Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Počítač se nezapíná

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    12

    Sestavil jsem si počítač:
    • Pentium E5200
    • Asus P5K Premium /WiFi-AP
    • 4x2GB A-DATA Vitesta Extreme Edition DDR2 800MHz
    • ASUS EAH4850/HTDI 512MB GDDR3
    • Cooler Master Elite 330
    • Fortron Epsilon 80PLUS 500W
    • WD Caviar SE16 640GB


    Když jsem jej poprvé rozběhnul. Nebyl naprostý problém. Normálně najel do BIOSu, vše mi ukázal jak měl. A když jsem BIOs ukládal a chtěl odejít, tak se to seklo a pomohlo jenom vypnutí až na zdroji. Potom se počítač začal divně chovat. Při zapnutí čudlem se normálně zapne (začne bootovat OS a tak) jen někdy. Ve vetšině případů počítač udělá jen to, že speeker cvakne, signalizace spuštění na bedně svítí, vetráky se točí, disk a mechanika taky mají šťávu a jsou v provozu, ale klavesnice nereaguje, do monitoru nejde žádný signál a počítač dál nic nedělá.

    Sestavoval jsem dva prakticky stejné počítače a tak jsem zkoušel postupně ubírat RAMky i je všechny přehodit, vyměnit grafiku, přehodit zdroj, vyndat baterku a nechat počítač přes noc bez sťávy. Nic nepomohlo. RAMky v druhém kompu běží v pohodě. Procesrory se mi vyndavat nechce. Bojím se abych pri odendavání chladiče nepoškodil procák.

    Problém se objevuje čim dál častěji. Ze začátku stačilo vypnout zdroj, chvilku počkat a pak jej zapnout tlačítkem (nejsem si tímhle jist - prostě se mi to tak povedlo asi 4x-6x zapnout), teď už ani toto nepomáhá. Když se počítač zapne, tak vypadá a chová se naprosto normálně. Dokázal jsem na něj nainstalovat 64-bitové Visty SP1. Myslím, že klasický restart, co dělaj třeba některý programy při instalaci, problém nezpůsoboval. Nechci to teď zkoušet - páč teď se mi ho podařilo rozjet a bojím se že příště se to nemusí povédst.
    Naposledy upraveno uživatelem menethor: 22-02-2009 v 23:35
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    407

    Zkoušel jsi, jestli sedí všechny kontakty?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Jestli tomu dobře rozumím, tak už jsi zkoušel vyměnit úplně všechno kromě desky. Asusy někdy mají problémy s A-data, ale to IMHO nebude ono. Určitě neuškodí změřit teploty, hlavně CPU. Ještě se nabízí flash BIOSu, ale osobně (pokud jseš si jistý, že zdroj je OK) bych si tipnul desku na reklamaci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Jakou máš verzi BIOSu? E5200 je na tvé desce podporován od 0702 výše.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    12

    To xxviktor: Myslíš jako ty z bedny do PC nebo napajeci. S napájecími jsem harašil tolikrát a vždy sem je pořádně docvakl. S kabílky od bedny jsem zatím naprosto nic nedělal. Teď mě napadlo nemohlo by to dělat špatné tlačítko na bedně? Pokud ano, jak to zjistit.

    To Deee-aN:No zkoušel jsem snad všechno až na vyndání CPU.
    Tak teploty budou v pohodě, páč v bedně mám díky dvoum větrákům Nexus docela fičák. Jako chladič pro procesor jsem použil AC Freezer 7 Pro. Everest, SpeedFan i software od Asusu se vyjímečně shodli na teplotách - system 31°C, první jádro CPU 42°C, druhé jádro CPU 36°C. Everest navíc tvrdí, že disk jede na 27°C.

