dosky mi nerobili absolútne žiadne problémy i so staršími chipsetmi a diskami, či už išlo o SATA/150 alebo SATA/300.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    Před chvílí jsem to nainstaloval a opravdu se to rozběhlo bez problémů. Otázkou ovšem zůstává, na jaké rychlosti. Můžete doporučit nějakou utilitu, která mi prozradí, na jaké rychlosti jednotlivé disky v systému komunikují? Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    HDTach tvrdí 65MB/s, což mě zatím moc nepřesvědčilo o tom, že to běží na 300MB/s. Musí přece existovat nějaká konfigurační utilita, která řekne, na jaké rychlosti se komunikace nastavila, bez ohledu na skutečný fyzický tok, který může být ovlivněn ještě dalšími faktory. Nebo se pletu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    65MB/s burst přenosu nebo průměrný přenesený data?

    Zjistit to umí např. Everest (nosiče dat => paměťová média Windows => sběrnice)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    65MB/s je sekvenční průměr, burst je 136MB/s, což by spíš odpovídalo SATA/150. Zkusím Everest. Co ale s tím, když potvrdí jen SATA/150? MB (GB 965P-DS4) i disk (Seagate ST3320620AS) by SATA/300 měly přece normálně umět.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    Tak z toho Everestu nejsem moc moudrý. Nosiče dat ->Paměťová média Windows->Sběrnice toho moc neřekly. Nosiče dat ->ATA->Aktivní UDMA mód je UDMA 5 (ATA-100), přičemž maximální UDMA mód je UDMA 6 (ATA-133). To stále spíš potvrzuje moje tušení, že to nejede na SATA/300. Co ale s tím? Poradí někdo?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Indy13
    65MB/s je sekvenční průměr, burst je 136MB/s, což by spíš odpovídalo SATA/150. Zkusím Everest. Co ale s tím, když potvrdí jen SATA/150? MB (GB 965P-DS4) i disk (Seagate ST3320620AS) by SATA/300 měly přece normálně umět.
    no ten burst muze byt klidne 140MB/s i u SATA300. sata 150/300 udava maximalni mozny prutok dat a to co ti HDTach nameril je kolik ti z disku fyzicky tece. ja mam disk sata150 a tece mi z neho 101MB/s. nikde neni psany, ze kdyz mas disk sata300. tak musi nutne met tak rychlou cache aby to vyuzil.

    //pokud nekde uvadel typ disku a ten disk by se pres 150MB/s mel dostat tak to pls ignorujte a smaznete, uz jsu spolecensky unaven a jdu spat
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    25

    Když shrnu fakta, tak fyzický průměrný tok je 65MB/s, což asi může odpovídat SATA/300, nicméně na UATA/100 jsem běžně dosahoval 50MB/s, takže ten nárůst je pro mě zklamáním. Druhá věc je, že podle mě komunikace neprobíhá na SATA/300 (UDMA 6, ATA-133), ale jen na SATA/150 (UDMA 5, ATA-100), pokud správně interpretuju výsledek Everestu, viz. příloha. A tento fakt mě štve, když vím, že board i disk podporují SATA/300, tak proč spolu tek nekomunikují? V BIOSu jsem žádné nastavení nenašel (ovšem pokud to není schované pod AHCI režimem). Poradí někdo? Díky.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: SATA-300.png 
Zobrazení: 130 
Velikost: 47.2 KB 
ID: 574  
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Indy13
    Když shrnu fakta, tak fyzický průměrný tok je 65MB/s, což asi může odpovídat SATA/300, nicméně na UATA/100 jsem běžně dosahoval 50MB/s, takže ten nárůst je pro mě zklamáním. Druhá věc je, že podle mě komunikace neprobíhá na SATA/300 (UDMA 6, ATA-133), ale jen na SATA/150 (UDMA 5, ATA-100), pokud správně interpretuju výsledek Everestu, viz. příloha. A tento fakt mě štve, když vím, že board i disk podporují SATA/300, tak proč spolu tek nekomunikují? V BIOSu jsem žádné nastavení nenašel (ovšem pokud to není schované pod AHCI režimem). Poradí někdo? Díky.
    vzyt ti rikam ze klidne muzou jet na sata300! to ze mys podporuje USB2.0 taky neznamena ze jede na 480mbps! ten disk proste a jednooduse rychlej nemusi byt schopny pracovat a tecka. mohl bys ho klidne met pres redukci na ATA100 a nepoznal bys rozdil: seek i rychlost cteni zustane stejna a jenom ti spadne burst o 40MB/s, coz ti ale ruce neurve. muj flash disk je USB2.0 a cte taky jen 8MB/s a ne plnych 480Mb/s. ten tvuj disk neumi vyuzit naplno ani sata150 pri burst tak ti pak sata300 je k nicemu
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Windows Vista: SATA>IDE na SATA>AHCI (SATA>RAID) + Vista
    Od Lo v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 11:06
  2. Základní desky: Kompatibilita Ultra-ATA a SATA II
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-05-2009, 09:17
  3. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 18-09-2008, 14:40
  4. SATA + SATA/300, pomalý zápis na SATA/300
    Od dup v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-11-2007, 14:14
  5. 2,5" HDD: kompatibilita SATA 2,5'' a 3,5''
    Od mech13 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 25-10-2006, 23:24