    To r34ktor:BIOS byl opravdu celkem starý. Verze 0504 z 12. 10. 2007. Tak teď ho zrovna jdu flashovat na lepší. Výsledek oznámím, co nejdříve.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    já bych ten procík pro jistotu taky vyzkoušel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    407

    No spíš jsem myslel vyzkoušet, jestli dobře sedí všechny kabely vevnitř. Pokud by ti háprovalo tlačítko, tak se to bude chovat jinak (nezapneš vůbec-zapneš, ale sestava se zas rychle vypne apod.)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    12

    Tak jsem obě desky (měli tentýž BIOS) flashnul na verzi 1001. Opět když jsem vlezl do BIOSu toho špatného PC, tak po kontrole verze BIOSu a vypnutí FDD při ukládání se komp zase seknul. Počítač stále blbne. Povedlo se mi ho rozběhnou 3 ze 7 možná 8 pokusů.
    Druhá deska se chová naprosto normálně.

    Zkusím teď ještě zaharašit se všema kabelama. Mám dotaz to, že připojim oba 4-pin ATX12V počítači nevadí ne. Blbne to při obou možnostech (zapojený 1x 4-pin i 2x 4-pin), ale jestli to nevadí jinak. E5200 není moc žravý procík, tak aby neměl moc štavy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,228

    Zkusím teď ještě zaharašit se všema kabelama. Mám dotaz to, že připojim oba 4-pin ATX12V počítači nevadí ne. Blbne to při obou možnostech (zapojený 1x 4-pin i 2x 4-pin), ale jestli to nevadí jinak. E5200 není moc žravý procík, tak aby neměl moc štavy.
    To je veselé s tím proudem Nejdřív napětí, potom proud - to znamená, že 12 V je tam pořád, ale proud vzniká teprv, když je odběr. Procesor si veme tolik proudu, kolik v dané chvíli potřebuje, takže nikdy není přebytek To že máš zapojeno 2 x 4pin 12V přídavné napájení vůbec nevadí. Stačí ti 1 x 4pin, protože procesor nemá více jak 100 W, ale plné zapojení určitě nevadí.

    Osobně bych se přiklonil k vyzkoušení procesoru (ať máš jistotu) a následnou reklamací motherboardu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    12

    Harašení nepomohlo. Zkusil jsem vytahat všechny přebytečný kabely, ktere jsem předtím opomněl jako USB, přední audio, speeker a nechal jsem tam jenom power a reset. Dělalo to dále. Taky jsem zkoušel vyčistit BIOS a už do něj nelézt (aby se to neseklo - seká se to pouze při prvním uložení) a taky bez účinku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,228

    Vyčistit BIOS ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Nechej v desce jen grafiku cpu a ram .. resetni bios a najed do nej .. pokud ti to bude v tehle fazi delat nepelechu bios se sekat atd bude na 90% problem v desce .. pokud ne zapojuj postupne dalsi komponenty a sleduj co to dela ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    12

    No tak jsem zkusil i vyměnit procák a problém přetrval.
    Zkusil jsem i to co mi poradil pas!k a problem je furt. On sice do BIOSu dojede, když se teda zapne. A tam se občas chová taky normálně, tj. při Save and Exit se nedrbne. Ale vždy je umění přinutit počítač, aby se zapl. Ať už tam je jenom procák a RAMky nebo připojený uplně všechno.

    To kevin00: Myslel jsem tím hození do defaultu přes piny Clear BIOS.

    PS: Už nevím co bych měl ještě zkusit. Vyndal jsem a vyměnil RAMky, procák, grafiku, zdroj, odpojil disk i mechaniku a stejně to blblo. Zkusil jsem dokonce jestli to není tím tlačítkem na bedně, tak že jsem měl piny připojené z vedlejší. Stejně to blblo. To už přece musí být ta deska, ne?
    Naposledy upraveno uživatelem menethor: 23-02-2009 v 16:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    V tom případě je deska zralá na reklamaci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od menethor Zobrazit příspěvek
    To už přece musí být ta deska, ne?
    No dyk!
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Lenovo G555 se nezapina
    Od Gohan v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 03-10-2014, 21:08
  2. LCD: Nezapína monitor pri štarte PC
    Od pedro33 v sekci Monitory
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 06-01-2011, 23:47
  3. GENIUS SW-HF 5.1 5005 nezapína se
    Od Atti022 v sekci Audio
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 16-06-2010, 11:43
  4. Notebook nezapíná
    Od jigda v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-04-2009, 01:14
  5. Problémy s PC (HW/SW): ASUS se nezapina, pokazil se
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 05-10-2008, 14:22